Digestibility of rations containing different levels of dry "vinhaça" on the nutrient digestibility in bovine feeding

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Sampaio, Alexandre Amstalden Moraes
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Vieira, Paulo de Figueiredo, Oliveira, Mauro Dal Secco de, Kronka, Sergio Nascimento
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16520
Resumo: Sixteen Holstein calves six months of age were used in an experiment with the purpose of testing the effects of dry "vinhaça" addition with zero, 5 %, 10% and 15% respectively, in substitution of corn ear ground on the digestibility of some nutrients. The total digestible nutrients (TDN) mean values obtained in the 0% of dry "vinhaça" rations was significantly higher than the 10% ration. The data obtained for TDN and the coefficients of digestibility of fiber and crude protein, indicated that is possible the use of dry "vinhaça" in substitution of corn ear ground until levels of 10 % in the bovine rations.
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spelling Digestibility of rations containing different levels of dry "vinhaça" on the nutrient digestibility in bovine feedingDeterminação da digestibilidade de rações com diferentes níveis de vinhaça seca, para bovinos.desintegrated maize; calvesmilho desintegrado; bezerros; alimentaçãoSixteen Holstein calves six months of age were used in an experiment with the purpose of testing the effects of dry "vinhaça" addition with zero, 5 %, 10% and 15% respectively, in substitution of corn ear ground on the digestibility of some nutrients. The total digestible nutrients (TDN) mean values obtained in the 0% of dry "vinhaça" rations was significantly higher than the 10% ration. The data obtained for TDN and the coefficients of digestibility of fiber and crude protein, indicated that is possible the use of dry "vinhaça" in substitution of corn ear ground until levels of 10 % in the bovine rations.Foram utilizados 16 bovinos da raça Holandesa com idade média de cinco meses, objetivando a determinação da digestibilidade de rações contendo, respectivamente, zero, 5%, 10% e 15% de vinhaça seca em substituição ao milho desintegrado com palha e sabugo (M.D.P.S.). Observou-se que o teor médio dos nutrientes digestíveis totais (NDT), para a ração com 0% de vinhaça seca foi significativamente maior de que a média obtida na ração com 10% de vinhaça seca. Levando-se em consideração os teores de NDT e a digestibilidade da fibra e da proteína bruta, toma-se interessante a utilização de até 10% de vinhaça seca em substituição ao M.D.P.S., em rações para bovinos.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraSampaio, Alexandre Amstalden MoraesVieira, Paulo de FigueiredoOliveira, Mauro Dal Secco deKronka, Sergio Nascimento2014-04-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16520Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.24, n.11, nov. 1989; 1339-1342Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.24, n.11, nov. 1989; 1339-13421678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16520/10790info:eu-repo/semantics/openAccess2014-08-29T18:40:33Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16520Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-08-29T18:40:33Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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