Impacto da distribuição na qualidade de produtos hortofutícolas frescos

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ribeiro, Ana Rita Gomes
Data de Publicação: 2013
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/5677
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
id RCAP_a6acf14f70ef220cc1c1044f180bc640
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/5677
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Impacto da distribuição na qualidade de produtos hortofutícolas frescosfruitsvegetablesminimally processed productspost-harvestdistributionqualityMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThis research was developed in a small distribution unit, having as its primary goal the analysis of the fresh and minimally processed fruits and vegetables section, so as to identify the products with higher losses, as well as the main factors impacting on quality. The conditions of transportation, storage and display in the selling unit were analysed. A comprehensive study was performed using data from 2010, 2011 and 2012, having the year 2011 been examined in higher detail, for the analysis of the fresh and minimally processed fruit and horticultural section. The fruits and vegetables with the highest rate of return along the year are those that require refrigeration, especially lettuce and Portuguese cabbage in the horticultural section. The fruits did not have as many returns along the year. As for the minimally processed, the simplest salads have the highest return. The main issues are due to the storage temperature and improper product display, as the refrigeration board, despite always registering temperature values of 8ºC over 7 days, presented higher temperatures, along with high heterogeneity in the values measured at different reading points.ISA/UTLMartins, Margarida MoldãoRepositório da Universidade de LisboaRibeiro, Ana Rita Gomes2013-06-17T13:56:18Z20132013-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/5677TID:201845407porRibeiro, A.R.G. - Impacto da distribuição na qualidade de produtos hortofutícolas frescos. Lisboa: ISA, 2013info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:32Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/5677Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:53:08.164859Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Impacto da distribuição na qualidade de produtos hortofutícolas frescos
title Impacto da distribuição na qualidade de produtos hortofutícolas frescos
spellingShingle Impacto da distribuição na qualidade de produtos hortofutícolas frescos
Ribeiro, Ana Rita Gomes
fruits
vegetables
minimally processed products
post-harvest
distribution
quality
title_short Impacto da distribuição na qualidade de produtos hortofutícolas frescos
title_full Impacto da distribuição na qualidade de produtos hortofutícolas frescos
title_fullStr Impacto da distribuição na qualidade de produtos hortofutícolas frescos
title_full_unstemmed Impacto da distribuição na qualidade de produtos hortofutícolas frescos
title_sort Impacto da distribuição na qualidade de produtos hortofutícolas frescos
author Ribeiro, Ana Rita Gomes
author_facet Ribeiro, Ana Rita Gomes
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Martins, Margarida Moldão
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Ribeiro, Ana Rita Gomes
dc.subject.por.fl_str_mv fruits
vegetables
minimally processed products
post-harvest
distribution
quality
topic fruits
vegetables
minimally processed products
post-harvest
distribution
quality
description Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-06-17T13:56:18Z
2013
2013-01-01T00:00:00Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/5677
TID:201845407
url http://hdl.handle.net/10400.5/5677
identifier_str_mv TID:201845407
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Ribeiro, A.R.G. - Impacto da distribuição na qualidade de produtos hortofutícolas frescos. Lisboa: ISA, 2013
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799131007022006272