Perfil demográfico e socioeconômico de manipuladores em uma unidade de alimentação e nutrição na cidade de Juiz de Fora- MG
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Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Rasbran |
Texto Completo: | https://rasbran.com.br/rasbran/article/view/1759 |
Resumo: | Changes resulting from the industrialization process affected society's customs and way of eating, leading to an increase in the number of meals taken outside the home environment as well as in the number of food producing establishments, and for this to be possible, it is essential to presence of food handlers. The objective of this work was to describe the demographic and socioeconomic profile of food handlers in a Food and Nutrition Unit. This is a cross-sectional study conducted at the headquarters of a Food and Nutrition Unit, in Juiz de Fora, Brazil, a self-administered questionnaire containing demographic and socioeconomic information was applied. The data were described through the distribution of absolute and relative frequencies. 81 food handlers participated in the research, grouped according to their role in the unit. The participants have an average age of 33.9 years (± 9.5 years), most of them are male (61.7%) and live in the city of Juiz de Fora (97.5%), 84% have the elementary school to high school; 48.1% are kitchen assistants; time in the profession (72.8%) and time in the company (55.6%) is longer than one year. In view of the low level of education observed and the short time spent in the function, human resources management that promotes quality of life and the valuation of the individual in the organizational environment should be considered. In addition, constant and periodic implementation of training and incentives for capacity are important. |
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Perfil demográfico e socioeconômico de manipuladores em uma unidade de alimentação e nutrição na cidade de Juiz de Fora- MG Changes resulting from the industrialization process affected society's customs and way of eating, leading to an increase in the number of meals taken outside the home environment as well as in the number of food producing establishments, and for this to be possible, it is essential to presence of food handlers. The objective of this work was to describe the demographic and socioeconomic profile of food handlers in a Food and Nutrition Unit. This is a cross-sectional study conducted at the headquarters of a Food and Nutrition Unit, in Juiz de Fora, Brazil, a self-administered questionnaire containing demographic and socioeconomic information was applied. The data were described through the distribution of absolute and relative frequencies. 81 food handlers participated in the research, grouped according to their role in the unit. The participants have an average age of 33.9 years (± 9.5 years), most of them are male (61.7%) and live in the city of Juiz de Fora (97.5%), 84% have the elementary school to high school; 48.1% are kitchen assistants; time in the profession (72.8%) and time in the company (55.6%) is longer than one year. In view of the low level of education observed and the short time spent in the function, human resources management that promotes quality of life and the valuation of the individual in the organizational environment should be considered. In addition, constant and periodic implementation of training and incentives for capacity are important.Mudanças decorrentes do processo de industrialização afetaram os costumes e o modo de se alimentar da sociedade, levando a aumento do número de refeições realizadas fora do ambiente domiciliar bem como na quantidade de estabelecimentos produtores de alimentos, e para que isso seja possível, é essencial a presença dos manipuladores de alimentos. O objetivo deste trabalho foi descrever o perfil demográfico e sócio econômico dos manipuladores de alimentos de uma Unidade de Alimentação e Nutrição. Trata-se de estudo transversal realizado na matriz de uma Unidade de Alimentação e Nutrição (UAN), na cidade de Juiz de Fora, Brasil. Foi aplicado um questionário autoadministrado contendo informações demográficas e socioeconômicas. Os dados foram descritos por meio da distribuição de frequências absolutas e relativas. Participaram da pesquisa 81 manipuladores de alimentos, agrupados de acordo com a função que exercem na unidade. Os participantes apresentam idade média de 33,9 anos (±9,5 anos), a maioria pertence ao gênero masculino (61,7%) e reside na cidade de Juiz de Fora (97,5%), 84% apresenta o ensino fundamental e ensino médio; 48,1% é de auxiliar de cozinha; o tempo de profissão (72,8%) e tempo exercido de profissão na empresa (55,6%) apresentam período superior a um ano. A implementação constante e periódica de treinamentos, e incentivo à capacitação são importantes. Além disso, deve-se considerar um gerenciamento de recursos humanos que promova a qualidade de vida e a valorização do indivíduo no ambiente organizacional. ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NUTRIÇÃO (ASBRAN)2021-02-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://rasbran.com.br/rasbran/article/view/175910.47320/rasbran.2021.1759Revista da Associação Brasileira de Nutrição - RASBRAN; v. 12 n. 1 (2021); 153-1632357-78941983-3164reponame:Rasbraninstname:Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN)instacron:ASBRANporhttps://rasbran.com.br/rasbran/article/view/1759/365Copyright (c) 2021 Revista da Associação Brasileira de Nutrição - RASBRANinfo:eu-repo/semantics/openAccessAzevedo, Daniel Inácio Peixoto Domingues deTiburcio, Rebeca GalhardoMarinho, Bruna Laiza SilvaBinoti, Mirella Lima2021-11-24T16:58:54Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/1759Revistahttps://www.rasbran.com.br/rasbranONGhttps://rasbran.com.br/rasbran/oaiindex_rasbran@asbran.org.br || rasbran@asbran.org.br2357-78941983-3164opendoar:2021-11-24T16:58:54Rasbran - Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN)false |
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