When does brand matter more than our senses? The influence of touching or smelling experience on product evaluation
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | https://doi.org/10.14417/ap.1725 |
Resumo: | In this work we examine the interaction between brand and direct experience on product evaluation.Specifically, we selected two products (perfume and paper) whose intrinsic quality can be inferreddirectly through sensory experience (i.e., scent and writing experience, respectively). Results fromone field and one laboratorial experiment showed that brand impacts the perception of a product,overriding the information offered by direct sensory experience with the product. Importantly, thiswas more likely to occur in processing conditions that induce low elaboration (e.g., low motivation).We further discuss how these results contribute to understand the effect as supported by having brandas a heuristic or promoting a belief that is able to bias our perceptions. |
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When does brand matter more than our senses? The influence of touching or smelling experience on product evaluationQuando a marca é mais determinante do que os nossos sentidos?: A influência da experiência táctil e olfactiva na avaliação de produtosDirect experience, Familiarity, Product evaluation, Brand, Quality, Touch, Smell.Experiência directa, Familiaridade, Avaliação de produtos, Marca, Qualidade, Toque, Olfacto.In this work we examine the interaction between brand and direct experience on product evaluation.Specifically, we selected two products (perfume and paper) whose intrinsic quality can be inferreddirectly through sensory experience (i.e., scent and writing experience, respectively). Results fromone field and one laboratorial experiment showed that brand impacts the perception of a product,overriding the information offered by direct sensory experience with the product. Importantly, thiswas more likely to occur in processing conditions that induce low elaboration (e.g., low motivation).We further discuss how these results contribute to understand the effect as supported by having brandas a heuristic or promoting a belief that is able to bias our perceptions.Neste artigo examinamos de que forma a marca e a experiência direta influenciam a avaliação deprodutos. Especificamente, selecionámos dois produtos (perfume e papel) cuja qualidade intrínsecapode ser inferida diretamente através da experiência sensorial (fragrância e experiência de escrita,respectivamente). Os resultados de um estudo de campo e de um experimento laboratorial demonstramque a marca influencia a percepção dos produtos, enviesando a informação diretamente acessívelatravés dos sentidos. Os dados mostram ainda que este efeito ocorre principalmente em condições deprocessamento de baixa elaboração (e.g., baixa motivação). No artigo discutimos como estesresultados contribuem para entender o processo subjacente ao efeito da marca na avaliação deprodutos, podendo a marca atuar por via heurística ou através da promoção de uma crença capaz deenviesar as nossas perceções.ISPA - Instituto Universitário2020-12-23info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttps://doi.org/10.14417/ap.1725https://doi.org/10.14417/ap.1725Análise Psicológica; Vol 38, No 2 (2020); 141-151Análise Psicológica; Vol 38, No 2 (2020); 141-1511646-60200870-8231reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPenghttp://publicacoes.ispa.pt/index.php/ap/article/view/1725http://publicacoes.ispa.pt/index.php/ap/article/view/1725/pdfhttp://publicacoes.ispa.pt/index.php/ap/article/downloadSuppFile/1725/308http://publicacoes.ispa.pt/index.php/ap/article/downloadSuppFile/1725/309Copyright (c) 2020 Análise Psicológicainfo:eu-repo/semantics/openAccessGarcia-Marques, TeresaPrada, Marília2023-05-11T10:19:40Zoai:ojs.localhost:article/1725Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T17:51:10.336374Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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