Contributions of the organizational aesthetics to research about gastronomic organizations

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Soares, Lídia Cunha
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Bispo, Marcelo de Souza
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo
Texto Completo: https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/808
Resumo: The aim of this study is show the contributions of the organizational aesthetics to research about gastronomic organizations. Through metatheory, the data was collected using books and papers of scientific journals important to the study area. The gastronomy is part of cultural heritage of a region and for this reason is also an object of tourist studies. The tourism and the gastronomy are environments where is possible to see the everyday life due to both are always considered as “practices”. The fields of management and organization studies has been focusing to “practices” studies inside of Practice Based-Studies approach. It is a scientific field that enables the theorization, which has many lens of study, among them the organizational aesthetics. The organizational aesthetics offers a new view which is possible assume the embodiment and the materiality of organizational life. All these aspects are favorable to the study of gastronomic organizations where the taste, the sight, the touch, the hearing and the smell are a differential in the gastronomic experience.
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The tourism and the gastronomy are environments where is possible to see the everyday life due to both are always considered as “practices”. The fields of management and organization studies has been focusing to “practices” studies inside of Practice Based-Studies approach. It is a scientific field that enables the theorization, which has many lens of study, among them the organizational aesthetics. The organizational aesthetics offers a new view which is possible assume the embodiment and the materiality of organizational life. All these aspects are favorable to the study of gastronomic organizations where the taste, the sight, the touch, the hearing and the smell are a differential in the gastronomic experience.El objetivo de este estudio es presentar los aportes de la estética organizacional para la investigación en las organizaciones gastronómicas. Mediante de la meta-teoría, los datos fueron recolectados a través de libros y artículos en importantes revistas científicas en el área de estudio. La cocina es parte del patrimonio cultural de una región, por lo tanto, es un objeto de estudio del turismo. Turismo y gastronomía son entornos en los que es posible observar la vida cotidiana hasta que son comúnmente considerados "práctico". Gestión y estudios organizacionales, ha abordado el estudio de la "práctica", en lo que se entiende como Estudios Basados en la Práctica. Un campo científico que permite la teorización, que cuenta con estudio de varias lentes, entre ellos la estética organizacional. La estética organizacional ofrece una nueva mirada que hace que sea posible admitir la corporalidad y la materialidad de la vida organizacional. Todas estas características son muy favorables para el estudio de las organizaciones culinarias, donde comúnmente el gusto, la vista, el tacto, el oído y el olfato son un diferenciador en la experiencia gastronómica.O objetivo deste estudo é apresentar as contribuições da estética organizacional para a pesquisa em organizações gastronômicas. Por meio da metateoria, os dados foram coletados utilizando livros e artigos de periódicos científicos importantes para a área de estudo. A gastronomia faz parte do patrimônio cultural de uma região, por esse motivo é objeto de estudo do turismo. O turismo e a gastronomia são ambientes onde é possível observar a vida cotidiana, até porque são comumente considerados “práticos”. A administração e os estudos organizacionais, tem se debruçado ao estudo das “Práticas”, dentro do que se compreende como Estudos Baseados em Práticas. Um campo científico que permite a teorização, ao qual apresenta diversas lentes de estudo, dentre elas a estética organizacional. A estética organizacional oferece um novo olhar que possibilita admitir a corporeidade e a materialidade da vida organizacional. Todos esses aspectos são muito favoráveis para o estudo das organizações gastronômicas, onde comumente o gosto, a visão, o tato, a audição e o olfato são um diferencial na experiência gastronômica.Anptur2014-11-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer reviewedEvaluado por paresAvaliado por paresapplication/pdfhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/80810.7784/rbtur.v8i3.808Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 8 No. 3 (2014): September/December; 476-493Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 8 Núm. 3 (2014): Septiembre/Diciembre; 476-493Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; v. 8 n. 3 (2014): setembro/dezembro; 476-4931982-6125reponame:Revista Brasileira de Pesquisa em Turismoinstname:Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)instacron:ANPPGTporhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/808/656Copyright (c) 2014 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismoinfo:eu-repo/semantics/openAccessSoares, Lídia CunhaBispo, Marcelo de Souza2020-06-01T22:30:59Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/808Revistahttps://rbtur.org.br/rbturONGhttps://rbtur.org.br/rbtur/oai||edrbtur@gmail.com|| glauber.santos@usp.br1982-61251982-6125opendoar:2020-06-01T22:30:59Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo - Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)false
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