An innovation paradox in wine cluster: the case of Douro region (Portugal)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Inhan, Ligia
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Ferreira, João, Marques, Carla, Rebelo, João
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Administração de Empresas
Texto Completo: https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/30038
Resumo: This paper aims firstly to examine the innovation within the cluster of a traditional European wine region (Region of the Douro - Portugal), characterized by the so-called model of terroir in wine, an economic structure supported by a large number of growers, small and medium-sized wineries and high regulation throughout the productive chain, which clearly emerges the question of tradition versus innovation. This research used grounded theory method and the results show that traditional companies remain in a region whose legislation hinders the radical innovations, but at the same time, ensures quality values. There is a transfer of traditional values of a specific product, the port wine, for new products recently launched in the market, and simultaneously a transfer of value-added of the port wine to the value of family ties with the production process and with the land of the Douro Region.
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spelling An innovation paradox in wine cluster: the case of Douro region (Portugal)Una paradoja de la innovación en el Clúster de vino: el caso de la región de Douro (Portugal)Paradoxo de inovação no cluster do vinho: o caso da região demarcada do DouroWine clusterinnovationnetworksintrinsic valuesDouro regionClúster de vinoinnovaciónredesvalores intrínsecosDueroPortugalCluster de vinhoinovaçãoredesvalores intrínsecosRegião Demarcada do DouroThis paper aims firstly to examine the innovation within the cluster of a traditional European wine region (Region of the Douro - Portugal), characterized by the so-called model of terroir in wine, an economic structure supported by a large number of growers, small and medium-sized wineries and high regulation throughout the productive chain, which clearly emerges the question of tradition versus innovation. This research used grounded theory method and the results show that traditional companies remain in a region whose legislation hinders the radical innovations, but at the same time, ensures quality values. There is a transfer of traditional values of a specific product, the port wine, for new products recently launched in the market, and simultaneously a transfer of value-added of the port wine to the value of family ties with the production process and with the land of the Douro Region.Este artículo tiene como principal objetivo analizar la problemática de la innovación en el ámbito del clúster de una región vitivinícola europea tradicional (Región Demarcada del Duero – Portugal), caracterizada por el chamado modelo vitivinícola del terroir, una estructura económica soportada por un elevado número de viticultores, pequeñas y medias empresas vinícolas y elevada regulación a lo largo de toda la cadena productiva en que, claramente, emerge la cuestión de la tradición versus innovación. La investigación utilizó el método Grounded Theory y los resultados evidencian la concordancia de las empresas de permanecer en una región tradicional cuya legislación dificulta las innovaciones radicales pero que, concomitantemente, asegura los valores de la calidad. Se verifica una transferencia de valores tradicionales de un producto específico, el vino de Oporto, a los nuevos productos lanzados recientemente en el mercado y, simultáneamente, una transferencia del valor agregado del vino de Oporto al valor del vínculo de la familia con el proceso productivo y con las tierras de la Región Demarcada del Duero.Este artigo tem por principal objetivo analisar a problemática da inovação no âmbito do cluster de uma região vitivinícola europeia tradicional (Região Demarcada do Douro – Portugal), caracterizada pelo chamado modelo vitivinícola do terroir, uma estrutura econômica suportada por um elevado número de viticultores, pequenas e médias empresas vinícolas e elevada regulação ao longo de toda a cadeia produtiva, em que, claramente, emerge a questão da tradição versus inovação. A pesquisa utilizou o método Grounded Theory, e os resultados evidenciam uma concordância de as empresas permanecerem numa região tradicional, cuja legislação dificulta as inovações radicais, mas que, concomitantemente, assegura os valores da qualidade. Verifica-se uma transferência de valores tradicionais de um produto específico, o vinho do Porto, para os novos produtos lançados recentemente no mercado; e, simultaneamente, uma transferência do valor agregado do vinho do Porto para o valor do vínculo da família com o processo produtivo e com as terras da Região Demarcada do Douro.RAE - Revista de Administracao de Empresas RAE - Revista de Administração de EmpresasRAE-Revista de Administração de Empresas2013-05-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/30038RAE - Revista de Administracao de Empresas ; Vol. 53 No. 3 (2013): maio-junho; 256-271RAE - Revista de Administração de Empresas; Vol. 53 Núm. 3 (2013): maio-junho; 256-271RAE-Revista de Administração de Empresas; v. 53 n. 3 (2013): maio-junho; 256-2712178-938X0034-7590reponame:Revista de Administração de Empresasinstname:Fundação Getulio Vargas (FGV)instacron:FGVporhttps://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/30038/28884Inhan, LigiaFerreira, JoãoMarques, CarlaRebelo, Joãoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-08-17T11:37:13Zoai:bibliotecadigital.fgv.br:article/30038Revistahttps://rae.fgv.br/raeONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phprae@fgv.br||ilda.fontes@fgv.br||raeredacao@fgv.br2178-938X0034-7590opendoar:2016-08-17T11:37:13Revista de Administração de Empresas - Fundação Getulio Vargas (FGV)false
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