Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Santos, Tiago Benedito dos
Data de Publicação: 2015
Outros Autores: Santos, Tiago Benedito, Meda, Anderson Rotter, Sitta, Renata Barrufaldi, Vespero, Eduardo Brandalizei, Pavan, Marcos Antônioi, Charmetant, Pierrei, Carpentieri- Pípolo, Valériai, Pereira, Luiz Filipe Protasioi, Vieira, Luiz Gonzaga Estevesi, Domingues, Douglas Silvai
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13897
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/716
Resumo: Due to the increasing need for cultivars with high yield and low environmental impact, the introgression of traits related to nutrient utilization efficiency is an important strategy for coffee breeding. In this way, the characterization of accessions from the center of origin is an important tool for breeding programs to gain insight on relevant genotypes with potential interest for production of new cultivars. This work aims to characterize nutrient concentration in 12 Coffea arabica L. wild accessions from Ethiopia, in greenhouse conditions, in order to identify genotypes displaying differential accumulation of mineral nutrients in leaves, shoots and roots. Based on the established criteria, Ethiopian access E237/CAF032 showed differential accumulation for P in leaves and E565/CAF009, E386/CAF131 and E332/CAF023  displayed more accumulation of N, Zn and Mn in roots, respectively. This study identifies one accession with potential more P use efficiency and one accession with potential more N use efficiency, which is an important contribution to identify C. arabica wild genotypes with potential traits related to nutritional efficiency. 
id UFLA_913601010e182ca83af56fa7eaf264d6
oai_identifier_str oai:localhost:1/13897
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábicaNutritional characterization of arabica coffee accession from EthiopiaCiências AgráriasCaféCoffeeCiências BiológicasCafeiculturaGermoplasmaNitrogênioFósforoGermplasmNitrogenPhosphorousDue to the increasing need for cultivars with high yield and low environmental impact, the introgression of traits related to nutrient utilization efficiency is an important strategy for coffee breeding. In this way, the characterization of accessions from the center of origin is an important tool for breeding programs to gain insight on relevant genotypes with potential interest for production of new cultivars. This work aims to characterize nutrient concentration in 12 Coffea arabica L. wild accessions from Ethiopia, in greenhouse conditions, in order to identify genotypes displaying differential accumulation of mineral nutrients in leaves, shoots and roots. Based on the established criteria, Ethiopian access E237/CAF032 showed differential accumulation for P in leaves and E565/CAF009, E386/CAF131 and E332/CAF023  displayed more accumulation of N, Zn and Mn in roots, respectively. This study identifies one accession with potential more P use efficiency and one accession with potential more N use efficiency, which is an important contribution to identify C. arabica wild genotypes with potential traits related to nutritional efficiency. Devido à necessidade cada vez maior de cultivares que apresentem boa produtividade com impactos menores ao meio ambiente, a introgressão de características relacionadas ao uso eficiente de nutrientes minerais é uma estratégia relevante para o melhoramento genético do café. Nesse sentido, a caracterização de acessos provenientes do centro de origem da espécie é um importante subsídio para os programas de melhoramento visando à seleção de materiais de interesse para produção de novas cultivares. Objetivou-se,no  presente trabalho, caracterizar a concentração de nove nutrientes minerais em 12 acessos de Coffea arabica L., provenientes da Etiópia, em casa de vegetação, visando identificar genótipos com acumulação diferencial de nutrientes minerais em folhas, caule e raízes. Com base nos parâmetros estabelecidos, o acesso E237/CAF032 apresentou acúmulo diferencial para P, em folhas e E565/CAF009, E386/CAF131 e E332/CAF023 apresentaram concentração diferencial de N, Zn e Mn em raízes, respectivamente. O presente trabalho selecionou um acesso com potencial eficiência para uso de P e outro com potencial eficiência para o uso de N, o que pode contribuir em futuros estudos de seleção de materiais que possam ser utilizados na introgressão de características relacionadas à eficiência nutricional.2015-02-122017-08-01T20:08:45Z2017-08-01T20:08:45Z2015info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfSANTOS, T. B. dos et al. Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica. Coffee Science, Lavras, v. 10, n. 1, p. 10 - 19, jan./mar. 2015.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13897http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/716Coffee Science; v. 10, n. 1 (2015); 10 - 19Coffee Science; v. 10, n. 1 (2015); 10 - 19Coffee Science; v. 10, n. 1 (2015); 10 - 191984-39091809-6875reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/716/pdf_154Attribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessSantos, Tiago Benedito dosSantos, Tiago BeneditoMeda, Anderson RotterSitta, Renata BarrufaldiVespero, Eduardo BrandalizeiPavan, Marcos AntônioiCharmetant, PierreiCarpentieri- Pípolo, ValériaiPereira, Luiz Filipe ProtasioiVieira, Luiz Gonzaga EstevesiDomingues, Douglas SilvaiSantos, Tiago Benedito dosSantos, Tiago BeneditoMeda, Anderson RotterSitta, Renata BarrufaldiVespero, Eduardo BrandalizeiPavan, Marcos AntônioiCharmetant, PierreiCarpentieri- Pípolo, ValériaiPereira, Luiz Filipe ProtasioiVieira, Luiz Gonzaga EstevesiDomingues, Douglas Silvai2021-01-26T18:50:15Zoai:localhost:1/13897Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-01-26T18:50:15Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica
Nutritional characterization of arabica coffee accession from Ethiopia
title Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica
spellingShingle Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica
Santos, Tiago Benedito dos
Ciências Agrárias
Café
Coffee
Ciências Biológicas
Cafeicultura
Germoplasma
Nitrogênio
Fósforo
Germplasm
Nitrogen
Phosphorous
title_short Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica
title_full Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica
title_fullStr Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica
title_full_unstemmed Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica
title_sort Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica
author Santos, Tiago Benedito dos
author_facet Santos, Tiago Benedito dos
Santos, Tiago Benedito
Meda, Anderson Rotter
Sitta, Renata Barrufaldi
Vespero, Eduardo Brandalizei
Pavan, Marcos Antônioi
Charmetant, Pierrei
Carpentieri- Pípolo, Valériai
Pereira, Luiz Filipe Protasioi
Vieira, Luiz Gonzaga Estevesi
Domingues, Douglas Silvai
author_role author
author2 Santos, Tiago Benedito
Meda, Anderson Rotter
Sitta, Renata Barrufaldi
Vespero, Eduardo Brandalizei
Pavan, Marcos Antônioi
Charmetant, Pierrei
Carpentieri- Pípolo, Valériai
Pereira, Luiz Filipe Protasioi
Vieira, Luiz Gonzaga Estevesi
Domingues, Douglas Silvai
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Santos, Tiago Benedito dos
Santos, Tiago Benedito
Meda, Anderson Rotter
Sitta, Renata Barrufaldi
Vespero, Eduardo Brandalizei
Pavan, Marcos Antônioi
Charmetant, Pierrei
Carpentieri- Pípolo, Valériai
Pereira, Luiz Filipe Protasioi
Vieira, Luiz Gonzaga Estevesi
Domingues, Douglas Silvai
Santos, Tiago Benedito dos
Santos, Tiago Benedito
Meda, Anderson Rotter
Sitta, Renata Barrufaldi
Vespero, Eduardo Brandalizei
Pavan, Marcos Antônioi
Charmetant, Pierrei
Carpentieri- Pípolo, Valériai
Pereira, Luiz Filipe Protasioi
Vieira, Luiz Gonzaga Estevesi
Domingues, Douglas Silvai
dc.subject.por.fl_str_mv Ciências Agrárias
Café
Coffee
Ciências Biológicas
Cafeicultura
Germoplasma
Nitrogênio
Fósforo
Germplasm
Nitrogen
Phosphorous
topic Ciências Agrárias
Café
Coffee
Ciências Biológicas
Cafeicultura
Germoplasma
Nitrogênio
Fósforo
Germplasm
Nitrogen
Phosphorous
description Due to the increasing need for cultivars with high yield and low environmental impact, the introgression of traits related to nutrient utilization efficiency is an important strategy for coffee breeding. In this way, the characterization of accessions from the center of origin is an important tool for breeding programs to gain insight on relevant genotypes with potential interest for production of new cultivars. This work aims to characterize nutrient concentration in 12 Coffea arabica L. wild accessions from Ethiopia, in greenhouse conditions, in order to identify genotypes displaying differential accumulation of mineral nutrients in leaves, shoots and roots. Based on the established criteria, Ethiopian access E237/CAF032 showed differential accumulation for P in leaves and E565/CAF009, E386/CAF131 and E332/CAF023  displayed more accumulation of N, Zn and Mn in roots, respectively. This study identifies one accession with potential more P use efficiency and one accession with potential more N use efficiency, which is an important contribution to identify C. arabica wild genotypes with potential traits related to nutritional efficiency. 
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-02-12
2015
2017-08-01T20:08:45Z
2017-08-01T20:08:45Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv SANTOS, T. B. dos et al. Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica. Coffee Science, Lavras, v. 10, n. 1, p. 10 - 19, jan./mar. 2015.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13897
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/716
identifier_str_mv SANTOS, T. B. dos et al. Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica. Coffee Science, Lavras, v. 10, n. 1, p. 10 - 19, jan./mar. 2015.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13897
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/716
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/716/pdf_154
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Coffee Science; v. 10, n. 1 (2015); 10 - 19
Coffee Science; v. 10, n. 1 (2015); 10 - 19
Coffee Science; v. 10, n. 1 (2015); 10 - 19
1984-3909
1809-6875
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1784549966468874240