Lime effects on the introduction of winter forage legumes

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Macedo, Walfredo
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Brasil, Nei Eduardo, Patella, José Francisco
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16665
Resumo: Effects of rates and methods of lime application on the establishment of two winter forage legumes on native pasture were studied. Lime increased total dry matter yields up to 30% over that of the check treatment. It did not show any effect on yields of native grass species but it did increase the dry matter yields of legume species introduced in the mixture. Measured forage yields were not affected by application methods (i.e. only broadcasted vs. broadcasted and incorporated) neither by lime rate on the range from 2.5 to 4.0 t/ha.
id EMBRAPA-4_a74f7a511dec7ffc3dd210c34bbe60aa
oai_identifier_str oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16665
network_acronym_str EMBRAPA-4
network_name_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository_id_str
spelling Lime effects on the introduction of winter forage legumesCalcário na implantação em cobertura de leguminosas de invernoliming; lime; application; methods; levels; forages; legumescalagem; calcário; métodos; aplicação; níveis; leguminosas forrageirasEffects of rates and methods of lime application on the establishment of two winter forage legumes on native pasture were studied. Lime increased total dry matter yields up to 30% over that of the check treatment. It did not show any effect on yields of native grass species but it did increase the dry matter yields of legume species introduced in the mixture. Measured forage yields were not affected by application methods (i.e. only broadcasted vs. broadcasted and incorporated) neither by lime rate on the range from 2.5 to 4.0 t/ha.Foram estudados os efeitos da aplicação de calcário sobre o rendimento total de matéria seca da pastagem em estudo significativos a (P<0,05), proporcionando aumentos de produção de até 30% em relação ao tratamento testemunha. O calcário não influiu sobre a produção do campo nativo, mas proporcionou aumentos, na produção das leguminosas introduzidas, (trevo branco e comichão), superiores a 100% na média dos anos, quando são comparados os tratamentos corrigidos como o não-corrigido. Não foram constatadas diferenças significativas a P<0,05, na produção entre os métodos de aplicação de calcário, em cobertura e incorporado, e nem diferença entre os níveis de calagem aplicados (2,25 e 4,5 t/ha).Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraMacedo, WalfredoBrasil, Nei EduardoPatella, José Francisco2014-04-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16665Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.14, n.2, fev. 1979; 125-134Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.14, n.2, fev. 1979; 125-1341678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16665/10973info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-15T19:23:20Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16665Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-15T19:23:20Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Lime effects on the introduction of winter forage legumes
Calcário na implantação em cobertura de leguminosas de inverno
title Lime effects on the introduction of winter forage legumes
spellingShingle Lime effects on the introduction of winter forage legumes
Macedo, Walfredo
liming; lime; application; methods; levels; forages; legumes
calagem; calcário; métodos; aplicação; níveis; leguminosas forrageiras
title_short Lime effects on the introduction of winter forage legumes
title_full Lime effects on the introduction of winter forage legumes
title_fullStr Lime effects on the introduction of winter forage legumes
title_full_unstemmed Lime effects on the introduction of winter forage legumes
title_sort Lime effects on the introduction of winter forage legumes
author Macedo, Walfredo
author_facet Macedo, Walfredo
Brasil, Nei Eduardo
Patella, José Francisco
author_role author
author2 Brasil, Nei Eduardo
Patella, José Francisco
author2_role author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv

dc.contributor.author.fl_str_mv Macedo, Walfredo
Brasil, Nei Eduardo
Patella, José Francisco
dc.subject.por.fl_str_mv liming; lime; application; methods; levels; forages; legumes
calagem; calcário; métodos; aplicação; níveis; leguminosas forrageiras
topic liming; lime; application; methods; levels; forages; legumes
calagem; calcário; métodos; aplicação; níveis; leguminosas forrageiras
description Effects of rates and methods of lime application on the establishment of two winter forage legumes on native pasture were studied. Lime increased total dry matter yields up to 30% over that of the check treatment. It did not show any effect on yields of native grass species but it did increase the dry matter yields of legume species introduced in the mixture. Measured forage yields were not affected by application methods (i.e. only broadcasted vs. broadcasted and incorporated) neither by lime rate on the range from 2.5 to 4.0 t/ha.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-04-15
dc.type.none.fl_str_mv
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16665
url https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16665
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16665/10973
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
dc.source.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.14, n.2, fev. 1979; 125-134
Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.14, n.2, fev. 1979; 125-134
1678-3921
0100-104x
reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
collection Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository.name.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br
_version_ 1793416702327783424