Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2005 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000200009 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6039 |
Resumo: | Post harvest of cassava roots has been a great concern in food industries and producers due to the short shelf life and high perishability. Several phenomena have been pointed out as responsible for root deterioration. Among them there are physiological aspects, that lead to losses in initial quality through vascular discoloration of parenchymatous tissue. On the other hand, phenomena from microbial origin, which follow the physiological alterations, are responsible for product decomposition. In this context, this work was aimed at investigating the conservation of cassava roots (Manihot esculenta Crantz) submitted to chlorinated water, and stored using different packings: expanded polystyrene trays covered with PVC, multi-shell packing (polyester Saram-13.5µ/polyethylene-100µ) with and without vacuum and exposed to a cold environment (5 ± 0.5°C). Physico-chemical, microbiological, physiological and sensorial analyses were conducted in this study. Results showed that conservation of cassava roots minimally processed under refrigeration seems to be feasible, resulting in adequate conservation for up to 7 day in trays and 24 days for samples kept sealed and under vacuum. |
id |
UFLA_54baf0403a42f1abddee8f071557d2cc |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/6039 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadasQuality alterations in cassava roots (Manihot esculenta Crantz) minimally processedMandiocaProcessamento mínimoEmbalagemCassavaPackingMinimum processingPost harvest of cassava roots has been a great concern in food industries and producers due to the short shelf life and high perishability. Several phenomena have been pointed out as responsible for root deterioration. Among them there are physiological aspects, that lead to losses in initial quality through vascular discoloration of parenchymatous tissue. On the other hand, phenomena from microbial origin, which follow the physiological alterations, are responsible for product decomposition. In this context, this work was aimed at investigating the conservation of cassava roots (Manihot esculenta Crantz) submitted to chlorinated water, and stored using different packings: expanded polystyrene trays covered with PVC, multi-shell packing (polyester Saram-13.5µ/polyethylene-100µ) with and without vacuum and exposed to a cold environment (5 ± 0.5°C). Physico-chemical, microbiological, physiological and sensorial analyses were conducted in this study. Results showed that conservation of cassava roots minimally processed under refrigeration seems to be feasible, resulting in adequate conservation for up to 7 day in trays and 24 days for samples kept sealed and under vacuum.A conservação pós-colheita das raízes de mandioca tem sido uma preocupação das indústrias e produtores, devido ao curto tempo de estocagem e a alta perecibilidade das raízes. Dois fenômenos são apontados como responsáveis pela deterioração das raízes, um de ordem fisiológica, provocando a perda inicial da qualidade por meio do desenvolvimento da descoloração vascular do tecido parenquimatoso, e o outro, de ordem microbiana, que se segue à fisiologia, responsável pela decomposição do produto. Dessa forma, com o presente trabalho, objetivou-se estudar a conservação das raízes de mandioca (Manihot esculenta Crantz), submetidas à higienização em água clorada e armazenadas em três tipos de embalagens, bandeja de isopor envolta em filme de policloreto de vinila (PVC), embalagem multicamada (poliéster Saram-13,5µ/polietileno-100µ) com e sem vácuo e resfriadas (5 ± 0,5°C), mediante análises físico-químicas, microbiológicas, fisiológicas e sensoriais. A conservação de mandioca minimamente processada sob refrigeração para os tratamentos realizados, é possível diferenciando-se o período de armazenamento, sendo que para as amostras armazenadas em bandeja, o período de armazenamento foi de 7 dias, no selado e a vácuo foi de aproximadamente 24 dias, respectivamente.Editora da Universidade Federal de Lavras2005-04-012015-04-30T13:33:24Z2015-04-30T13:33:24Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000200009ALVES, A. et al. Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 29, n. 2, p. 330-337, mar./abr. 2005.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6039Ciência e Agrotecnologia v.29 n.2 2005reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAlves, AndreiaCansian, Rogério LuisStuart, GianeValduga, Euniceporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-03-15T19:58:42Zoai:localhost:1/6039Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-03-15T19:58:42Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas Quality alterations in cassava roots (Manihot esculenta Crantz) minimally processed |
title |
Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas |
spellingShingle |
Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas Alves, Andreia Mandioca Processamento mínimo Embalagem Cassava Packing Minimum processing |
title_short |
Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas |
title_full |
Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas |
title_fullStr |
Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas |
title_full_unstemmed |
Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas |
title_sort |
Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas |
author |
Alves, Andreia |
author_facet |
Alves, Andreia Cansian, Rogério Luis Stuart, Giane Valduga, Eunice |
author_role |
author |
author2 |
Cansian, Rogério Luis Stuart, Giane Valduga, Eunice |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Alves, Andreia Cansian, Rogério Luis Stuart, Giane Valduga, Eunice |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Mandioca Processamento mínimo Embalagem Cassava Packing Minimum processing |
topic |
Mandioca Processamento mínimo Embalagem Cassava Packing Minimum processing |
description |
Post harvest of cassava roots has been a great concern in food industries and producers due to the short shelf life and high perishability. Several phenomena have been pointed out as responsible for root deterioration. Among them there are physiological aspects, that lead to losses in initial quality through vascular discoloration of parenchymatous tissue. On the other hand, phenomena from microbial origin, which follow the physiological alterations, are responsible for product decomposition. In this context, this work was aimed at investigating the conservation of cassava roots (Manihot esculenta Crantz) submitted to chlorinated water, and stored using different packings: expanded polystyrene trays covered with PVC, multi-shell packing (polyester Saram-13.5µ/polyethylene-100µ) with and without vacuum and exposed to a cold environment (5 ± 0.5°C). Physico-chemical, microbiological, physiological and sensorial analyses were conducted in this study. Results showed that conservation of cassava roots minimally processed under refrigeration seems to be feasible, resulting in adequate conservation for up to 7 day in trays and 24 days for samples kept sealed and under vacuum. |
publishDate |
2005 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2005-04-01 2015-04-30T13:33:24Z 2015-04-30T13:33:24Z 2015-04-30 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000200009 ALVES, A. et al. Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 29, n. 2, p. 330-337, mar./abr. 2005. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6039 |
url |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000200009 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6039 |
identifier_str_mv |
ALVES, A. et al. Alterações na qualidade de raízes de mandioca(Manihot esculenta Crantz) minimamente processadas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 29, n. 2, p. 330-337, mar./abr. 2005. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ciência e Agrotecnologia v.29 n.2 2005 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439091148259328 |