Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2009 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41934 |
Resumo: | For the market, the size is one of the major characteristics related to quality for fruits fresh consume. The Ethephon application in mandarin 'Ponkan' is accomplished for thinning to increase fruit size. Moreover, other features related to fruit quality can be influenced by the ethephon application. The aim of this work was to evaluate the chemical thinning effect on mandarin 'Ponkan' fruit quality grafted on tenyear-old 'Rangpur' lime tree in a commercial orchard. Five Ethephon concentrations were tested: 0, 150, 300, 450 and 600 mg L-1, in two fruit development stages: 30 and 40 mm of diameter. The experiment was set in 5 x 2 factorial scheme, being the factors the Ethephon concentrations and the two fruit development stages, with four randomized block replications. The chemical thinning with Ethephon application improved the quality of the 'Ponkan' mandarin fruits. The 40 mm development stage showed to be more appropriate for Ethephon application. |
id |
UFLA_0bdf37682659e5d2b5f92dfa885cd892 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/41934 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químicoQuality of 'ponkan' mandarin fruits submitted to chemical thinningCitrus reticulataFitorreguladoresEthephonPhytoregulatorsFor the market, the size is one of the major characteristics related to quality for fruits fresh consume. The Ethephon application in mandarin 'Ponkan' is accomplished for thinning to increase fruit size. Moreover, other features related to fruit quality can be influenced by the ethephon application. The aim of this work was to evaluate the chemical thinning effect on mandarin 'Ponkan' fruit quality grafted on tenyear-old 'Rangpur' lime tree in a commercial orchard. Five Ethephon concentrations were tested: 0, 150, 300, 450 and 600 mg L-1, in two fruit development stages: 30 and 40 mm of diameter. The experiment was set in 5 x 2 factorial scheme, being the factors the Ethephon concentrations and the two fruit development stages, with four randomized block replications. The chemical thinning with Ethephon application improved the quality of the 'Ponkan' mandarin fruits. The 40 mm development stage showed to be more appropriate for Ethephon application.Para o mercado de frutas destinadas ao consumo in natura, o tamanho é uma das principais características relacionadas à qualidade. A aplicação de Ethephon em tangerineira 'Ponkan' é realizada para promover o raleio, visando ao aumento do tamanho das frutas. Além disso, outras características relacionadas à qualidade das frutas podem ser influenciadas pela aplicação de Ethephon. O trabalho foi conduzido em pomar comercial, com objetivo de estudar o efeito do raleio químico sobre a qualidade das frutas de tangerineira 'Ponkan', enxertadas sobre limoeiro 'Cravo' (Citrus limonia Osbeck), com dez anos de idade. Foram testadas cinco concentrações de Ethephon: 0; 150; 300; 450 e 600 mg L-1, em dois estádios de desenvolvimento das frutas: 30 e 40 mm de diâmetro. Foi utilizado o esquema fatorial 5 x 2, com quatro repetições, em delineamento de blocos casualizados, sendo os fatores as cinco concentrações de Ethephon e os dois estádios de desenvolvimento dos frutos. O raleio químico, com a aplicação de Ethephon, melhorou a qualidade das frutas de tangerineira 'Ponkan'. O estádio de desenvolvimento de 40 mm mostrou-se mais adequado para a aplicação do Ethephon.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - UNESP2020-07-14T17:47:10Z2020-07-14T17:47:10Z2009-03info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfCRUZ, M. do C. M. da et al. Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 31, n. 1, p. 127-134, mar. 2009.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41934Revista Brasileira de Fruticulturareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessCruz, Maria do Céu Monteiro daRamos, José DarlanLima, Luiz Carlos de OliveiraMoreira, Rodrigo AmatoRamos, Patrícia de Siqueirapor2023-05-26T18:57:12Zoai:localhost:1/41934Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-26T18:57:12Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico Quality of 'ponkan' mandarin fruits submitted to chemical thinning |
title |
Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico |
spellingShingle |
Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico Cruz, Maria do Céu Monteiro da Citrus reticulata Fitorreguladores Ethephon Phytoregulators |
title_short |
Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico |
title_full |
Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico |
title_fullStr |
Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico |
title_full_unstemmed |
Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico |
title_sort |
Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico |
author |
Cruz, Maria do Céu Monteiro da |
author_facet |
Cruz, Maria do Céu Monteiro da Ramos, José Darlan Lima, Luiz Carlos de Oliveira Moreira, Rodrigo Amato Ramos, Patrícia de Siqueira |
author_role |
author |
author2 |
Ramos, José Darlan Lima, Luiz Carlos de Oliveira Moreira, Rodrigo Amato Ramos, Patrícia de Siqueira |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Cruz, Maria do Céu Monteiro da Ramos, José Darlan Lima, Luiz Carlos de Oliveira Moreira, Rodrigo Amato Ramos, Patrícia de Siqueira |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Citrus reticulata Fitorreguladores Ethephon Phytoregulators |
topic |
Citrus reticulata Fitorreguladores Ethephon Phytoregulators |
description |
For the market, the size is one of the major characteristics related to quality for fruits fresh consume. The Ethephon application in mandarin 'Ponkan' is accomplished for thinning to increase fruit size. Moreover, other features related to fruit quality can be influenced by the ethephon application. The aim of this work was to evaluate the chemical thinning effect on mandarin 'Ponkan' fruit quality grafted on tenyear-old 'Rangpur' lime tree in a commercial orchard. Five Ethephon concentrations were tested: 0, 150, 300, 450 and 600 mg L-1, in two fruit development stages: 30 and 40 mm of diameter. The experiment was set in 5 x 2 factorial scheme, being the factors the Ethephon concentrations and the two fruit development stages, with four randomized block replications. The chemical thinning with Ethephon application improved the quality of the 'Ponkan' mandarin fruits. The 40 mm development stage showed to be more appropriate for Ethephon application. |
publishDate |
2009 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2009-03 2020-07-14T17:47:10Z 2020-07-14T17:47:10Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
CRUZ, M. do C. M. da et al. Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 31, n. 1, p. 127-134, mar. 2009. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41934 |
identifier_str_mv |
CRUZ, M. do C. M. da et al. Qualidade de frutas de tangerineira 'ponkan' submetidas ao raleio químico. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 31, n. 1, p. 127-134, mar. 2009. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41934 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - UNESP |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - UNESP |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Fruticultura reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439175305920512 |