Metodologia analítica para determinação de folatos e ácido fólico em alimentos

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Catharino,Rodrigo Ramos
Data de Publicação: 2006
Outros Autores: Godoy,Helena Teixeira, Lima-Pallone,Juliana Azevedo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Química Nova (Online)
Texto Completo: http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422006000500016
Resumo: The aim of this work was to develop and to validate a methodology using HPLC for the simultaneous determination of folates and folic acid in foods. The limits of detection and the recovery rates for the vitamins in the certified reference materials were respectively 5 pg/mL and 94-108% for 5-MTHF, 7 pg/mL and 97-102% for THF, 30 pg/mL and 97.9-104% for 5-FTHF, 30 pg/mL and 95-107 for 10-FFA, 5 ng/mL and 97-102% for FA and 5 ng/mL and 98-103% for 10-MFA. Repeatability showed a coefficient of variation below 3.9% for all the vitamins. The proposed methodology was shown to be efficient when applied to different certified reference materials, namely pig's liver (BCR487), powdered milk (BCR421) and a vegetable mixture (BCR485).
id SBQ-3_76870e175e0b3d602b8f332046a44ba2
oai_identifier_str oai:scielo:S0100-40422006000500016
network_acronym_str SBQ-3
network_name_str Química Nova (Online)
repository_id_str
spelling Metodologia analítica para determinação de folatos e ácido fólico em alimentosHPLCmethodologyfolatesfoodThe aim of this work was to develop and to validate a methodology using HPLC for the simultaneous determination of folates and folic acid in foods. The limits of detection and the recovery rates for the vitamins in the certified reference materials were respectively 5 pg/mL and 94-108% for 5-MTHF, 7 pg/mL and 97-102% for THF, 30 pg/mL and 97.9-104% for 5-FTHF, 30 pg/mL and 95-107 for 10-FFA, 5 ng/mL and 97-102% for FA and 5 ng/mL and 98-103% for 10-MFA. Repeatability showed a coefficient of variation below 3.9% for all the vitamins. The proposed methodology was shown to be efficient when applied to different certified reference materials, namely pig's liver (BCR487), powdered milk (BCR421) and a vegetable mixture (BCR485).Sociedade Brasileira de Química2006-10-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlhttp://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422006000500016Química Nova v.29 n.5 2006reponame:Química Nova (Online)instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)instacron:SBQ10.1590/S0100-40422006000500016info:eu-repo/semantics/openAccessCatharino,Rodrigo RamosGodoy,Helena TeixeiraLima-Pallone,Juliana Azevedopor2011-09-06T00:00:00Zoai:scielo:S0100-40422006000500016Revistahttps://www.scielo.br/j/qn/ONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpquimicanova@sbq.org.br1678-70640100-4042opendoar:2011-09-06T00:00Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)false
dc.title.none.fl_str_mv Metodologia analítica para determinação de folatos e ácido fólico em alimentos
title Metodologia analítica para determinação de folatos e ácido fólico em alimentos
spellingShingle Metodologia analítica para determinação de folatos e ácido fólico em alimentos
Catharino,Rodrigo Ramos
HPLC
methodology
folates
food
title_short Metodologia analítica para determinação de folatos e ácido fólico em alimentos
title_full Metodologia analítica para determinação de folatos e ácido fólico em alimentos
title_fullStr Metodologia analítica para determinação de folatos e ácido fólico em alimentos
title_full_unstemmed Metodologia analítica para determinação de folatos e ácido fólico em alimentos
title_sort Metodologia analítica para determinação de folatos e ácido fólico em alimentos
author Catharino,Rodrigo Ramos
author_facet Catharino,Rodrigo Ramos
Godoy,Helena Teixeira
Lima-Pallone,Juliana Azevedo
author_role author
author2 Godoy,Helena Teixeira
Lima-Pallone,Juliana Azevedo
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Catharino,Rodrigo Ramos
Godoy,Helena Teixeira
Lima-Pallone,Juliana Azevedo
dc.subject.por.fl_str_mv HPLC
methodology
folates
food
topic HPLC
methodology
folates
food
description The aim of this work was to develop and to validate a methodology using HPLC for the simultaneous determination of folates and folic acid in foods. The limits of detection and the recovery rates for the vitamins in the certified reference materials were respectively 5 pg/mL and 94-108% for 5-MTHF, 7 pg/mL and 97-102% for THF, 30 pg/mL and 97.9-104% for 5-FTHF, 30 pg/mL and 95-107 for 10-FFA, 5 ng/mL and 97-102% for FA and 5 ng/mL and 98-103% for 10-MFA. Repeatability showed a coefficient of variation below 3.9% for all the vitamins. The proposed methodology was shown to be efficient when applied to different certified reference materials, namely pig's liver (BCR487), powdered milk (BCR421) and a vegetable mixture (BCR485).
publishDate 2006
dc.date.none.fl_str_mv 2006-10-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422006000500016
url http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422006000500016
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv 10.1590/S0100-40422006000500016
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
dc.source.none.fl_str_mv Química Nova v.29 n.5 2006
reponame:Química Nova (Online)
instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
instacron:SBQ
instname_str Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
instacron_str SBQ
institution SBQ
reponame_str Química Nova (Online)
collection Química Nova (Online)
repository.name.fl_str_mv Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
repository.mail.fl_str_mv quimicanova@sbq.org.br
_version_ 1750318105680150528