Lime effects on the introduction of winter forage legumes
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16665 |
Resumo: | Effects of rates and methods of lime application on the establishment of two winter forage legumes on native pasture were studied. Lime increased total dry matter yields up to 30% over that of the check treatment. It did not show any effect on yields of native grass species but it did increase the dry matter yields of legume species introduced in the mixture. Measured forage yields were not affected by application methods (i.e. only broadcasted vs. broadcasted and incorporated) neither by lime rate on the range from 2.5 to 4.0 t/ha. |
id |
EMBRAPA-4_a74f7a511dec7ffc3dd210c34bbe60aa |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16665 |
network_acronym_str |
EMBRAPA-4 |
network_name_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Lime effects on the introduction of winter forage legumesCalcário na implantação em cobertura de leguminosas de invernoliming; lime; application; methods; levels; forages; legumescalagem; calcário; métodos; aplicação; níveis; leguminosas forrageirasEffects of rates and methods of lime application on the establishment of two winter forage legumes on native pasture were studied. Lime increased total dry matter yields up to 30% over that of the check treatment. It did not show any effect on yields of native grass species but it did increase the dry matter yields of legume species introduced in the mixture. Measured forage yields were not affected by application methods (i.e. only broadcasted vs. broadcasted and incorporated) neither by lime rate on the range from 2.5 to 4.0 t/ha.Foram estudados os efeitos da aplicação de calcário sobre o rendimento total de matéria seca da pastagem em estudo significativos a (P<0,05), proporcionando aumentos de produção de até 30% em relação ao tratamento testemunha. O calcário não influiu sobre a produção do campo nativo, mas proporcionou aumentos, na produção das leguminosas introduzidas, (trevo branco e comichão), superiores a 100% na média dos anos, quando são comparados os tratamentos corrigidos como o não-corrigido. Não foram constatadas diferenças significativas a P<0,05, na produção entre os métodos de aplicação de calcário, em cobertura e incorporado, e nem diferença entre os níveis de calagem aplicados (2,25 e 4,5 t/ha).Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraMacedo, WalfredoBrasil, Nei EduardoPatella, José Francisco2014-04-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16665Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.14, n.2, fev. 1979; 125-134Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.14, n.2, fev. 1979; 125-1341678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16665/10973info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-15T19:23:20Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16665Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-15T19:23:20Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Lime effects on the introduction of winter forage legumes Calcário na implantação em cobertura de leguminosas de inverno |
title |
Lime effects on the introduction of winter forage legumes |
spellingShingle |
Lime effects on the introduction of winter forage legumes Macedo, Walfredo liming; lime; application; methods; levels; forages; legumes calagem; calcário; métodos; aplicação; níveis; leguminosas forrageiras |
title_short |
Lime effects on the introduction of winter forage legumes |
title_full |
Lime effects on the introduction of winter forage legumes |
title_fullStr |
Lime effects on the introduction of winter forage legumes |
title_full_unstemmed |
Lime effects on the introduction of winter forage legumes |
title_sort |
Lime effects on the introduction of winter forage legumes |
author |
Macedo, Walfredo |
author_facet |
Macedo, Walfredo Brasil, Nei Eduardo Patella, José Francisco |
author_role |
author |
author2 |
Brasil, Nei Eduardo Patella, José Francisco |
author2_role |
author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
|
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Macedo, Walfredo Brasil, Nei Eduardo Patella, José Francisco |
dc.subject.por.fl_str_mv |
liming; lime; application; methods; levels; forages; legumes calagem; calcário; métodos; aplicação; níveis; leguminosas forrageiras |
topic |
liming; lime; application; methods; levels; forages; legumes calagem; calcário; métodos; aplicação; níveis; leguminosas forrageiras |
description |
Effects of rates and methods of lime application on the establishment of two winter forage legumes on native pasture were studied. Lime increased total dry matter yields up to 30% over that of the check treatment. It did not show any effect on yields of native grass species but it did increase the dry matter yields of legume species introduced in the mixture. Measured forage yields were not affected by application methods (i.e. only broadcasted vs. broadcasted and incorporated) neither by lime rate on the range from 2.5 to 4.0 t/ha. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-04-15 |
dc.type.none.fl_str_mv |
|
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16665 |
url |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16665 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16665/10973 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
dc.source.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.14, n.2, fev. 1979; 125-134 Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.14, n.2, fev. 1979; 125-134 1678-3921 0100-104x reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) instacron:EMBRAPA |
instname_str |
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
instacron_str |
EMBRAPA |
institution |
EMBRAPA |
reponame_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
collection |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
repository.mail.fl_str_mv |
pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br |
_version_ |
1793416702327783424 |