Degradabilidade ruminal do resíduo do guaraná: seu potencial para o uso e estudo na alimentação de ruminantes

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Negreiros, Ronan de Souza
Data de Publicação: 2022
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFAM
Texto Completo: http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6257
Resumo: The cultivation of guarana is one of the agro-industrial activities that stands out and moves the country's economy. As it is a legitimately Brazilian plant, it has great economic and social importance, especially in the Amazon region, due to the high demand for almonds by the beverage industries to supply the large soft drinks and energy markets. Therefore, the objective of the present study was to evaluate the ruminal degradability of the guarana (Paullinia cupana) residue (integument and rest of almonds) and to perform the chemical composition and the possibility of using it in the ration of ruminant animals. The "in situ" degradability test was used in a rumen fistulated bovine with an average live weight of 450 kg fed (Hay grass piatã) twice a day at 8:00 am and 4:00 pm, supplemented with mineral salt ad libitum. and free for grazing. The incubation periods corresponded to the times of 0, 2, 4, 8, 12, 24, 48 and 72 hours. The guarana residue showed low DM and CP degradability, probably due to the tannin contents, however, it seems to have good characteristics for use in ruminant feed in amounts that do not negatively affect degradability. Further studies are suggested to recommend its safe use.
id UFAM-1_81cac2f8ce8d320560e7d72992233ea7
oai_identifier_str oai:localhost:prefix/6257
network_acronym_str UFAM-1
network_name_str Repositório Institucional da UFAM
repository_id_str
spelling Degradabilidade ruminal do resíduo do guaraná: seu potencial para o uso e estudo na alimentação de ruminantesAnálise bromatológicaBromatological analysisDegradaçãodegradationIn situIn situNutrição de ruminantesRuminant nutritionPaullinia cupanaPaullinia cupanaCIENCIAS AGRARIASRuminantes - Alimentação e rações - AmazôniaNutrição animalGuaranáThe cultivation of guarana is one of the agro-industrial activities that stands out and moves the country's economy. As it is a legitimately Brazilian plant, it has great economic and social importance, especially in the Amazon region, due to the high demand for almonds by the beverage industries to supply the large soft drinks and energy markets. Therefore, the objective of the present study was to evaluate the ruminal degradability of the guarana (Paullinia cupana) residue (integument and rest of almonds) and to perform the chemical composition and the possibility of using it in the ration of ruminant animals. The "in situ" degradability test was used in a rumen fistulated bovine with an average live weight of 450 kg fed (Hay grass piatã) twice a day at 8:00 am and 4:00 pm, supplemented with mineral salt ad libitum. and free for grazing. The incubation periods corresponded to the times of 0, 2, 4, 8, 12, 24, 48 and 72 hours. The guarana residue showed low DM and CP degradability, probably due to the tannin contents, however, it seems to have good characteristics for use in ruminant feed in amounts that do not negatively affect degradability. Further studies are suggested to recommend its safe use.O cultivo do guaranazeiro é umas das atividades agroindustriais que se destaca e movimenta a economia do país. Por ser uma planta legitimamente brasileira, apresenta grande importância econômica e social, especialmente na região amazônica, devido à alta demanda das amêndoas pelas indústrias de bebidas para suprir os grandes mercados de refrigerantes e energéticos. Para tanto, o objetivo do presente estudo foi avaliar a degradabilidade ruminal do resíduo (tegumento e resto de amêndoas) do guaraná (Paullinia cupana) e realizar a composição bromatológica e a possibilidade do uso na ração de animais ruminantes. O ensaio de degradabilidade “in situ” foi utilizado um bovino fistulado no rúmen com peso vivo médio de 450 kg recebendo alimentação (Feno capim piatã) duas vezes ao dia às 8:00 e às 16:00 horas, suplementado com sal mineral à vontade e livre para pastejo. Os períodos de incubação corresponderam aos tempos de 0, 2, 4, 8, 12, 24, 48 e 72 horas. O resíduo do guaraná apresentou baixa degradabilidade da MS e PB, provavelmente em razão dos teores de taninos, contudo, parece ter boas características para uso na alimentação de ruminantes em quantidades que não afetem negativamente a degradabilidade. Sugere-se estudos mais aprofundados para recomendação do seu uso de forma segura.3SimBrasilICSEZ - Instituto de Ciências Sociais, Educação e Zootecnia (Parintins)Parintins (AM)Zootecnia - Bacharelado - ParintinsMaciel, Michel do Valehttp://lattes.cnpq.br/2602596311898420Maciel, Laura Priscila Araújo A.Borges, Christiano Raphael de A.Negreiros, Ronan de Souza2022-06-21T20:13:50Z2022-06-142022-06-21T20:13:50Z2022-04-29info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesishttp://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6257porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFAMinstname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM)instacron:UFAM2022-06-21T20:15:04Zoai:localhost:prefix/6257Repositório InstitucionalPUBhttp://riu.ufam.edu.br/oai/requestopendoar:2022-06-21T20:15:04Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM)false
dc.title.none.fl_str_mv Degradabilidade ruminal do resíduo do guaraná: seu potencial para o uso e estudo na alimentação de ruminantes
title Degradabilidade ruminal do resíduo do guaraná: seu potencial para o uso e estudo na alimentação de ruminantes
spellingShingle Degradabilidade ruminal do resíduo do guaraná: seu potencial para o uso e estudo na alimentação de ruminantes
Negreiros, Ronan de Souza
Análise bromatológica
Bromatological analysis
Degradação
degradation
In situ
In situ
Nutrição de ruminantes
Ruminant nutrition
Paullinia cupana
Paullinia cupana
CIENCIAS AGRARIAS
Ruminantes - Alimentação e rações - Amazônia
Nutrição animal
Guaraná
title_short Degradabilidade ruminal do resíduo do guaraná: seu potencial para o uso e estudo na alimentação de ruminantes
title_full Degradabilidade ruminal do resíduo do guaraná: seu potencial para o uso e estudo na alimentação de ruminantes
title_fullStr Degradabilidade ruminal do resíduo do guaraná: seu potencial para o uso e estudo na alimentação de ruminantes
title_full_unstemmed Degradabilidade ruminal do resíduo do guaraná: seu potencial para o uso e estudo na alimentação de ruminantes
title_sort Degradabilidade ruminal do resíduo do guaraná: seu potencial para o uso e estudo na alimentação de ruminantes
author Negreiros, Ronan de Souza
author_facet Negreiros, Ronan de Souza
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Maciel, Michel do Vale
http://lattes.cnpq.br/2602596311898420
Maciel, Laura Priscila Araújo A.
Borges, Christiano Raphael de A.
dc.contributor.author.fl_str_mv Negreiros, Ronan de Souza
dc.subject.por.fl_str_mv Análise bromatológica
Bromatological analysis
Degradação
degradation
In situ
In situ
Nutrição de ruminantes
Ruminant nutrition
Paullinia cupana
Paullinia cupana
CIENCIAS AGRARIAS
Ruminantes - Alimentação e rações - Amazônia
Nutrição animal
Guaraná
topic Análise bromatológica
Bromatological analysis
Degradação
degradation
In situ
In situ
Nutrição de ruminantes
Ruminant nutrition
Paullinia cupana
Paullinia cupana
CIENCIAS AGRARIAS
Ruminantes - Alimentação e rações - Amazônia
Nutrição animal
Guaraná
description The cultivation of guarana is one of the agro-industrial activities that stands out and moves the country's economy. As it is a legitimately Brazilian plant, it has great economic and social importance, especially in the Amazon region, due to the high demand for almonds by the beverage industries to supply the large soft drinks and energy markets. Therefore, the objective of the present study was to evaluate the ruminal degradability of the guarana (Paullinia cupana) residue (integument and rest of almonds) and to perform the chemical composition and the possibility of using it in the ration of ruminant animals. The "in situ" degradability test was used in a rumen fistulated bovine with an average live weight of 450 kg fed (Hay grass piatã) twice a day at 8:00 am and 4:00 pm, supplemented with mineral salt ad libitum. and free for grazing. The incubation periods corresponded to the times of 0, 2, 4, 8, 12, 24, 48 and 72 hours. The guarana residue showed low DM and CP degradability, probably due to the tannin contents, however, it seems to have good characteristics for use in ruminant feed in amounts that do not negatively affect degradability. Further studies are suggested to recommend its safe use.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-06-21T20:13:50Z
2022-06-14
2022-06-21T20:13:50Z
2022-04-29
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6257
url http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6257
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Brasil
ICSEZ - Instituto de Ciências Sociais, Educação e Zootecnia (Parintins)
Parintins (AM)
Zootecnia - Bacharelado - Parintins
publisher.none.fl_str_mv Brasil
ICSEZ - Instituto de Ciências Sociais, Educação e Zootecnia (Parintins)
Parintins (AM)
Zootecnia - Bacharelado - Parintins
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFAM
instname:Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
instacron:UFAM
instname_str Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
instacron_str UFAM
institution UFAM
reponame_str Repositório Institucional da UFAM
collection Repositório Institucional da UFAM
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFAM - Universidade Federal do Amazonas (UFAM)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1798061058065170432