Avaliação do potencial hídrico foliar, umidade do solo e temperatura do ar no período pré- florescimento dos citros
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2007 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000500003 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6497 |
Resumo: | This study was carried out to evaluate the influence of leaf and soil water potential on flowering of 'Ponkan' mandarin, 'Tahiti' acid lime, and 'Serra d'Água' orange trees under the climate conditions of Viçosa State de Minas Gerais. The experiment was carried out at the Federal University of Viçosa-UFV, in an orchard located in the Fruit crop Sector of the Crop Sciences Department in the period of March to September of 2004. Were evaluate daily during the experimental period the air temperature (ºC) and the pluvial precipitation (mm). The soil and the leaf water potential ware analyzed at 7:00 to 8:00 a.m., and from 1:00 to 2 p.m. Were used the 'Serra d'Água' orange (Citrus sinensis (L.) Osb) and 'Ponkan' mandarin (Citrus reticulata Blanco) and 'Tahiti' acid lime (Citrus latifolia Tanaka.) trees grafted on 'Rangpur' lime (Citrus limonia Osb.). The leaf water potential of citrus decreased under conditions of high temperature and hydric deficit in soil, however, changes in function the cultivars, being observed the largest values for the 'Tahiti' lime. The flowering happened after a period of low temperatures and soil water potential. 'Tahiti' acid lime was more precocious when compared to 'Ponkan' mandarin and to 'Serra d'Água'orange. |
id |
UFLA_8b6d598d96d012645c38a8eef9c19086 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/6497 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Avaliação do potencial hídrico foliar, umidade do solo e temperatura do ar no período pré- florescimento dos citrosEvaluation of the leaf water potencial, soil humidity and air temperature on the pre-bloom of citrusCitrusPotencial hídricoFlorescimentoIndução floralWater potentialFloweringInduction floralThis study was carried out to evaluate the influence of leaf and soil water potential on flowering of 'Ponkan' mandarin, 'Tahiti' acid lime, and 'Serra d'Água' orange trees under the climate conditions of Viçosa State de Minas Gerais. The experiment was carried out at the Federal University of Viçosa-UFV, in an orchard located in the Fruit crop Sector of the Crop Sciences Department in the period of March to September of 2004. Were evaluate daily during the experimental period the air temperature (ºC) and the pluvial precipitation (mm). The soil and the leaf water potential ware analyzed at 7:00 to 8:00 a.m., and from 1:00 to 2 p.m. Were used the 'Serra d'Água' orange (Citrus sinensis (L.) Osb) and 'Ponkan' mandarin (Citrus reticulata Blanco) and 'Tahiti' acid lime (Citrus latifolia Tanaka.) trees grafted on 'Rangpur' lime (Citrus limonia Osb.). The leaf water potential of citrus decreased under conditions of high temperature and hydric deficit in soil, however, changes in function the cultivars, being observed the largest values for the 'Tahiti' lime. The flowering happened after a period of low temperatures and soil water potential. 'Tahiti' acid lime was more precocious when compared to 'Ponkan' mandarin and to 'Serra d'Água'orange.O trabalho foi conduzido em um pomar de citros localizado no Setor de Fruticultura do Departamento de Fitotecnia da Universidade Federal de Viçosa-UFV/Viçosa-MG, no período de março a setembro de 2004. O objetivo foi avaliar a influência do potencial hídrico das folhas e do solo sobre o florescimento da tangerineira 'Poncã', laranjeira 'Serra d'Água'e limeira ácida 'Tahiti' nas condições climáticas de Viçosa-MG. A temperatura do ar (ºC) e a precipitação pluviométrica (mm) foram avaliadas diariamente durante o período experimental. O potencial hídrico no solo e nas folhas foi avaliado em dois horários (7:00 às 8:00 h manhã e 13:00 às 14:00 h tarde). As cultivares utilizadas foram laranjeira 'Serra d'Água'(Citrus sinensis (L.) Osb.), tangerina 'Poncã' (Citrus reticulata Blanco) e limeira ácida 'Tahiti' (Citrus latifolia Tanaka.), enxertadas sobre limoeiro 'Cravo' (Citrus limonia Osb.). Observou-se que o potencial hídrico foliar dos citros diminuiu sob condições de altas temperaturas e déficit hídrico no solo, entretanto, varia em função dos cultivares, observando-se os maiores valores para a limeira 'Tahiti'. O florescimento ocorreu após um período de baixas temperaturas seguido por uma redução do potencial hídrico do solo. A limeira ácida 'Tahiti' é mais precoce, quando comparada com a tangerineira 'Poncã' e a laranjeira 'Serra D'Água'.Editora da Universidade Federal de Lavras2007-10-012015-04-30T13:34:19Z2015-04-30T13:34:19Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000500003CRUZ, M. do C. M. da et al. Avaliação do potencial hídrico foliar, umidade do solo e temperatura do ar no período pré- florescimento dos citros. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 5, p. 1291-1296, set./out. 2007.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6497Ciência e Agrotecnologia v.31 n.5 2007reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLACruz, Maria do Céu Monteiro daRocha, Railene Hérica CarlosSiqueira, Dalmo Lopes deSalomão, Luiz Carlos Chamhumporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-03-18T18:41:18Zoai:localhost:1/6497Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-03-18T18:41:18Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Avaliação do potencial hídrico foliar, umidade do solo e temperatura do ar no período pré- florescimento dos citros Evaluation of the leaf water potencial, soil humidity and air temperature on the pre-bloom of citrus |
title |
Avaliação do potencial hídrico foliar, umidade do solo e temperatura do ar no período pré- florescimento dos citros |
spellingShingle |
Avaliação do potencial hídrico foliar, umidade do solo e temperatura do ar no período pré- florescimento dos citros Cruz, Maria do Céu Monteiro da Citrus Potencial hídrico Florescimento Indução floral Water potential Flowering Induction floral |
title_short |
Avaliação do potencial hídrico foliar, umidade do solo e temperatura do ar no período pré- florescimento dos citros |
title_full |
Avaliação do potencial hídrico foliar, umidade do solo e temperatura do ar no período pré- florescimento dos citros |
title_fullStr |
Avaliação do potencial hídrico foliar, umidade do solo e temperatura do ar no período pré- florescimento dos citros |
title_full_unstemmed |
Avaliação do potencial hídrico foliar, umidade do solo e temperatura do ar no período pré- florescimento dos citros |
title_sort |
Avaliação do potencial hídrico foliar, umidade do solo e temperatura do ar no período pré- florescimento dos citros |
author |
Cruz, Maria do Céu Monteiro da |
author_facet |
Cruz, Maria do Céu Monteiro da Rocha, Railene Hérica Carlos Siqueira, Dalmo Lopes de Salomão, Luiz Carlos Chamhum |
author_role |
author |
author2 |
Rocha, Railene Hérica Carlos Siqueira, Dalmo Lopes de Salomão, Luiz Carlos Chamhum |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Cruz, Maria do Céu Monteiro da Rocha, Railene Hérica Carlos Siqueira, Dalmo Lopes de Salomão, Luiz Carlos Chamhum |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Citrus Potencial hídrico Florescimento Indução floral Water potential Flowering Induction floral |
topic |
Citrus Potencial hídrico Florescimento Indução floral Water potential Flowering Induction floral |
description |
This study was carried out to evaluate the influence of leaf and soil water potential on flowering of 'Ponkan' mandarin, 'Tahiti' acid lime, and 'Serra d'Água' orange trees under the climate conditions of Viçosa State de Minas Gerais. The experiment was carried out at the Federal University of Viçosa-UFV, in an orchard located in the Fruit crop Sector of the Crop Sciences Department in the period of March to September of 2004. Were evaluate daily during the experimental period the air temperature (ºC) and the pluvial precipitation (mm). The soil and the leaf water potential ware analyzed at 7:00 to 8:00 a.m., and from 1:00 to 2 p.m. Were used the 'Serra d'Água' orange (Citrus sinensis (L.) Osb) and 'Ponkan' mandarin (Citrus reticulata Blanco) and 'Tahiti' acid lime (Citrus latifolia Tanaka.) trees grafted on 'Rangpur' lime (Citrus limonia Osb.). The leaf water potential of citrus decreased under conditions of high temperature and hydric deficit in soil, however, changes in function the cultivars, being observed the largest values for the 'Tahiti' lime. The flowering happened after a period of low temperatures and soil water potential. 'Tahiti' acid lime was more precocious when compared to 'Ponkan' mandarin and to 'Serra d'Água'orange. |
publishDate |
2007 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2007-10-01 2015-04-30T13:34:19Z 2015-04-30T13:34:19Z 2015-04-30 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000500003 CRUZ, M. do C. M. da et al. Avaliação do potencial hídrico foliar, umidade do solo e temperatura do ar no período pré- florescimento dos citros. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 5, p. 1291-1296, set./out. 2007. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6497 |
url |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000500003 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6497 |
identifier_str_mv |
CRUZ, M. do C. M. da et al. Avaliação do potencial hídrico foliar, umidade do solo e temperatura do ar no período pré- florescimento dos citros. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 5, p. 1291-1296, set./out. 2007. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ciência e Agrotecnologia v.31 n.5 2007 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1823242051269951488 |