The use of percutaneous endoscopic gastrostomy
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9927 |
Resumo: | Percutaneous endoscopic gastrostomy is an alternative way to administer enteral diets. It is a procedure requiring no anesthetic or abdominal incision as required in open surgical gastrostomy. The main objective of percutaneous endoscopic gastrostomy is to prevent deterioration of the nutritional status and improve the quality of life and it is now the method of choice when the patient requires an enteral diet for more than a month. Complications occur in 1.0% to10.0% of the cases and mortality in 0.3% to 1.0%. This paper deals with aspects relevant to this method of enteral feeding, how to improve handling procedures and deal with the patients who use it, commenting on the indications and contraindications for its use, placement techniques, materials used for the probes, prophylactic antibiotics, start-up of its use and costs, in addition to discussing some of its complications and legal and ethical aspects. |
id |
PUC_CAMP-2_0d34570196830aa98e8af37880f5ca94 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9927 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
The use of percutaneous endoscopic gastrostomyO uso da gastrostomia percutânea endoscópicaenteral accesscomplicationsindicationsenteral nutritionnutritional supportacesso gastrointestinalcomplicaçõesindicações e nutrição enteralsuporte nutricionalPercutaneous endoscopic gastrostomy is an alternative way to administer enteral diets. It is a procedure requiring no anesthetic or abdominal incision as required in open surgical gastrostomy. The main objective of percutaneous endoscopic gastrostomy is to prevent deterioration of the nutritional status and improve the quality of life and it is now the method of choice when the patient requires an enteral diet for more than a month. Complications occur in 1.0% to10.0% of the cases and mortality in 0.3% to 1.0%. This paper deals with aspects relevant to this method of enteral feeding, how to improve handling procedures and deal with the patients who use it, commenting on the indications and contraindications for its use, placement techniques, materials used for the probes, prophylactic antibiotics, start-up of its use and costs, in addition to discussing some of its complications and legal and ethical aspects.A gastrostomia percutânea endoscópica foi introduzida na prática clínica como via alternativa de alimentação enteral. É procedimento que não necessita de anestesia ou laparotomia, como a gastrostomia cirúrgica. A gastrostomia percutânea endoscópica tem como objetivos a manutenção do aporte nutricional e a melhoria da qualidade de vida e sobrevida dos pacientes. É indicada quando o paciente necessita de dieta enteral por período superior a um mês. A freqüência de complicações varia de 1,0% a 10,0% e a mortalidade de 0,3% a 1,0%. É propósito deste trabalho abordar aspectos relevantes desse método de alimentação enteral, aprimorar seu manejo, bem como facilitar o manejo pelos pacientes que dele se utilizam. Para isso, vamos comentar as indicações e contra-indicações da gastrostomia percutânea endoscópica, técnica de colocação, material das sondas, antibiótico profilático, início de utilização, custo do procedimento, além de suas complicações, aspectos legais e éticosNúcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-10-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9927Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 18 No. 4 (2005): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 18 Núm. 4 (2005): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 18 n. 4 (2005): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9927/7261Copyright (c) 2023 Marcos Ferreira MINICUCCI, Giovanni Faria SILVA, Mirna MATSUI, Roberto Minoru Tani INOUE, Leonardo Antônio Mamede ZORNOFF, Luiz Shiguero MATSUBARA, Sergio Alberto Rupp de PAIVAhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMINICUCCI, Marcos Ferreira SILVA, Giovanni Faria MATSUI, Mirna INOUE, Roberto Minoru Tani ZORNOFF, Leonardo Antônio MamedeMATSUBARA, Luiz Shiguero PAIVA, Sergio Alberto Rupp de 2023-10-02T18:50:40Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9927Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-10-02T18:50:40Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
The use of percutaneous endoscopic gastrostomy O uso da gastrostomia percutânea endoscópica |
title |
The use of percutaneous endoscopic gastrostomy |
spellingShingle |
The use of percutaneous endoscopic gastrostomy MINICUCCI, Marcos Ferreira enteral access complications indications enteral nutrition nutritional support acesso gastrointestinal complicações indicações e nutrição enteral suporte nutricional |
title_short |
The use of percutaneous endoscopic gastrostomy |
title_full |
The use of percutaneous endoscopic gastrostomy |
title_fullStr |
The use of percutaneous endoscopic gastrostomy |
title_full_unstemmed |
The use of percutaneous endoscopic gastrostomy |
title_sort |
The use of percutaneous endoscopic gastrostomy |
author |
MINICUCCI, Marcos Ferreira |
author_facet |
MINICUCCI, Marcos Ferreira SILVA, Giovanni Faria MATSUI, Mirna INOUE, Roberto Minoru Tani ZORNOFF, Leonardo Antônio Mamede MATSUBARA, Luiz Shiguero PAIVA, Sergio Alberto Rupp de |
author_role |
author |
author2 |
SILVA, Giovanni Faria MATSUI, Mirna INOUE, Roberto Minoru Tani ZORNOFF, Leonardo Antônio Mamede MATSUBARA, Luiz Shiguero PAIVA, Sergio Alberto Rupp de |
author2_role |
author author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
MINICUCCI, Marcos Ferreira SILVA, Giovanni Faria MATSUI, Mirna INOUE, Roberto Minoru Tani ZORNOFF, Leonardo Antônio Mamede MATSUBARA, Luiz Shiguero PAIVA, Sergio Alberto Rupp de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
enteral access complications indications enteral nutrition nutritional support acesso gastrointestinal complicações indicações e nutrição enteral suporte nutricional |
topic |
enteral access complications indications enteral nutrition nutritional support acesso gastrointestinal complicações indicações e nutrição enteral suporte nutricional |
description |
Percutaneous endoscopic gastrostomy is an alternative way to administer enteral diets. It is a procedure requiring no anesthetic or abdominal incision as required in open surgical gastrostomy. The main objective of percutaneous endoscopic gastrostomy is to prevent deterioration of the nutritional status and improve the quality of life and it is now the method of choice when the patient requires an enteral diet for more than a month. Complications occur in 1.0% to10.0% of the cases and mortality in 0.3% to 1.0%. This paper deals with aspects relevant to this method of enteral feeding, how to improve handling procedures and deal with the patients who use it, commenting on the indications and contraindications for its use, placement techniques, materials used for the probes, prophylactic antibiotics, start-up of its use and costs, in addition to discussing some of its complications and legal and ethical aspects. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-10-02 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9927 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9927 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9927/7261 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 18 No. 4 (2005): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 18 Núm. 4 (2005): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 18 n. 4 (2005): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126075847999488 |