Microbiological evaluation of Artisanal Minas Cheeses from the Triângulo Mineiro region
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Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes |
Texto Completo: | https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/914 |
Resumo: | The State of Minas Gerais stands out in the production of cheese, with eight regions traditionally characterized as producing Minas Artisanal Cheese: Serro, Canastra, Araxá, Cerrado, Campo of the Vertentes, Triângulo Mineiro, Serra do Salitre and Serras de Ibitipoca. The Instituto Mineiro de Agropecuária (IMA), in February 2014 recognized the Triângulo Mineiro (TM) as the sixth producing region of Minas Artisanal Cheese. The Minas Artisanal Cheese (MAC) is characterized using raw milk in its manufacture and the addition of natural starter cultures known as "pingo", following a simple, familiar, and customary manufacturing process. Five producers in the TM region registered in some inspection service (IMA, SIF, or SIM) was selected by Emater. In the selected properties, cheese samples were collected, at pre-defined day intervals up to 22 days of ripening, during the rainy and dry season of 2021, for microbiological analysis. The ripening period contributed to the reduction in counts positive Staphylococcus, coliforms at 35° e 45°C. Salmonella spp. was detected in cheeses from a single producer after ten days of ripening, in the dry season. The Listeria genus was not detected in any sample of milk or cheese. Given the plurality of results of each producer, it is concluded that defining a ripening period for each individualized property is more appropriate than defining the same for a particular producing region of MAC. |
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Microbiological evaluation of Artisanal Minas Cheeses from the Triângulo Mineiro regionAvaliação microbiológica de queijos Minas artesanais da região do Triângulo Mineirotraditional cheese, microbiological quality, ripening.queijo tradicional, qualidade microbiológica, maturação.The State of Minas Gerais stands out in the production of cheese, with eight regions traditionally characterized as producing Minas Artisanal Cheese: Serro, Canastra, Araxá, Cerrado, Campo of the Vertentes, Triângulo Mineiro, Serra do Salitre and Serras de Ibitipoca. The Instituto Mineiro de Agropecuária (IMA), in February 2014 recognized the Triângulo Mineiro (TM) as the sixth producing region of Minas Artisanal Cheese. The Minas Artisanal Cheese (MAC) is characterized using raw milk in its manufacture and the addition of natural starter cultures known as "pingo", following a simple, familiar, and customary manufacturing process. Five producers in the TM region registered in some inspection service (IMA, SIF, or SIM) was selected by Emater. In the selected properties, cheese samples were collected, at pre-defined day intervals up to 22 days of ripening, during the rainy and dry season of 2021, for microbiological analysis. The ripening period contributed to the reduction in counts positive Staphylococcus, coliforms at 35° e 45°C. Salmonella spp. was detected in cheeses from a single producer after ten days of ripening, in the dry season. The Listeria genus was not detected in any sample of milk or cheese. Given the plurality of results of each producer, it is concluded that defining a ripening period for each individualized property is more appropriate than defining the same for a particular producing region of MAC. O Estado de Minas Gerais apresenta destaque na produção de queijo, sendo oito regiões caracterizadas tradicionalmente como produtoras de Queijo Minas Artesanal: Serro, Canastra, Araxá, Cerrado, Campo das Vertentes, Triângulo Mineiro, Serra do Salitre e Serras de Ibitipoca. O Instituto Mineiro de Agropecuária (IMA), em fevereiro de 2014 reconheceu o Triângulo Mineiro (TM) como sexta região produtora de Queijo Minas Artesanal. O Queijo Minas Artesanal (QMA) é caracterizado pelo uso de leite cru em sua fabricação e pela adição de culturas start naturais conhecidas como "pingo", seguindo um processo de fabricação simples, familiar e costumeiro. Cinco produtores do Triângulo Mineiro registrados em algum serviço de inspeção (SIM, IMA ou SIF) foram selecionados pela Emater. Nas propriedades selecionadas foram coletadas amostras de queijos, em intervalos de dias pré-definidos até 22 dias de maturação, durante a estação chuvosa e seca do ano de 2021, para a realização de análises microbiológicas. O período de maturação contribuiu para a redução nas contagens de Staphylococcus coagulase positiva, coliformes à 35°C e à 45°C. Salmonella spp. foi detectada em amostras de um único produtor, na estação seca. O gênero Listeria não foi encontrado em nenhuma amostra. Diante da pluralidade de resultados de cada produtor, conclui-se que definir um período de maturação para cada propriedade individualizada seja mais adequado que definir o mesmo para uma determinada região produtora de QMA.ILCTLima, Carla Ferreira deRodrigues, Istefane Cristina BorgesCandinho, Patrícia de OliveiraSilva, Lorena Barbosa VieiraSantos, Milla Gabriela dosFreitas, Guilherme Ramos Oliveira eSentanin, Michelle Andriati2022-03-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/91410.14295/2238-6416.v77i4.914Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 77, n. 4 (2022); 215-226Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 77, n. 4 (2022); 215-2262238-64160100-3674reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinstname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)instacron:EPAMIGporhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/914/596https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/downloadSuppFile/914/472Direitos autorais 2024 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tosteshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T16:57:12Zoai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/914Revistahttp://www.revistadoilct.com.br/ONGhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/oai||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br2238-64160100-3674opendoar:2024-03-06T16:57:12Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)false |
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