Different phytase levels and energy densities in broiler diets on performance, nutrient digestibility, and bone integrity from 28 to 35 days of age.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: DALLMANN, H. M.
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: AVILA, V. S. de, KRABBE, E. L., SUREK, D., BEDENDO, G. C., TOLEDO, T. S., DALLMANN, P. R., ROLL, A. A. P., ROLL, V. F. B., RUTZ, F.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
Texto Completo: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1153135
Resumo: Abstract: The study was carried out with the objective of evaluating the effects of using phytase levels at different energy densities in the diet of broilers, from 28 to 35 days of age. The experimental diets contained increasing levels of apparent metabolizable energy corrected for nitrogen balance and different levels of phytase. Growth performance variables, nutrient digestibility, as well as variables related to bone integrity were examined. Diets containing 500 FTU/kg in combination with 3150kcal.kg-1 of AMEn resulted in better growth performance. Supplementation with 500 and 1000 FTU/kg in the diets provide better coefficients of apparent and ileal digestibility of calcium and phosphorus, but negatively influence the deposition of calcium, phosphorus, dry matter, and ash in the tibia, in addition to adversely affecting the breakage and area of these bones in broilers. Bone length and the levels of magnesium and zinc present in the tibias were not influenced by the energy and phytase levels of the diets. There is no interaction between the different energetic densities and the phytase doses in the variables analyzed in the studied period. Increasing the energy density of diets resulted in improved apparent and ileal digestibility for most nutrients. Resumo: O estudo foi realizado com o objetivo de avaliar os efeitos da utilização de níveis de fitase em diferentes densidades energéticas na dieta de frangos de corte, no período de 28 a 35 dias de idade. As dietas experimentais contiveram níveis crescentes de energia metabolizável aparente corrigida para balanço de nitrogênio e diferentes níveis de fitase. Foram avaliadas variáveis de desempenho zootécnico, digestibilidade de nutrientes e variáveis relacionadas à integridade óssea. Dietas contendo 500 FTU/kg de fitase em combinação com 3150kcal.kg-1 de EMAn resultam em melhor desempenho zootécnico. A suplementação com 500 e 1000 FTU/kg nas dietas propicia melhores coeficientes de digestibilidade aparente e ileal do cálcio e do fósforo, mas influencia negativamente na deposição de cálcio, fósforo, matéria seca e cinzas das tíbias, além de afetar adversamente a quebra e a área desses ossos em frangos de corte. O comprimento do osso e os níveis de magnésio e zinco presentes nas tíbias não são influenciados pelos níveis energéticos e de fitase das dietas. Não há interação entre as diferentes densidades energéticas e as doses de fitase nas variáveis analisadas no período estudado. O aumento da densidade energética das dietas resulta em melhora na digestibilidade aparente e ileal para a maioria dos nutrientes.
id EMBR_04724cf01009f5ce14651e39ad7a2e80
oai_identifier_str oai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1153135
network_acronym_str EMBR
network_name_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository_id_str 2154
spelling Different phytase levels and energy densities in broiler diets on performance, nutrient digestibility, and bone integrity from 28 to 35 days of age.PhytateFitatoFrango de CorteAditivoTíbiaEnzimaFósforoBroiler chickensAdditivesEnzymesPhosphorusAbstract: The study was carried out with the objective of evaluating the effects of using phytase levels at different energy densities in the diet of broilers, from 28 to 35 days of age. The experimental diets contained increasing levels of apparent metabolizable energy corrected for nitrogen balance and different levels of phytase. Growth performance variables, nutrient digestibility, as well as variables related to bone integrity were examined. Diets containing 500 FTU/kg in combination with 3150kcal.kg-1 of AMEn resulted in better growth performance. Supplementation with 500 and 1000 FTU/kg in the diets provide better coefficients of apparent and ileal digestibility of calcium and phosphorus, but negatively influence the deposition of calcium, phosphorus, dry matter, and ash in the tibia, in addition to adversely affecting the breakage and area of these bones in broilers. Bone length and the levels of magnesium and zinc present in the tibias were not influenced by the energy and phytase levels of the diets. There is no interaction between the different energetic densities and the phytase doses in the variables analyzed in the studied period. Increasing the energy density of diets resulted in improved apparent and ileal digestibility for most nutrients. Resumo: O estudo foi realizado com o objetivo de avaliar os efeitos da utilização de níveis de fitase em diferentes densidades energéticas na dieta de frangos de corte, no período de 28 a 35 dias de idade. As dietas experimentais contiveram níveis crescentes de energia metabolizável aparente corrigida para balanço de nitrogênio e diferentes níveis de fitase. Foram avaliadas variáveis de desempenho zootécnico, digestibilidade de nutrientes e variáveis relacionadas à integridade óssea. Dietas contendo 500 FTU/kg de fitase em combinação com 3150kcal.kg-1 de EMAn resultam em melhor desempenho zootécnico. A suplementação com 500 e 1000 FTU/kg nas dietas propicia melhores coeficientes de digestibilidade aparente e ileal do cálcio e do fósforo, mas influencia negativamente na deposição de cálcio, fósforo, matéria seca e cinzas das tíbias, além de afetar adversamente a quebra e a área desses ossos em frangos de corte. O comprimento do osso e os níveis de magnésio e zinco presentes nas tíbias não são influenciados pelos níveis energéticos e de fitase das dietas. Não há interação entre as diferentes densidades energéticas e as doses de fitase nas variáveis analisadas no período estudado. O aumento da densidade energética das dietas resulta em melhora na digestibilidade aparente e ileal para a maioria dos nutrientes.HENRIQUE MULLER DALLMANN, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul/Campus Ibirubá; VALDIR SILVEIRA DE AVILA, CNPSA; EVERTON LUIS KRABBE, CNPSA; DIEGO SUREK, CNPSA; GIZELLE CRISTINA BEDENDO, CNPS; TAIANI DOS SANTOS DE TOLEDO, Universidade Federal de Pelotas; Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Sul-rio-grandense/Campus Pelotas; Universidade Federal de Pelotas; Universidade Federal de Pelotas; Universidade Federal de Pelotas.DALLMANN, H. M.AVILA, V. S. deKRABBE, E. L.SUREK, D.BEDENDO, G. C.TOLEDO, T. S.DALLMANN, P. R.ROLL, A. A. P.ROLL, V. F. B.RUTZ, F.2023-04-13T19:05:07Z2023-04-13T19:05:07Z2023-04-132023info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleArquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 75, n. 2, p.280-292, 2023.http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1153135porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2023-04-13T19:05:07Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1153135Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestopendoar:21542023-04-13T19:05:07falseRepositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542023-04-13T19:05:07Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Different phytase levels and energy densities in broiler diets on performance, nutrient digestibility, and bone integrity from 28 to 35 days of age.
title Different phytase levels and energy densities in broiler diets on performance, nutrient digestibility, and bone integrity from 28 to 35 days of age.
spellingShingle Different phytase levels and energy densities in broiler diets on performance, nutrient digestibility, and bone integrity from 28 to 35 days of age.
DALLMANN, H. M.
Phytate
Fitato
Frango de Corte
Aditivo
Tíbia
Enzima
Fósforo
Broiler chickens
Additives
Enzymes
Phosphorus
title_short Different phytase levels and energy densities in broiler diets on performance, nutrient digestibility, and bone integrity from 28 to 35 days of age.
title_full Different phytase levels and energy densities in broiler diets on performance, nutrient digestibility, and bone integrity from 28 to 35 days of age.
title_fullStr Different phytase levels and energy densities in broiler diets on performance, nutrient digestibility, and bone integrity from 28 to 35 days of age.
title_full_unstemmed Different phytase levels and energy densities in broiler diets on performance, nutrient digestibility, and bone integrity from 28 to 35 days of age.
title_sort Different phytase levels and energy densities in broiler diets on performance, nutrient digestibility, and bone integrity from 28 to 35 days of age.
author DALLMANN, H. M.
author_facet DALLMANN, H. M.
AVILA, V. S. de
KRABBE, E. L.
SUREK, D.
BEDENDO, G. C.
TOLEDO, T. S.
DALLMANN, P. R.
ROLL, A. A. P.
ROLL, V. F. B.
RUTZ, F.
author_role author
author2 AVILA, V. S. de
KRABBE, E. L.
SUREK, D.
BEDENDO, G. C.
TOLEDO, T. S.
DALLMANN, P. R.
ROLL, A. A. P.
ROLL, V. F. B.
RUTZ, F.
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv HENRIQUE MULLER DALLMANN, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul/Campus Ibirubá; VALDIR SILVEIRA DE AVILA, CNPSA; EVERTON LUIS KRABBE, CNPSA; DIEGO SUREK, CNPSA; GIZELLE CRISTINA BEDENDO, CNPS; TAIANI DOS SANTOS DE TOLEDO, Universidade Federal de Pelotas; Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Sul-rio-grandense/Campus Pelotas; Universidade Federal de Pelotas; Universidade Federal de Pelotas; Universidade Federal de Pelotas.
dc.contributor.author.fl_str_mv DALLMANN, H. M.
AVILA, V. S. de
KRABBE, E. L.
SUREK, D.
BEDENDO, G. C.
TOLEDO, T. S.
DALLMANN, P. R.
ROLL, A. A. P.
ROLL, V. F. B.
RUTZ, F.
dc.subject.por.fl_str_mv Phytate
Fitato
Frango de Corte
Aditivo
Tíbia
Enzima
Fósforo
Broiler chickens
Additives
Enzymes
Phosphorus
topic Phytate
Fitato
Frango de Corte
Aditivo
Tíbia
Enzima
Fósforo
Broiler chickens
Additives
Enzymes
Phosphorus
description Abstract: The study was carried out with the objective of evaluating the effects of using phytase levels at different energy densities in the diet of broilers, from 28 to 35 days of age. The experimental diets contained increasing levels of apparent metabolizable energy corrected for nitrogen balance and different levels of phytase. Growth performance variables, nutrient digestibility, as well as variables related to bone integrity were examined. Diets containing 500 FTU/kg in combination with 3150kcal.kg-1 of AMEn resulted in better growth performance. Supplementation with 500 and 1000 FTU/kg in the diets provide better coefficients of apparent and ileal digestibility of calcium and phosphorus, but negatively influence the deposition of calcium, phosphorus, dry matter, and ash in the tibia, in addition to adversely affecting the breakage and area of these bones in broilers. Bone length and the levels of magnesium and zinc present in the tibias were not influenced by the energy and phytase levels of the diets. There is no interaction between the different energetic densities and the phytase doses in the variables analyzed in the studied period. Increasing the energy density of diets resulted in improved apparent and ileal digestibility for most nutrients. Resumo: O estudo foi realizado com o objetivo de avaliar os efeitos da utilização de níveis de fitase em diferentes densidades energéticas na dieta de frangos de corte, no período de 28 a 35 dias de idade. As dietas experimentais contiveram níveis crescentes de energia metabolizável aparente corrigida para balanço de nitrogênio e diferentes níveis de fitase. Foram avaliadas variáveis de desempenho zootécnico, digestibilidade de nutrientes e variáveis relacionadas à integridade óssea. Dietas contendo 500 FTU/kg de fitase em combinação com 3150kcal.kg-1 de EMAn resultam em melhor desempenho zootécnico. A suplementação com 500 e 1000 FTU/kg nas dietas propicia melhores coeficientes de digestibilidade aparente e ileal do cálcio e do fósforo, mas influencia negativamente na deposição de cálcio, fósforo, matéria seca e cinzas das tíbias, além de afetar adversamente a quebra e a área desses ossos em frangos de corte. O comprimento do osso e os níveis de magnésio e zinco presentes nas tíbias não são influenciados pelos níveis energéticos e de fitase das dietas. Não há interação entre as diferentes densidades energéticas e as doses de fitase nas variáveis analisadas no período estudado. O aumento da densidade energética das dietas resulta em melhora na digestibilidade aparente e ileal para a maioria dos nutrientes.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-04-13T19:05:07Z
2023-04-13T19:05:07Z
2023-04-13
2023
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 75, n. 2, p.280-292, 2023.
http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1153135
identifier_str_mv Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 75, n. 2, p.280-292, 2023.
url http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1153135
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
collection Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv cg-riaa@embrapa.br
_version_ 1794503543845027840