Interesterificação química: alternativa para obtenção de gorduras zero trans
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2007 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Química Nova (Online) |
Texto Completo: | http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422007000500043 |
Resumo: | The function of lipids in human nutrition has been intensively debated in the last decade.This context reinforces the concern about controlling the trans fat ingestion, due to its negative implications on health. Interesterification provides an important alternative to modify the consistency of oils and fats without causing formation of trans isomers. This article reports research done towards production of zero trans fats by chemical interesterification, for different industrial purposes. Aspects related to the effect of trans fats on diet, their impact on health and modifications in Brazilian legislation are also covered. |
id |
SBQ-3_57105fb5c938e8116af8766ab9ce8dc2 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:scielo:S0100-40422007000500043 |
network_acronym_str |
SBQ-3 |
network_name_str |
Química Nova (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Interesterificação química: alternativa para obtenção de gorduras zero transtrans fatty acidsinteresterificationnutritionThe function of lipids in human nutrition has been intensively debated in the last decade.This context reinforces the concern about controlling the trans fat ingestion, due to its negative implications on health. Interesterification provides an important alternative to modify the consistency of oils and fats without causing formation of trans isomers. This article reports research done towards production of zero trans fats by chemical interesterification, for different industrial purposes. Aspects related to the effect of trans fats on diet, their impact on health and modifications in Brazilian legislation are also covered.Sociedade Brasileira de Química2007-10-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlhttp://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422007000500043Química Nova v.30 n.5 2007reponame:Química Nova (Online)instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)instacron:SBQ10.1590/S0100-40422007000500043info:eu-repo/semantics/openAccessRibeiro,Ana Paula BadanMoura,Juliana Maria Leite Nóbrega deGrimaldi,RenatoGonçalves,Lireny Aparecida Guaraldopor2007-09-28T00:00:00Zoai:scielo:S0100-40422007000500043Revistahttps://www.scielo.br/j/qn/ONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpquimicanova@sbq.org.br1678-70640100-4042opendoar:2007-09-28T00:00Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Interesterificação química: alternativa para obtenção de gorduras zero trans |
title |
Interesterificação química: alternativa para obtenção de gorduras zero trans |
spellingShingle |
Interesterificação química: alternativa para obtenção de gorduras zero trans Ribeiro,Ana Paula Badan trans fatty acids interesterification nutrition |
title_short |
Interesterificação química: alternativa para obtenção de gorduras zero trans |
title_full |
Interesterificação química: alternativa para obtenção de gorduras zero trans |
title_fullStr |
Interesterificação química: alternativa para obtenção de gorduras zero trans |
title_full_unstemmed |
Interesterificação química: alternativa para obtenção de gorduras zero trans |
title_sort |
Interesterificação química: alternativa para obtenção de gorduras zero trans |
author |
Ribeiro,Ana Paula Badan |
author_facet |
Ribeiro,Ana Paula Badan Moura,Juliana Maria Leite Nóbrega de Grimaldi,Renato Gonçalves,Lireny Aparecida Guaraldo |
author_role |
author |
author2 |
Moura,Juliana Maria Leite Nóbrega de Grimaldi,Renato Gonçalves,Lireny Aparecida Guaraldo |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Ribeiro,Ana Paula Badan Moura,Juliana Maria Leite Nóbrega de Grimaldi,Renato Gonçalves,Lireny Aparecida Guaraldo |
dc.subject.por.fl_str_mv |
trans fatty acids interesterification nutrition |
topic |
trans fatty acids interesterification nutrition |
description |
The function of lipids in human nutrition has been intensively debated in the last decade.This context reinforces the concern about controlling the trans fat ingestion, due to its negative implications on health. Interesterification provides an important alternative to modify the consistency of oils and fats without causing formation of trans isomers. This article reports research done towards production of zero trans fats by chemical interesterification, for different industrial purposes. Aspects related to the effect of trans fats on diet, their impact on health and modifications in Brazilian legislation are also covered. |
publishDate |
2007 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2007-10-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422007000500043 |
url |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422007000500043 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
10.1590/S0100-40422007000500043 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
dc.source.none.fl_str_mv |
Química Nova v.30 n.5 2007 reponame:Química Nova (Online) instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ) instacron:SBQ |
instname_str |
Sociedade Brasileira de Química (SBQ) |
instacron_str |
SBQ |
institution |
SBQ |
reponame_str |
Química Nova (Online) |
collection |
Química Nova (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ) |
repository.mail.fl_str_mv |
quimicanova@sbq.org.br |
_version_ |
1750318106544177152 |