Nutritional properties of cherry tomatoes harvested at different times and grown in an organic cropping.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: PINHO, L. de
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: ALMEIDA, A. C., COSTA, C. A., PAES, M. C. D., GLÓRIA, M. B. A., SOUZA, R. M.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
Texto Completo: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/897614
Resumo: The physicochemical characteristics of the cherry tomato cultivated in organic and conventional production systems and harvested at either 30 or 45 days of cropping were evaluated using a randomized, 2x2 factorial design (2 cropping systems x 2 harvesting times) with five repetitions. The parameters analyzed were color, centesimal composition, total energetic value, carotenoids and bioactive amine content. Tomatoes harvested at 30 days had higher total soluble solid (TSS) content when grown conventionally, but when harvested at 45 days, both conventional and organic tomatoes had similar TSS values, probably due to increased N availability in the soil. Organic cherry tomatoes had higher contents of ?-carotene, lycopene and bioactive amine. On the other hand, tomatoes from conventional cropping were more alkaline and brighter. In conclusion, organic tomatoes are more nutritious than conventional varieties, and if allowed to ripen for up to 45 days, contain higher levels of TSS, carotenoids and total bioactive amines. As características físico-químicas de tomates cereja cutivados em sistema orgânico e convencional e colhidos em 30 ou 45 dias de cultivo foram avaliadas em um delineamento casualizado, fatorial 2x2 (2 sistemas de cultivo x 2 épocas de colheita) com cinco repetições. Foram analisados os parâmetros cor, composição centesimal, valor energético total e conteúdo de carotenóides e de aminas bioativas. Tomates colhidos em 30 dias tiveram maior conteúdo de sólidos solúveis totais (SST), possivelmente devido ao aumento de disponibilidade de N no solo. Os tomates orgânicos tiveram maior conteúdo de β-caroteno, licopeno e aminas bioativas. Por outro lado, os tomates convencionais foram menos ácidos e tiveram maior brilho. Conclui-se que tomates orgânicos são mais nutritivos que os convencionais, e se amadurecerem até 45 dias concentram maior teor de SST, carotenóides e aminas bioativas totais.
id EMBR_31f088865c0620f11df3ae65d48ad212
oai_identifier_str oai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/897614
network_acronym_str EMBR
network_name_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository_id_str 2154
spelling Nutritional properties of cherry tomatoes harvested at different times and grown in an organic cropping.Valor nutricionalTomate cerejaNutritional valueSolanum lycopersicumThe physicochemical characteristics of the cherry tomato cultivated in organic and conventional production systems and harvested at either 30 or 45 days of cropping were evaluated using a randomized, 2x2 factorial design (2 cropping systems x 2 harvesting times) with five repetitions. The parameters analyzed were color, centesimal composition, total energetic value, carotenoids and bioactive amine content. Tomatoes harvested at 30 days had higher total soluble solid (TSS) content when grown conventionally, but when harvested at 45 days, both conventional and organic tomatoes had similar TSS values, probably due to increased N availability in the soil. Organic cherry tomatoes had higher contents of ?-carotene, lycopene and bioactive amine. On the other hand, tomatoes from conventional cropping were more alkaline and brighter. In conclusion, organic tomatoes are more nutritious than conventional varieties, and if allowed to ripen for up to 45 days, contain higher levels of TSS, carotenoids and total bioactive amines. As características físico-químicas de tomates cereja cutivados em sistema orgânico e convencional e colhidos em 30 ou 45 dias de cultivo foram avaliadas em um delineamento casualizado, fatorial 2x2 (2 sistemas de cultivo x 2 épocas de colheita) com cinco repetições. Foram analisados os parâmetros cor, composição centesimal, valor energético total e conteúdo de carotenóides e de aminas bioativas. Tomates colhidos em 30 dias tiveram maior conteúdo de sólidos solúveis totais (SST), possivelmente devido ao aumento de disponibilidade de N no solo. Os tomates orgânicos tiveram maior conteúdo de β-caroteno, licopeno e aminas bioativas. Por outro lado, os tomates convencionais foram menos ácidos e tiveram maior brilho. Conclui-se que tomates orgânicos são mais nutritivos que os convencionais, e se amadurecerem até 45 dias concentram maior teor de SST, carotenóides e aminas bioativas totais.LUCINÉIA DE PINHO, UFMG; ANNA CHRISTINA ALMEIDA, UFMG; CÂNDIDO A. COSTA, UFMG; MARIA CRISTINA DIAS PAES, CNPMS; MARIA BEATRIZ A. GLÓRIA, UFMG; ROGÉRIO MARCOS SOUZA, UFMG.PINHO, L. deALMEIDA, A. C.COSTA, C. A.PAES, M. C. D.GLÓRIA, M. B. A.SOUZA, R. M.2011-08-09T11:11:11Z2011-08-09T11:11:11Z2011-08-09T11:11:11Z2011-08-09T11:11:11Z2011-08-0920112018-05-28T11:11:11Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleHorticultura Brasileira, Brasília, v. 29, n. 2, p. 205-211, abr./jun. 2011.http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/89761410.1590/S0102-05362011000200012enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2017-08-16T04:25:05Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/897614Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestopendoar:21542017-08-16T04:25:05falseRepositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542017-08-16T04:25:05Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Nutritional properties of cherry tomatoes harvested at different times and grown in an organic cropping.
title Nutritional properties of cherry tomatoes harvested at different times and grown in an organic cropping.
spellingShingle Nutritional properties of cherry tomatoes harvested at different times and grown in an organic cropping.
PINHO, L. de
Valor nutricional
Tomate cereja
Nutritional value
Solanum lycopersicum
title_short Nutritional properties of cherry tomatoes harvested at different times and grown in an organic cropping.
title_full Nutritional properties of cherry tomatoes harvested at different times and grown in an organic cropping.
title_fullStr Nutritional properties of cherry tomatoes harvested at different times and grown in an organic cropping.
title_full_unstemmed Nutritional properties of cherry tomatoes harvested at different times and grown in an organic cropping.
title_sort Nutritional properties of cherry tomatoes harvested at different times and grown in an organic cropping.
author PINHO, L. de
author_facet PINHO, L. de
ALMEIDA, A. C.
COSTA, C. A.
PAES, M. C. D.
GLÓRIA, M. B. A.
SOUZA, R. M.
author_role author
author2 ALMEIDA, A. C.
COSTA, C. A.
PAES, M. C. D.
GLÓRIA, M. B. A.
SOUZA, R. M.
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv LUCINÉIA DE PINHO, UFMG; ANNA CHRISTINA ALMEIDA, UFMG; CÂNDIDO A. COSTA, UFMG; MARIA CRISTINA DIAS PAES, CNPMS; MARIA BEATRIZ A. GLÓRIA, UFMG; ROGÉRIO MARCOS SOUZA, UFMG.
dc.contributor.author.fl_str_mv PINHO, L. de
ALMEIDA, A. C.
COSTA, C. A.
PAES, M. C. D.
GLÓRIA, M. B. A.
SOUZA, R. M.
dc.subject.por.fl_str_mv Valor nutricional
Tomate cereja
Nutritional value
Solanum lycopersicum
topic Valor nutricional
Tomate cereja
Nutritional value
Solanum lycopersicum
description The physicochemical characteristics of the cherry tomato cultivated in organic and conventional production systems and harvested at either 30 or 45 days of cropping were evaluated using a randomized, 2x2 factorial design (2 cropping systems x 2 harvesting times) with five repetitions. The parameters analyzed were color, centesimal composition, total energetic value, carotenoids and bioactive amine content. Tomatoes harvested at 30 days had higher total soluble solid (TSS) content when grown conventionally, but when harvested at 45 days, both conventional and organic tomatoes had similar TSS values, probably due to increased N availability in the soil. Organic cherry tomatoes had higher contents of ?-carotene, lycopene and bioactive amine. On the other hand, tomatoes from conventional cropping were more alkaline and brighter. In conclusion, organic tomatoes are more nutritious than conventional varieties, and if allowed to ripen for up to 45 days, contain higher levels of TSS, carotenoids and total bioactive amines. As características físico-químicas de tomates cereja cutivados em sistema orgânico e convencional e colhidos em 30 ou 45 dias de cultivo foram avaliadas em um delineamento casualizado, fatorial 2x2 (2 sistemas de cultivo x 2 épocas de colheita) com cinco repetições. Foram analisados os parâmetros cor, composição centesimal, valor energético total e conteúdo de carotenóides e de aminas bioativas. Tomates colhidos em 30 dias tiveram maior conteúdo de sólidos solúveis totais (SST), possivelmente devido ao aumento de disponibilidade de N no solo. Os tomates orgânicos tiveram maior conteúdo de β-caroteno, licopeno e aminas bioativas. Por outro lado, os tomates convencionais foram menos ácidos e tiveram maior brilho. Conclui-se que tomates orgânicos são mais nutritivos que os convencionais, e se amadurecerem até 45 dias concentram maior teor de SST, carotenóides e aminas bioativas totais.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011-08-09T11:11:11Z
2011-08-09T11:11:11Z
2011-08-09T11:11:11Z
2011-08-09T11:11:11Z
2011-08-09
2011
2018-05-28T11:11:11Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv Horticultura Brasileira, Brasília, v. 29, n. 2, p. 205-211, abr./jun. 2011.
http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/897614
10.1590/S0102-05362011000200012
identifier_str_mv Horticultura Brasileira, Brasília, v. 29, n. 2, p. 205-211, abr./jun. 2011.
10.1590/S0102-05362011000200012
url http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/897614
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
collection Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv cg-riaa@embrapa.br
_version_ 1794503347348176896