Analysis of nutritional composition of sandwiches and urban availability of fast foods networks in Teresina-PI
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2018 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
Texto Completo: | https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/649 |
Resumo: | Introduction: Globalization and the growth of food marketing have been increasing the consumption of rich carbohydrate and dense fat products. Aim: To analyze the nutritional composition of large portion sandwiches in fast food chains, as well as the territorial availability of these networks in Teresina-PI. Methods: four networks identified in the study were identified with letters from "A" to "D", the menus of each network were searched on the Internet, three sandwiches of large portions were selected per network, totaling twelve sandwiches analyzed. Results: Of the four analyzed networks, the highest calorie value was in network B with 927.9 kcal. The highest nutrients found were sodium (2079.4 mg) in a single sandwich. Conclusion: It was verified that, of the four networks analyzed, three exceeded macronutrients and daily micronutrients values, resulting in the client being unaware of the nutritional values of the foods. |
id |
IBPEFEX-2_237da0070dcdc383fa296cc7d99f4de2 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.www.rbone.com.br:article/649 |
network_acronym_str |
IBPEFEX-2 |
network_name_str |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
repository_id_str |
|
spelling |
Analysis of nutritional composition of sandwiches and urban availability of fast foods networks in Teresina-PIAnálisis de la composición nutricional de los bocadillos y disponibilidad urbana de cadenas de comida rápida en la ciudad de Teresina-PIAnalisi della composizione nutrizionale dei panini e disponibilità urbana delle catene di fast food nella città di Teresina-PIAnálise da composição nutricional de sanduíches e disponibilidade urbana de redes fast foods no município de Teresina-PIAnálise da composição nutricional de sanduíches e disponibilidade urbana de redes fast foods no município de Teresina-PICommercializationFast foodNutritional transitionComercializaciónComida rápidaTransición nutricionalCommercializzazioneFast foodTransizione nutrizionaleComercializaçãoFast foodTransição nutricionalComercializaçãoFast foodTransição nutricionalIntroduction: Globalization and the growth of food marketing have been increasing the consumption of rich carbohydrate and dense fat products. Aim: To analyze the nutritional composition of large portion sandwiches in fast food chains, as well as the territorial availability of these networks in Teresina-PI. Methods: four networks identified in the study were identified with letters from "A" to "D", the menus of each network were searched on the Internet, three sandwiches of large portions were selected per network, totaling twelve sandwiches analyzed. Results: Of the four analyzed networks, the highest calorie value was in network B with 927.9 kcal. The highest nutrients found were sodium (2079.4 mg) in a single sandwich. Conclusion: It was verified that, of the four networks analyzed, three exceeded macronutrients and daily micronutrients values, resulting in the client being unaware of the nutritional values of the foods.Introducción: La globalización y el crecimiento de la comercialización de alimentos han incrementado el consumo de productos ricos en carbohidratos y grasas densas. Objetivo: Analizar la composición nutricional de los bocadillos de porciones grandes en las cadenas de comida rápida, así como la disponibilidad territorial de estas redes en Teresina-PI. Métodos: se eligieron cuatro redes identificadas en el estudio con letras de la “A” a la “D”, se buscaron en internet los menús de cada red, se eligieron tres bocadillos grandes por red, totalizando doce bocadillos analizados. Resultados: De las cuatro redes analizadas, el mayor valor de calorías fue en la red B con 927,9 kcal. Los niveles más altos de nutrientes encontrados fueron sodio (2079,4 mg) en un solo sándwich. Conclusión: Se comprobó que, de las cuatro redes analizadas, tres superan los valores diarios de macronutrientes y micronutrientes recomendados por la Organización Mundial de la Salud y la Agencia Nacional de Vigilancia Sanitaria, dando como resultado que el cliente desconozca los valores nutricionales de alimentosIntroduzione: La globalizzazione e la crescita del marketing alimentare hanno aumentato il consumo di prodotti ricchi di carboidrati e grassi densi. Obiettivo: Analizzare la composizione nutrizionale dei panini di grandi dimensioni nelle catene di fast food, nonché la disponibilità territoriale di queste reti a Teresina-PI. Metodi: sono state scelte quattro reti individuate nello studio con lettere da "A" a "D", sono stati ricercati i menu di ciascuna rete su internet, sono stati scelti tre sandwich di grandi porzioni per rete, per un totale di dodici sandwich analizzati. Risultati: Delle quattro reti analizzate, il valore più alto di calorie era nella rete B con 927,9 kcal. I livelli più alti di nutrienti trovati erano il sodio (2079,4 mg) in un singolo sandwich. Conclusione: È stato dimostrato che, delle quattro reti analizzate, tre superano i valori giornalieri di macronutrienti e micronutrienti raccomandati dall'Organizzazione Mondiale della Sanità e dall'Agenzia Nazionale di Sorveglianza Sanitaria, con la conseguenza che il cliente non è a conoscenza dei valori nutrizionali di Alimenti.Introdução: A globalização e o crescimento da comercialização de alimentos vêm aumentando o consumo de produtos ricos carboidratos e gordura densa. Objetivo: Analisar a composição nutricional dos sanduíches de porções grandes nas redes de fast foods, bem como a disponibilidade territorial dessas redes em Teresina-PI. Métodos: foram escolhidas quatro redes identificadas no estudo com letras de "A" a "D", pesquisou-se os cardápios de cada rede na internet, escolheu-se três sanduíches de porções grandes por rede, totalizando doze sanduíches analisados. Resultados: Das quatro redes analisadas, o maior valor de calorias foi na rede B com 927,9 kcal. Dos nutrientes verificados maiores teores encontrados foi o sódio (2079,4mg) em único sanduíche. Conclusão: Comprovou-se que, das quatro redes analisadas, três ultrapassam os valores de macronutrientes e micronutrientes diários recomendados pela Organização Mundial da Saúde e Agência Nacional de Vigilância Sanitária, resultando em desconhecimento ao cliente aos valores nutricionais dos alimentos.Introdução: A globalização e o crescimento da comercialização de alimentos vêm aumentando o consumo de produtos ricos carboidratos e gordura densa. Objetivo: Analisar a composição nutricional dos sanduíches de porções grandes nas redes de fast foods, bem como a disponibilidade territorial dessas redes em Teresina-PI. Métodos: foram escolhidas quatro redes identificadas no estudo com letras de "A" a "D", pesquisou-se os cardápios de cada rede na internet, escolheu-se três sanduíches de porções grandes por rede, totalizando doze sanduíches analisados. Resultados: Das quatro redes analisadas, o maior valor de calorias foi na rede B com 927,9 kcal. Dos nutrientes verificados maiores teores encontrados foi o sódio (2079,4mg) em único sanduíche. Conclusão: Comprovou-se que, das quatro redes analisadas, três ultrapassam os valores de macronutrientes e micronutrientes diários recomendados pela Organização Mundial da Saúde e Agência Nacional de Vigilância Sanitária, resultando em desconhecimento ao cliente aos valores nutricionais dos alimentos.IBPEFEX2018-02-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/649Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 12 No. 69 (2018); 38-46Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 12 Núm. 69 (2018); 38-46Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 12 N. 69 (2018); 38-46RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 12 n. 69 (2018); 38-46Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 12 n. 69 (2018); 38-461981-9919reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimentoinstname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)instacron:IBPEFEXporhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/649/506Prado, Luiza AguiarAlves dos santos, Renayra Alvesde Carvalho, Luiza Marly Freitasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-05-13T14:14:49Zoai:ojs.www.rbone.com.br:article/649Revistahttp://www.rbone.com.br/index.php/rboneONGhttp://www.rbone.com.br/index.php/rbone/oaifrancisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com1981-99191981-9919opendoar:2024-05-13T14:14:49Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Analysis of nutritional composition of sandwiches and urban availability of fast foods networks in Teresina-PI Análisis de la composición nutricional de los bocadillos y disponibilidad urbana de cadenas de comida rápida en la ciudad de Teresina-PI Analisi della composizione nutrizionale dei panini e disponibilità urbana delle catene di fast food nella città di Teresina-PI Análise da composição nutricional de sanduíches e disponibilidade urbana de redes fast foods no município de Teresina-PI Análise da composição nutricional de sanduíches e disponibilidade urbana de redes fast foods no município de Teresina-PI |
title |
Analysis of nutritional composition of sandwiches and urban availability of fast foods networks in Teresina-PI |
spellingShingle |
Analysis of nutritional composition of sandwiches and urban availability of fast foods networks in Teresina-PI Prado, Luiza Aguiar Commercialization Fast food Nutritional transition Comercialización Comida rápida Transición nutricional Commercializzazione Fast food Transizione nutrizionale Comercialização Fast food Transição nutricional Comercialização Fast food Transição nutricional |
title_short |
Analysis of nutritional composition of sandwiches and urban availability of fast foods networks in Teresina-PI |
title_full |
Analysis of nutritional composition of sandwiches and urban availability of fast foods networks in Teresina-PI |
title_fullStr |
Analysis of nutritional composition of sandwiches and urban availability of fast foods networks in Teresina-PI |
title_full_unstemmed |
Analysis of nutritional composition of sandwiches and urban availability of fast foods networks in Teresina-PI |
title_sort |
Analysis of nutritional composition of sandwiches and urban availability of fast foods networks in Teresina-PI |
author |
Prado, Luiza Aguiar |
author_facet |
Prado, Luiza Aguiar Alves dos santos, Renayra Alves de Carvalho, Luiza Marly Freitas |
author_role |
author |
author2 |
Alves dos santos, Renayra Alves de Carvalho, Luiza Marly Freitas |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Prado, Luiza Aguiar Alves dos santos, Renayra Alves de Carvalho, Luiza Marly Freitas |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Commercialization Fast food Nutritional transition Comercialización Comida rápida Transición nutricional Commercializzazione Fast food Transizione nutrizionale Comercialização Fast food Transição nutricional Comercialização Fast food Transição nutricional |
topic |
Commercialization Fast food Nutritional transition Comercialización Comida rápida Transición nutricional Commercializzazione Fast food Transizione nutrizionale Comercialização Fast food Transição nutricional Comercialização Fast food Transição nutricional |
description |
Introduction: Globalization and the growth of food marketing have been increasing the consumption of rich carbohydrate and dense fat products. Aim: To analyze the nutritional composition of large portion sandwiches in fast food chains, as well as the territorial availability of these networks in Teresina-PI. Methods: four networks identified in the study were identified with letters from "A" to "D", the menus of each network were searched on the Internet, three sandwiches of large portions were selected per network, totaling twelve sandwiches analyzed. Results: Of the four analyzed networks, the highest calorie value was in network B with 927.9 kcal. The highest nutrients found were sodium (2079.4 mg) in a single sandwich. Conclusion: It was verified that, of the four networks analyzed, three exceeded macronutrients and daily micronutrients values, resulting in the client being unaware of the nutritional values of the foods. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018-02-06 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/649 |
url |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/649 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/649/506 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
IBPEFEX |
publisher.none.fl_str_mv |
IBPEFEX |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 12 No. 69 (2018); 38-46 Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 12 Núm. 69 (2018); 38-46 Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 12 N. 69 (2018); 38-46 RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 12 n. 69 (2018); 38-46 Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 12 n. 69 (2018); 38-46 1981-9919 reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento instname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) instacron:IBPEFEX |
instname_str |
Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) |
instacron_str |
IBPEFEX |
institution |
IBPEFEX |
reponame_str |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
collection |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
repository.name.fl_str_mv |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) |
repository.mail.fl_str_mv |
francisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com |
_version_ |
1798949752677597184 |