Utilização da macroalga Gracilaria birdiae na alimentação de cabras em lactação em região semiárida

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Lima, Renata Nayhara de
Data de Publicação: 2017
Tipo de documento: Tese
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)
Texto Completo: https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/tede/786
Resumo: The nutritional potential of seaweed as a food supplement for domestic animals has already been the subject of several researches over time, however, the characterization of macroalgae found in the Brazilian coast and its potential as part of the ruminant diet still has much to be explored. The objective of this work was to evaluate the effect of different levels of inclusion of the Gracilaria birdiae seaweed on the lactating goats diet, on the variables food intake, milk production and composition, ingestive behavior, serum parameters and physiological variables in semiarid equatorial environment. Eight Saanen goats (47.1 ± 5.8 kg body wheitgh) were distributed in two Latin squares (4 x 4). Four inclusion levels (0, 4, 8 and 12%) of Macroalga Gracilaria birdiae were tested on the natural matter of the concentrate. Dry matter intake of hay and concentrate were not influenced by gracilaria levels in the diet (P>0.05). Ethereal extract consumption had a linear effect, with a reduction in intake as a function of the addition of GB in the diet (P<0.05). The mineral matter intake increased linearly as a function of GB levels in the diet (P<0.05). Ingestive behavior, milk production and composition, and energetic and protein status of goats were not influenced by the addition of macroalgae in the diet (P>0.05). Respiratory frequency, rectal temperature and surface temperature had a significant effect due to the inclusion of macroalgae (P<0.05), suggesting that macroalgae Gracilaria birdiae can attenuate the effects of the high radiation rates faced by dairy goats in the environment equatorial. Gracilaria birdiae can be used as a component of the lactating Sannen goat diet without detriment to the consumption, milk production and energy and protein status of the animals, and also contributes to soften the deleterious effects of heat stress when the ambient temperature rises
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Eight Saanen goats (47.1 ± 5.8 kg body wheitgh) were distributed in two Latin squares (4 x 4). Four inclusion levels (0, 4, 8 and 12%) of Macroalga Gracilaria birdiae were tested on the natural matter of the concentrate. Dry matter intake of hay and concentrate were not influenced by gracilaria levels in the diet (P>0.05). Ethereal extract consumption had a linear effect, with a reduction in intake as a function of the addition of GB in the diet (P<0.05). The mineral matter intake increased linearly as a function of GB levels in the diet (P<0.05). Ingestive behavior, milk production and composition, and energetic and protein status of goats were not influenced by the addition of macroalgae in the diet (P>0.05). Respiratory frequency, rectal temperature and surface temperature had a significant effect due to the inclusion of macroalgae (P<0.05), suggesting that macroalgae Gracilaria birdiae can attenuate the effects of the high radiation rates faced by dairy goats in the environment equatorial. Gracilaria birdiae can be used as a component of the lactating Sannen goat diet without detriment to the consumption, milk production and energy and protein status of the animals, and also contributes to soften the deleterious effects of heat stress when the ambient temperature rises2017-07-26O potencial nutricional de macroalgas como suplemento alimentar para animais domésticos já tem sido alvo de diversas pesquisas ao longo do tempo, no entanto, a caracterização das macroalgas encontradas no litoral brasileiro e seu potencial como parte da dieta de ruminantes ainda tem muito a ser explorado. Este trabalho teve como objetivo avaliar o efeito de níveis de inclusão da macroalga Gracilaria birdiae na dieta de cabras em lactação, sobre as variáveis ingestão voluntária de alimentos, produção e composição do leite, comportamento ingestivo, parâmetros séricos e variáveis fisiológicas em ambiente equatorial semiárido. Oito cabras da raça Saanen (47,1 ± 5,8 kg de peso vivo) foram distribuídas em dois quadrados latinos 4 x 4. Foram testados quatro níveis de inclusão (0; 4; 8 e 12%) de Macroalga Gracilaria birdiae na materia natural do concentrado. O consumo de matéria seca do feno e concentrado não foram influenciados pelos níveis de gracilaria na dieta (P>0,05). O consumo de extrato etéreo apresentou efeito linear, com redução na ingestão em função da adição de GB na dieta (P<0,05). Já o consumo de matéria mineral aumentou linearmente em função dos níveis de GB na dieta (P<0,05). O comportamento ingestivo, a produção e composição do leite e o status energético e proteico das cabras não foram influenciados pela adição de macroalga na dieta (P>0,05). A frequencia respiratória, a temperatura retal e a temperatura de superfície apresentaram efeito significativo em função da inclusão de macroalga (P<0,05), sugerindo que macroalga Gracilaria birdiae, pode amenizar os efeitos dos altos índices de radiação enfrentados por cabras leiteiras em ambiente equatorial. A Gracilaria birdiae pode ser usada como componente da dieta de cabras Sannen em lactação sem prejuízos ao consumo, produção de leite e status energético e protéico dos animais e ainda contribui para amenizar os efeitos deletérios do estresse por calor quando a temperatura ambiental elevaCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorUniversidade Federal Rural do Semi-ÁridoBrasilUFERSAPrograma de Pós-Graduação em Ciência AnimalGonçalves, Josemir de Souza89882814387http://lattes.cnpq.br/4311361775779647Lima, Patrícia de Oliveira76517780491http://lattes.cnpq.br/549109503959862106507608408http://lattes.cnpq.br/6296819107382165Assis, Liz Carolina da Silva Lagos Cortes02544837470http://lattes.cnpq.br/7511383482412937Lima Júnior, Dorgival Morais de01358734445http://lattes.cnpq.br/9054517540280709Ricarte, Aracely Rafaelle Fernandes01059156458http://lattes.cnpq.br/4007401711771523Lima, Renata Nayhara de2017-08-17T22:38:27Z2017-04-13info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisapplication/pdfapplication/pdfLIMA, Renata Nayhara de. Utilização da macroalga Gracilaria birdiae na alimentação de cabras em lactação em região semiárida. 2017. 77 f. Tese (Doutorado em Ciência Animal) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2017.https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/tede/786porCC-BY-SAinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)instname:Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)instacron:UFERSA2023-10-30T20:23:44Zoai:repositorio.ufersa.edu.br:tede/786Repositório Institucionalhttps://repositorio.ufersa.edu.br/PUBhttps://repositorio.ufersa.edu.br/server/oai/requestrepositorio@ufersa.edu.br || admrepositorio@ufersa.edu.bropendoar:2023-10-30T20:23:44Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)false
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