Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , , , , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13897 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/716 |
Resumo: | Due to the increasing need for cultivars with high yield and low environmental impact, the introgression of traits related to nutrient utilization efficiency is an important strategy for coffee breeding. In this way, the characterization of accessions from the center of origin is an important tool for breeding programs to gain insight on relevant genotypes with potential interest for production of new cultivars. This work aims to characterize nutrient concentration in 12 Coffea arabica L. wild accessions from Ethiopia, in greenhouse conditions, in order to identify genotypes displaying differential accumulation of mineral nutrients in leaves, shoots and roots. Based on the established criteria, Ethiopian access E237/CAF032 showed differential accumulation for P in leaves and E565/CAF009, E386/CAF131 and E332/CAF023 displayed more accumulation of N, Zn and Mn in roots, respectively. This study identifies one accession with potential more P use efficiency and one accession with potential more N use efficiency, which is an important contribution to identify C. arabica wild genotypes with potential traits related to nutritional efficiency. |
id |
UFLA_913601010e182ca83af56fa7eaf264d6 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/13897 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábicaNutritional characterization of arabica coffee accession from EthiopiaCiências AgráriasCaféCoffeeCiências BiológicasCafeiculturaGermoplasmaNitrogênioFósforoGermplasmNitrogenPhosphorousDue to the increasing need for cultivars with high yield and low environmental impact, the introgression of traits related to nutrient utilization efficiency is an important strategy for coffee breeding. In this way, the characterization of accessions from the center of origin is an important tool for breeding programs to gain insight on relevant genotypes with potential interest for production of new cultivars. This work aims to characterize nutrient concentration in 12 Coffea arabica L. wild accessions from Ethiopia, in greenhouse conditions, in order to identify genotypes displaying differential accumulation of mineral nutrients in leaves, shoots and roots. Based on the established criteria, Ethiopian access E237/CAF032 showed differential accumulation for P in leaves and E565/CAF009, E386/CAF131 and E332/CAF023 displayed more accumulation of N, Zn and Mn in roots, respectively. This study identifies one accession with potential more P use efficiency and one accession with potential more N use efficiency, which is an important contribution to identify C. arabica wild genotypes with potential traits related to nutritional efficiency. Devido à necessidade cada vez maior de cultivares que apresentem boa produtividade com impactos menores ao meio ambiente, a introgressão de características relacionadas ao uso eficiente de nutrientes minerais é uma estratégia relevante para o melhoramento genético do café. Nesse sentido, a caracterização de acessos provenientes do centro de origem da espécie é um importante subsídio para os programas de melhoramento visando à seleção de materiais de interesse para produção de novas cultivares. Objetivou-se,no presente trabalho, caracterizar a concentração de nove nutrientes minerais em 12 acessos de Coffea arabica L., provenientes da Etiópia, em casa de vegetação, visando identificar genótipos com acumulação diferencial de nutrientes minerais em folhas, caule e raízes. Com base nos parâmetros estabelecidos, o acesso E237/CAF032 apresentou acúmulo diferencial para P, em folhas e E565/CAF009, E386/CAF131 e E332/CAF023 apresentaram concentração diferencial de N, Zn e Mn em raízes, respectivamente. O presente trabalho selecionou um acesso com potencial eficiência para uso de P e outro com potencial eficiência para o uso de N, o que pode contribuir em futuros estudos de seleção de materiais que possam ser utilizados na introgressão de características relacionadas à eficiência nutricional.2015-02-122017-08-01T20:08:45Z2017-08-01T20:08:45Z2015info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfSANTOS, T. B. dos et al. Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica. Coffee Science, Lavras, v. 10, n. 1, p. 10 - 19, jan./mar. 2015.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13897http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/716Coffee Science; v. 10, n. 1 (2015); 10 - 19Coffee Science; v. 10, n. 1 (2015); 10 - 19Coffee Science; v. 10, n. 1 (2015); 10 - 191984-39091809-6875reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/716/pdf_154Attribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessSantos, Tiago Benedito dosSantos, Tiago BeneditoMeda, Anderson RotterSitta, Renata BarrufaldiVespero, Eduardo BrandalizeiPavan, Marcos AntônioiCharmetant, PierreiCarpentieri- Pípolo, ValériaiPereira, Luiz Filipe ProtasioiVieira, Luiz Gonzaga EstevesiDomingues, Douglas SilvaiSantos, Tiago Benedito dosSantos, Tiago BeneditoMeda, Anderson RotterSitta, Renata BarrufaldiVespero, Eduardo BrandalizeiPavan, Marcos AntônioiCharmetant, PierreiCarpentieri- Pípolo, ValériaiPereira, Luiz Filipe ProtasioiVieira, Luiz Gonzaga EstevesiDomingues, Douglas Silvai2021-01-26T18:50:15Zoai:localhost:1/13897Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-01-26T18:50:15Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica Nutritional characterization of arabica coffee accession from Ethiopia |
title |
Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica |
spellingShingle |
Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica Santos, Tiago Benedito dos Ciências Agrárias Café Coffee Ciências Biológicas Cafeicultura Germoplasma Nitrogênio Fósforo Germplasm Nitrogen Phosphorous |
title_short |
Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica |
title_full |
Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica |
title_fullStr |
Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica |
title_full_unstemmed |
Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica |
title_sort |
Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica |
author |
Santos, Tiago Benedito dos |
author_facet |
Santos, Tiago Benedito dos Santos, Tiago Benedito Meda, Anderson Rotter Sitta, Renata Barrufaldi Vespero, Eduardo Brandalizei Pavan, Marcos Antônioi Charmetant, Pierrei Carpentieri- Pípolo, Valériai Pereira, Luiz Filipe Protasioi Vieira, Luiz Gonzaga Estevesi Domingues, Douglas Silvai |
author_role |
author |
author2 |
Santos, Tiago Benedito Meda, Anderson Rotter Sitta, Renata Barrufaldi Vespero, Eduardo Brandalizei Pavan, Marcos Antônioi Charmetant, Pierrei Carpentieri- Pípolo, Valériai Pereira, Luiz Filipe Protasioi Vieira, Luiz Gonzaga Estevesi Domingues, Douglas Silvai |
author2_role |
author author author author author author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Santos, Tiago Benedito dos Santos, Tiago Benedito Meda, Anderson Rotter Sitta, Renata Barrufaldi Vespero, Eduardo Brandalizei Pavan, Marcos Antônioi Charmetant, Pierrei Carpentieri- Pípolo, Valériai Pereira, Luiz Filipe Protasioi Vieira, Luiz Gonzaga Estevesi Domingues, Douglas Silvai Santos, Tiago Benedito dos Santos, Tiago Benedito Meda, Anderson Rotter Sitta, Renata Barrufaldi Vespero, Eduardo Brandalizei Pavan, Marcos Antônioi Charmetant, Pierrei Carpentieri- Pípolo, Valériai Pereira, Luiz Filipe Protasioi Vieira, Luiz Gonzaga Estevesi Domingues, Douglas Silvai |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Ciências Agrárias Café Coffee Ciências Biológicas Cafeicultura Germoplasma Nitrogênio Fósforo Germplasm Nitrogen Phosphorous |
topic |
Ciências Agrárias Café Coffee Ciências Biológicas Cafeicultura Germoplasma Nitrogênio Fósforo Germplasm Nitrogen Phosphorous |
description |
Due to the increasing need for cultivars with high yield and low environmental impact, the introgression of traits related to nutrient utilization efficiency is an important strategy for coffee breeding. In this way, the characterization of accessions from the center of origin is an important tool for breeding programs to gain insight on relevant genotypes with potential interest for production of new cultivars. This work aims to characterize nutrient concentration in 12 Coffea arabica L. wild accessions from Ethiopia, in greenhouse conditions, in order to identify genotypes displaying differential accumulation of mineral nutrients in leaves, shoots and roots. Based on the established criteria, Ethiopian access E237/CAF032 showed differential accumulation for P in leaves and E565/CAF009, E386/CAF131 and E332/CAF023 displayed more accumulation of N, Zn and Mn in roots, respectively. This study identifies one accession with potential more P use efficiency and one accession with potential more N use efficiency, which is an important contribution to identify C. arabica wild genotypes with potential traits related to nutritional efficiency. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-02-12 2015 2017-08-01T20:08:45Z 2017-08-01T20:08:45Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
SANTOS, T. B. dos et al. Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica. Coffee Science, Lavras, v. 10, n. 1, p. 10 - 19, jan./mar. 2015. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13897 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/716 |
identifier_str_mv |
SANTOS, T. B. dos et al. Caracterização nutricional de acessos provenientes da Etiópia de café arábica. Coffee Science, Lavras, v. 10, n. 1, p. 10 - 19, jan./mar. 2015. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13897 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/716 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/716/pdf_154 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
Coffee Science; v. 10, n. 1 (2015); 10 - 19 Coffee Science; v. 10, n. 1 (2015); 10 - 19 Coffee Science; v. 10, n. 1 (2015); 10 - 19 1984-3909 1809-6875 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1784549966468874240 |