Evolução da maturação da uva cabernet franc conduzida no sistema lira aberta
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Data de Publicação: | 2004 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000200009 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5859 |
Resumo: | The objective was to evaluate the ripening evolution of 'Cabernet Franc' grapes conducted in the lyre system. The work was carried out during the vegetative cycle of 1995/96, in eight vineyards located in different viticultural regions of the communes of Bento Gonçalves and Monte Belo do Sul, Brazil. Two hundred berries were collected weekly from the beginning of ripening and were crushed for must extraction. The variables evaluated were ºBrix, density, pH, total acidity, tartaric and malic acids. Results show that there were significant linear increases of ºBrix, density, pH, ºBrix/total acidity ratio and the sum of tartaric and malic acids; however, there was a decrease of total acidity, tartaric and malic acids. |
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Evolução da maturação da uva cabernet franc conduzida no sistema lira abertaRipening evolution of Cabernet Franc grapes conducted in the lyre systemUvaMostoSistema de conduçãoViticulturaMaturaçãoGrapeMustTraining systemViticultureRipeningThe objective was to evaluate the ripening evolution of 'Cabernet Franc' grapes conducted in the lyre system. The work was carried out during the vegetative cycle of 1995/96, in eight vineyards located in different viticultural regions of the communes of Bento Gonçalves and Monte Belo do Sul, Brazil. Two hundred berries were collected weekly from the beginning of ripening and were crushed for must extraction. The variables evaluated were ºBrix, density, pH, total acidity, tartaric and malic acids. Results show that there were significant linear increases of ºBrix, density, pH, ºBrix/total acidity ratio and the sum of tartaric and malic acids; however, there was a decrease of total acidity, tartaric and malic acids.Objetivou-se com este trabalho avaliar a evolução da maturação da uva Cabernet Franc conduzida no sistema lira aberta. O trabalho foi realizado durante o ciclo vegetativo de 1995/96, em oito vinhedos instalados em diferentes regiões vitícolas dos municípios de Bento Gonçalves e Monte Belo do Sul, RS. As amostras, formadas por 200 bagas, foram coletadas semanalmente a partir do início da maturação e esmagadas para a extração do mosto. Determinaram-se as variáveis teor de sólidos solúveis totais (TSS), densidade, pH, acidez total, ácido tartárico e ácido málico. Pelos resultados, verificou-se que houve aumentos lineares significativos do teor de sólidos solúveis totais, da densidade, do pH e das relações TSS/acidez total e ácido tartárico/ácido málico; entretanto, houve diminuição linear e significativa da acidez total, do ácido tartárico e do ácido málico.Editora da Universidade Federal de Lavras2004-04-012015-04-30T13:33:03Z2015-04-30T13:33:03Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000200009MANFROI, L. et al. Evolução da maturação da uva cabernet franc conduzida no sistema lira aberta. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 2, p. 306-313, mar./abr. 2004.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5859Ciência e Agrotecnologia v.28 n.2 2004reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAManfroi, LucianoMiele, AlbertoRizzon, Luiz AntenorBarradas, Carlos I. N.Souza, Paulo V.D. deporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-06-21T14:56:12Zoai:localhost:1/5859Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-06-21T14:56:12Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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