Does resilience impact food waste? Moving the debate on
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por eng |
Título da fonte: | Revista de Administração de Empresas |
Texto Completo: | https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/84436 |
Resumo: | The main purpose of this paper is to analyze the contributions of elements of resilience (EoRs) to food waste reduction practices (FWRP) and to deal with causes of food waste (FWC). Based on a systematic literature review, a content analysis process was carried out with 143 relevant papers. Three main EoRs were identified: knowledge management, collaboration and flexibility. Financial health andredundancy are factors which can increase food waste (FW). The ability to anticipate is the most important practice to develop. This paper is the first attempt to establish the role of EoRs in tackling food waste management, and to propose new avenues of research. |
id |
FGV-7_375fa80c98d2b5c5445c6dcc2a9ac00d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.fgv.br:article/84436 |
network_acronym_str |
FGV-7 |
network_name_str |
Revista de Administração de Empresas |
repository_id_str |
|
spelling |
Does resilience impact food waste? Moving the debate on¿La resiliencia afecta la reducción del desperdicio de alimentos? Avanzando en el debateResiliência impacta a redução de desperdício de alimentos? Avançando o debateFood waste, resilience, retail, sustainability, elements of resilienceDesperdicio de alimentos, resiliencia, minoristas, sustentabilidad, elementos de resiliênciaDesperdício de alimentos, resiliência, varejo, sustentabilidade, elementos da resiliênciaThe main purpose of this paper is to analyze the contributions of elements of resilience (EoRs) to food waste reduction practices (FWRP) and to deal with causes of food waste (FWC). Based on a systematic literature review, a content analysis process was carried out with 143 relevant papers. Three main EoRs were identified: knowledge management, collaboration and flexibility. Financial health andredundancy are factors which can increase food waste (FW). The ability to anticipate is the most important practice to develop. This paper is the first attempt to establish the role of EoRs in tackling food waste management, and to propose new avenues of research.El objetivo de este artículo es caracterizar y analizar cómo los elementos de resiliencia (ER) contribuyen a las prácticas de reducción(PRDA) y las causas de desperdicio de alimentos (CDA). Por medio de una revisión sistemática de la literatura, se realizó un análisisde contenido en 143 artículos. Entre los elementos que más contribuyen, están: gestión del conocimiento, colaboración y flexibilidad.Sin embargo, la salud financiera y la redundancia pueden aumentar el desperdicio de alimentos (DA) y la anticipación es la habilidadprioritaria a desarrollar. Este artículo es el primer intento de establecer el papel de los ER en la reducción del desperdicio de alimentos, ypropone una agenda de investigación.O objetivo deste artigo é analisar as contribuições dos elementos da resiliência (ERs) para as práticas de redução de desperdício de alimentos (PRDAs) e para lidar com as causas de desperdício de alimentos (CDAs). A partir de uma revisão sistemática da literatura, realizou-se uma análise de conteúdo em 143 artigos. Entre os elementos que mais contribuem para as PRDAs, estão: gestão do conhecimento, colaboração e flexibilidade. Entretanto, saúde financeira e redundância podem aumentar o desperdício de alimentos (DA), e antecipação é a capacidade prioritária a ser desenvolvida. Este artigo é a primeira tentativa de estabelecer o papel dos ERs na redução do desperdício de alimentos, e uma agenda de pesquisa é proposta.RAE - Revista de Administracao de Empresas RAE - Revista de Administração de EmpresasRAE-Revista de Administração de Empresas2021-09-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado por Paresapplication/pdfapplication/pdfhttps://periodicos.fgv.br/rae/article/view/8443610.1590/S0034-759020210506RAE - Revista de Administracao de Empresas ; Vol. 61 No. 5 (2021): September–October; 1-21RAE - Revista de Administração de Empresas; Vol. 61 Núm. 5 (2021): September–October; 1-21RAE-Revista de Administração de Empresas; v. 61 n. 5 (2021): setembro-outubro; 1-212178-938X0034-7590reponame:Revista de Administração de Empresasinstname:Fundação Getulio Vargas (FGV)instacron:FGVporenghttps://periodicos.fgv.br/rae/article/view/84436/80121https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/84436/80122Copyright (c) 2021 RAE - Revista de Administração de Empresas (Journal of Business Management)info:eu-repo/semantics/openAccessde Oliveira Costa, Flávio Henrique Colombo Moraes, Camila Lago da Silva, AndreaRoberta Pereira, Carla Delai, Ivete Lopes de Sousa Jabbour, Ana Beatriz 2022-01-04T22:25:51Zoai:ojs.periodicos.fgv.br:article/84436Revistahttps://rae.fgv.br/raeONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phprae@fgv.br||ilda.fontes@fgv.br||raeredacao@fgv.br2178-938X0034-7590opendoar:2024-03-06T13:06:11.072364Revista de Administração de Empresas - Fundação Getulio Vargas (FGV)true |
dc.title.none.fl_str_mv |
Does resilience impact food waste? Moving the debate on ¿La resiliencia afecta la reducción del desperdicio de alimentos? Avanzando en el debate Resiliência impacta a redução de desperdício de alimentos? Avançando o debate |
title |
Does resilience impact food waste? Moving the debate on |
spellingShingle |
Does resilience impact food waste? Moving the debate on de Oliveira Costa, Flávio Henrique Food waste, resilience, retail, sustainability, elements of resilience Desperdicio de alimentos, resiliencia, minoristas, sustentabilidad, elementos de resiliência Desperdício de alimentos, resiliência, varejo, sustentabilidade, elementos da resiliência |
title_short |
Does resilience impact food waste? Moving the debate on |
title_full |
Does resilience impact food waste? Moving the debate on |
title_fullStr |
Does resilience impact food waste? Moving the debate on |
title_full_unstemmed |
Does resilience impact food waste? Moving the debate on |
title_sort |
Does resilience impact food waste? Moving the debate on |
author |
de Oliveira Costa, Flávio Henrique |
author_facet |
de Oliveira Costa, Flávio Henrique Colombo Moraes, Camila Lago da Silva, Andrea Roberta Pereira, Carla Delai, Ivete Lopes de Sousa Jabbour, Ana Beatriz |
author_role |
author |
author2 |
Colombo Moraes, Camila Lago da Silva, Andrea Roberta Pereira, Carla Delai, Ivete Lopes de Sousa Jabbour, Ana Beatriz |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
de Oliveira Costa, Flávio Henrique Colombo Moraes, Camila Lago da Silva, Andrea Roberta Pereira, Carla Delai, Ivete Lopes de Sousa Jabbour, Ana Beatriz |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Food waste, resilience, retail, sustainability, elements of resilience Desperdicio de alimentos, resiliencia, minoristas, sustentabilidad, elementos de resiliência Desperdício de alimentos, resiliência, varejo, sustentabilidade, elementos da resiliência |
topic |
Food waste, resilience, retail, sustainability, elements of resilience Desperdicio de alimentos, resiliencia, minoristas, sustentabilidad, elementos de resiliência Desperdício de alimentos, resiliência, varejo, sustentabilidade, elementos da resiliência |
description |
The main purpose of this paper is to analyze the contributions of elements of resilience (EoRs) to food waste reduction practices (FWRP) and to deal with causes of food waste (FWC). Based on a systematic literature review, a content analysis process was carried out with 143 relevant papers. Three main EoRs were identified: knowledge management, collaboration and flexibility. Financial health andredundancy are factors which can increase food waste (FW). The ability to anticipate is the most important practice to develop. This paper is the first attempt to establish the role of EoRs in tackling food waste management, and to propose new avenues of research. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-09-11 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Avaliado por Pares |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/84436 10.1590/S0034-759020210506 |
url |
https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/84436 |
identifier_str_mv |
10.1590/S0034-759020210506 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por eng |
language |
por eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/84436/80121 https://periodicos.fgv.br/rae/article/view/84436/80122 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2021 RAE - Revista de Administração de Empresas (Journal of Business Management) info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2021 RAE - Revista de Administração de Empresas (Journal of Business Management) |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
RAE - Revista de Administracao de Empresas RAE - Revista de Administração de Empresas RAE-Revista de Administração de Empresas |
publisher.none.fl_str_mv |
RAE - Revista de Administracao de Empresas RAE - Revista de Administração de Empresas RAE-Revista de Administração de Empresas |
dc.source.none.fl_str_mv |
RAE - Revista de Administracao de Empresas ; Vol. 61 No. 5 (2021): September–October; 1-21 RAE - Revista de Administração de Empresas; Vol. 61 Núm. 5 (2021): September–October; 1-21 RAE-Revista de Administração de Empresas; v. 61 n. 5 (2021): setembro-outubro; 1-21 2178-938X 0034-7590 reponame:Revista de Administração de Empresas instname:Fundação Getulio Vargas (FGV) instacron:FGV |
instname_str |
Fundação Getulio Vargas (FGV) |
instacron_str |
FGV |
institution |
FGV |
reponame_str |
Revista de Administração de Empresas |
collection |
Revista de Administração de Empresas |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Administração de Empresas - Fundação Getulio Vargas (FGV) |
repository.mail.fl_str_mv |
rae@fgv.br||ilda.fontes@fgv.br||raeredacao@fgv.br |
_version_ |
1798943149686521856 |