Níveis de triptofano digestível em rações para suínos machos castrados de alto potencial genético dos 97 aos 125 kg

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Autor(a) principal: Pereira, Adriana Aparecida
Data de Publicação: 2007
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: LOCUS Repositório Institucional da UFV
Texto Completo: http://locus.ufv.br/handle/123456789/5832
Resumo: The experiment was conduced with objective of evaluate the effect of digestible tryptophan levels on the performance and carcass characteristics of heavy swine. A number of 80 commercial hybrid castrated swine males of high genetic potential for lean deposition on carcass were used, with initial and final body weight; respectively, of 97.0 ± 2.81 kg and 125.0 ± 3.31 kg distributed in a randomized experimental block design, with five treatments (0.124; 0.133; 0.142; 0.151 e 0.160% % of digestible tryptophan), respectively to the relationships of 16.5; 17.7; 18.9; 20.1 e 21.3% of digestible tryptophan lysine, with eight repetitions and two animals in each experimental unit. The digestible tryptophan level influenced the daily gain that improved by a quadratic way until the level of 0.144 %. The digestible tryptophan intake increased in a linear way when the tryptophan intake level was increased in the diet. It was not observed effect of the treatments on feed intake, feed conversion and carcass characteristics. It was concluded that the level of 0.144% of digestible tryptophan, corresponding a relationship of digestible tryptophan: lysine of 19.2%, provided the best results of weight gain for barrows with high genetic potential for lean deposition, from 97.0 to 125.0 kg.
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Dissertação (Mestrado em Genética e Melhoramento de Animais Domésticos; Nutrição e Alimentação Animal; Pastagens e Forragicul) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2007.http://locus.ufv.br/handle/123456789/5832The experiment was conduced with objective of evaluate the effect of digestible tryptophan levels on the performance and carcass characteristics of heavy swine. A number of 80 commercial hybrid castrated swine males of high genetic potential for lean deposition on carcass were used, with initial and final body weight; respectively, of 97.0 ± 2.81 kg and 125.0 ± 3.31 kg distributed in a randomized experimental block design, with five treatments (0.124; 0.133; 0.142; 0.151 e 0.160% % of digestible tryptophan), respectively to the relationships of 16.5; 17.7; 18.9; 20.1 e 21.3% of digestible tryptophan lysine, with eight repetitions and two animals in each experimental unit. The digestible tryptophan level influenced the daily gain that improved by a quadratic way until the level of 0.144 %. The digestible tryptophan intake increased in a linear way when the tryptophan intake level was increased in the diet. It was not observed effect of the treatments on feed intake, feed conversion and carcass characteristics. It was concluded that the level of 0.144% of digestible tryptophan, corresponding a relationship of digestible tryptophan: lysine of 19.2%, provided the best results of weight gain for barrows with high genetic potential for lean deposition, from 97.0 to 125.0 kg.O experimento foi conduzido para avaliar o efeito dos níveis de triptofano digestível sobre o desempenho e as características de carcaça de suínos pesados. Foram utilizados 80 suínos machos castrados híbridos comerciais, de alto potencial genético para deposição de carne magra na carcaça, com peso inicial de 97,0 ± 2,81 kg, distribuídos em delineamento experimental de blocos ao acaso, com cinco tratamentos (0,124; 0,133; 0,142; 0,151 e 0,160% de triptofano digestível), correspondendo às relações de 16,5; 17,7; 18,9; 20,1 e 21,3%, de triptofano: lisina digestíveis, com oito repetições e dois animais por unidade experimental. Os animais permaneceram no experimento até atingirem o peso final de 125,0 ± 3,31 kg. Os níveis de triptofano digestível das rações influenciaram o ganho de peso dos animais, que melhorou de forma quadrática até o nível estimado de 0,144%. O consumo de triptofano digestível aumentou de forma linear em função dos níveis de triptofano da dieta. Não houve efeito significativo dos tratamentos sobre o consumo de ração, conversão alimentar e características na carcaça. Concluiu-se que o nível estimado de 0,144% de triptofano digestível correspondente à uma relação de 19,2% com a lisina digestível, proporcionou a melhor resposta de ganho de peso dos suínos machos castrados de alto potencial genético, dos 97,0 aos 125,0 kg.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorapplication/pdfporUniversidade Federal de ViçosaMestrado em ZootecniaUFVBRGenética e Melhoramento de Animais Domésticos; Nutrição e Alimentação Animal; Pastagens e ForragiculAminoácidoCarcaçaDesempenhoTerminaçãoAmino acidCarcassPerformanceCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA::NUTRICAO E ALIMENTACAO ANIMALNíveis de triptofano digestível em rações para suínos machos castrados de alto potencial genético dos 97 aos 125 kgDietary digestible tryptophan levels for high genetical barrows for lean deposition from 97 to 125 kginfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:LOCUS Repositório Institucional da UFVinstname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVORIGINALtexto completo.pdfapplication/pdf366440https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/5832/1/texto%20completo.pdf2511220b1b0ec987ad7eb7c382dd5258MD51TEXTtexto completo.pdf.txttexto completo.pdf.txtExtracted texttext/plain53837https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/5832/2/texto%20completo.pdf.txteed57396c58cfd059514a5a19465df84MD52THUMBNAILtexto completo.pdf.jpgtexto completo.pdf.jpgIM Thumbnailimage/jpeg3607https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/5832/3/texto%20completo.pdf.jpg8a0ce300f76ece5f1f0f0e60cafa894fMD53123456789/58322016-04-11 23:14:33.631oai:locus.ufv.br:123456789/5832Repositório InstitucionalPUBhttps://www.locus.ufv.br/oai/requestfabiojreis@ufv.bropendoar:21452016-04-12T02:14:33LOCUS Repositório Institucional da UFV - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false
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