Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Cruz, Maria do Céu Monteiro da
Data de Publicação: 2009
Outros Autores: Ramos, José Darlan, Lima, Luiz Carlos de Oliveira, Moreira, Rodrigo Amato, Ramos, Patrícia de Siqueira
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41934
Resumo: For the market, the size is one of the major characteristics related to quality for fruits fresh consume. The Ethephon application in mandarin 'Ponkan' is accomplished for thinning to increase fruit size. Moreover, other features related to fruit quality can be influenced by the ethephon application. The aim of this work was to evaluate the chemical thinning effect on mandarin 'Ponkan' fruit quality grafted on tenyear-old 'Rangpur' lime tree in a commercial orchard. Five Ethephon concentrations were tested: 0, 150, 300, 450 and 600 mg L-1, in two fruit development stages: 30 and 40 mm of diameter. The experiment was set in 5 x 2 factorial scheme, being the factors the Ethephon concentrations and the two fruit development stages, with four randomized block replications. The chemical thinning with Ethephon application improved the quality of the 'Ponkan' mandarin fruits. The 40 mm development stage showed to be more appropriate for Ethephon application.
id UFLA_0bdf37682659e5d2b5f92dfa885cd892
oai_identifier_str oai:localhost:1/41934
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químicoQuality of 'ponkan' mandarin fruits submitted to chemical thinningCitrus reticulataFitorreguladoresEthephonPhytoregulatorsFor the market, the size is one of the major characteristics related to quality for fruits fresh consume. The Ethephon application in mandarin 'Ponkan' is accomplished for thinning to increase fruit size. Moreover, other features related to fruit quality can be influenced by the ethephon application. The aim of this work was to evaluate the chemical thinning effect on mandarin 'Ponkan' fruit quality grafted on tenyear-old 'Rangpur' lime tree in a commercial orchard. Five Ethephon concentrations were tested: 0, 150, 300, 450 and 600 mg L-1, in two fruit development stages: 30 and 40 mm of diameter. The experiment was set in 5 x 2 factorial scheme, being the factors the Ethephon concentrations and the two fruit development stages, with four randomized block replications. The chemical thinning with Ethephon application improved the quality of the 'Ponkan' mandarin fruits. The 40 mm development stage showed to be more appropriate for Ethephon application.Para o mercado de frutas destinadas ao consumo in natura, o tamanho é uma das principais características relacionadas à qualidade. A aplicação de Ethephon em tangerineira 'Ponkan' é realizada para promover o raleio, visando ao aumento do tamanho das frutas. Além disso, outras características relacionadas à qualidade das frutas podem ser influenciadas pela aplicação de Ethephon. O trabalho foi conduzido em pomar comercial, com objetivo de estudar o efeito do raleio químico sobre a qualidade das frutas de tangerineira 'Ponkan', enxertadas sobre limoeiro 'Cravo' (Citrus limonia Osbeck), com dez anos de idade. Foram testadas cinco concentrações de Ethephon: 0; 150; 300; 450 e 600 mg L-1, em dois estádios de desenvolvimento das frutas: 30 e 40 mm de diâmetro. Foi utilizado o esquema fatorial 5 x 2, com quatro repetições, em delineamento de blocos casualizados, sendo os fatores as cinco concentrações de Ethephon e os dois estádios de desenvolvimento dos frutos. O raleio químico, com a aplicação de Ethephon, melhorou a qualidade das frutas de tangerineira 'Ponkan'. O estádio de desenvolvimento de 40 mm mostrou-se mais adequado para a aplicação do Ethephon.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - UNESP2020-07-14T17:47:10Z2020-07-14T17:47:10Z2009-03info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfCRUZ, M. do C. M. da et al. Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 31, n. 1, p. 127-134, mar. 2009.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41934Revista Brasileira de Fruticulturareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessCruz, Maria do Céu Monteiro daRamos, José DarlanLima, Luiz Carlos de OliveiraMoreira, Rodrigo AmatoRamos, Patrícia de Siqueirapor2023-05-26T18:57:12Zoai:localhost:1/41934Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-26T18:57:12Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico
Quality of 'ponkan' mandarin fruits submitted to chemical thinning
title Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico
spellingShingle Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico
Cruz, Maria do Céu Monteiro da
Citrus reticulata
Fitorreguladores
Ethephon
Phytoregulators
title_short Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico
title_full Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico
title_fullStr Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico
title_full_unstemmed Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico
title_sort Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico
author Cruz, Maria do Céu Monteiro da
author_facet Cruz, Maria do Céu Monteiro da
Ramos, José Darlan
Lima, Luiz Carlos de Oliveira
Moreira, Rodrigo Amato
Ramos, Patrícia de Siqueira
author_role author
author2 Ramos, José Darlan
Lima, Luiz Carlos de Oliveira
Moreira, Rodrigo Amato
Ramos, Patrícia de Siqueira
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Cruz, Maria do Céu Monteiro da
Ramos, José Darlan
Lima, Luiz Carlos de Oliveira
Moreira, Rodrigo Amato
Ramos, Patrícia de Siqueira
dc.subject.por.fl_str_mv Citrus reticulata
Fitorreguladores
Ethephon
Phytoregulators
topic Citrus reticulata
Fitorreguladores
Ethephon
Phytoregulators
description For the market, the size is one of the major characteristics related to quality for fruits fresh consume. The Ethephon application in mandarin 'Ponkan' is accomplished for thinning to increase fruit size. Moreover, other features related to fruit quality can be influenced by the ethephon application. The aim of this work was to evaluate the chemical thinning effect on mandarin 'Ponkan' fruit quality grafted on tenyear-old 'Rangpur' lime tree in a commercial orchard. Five Ethephon concentrations were tested: 0, 150, 300, 450 and 600 mg L-1, in two fruit development stages: 30 and 40 mm of diameter. The experiment was set in 5 x 2 factorial scheme, being the factors the Ethephon concentrations and the two fruit development stages, with four randomized block replications. The chemical thinning with Ethephon application improved the quality of the 'Ponkan' mandarin fruits. The 40 mm development stage showed to be more appropriate for Ethephon application.
publishDate 2009
dc.date.none.fl_str_mv 2009-03
2020-07-14T17:47:10Z
2020-07-14T17:47:10Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv CRUZ, M. do C. M. da et al. Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 31, n. 1, p. 127-134, mar. 2009.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41934
identifier_str_mv CRUZ, M. do C. M. da et al. Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 31, n. 1, p. 127-134, mar. 2009.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41934
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - UNESP
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - UNESP
dc.source.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Fruticultura
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439175305920512