Lipídios estruturados obtidos a partir da mistura de gordura de frango, sua estearina e triacilgliceróis de cadeia média: I- Composição em ácidos graxos e em triacilgliceróis
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2008 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Química Nova (Online) |
Texto Completo: | http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422008000200008 |
Resumo: | The purpose of this study is to analyze the interactions that occur in binary and ternary fat blends between medium and long chain triacylglycerols and their structured lipids obtained by chemical interesterification through the analysis of their physico-chemical properties. The synthesized structured triacylglycerols presented from 14.8 to 58.4% medium chain fatty acids, from 15.7 to 37.2% saturated fatty acids, from 19.2 to 47.5% monounsaturated fatty acids, and from 6.7 to 15.2% essential fatty acids. Chemical interesterification modified the behavior of binary and ternary mixtures and new types of triacylglycerol groups were formed. |
id |
SBQ-3_f260425f05b8db08a438ac7d919b401e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:scielo:S0100-40422008000200008 |
network_acronym_str |
SBQ-3 |
network_name_str |
Química Nova (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Lipídios estruturados obtidos a partir da mistura de gordura de frango, sua estearina e triacilgliceróis de cadeia média: I- Composição em ácidos graxos e em triacilgliceróisstructured lipidschemical interesterificationtriacylglycerol compositionThe purpose of this study is to analyze the interactions that occur in binary and ternary fat blends between medium and long chain triacylglycerols and their structured lipids obtained by chemical interesterification through the analysis of their physico-chemical properties. The synthesized structured triacylglycerols presented from 14.8 to 58.4% medium chain fatty acids, from 15.7 to 37.2% saturated fatty acids, from 19.2 to 47.5% monounsaturated fatty acids, and from 6.7 to 15.2% essential fatty acids. Chemical interesterification modified the behavior of binary and ternary mixtures and new types of triacylglycerol groups were formed.Sociedade Brasileira de Química2008-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlhttp://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422008000200008Química Nova v.31 n.2 2008reponame:Química Nova (Online)instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)instacron:SBQ10.1590/S0100-40422008000200008info:eu-repo/semantics/openAccessChiu,Ming ChihGioielli,Luiz AntonioGrimaldi,Renatopor2009-09-25T00:00:00Zoai:scielo:S0100-40422008000200008Revistahttps://www.scielo.br/j/qn/ONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpquimicanova@sbq.org.br1678-70640100-4042opendoar:2009-09-25T00:00Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Lipídios estruturados obtidos a partir da mistura de gordura de frango, sua estearina e triacilgliceróis de cadeia média: I- Composição em ácidos graxos e em triacilgliceróis |
title |
Lipídios estruturados obtidos a partir da mistura de gordura de frango, sua estearina e triacilgliceróis de cadeia média: I- Composição em ácidos graxos e em triacilgliceróis |
spellingShingle |
Lipídios estruturados obtidos a partir da mistura de gordura de frango, sua estearina e triacilgliceróis de cadeia média: I- Composição em ácidos graxos e em triacilgliceróis Chiu,Ming Chih structured lipids chemical interesterification triacylglycerol composition |
title_short |
Lipídios estruturados obtidos a partir da mistura de gordura de frango, sua estearina e triacilgliceróis de cadeia média: I- Composição em ácidos graxos e em triacilgliceróis |
title_full |
Lipídios estruturados obtidos a partir da mistura de gordura de frango, sua estearina e triacilgliceróis de cadeia média: I- Composição em ácidos graxos e em triacilgliceróis |
title_fullStr |
Lipídios estruturados obtidos a partir da mistura de gordura de frango, sua estearina e triacilgliceróis de cadeia média: I- Composição em ácidos graxos e em triacilgliceróis |
title_full_unstemmed |
Lipídios estruturados obtidos a partir da mistura de gordura de frango, sua estearina e triacilgliceróis de cadeia média: I- Composição em ácidos graxos e em triacilgliceróis |
title_sort |
Lipídios estruturados obtidos a partir da mistura de gordura de frango, sua estearina e triacilgliceróis de cadeia média: I- Composição em ácidos graxos e em triacilgliceróis |
author |
Chiu,Ming Chih |
author_facet |
Chiu,Ming Chih Gioielli,Luiz Antonio Grimaldi,Renato |
author_role |
author |
author2 |
Gioielli,Luiz Antonio Grimaldi,Renato |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Chiu,Ming Chih Gioielli,Luiz Antonio Grimaldi,Renato |
dc.subject.por.fl_str_mv |
structured lipids chemical interesterification triacylglycerol composition |
topic |
structured lipids chemical interesterification triacylglycerol composition |
description |
The purpose of this study is to analyze the interactions that occur in binary and ternary fat blends between medium and long chain triacylglycerols and their structured lipids obtained by chemical interesterification through the analysis of their physico-chemical properties. The synthesized structured triacylglycerols presented from 14.8 to 58.4% medium chain fatty acids, from 15.7 to 37.2% saturated fatty acids, from 19.2 to 47.5% monounsaturated fatty acids, and from 6.7 to 15.2% essential fatty acids. Chemical interesterification modified the behavior of binary and ternary mixtures and new types of triacylglycerol groups were formed. |
publishDate |
2008 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2008-01-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422008000200008 |
url |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422008000200008 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
10.1590/S0100-40422008000200008 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
dc.source.none.fl_str_mv |
Química Nova v.31 n.2 2008 reponame:Química Nova (Online) instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ) instacron:SBQ |
instname_str |
Sociedade Brasileira de Química (SBQ) |
instacron_str |
SBQ |
institution |
SBQ |
reponame_str |
Química Nova (Online) |
collection |
Química Nova (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ) |
repository.mail.fl_str_mv |
quimicanova@sbq.org.br |
_version_ |
1750318107230994432 |