Visual quality and waste of leafy vegetables in the retail market.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: LANA, M. M.
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: GOMES, E. M. C.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
Texto Completo: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1144285
http://dx.doi. org/10.1590/s0102-0536-20220204
Resumo: The present research contributes to fill this gap, presenting primary data on waste of leafy vegetables at two supermarket chains in Federal District, Brazil. Both studies evaluated: 1) number of produce items delivered and discarded; 2) visual quality of produce at reception and 3) cause of discard. The majority of the produce, 37 out of 47, had more than 80% of the units with good visual quality, but this frequency varied from 62.0 to 88.4% among stores and from 56.0 to 97.1% among suppliers. Within a global waste equal to 20.0%, the amount observed for individual produce ranged from 1.0 to 83.0% and varied considerably across stores and suppliers. O presente estudo contribui para aumentar o conhecimento nesta área, apresentando dados primários de desperdício de hortaliças folhosas em duas cadeias de supermercado no Distrito Federal, Brasil. Os dois estudos avaliaram: 1) número de unidades de hortaliças entregues e descartadas; 2) qualidade visual da hortaliça entregue na loja; 3) causas do descarte. A maioria dos produtos, 37 de um total de 47, apresentou mais de 80% das unidades com boa qualidade visual, mas esta frequência variou de 62,0% a 88,4% entre lojas e de 56,0 a 97,1% entre fornecedores. Obteve-se a estimativa para o índice médio de desperdício global de 20,0% das unidades de hortaliças folhosas compradas, sendo que a amplitude do desperdício foi de 1,0 a 83,0% a depender da hortaliça e estes valores variaram consideravelmente entre lojas e fornecedores.
id EMBR_419fc7fb6b88ad3bf91e66d276beec87
oai_identifier_str oai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1144285
network_acronym_str EMBR
network_name_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository_id_str 2154
spelling Visual quality and waste of leafy vegetables in the retail market.Hortaliça FolhosaQualidadePerda Pós-ColheitaSupermarketsFood wasteGreen leafy vegetablesThe present research contributes to fill this gap, presenting primary data on waste of leafy vegetables at two supermarket chains in Federal District, Brazil. Both studies evaluated: 1) number of produce items delivered and discarded; 2) visual quality of produce at reception and 3) cause of discard. The majority of the produce, 37 out of 47, had more than 80% of the units with good visual quality, but this frequency varied from 62.0 to 88.4% among stores and from 56.0 to 97.1% among suppliers. Within a global waste equal to 20.0%, the amount observed for individual produce ranged from 1.0 to 83.0% and varied considerably across stores and suppliers. O presente estudo contribui para aumentar o conhecimento nesta área, apresentando dados primários de desperdício de hortaliças folhosas em duas cadeias de supermercado no Distrito Federal, Brasil. Os dois estudos avaliaram: 1) número de unidades de hortaliças entregues e descartadas; 2) qualidade visual da hortaliça entregue na loja; 3) causas do descarte. A maioria dos produtos, 37 de um total de 47, apresentou mais de 80% das unidades com boa qualidade visual, mas esta frequência variou de 62,0% a 88,4% entre lojas e de 56,0 a 97,1% entre fornecedores. Obteve-se a estimativa para o índice médio de desperdício global de 20,0% das unidades de hortaliças folhosas compradas, sendo que a amplitude do desperdício foi de 1,0 a 83,0% a depender da hortaliça e estes valores variaram consideravelmente entre lojas e fornecedores.MILZA MOREIRA LANA, CNPH; EDUARDO M. C. GOMES, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA.LANA, M. M.GOMES, E. M. C.2022-06-27T13:19:52Z2022-06-27T13:19:52Z2022-06-272022info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleHorticultura Brasiliera, v. 40, n. 2, p. 151-16.1, Apr./June 2022.0102-0536http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1144285http://dx.doi. org/10.1590/s0102-0536-20220204enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2022-06-27T13:20:00Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1144285Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestopendoar:21542022-06-27T13:20falseRepositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542022-06-27T13:20Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Visual quality and waste of leafy vegetables in the retail market.
title Visual quality and waste of leafy vegetables in the retail market.
spellingShingle Visual quality and waste of leafy vegetables in the retail market.
LANA, M. M.
Hortaliça Folhosa
Qualidade
Perda Pós-Colheita
Supermarkets
Food waste
Green leafy vegetables
title_short Visual quality and waste of leafy vegetables in the retail market.
title_full Visual quality and waste of leafy vegetables in the retail market.
title_fullStr Visual quality and waste of leafy vegetables in the retail market.
title_full_unstemmed Visual quality and waste of leafy vegetables in the retail market.
title_sort Visual quality and waste of leafy vegetables in the retail market.
author LANA, M. M.
author_facet LANA, M. M.
GOMES, E. M. C.
author_role author
author2 GOMES, E. M. C.
author2_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv MILZA MOREIRA LANA, CNPH; EDUARDO M. C. GOMES, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA.
dc.contributor.author.fl_str_mv LANA, M. M.
GOMES, E. M. C.
dc.subject.por.fl_str_mv Hortaliça Folhosa
Qualidade
Perda Pós-Colheita
Supermarkets
Food waste
Green leafy vegetables
topic Hortaliça Folhosa
Qualidade
Perda Pós-Colheita
Supermarkets
Food waste
Green leafy vegetables
description The present research contributes to fill this gap, presenting primary data on waste of leafy vegetables at two supermarket chains in Federal District, Brazil. Both studies evaluated: 1) number of produce items delivered and discarded; 2) visual quality of produce at reception and 3) cause of discard. The majority of the produce, 37 out of 47, had more than 80% of the units with good visual quality, but this frequency varied from 62.0 to 88.4% among stores and from 56.0 to 97.1% among suppliers. Within a global waste equal to 20.0%, the amount observed for individual produce ranged from 1.0 to 83.0% and varied considerably across stores and suppliers. O presente estudo contribui para aumentar o conhecimento nesta área, apresentando dados primários de desperdício de hortaliças folhosas em duas cadeias de supermercado no Distrito Federal, Brasil. Os dois estudos avaliaram: 1) número de unidades de hortaliças entregues e descartadas; 2) qualidade visual da hortaliça entregue na loja; 3) causas do descarte. A maioria dos produtos, 37 de um total de 47, apresentou mais de 80% das unidades com boa qualidade visual, mas esta frequência variou de 62,0% a 88,4% entre lojas e de 56,0 a 97,1% entre fornecedores. Obteve-se a estimativa para o índice médio de desperdício global de 20,0% das unidades de hortaliças folhosas compradas, sendo que a amplitude do desperdício foi de 1,0 a 83,0% a depender da hortaliça e estes valores variaram consideravelmente entre lojas e fornecedores.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-06-27T13:19:52Z
2022-06-27T13:19:52Z
2022-06-27
2022
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv Horticultura Brasiliera, v. 40, n. 2, p. 151-16.1, Apr./June 2022.
0102-0536
http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1144285
http://dx.doi. org/10.1590/s0102-0536-20220204
identifier_str_mv Horticultura Brasiliera, v. 40, n. 2, p. 151-16.1, Apr./June 2022.
0102-0536
url http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1144285
http://dx.doi. org/10.1590/s0102-0536-20220204
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
collection Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv cg-riaa@embrapa.br
_version_ 1794503525023088640