Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Alves, Andreia
Data de Publicação: 2005
Outros Autores: Cansian, Rogério Luis, Stuart, Giane, Valduga, Eunice
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000200009
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6039
Resumo: Post harvest of cassava roots has been a great concern in food industries and producers due to the short shelf life and high perishability. Several phenomena have been pointed out as responsible for root deterioration. Among them there are physiological aspects, that lead to losses in initial quality through vascular discoloration of parenchymatous tissue. On the other hand, phenomena from microbial origin, which follow the physiological alterations, are responsible for product decomposition. In this context, this work was aimed at investigating the conservation of cassava roots (Manihot esculenta Crantz) submitted to chlorinated water, and stored using different packings: expanded polystyrene trays covered with PVC, multi-shell packing (polyester Saram-13.5µ/polyethylene-100µ) with and without vacuum and exposed to a cold environment (5 ± 0.5°C). Physico-chemical, microbiological, physiological and sensorial analyses were conducted in this study. Results showed that conservation of cassava roots minimally processed under refrigeration seems to be feasible, resulting in adequate conservation for up to 7 day in trays and 24 days for samples kept sealed and under vacuum.
id UFLA_54baf0403a42f1abddee8f071557d2cc
oai_identifier_str oai:localhost:1/6039
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadasQuality alterations in cassava roots (Manihot esculenta Crantz) minimally processedMandiocaProcessamento mínimoEmbalagemCassavaPackingMinimum processingPost harvest of cassava roots has been a great concern in food industries and producers due to the short shelf life and high perishability. Several phenomena have been pointed out as responsible for root deterioration. Among them there are physiological aspects, that lead to losses in initial quality through vascular discoloration of parenchymatous tissue. On the other hand, phenomena from microbial origin, which follow the physiological alterations, are responsible for product decomposition. In this context, this work was aimed at investigating the conservation of cassava roots (Manihot esculenta Crantz) submitted to chlorinated water, and stored using different packings: expanded polystyrene trays covered with PVC, multi-shell packing (polyester Saram-13.5µ/polyethylene-100µ) with and without vacuum and exposed to a cold environment (5 ± 0.5°C). Physico-chemical, microbiological, physiological and sensorial analyses were conducted in this study. Results showed that conservation of cassava roots minimally processed under refrigeration seems to be feasible, resulting in adequate conservation for up to 7 day in trays and 24 days for samples kept sealed and under vacuum.A conservação pós-colheita das raízes de mandioca tem sido uma preocupação das indústrias e produtores, devido ao curto tempo de estocagem e a alta perecibilidade das raízes. Dois fenômenos são apontados como responsáveis pela deterioração das raízes, um de ordem fisiológica, provocando a perda inicial da qualidade por meio do desenvolvimento da descoloração vascular do tecido parenquimatoso, e o outro, de ordem microbiana, que se segue à fisiologia, responsável pela decomposição do produto. Dessa forma, com o presente trabalho, objetivou-se estudar a conservação das raízes de mandioca (Manihot esculenta Crantz), submetidas à higienização em água clorada e armazenadas em três tipos de embalagens, bandeja de isopor envolta em filme de policloreto de vinila (PVC), embalagem multicamada (poliéster Saram-13,5µ/polietileno-100µ) com e sem vácuo e resfriadas (5 ± 0,5°C), mediante análises físico-químicas, microbiológicas, fisiológicas e sensoriais. A conservação de mandioca minimamente processada sob refrigeração para os tratamentos realizados, é possível diferenciando-se o período de armazenamento, sendo que para as amostras armazenadas em bandeja, o período de armazenamento foi de 7 dias, no selado e a vácuo foi de aproximadamente 24 dias, respectivamente.Editora da Universidade Federal de Lavras2005-04-012015-04-30T13:33:24Z2015-04-30T13:33:24Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000200009ALVES, A. et al. Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 29, n. 2, p. 330-337, mar./abr. 2005.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6039Ciência e Agrotecnologia v.29 n.2 2005reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAlves, AndreiaCansian, Rogério LuisStuart, GianeValduga, Euniceporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-03-15T19:58:42Zoai:localhost:1/6039Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-03-15T19:58:42Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas
Quality alterations in cassava roots (Manihot esculenta Crantz) minimally processed
title Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas
spellingShingle Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas
Alves, Andreia
Mandioca
Processamento mínimo
Embalagem
Cassava
Packing
Minimum processing
title_short Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas
title_full Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas
title_fullStr Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas
title_full_unstemmed Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas
title_sort Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas
author Alves, Andreia
author_facet Alves, Andreia
Cansian, Rogério Luis
Stuart, Giane
Valduga, Eunice
author_role author
author2 Cansian, Rogério Luis
Stuart, Giane
Valduga, Eunice
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Alves, Andreia
Cansian, Rogério Luis
Stuart, Giane
Valduga, Eunice
dc.subject.por.fl_str_mv Mandioca
Processamento mínimo
Embalagem
Cassava
Packing
Minimum processing
topic Mandioca
Processamento mínimo
Embalagem
Cassava
Packing
Minimum processing
description Post harvest of cassava roots has been a great concern in food industries and producers due to the short shelf life and high perishability. Several phenomena have been pointed out as responsible for root deterioration. Among them there are physiological aspects, that lead to losses in initial quality through vascular discoloration of parenchymatous tissue. On the other hand, phenomena from microbial origin, which follow the physiological alterations, are responsible for product decomposition. In this context, this work was aimed at investigating the conservation of cassava roots (Manihot esculenta Crantz) submitted to chlorinated water, and stored using different packings: expanded polystyrene trays covered with PVC, multi-shell packing (polyester Saram-13.5µ/polyethylene-100µ) with and without vacuum and exposed to a cold environment (5 ± 0.5°C). Physico-chemical, microbiological, physiological and sensorial analyses were conducted in this study. Results showed that conservation of cassava roots minimally processed under refrigeration seems to be feasible, resulting in adequate conservation for up to 7 day in trays and 24 days for samples kept sealed and under vacuum.
publishDate 2005
dc.date.none.fl_str_mv 2005-04-01
2015-04-30T13:33:24Z
2015-04-30T13:33:24Z
2015-04-30
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000200009
ALVES, A. et al. Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 29, n. 2, p. 330-337, mar./abr. 2005.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6039
url http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000200009
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6039
identifier_str_mv ALVES, A. et al. Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 29, n. 2, p. 330-337, mar./abr. 2005.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv Ciência e Agrotecnologia v.29 n.2 2005
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439091148259328