Mobilização de recursos e competitividade no mercado de vinhos finos: uma análise da vitivinicultura de São Joaquim, SC
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/54 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8983 |
Resumo: | The new tendencies of the fine wine global consumer market have challenged organizations to observe their resources more efficiently in order to better structure and organize their strategies towards greater competitiveness and sustainability. Based on the Competitiveness and Resource-Based View approach, together with a study of certain market patterns and tendencies, this work aimed to evaluate how certain categories of resources are being managed in an attempt to promote the competitiveness of the fine wines from São Joaquim, a recent and little studied producing region in Santa Catarina state. An exploratory-descriptive study was done to assist experts involved in the São Joaquim vitiviniculture sector. It was possible to observe that image conception and maintenance, valorization of local specificities, control of distribution channels and access to market information were considered very important to the sector, given that they mobilize different base resources in a unified manner. It is also important to emphasize that the experts pointed out organizational resources as essential in the consolidation of competitive advantages. |
id |
UFLA_c1f4494bb7fcee3701ee768f1869e2f4 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/8983 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Mobilização de recursos e competitividade no mercado de vinhos finos: uma análise da vitivinicultura de São Joaquim, SCMobilization of resources and competitivity in the fine wine market: an analysis of vitiviniculture in São Joaquim, SCVitiviniculturaCompetitividadeVisão baseada em recursosSão JoaquimVitivinicultureCompetitivenessResource-based viewThe new tendencies of the fine wine global consumer market have challenged organizations to observe their resources more efficiently in order to better structure and organize their strategies towards greater competitiveness and sustainability. Based on the Competitiveness and Resource-Based View approach, together with a study of certain market patterns and tendencies, this work aimed to evaluate how certain categories of resources are being managed in an attempt to promote the competitiveness of the fine wines from São Joaquim, a recent and little studied producing region in Santa Catarina state. An exploratory-descriptive study was done to assist experts involved in the São Joaquim vitiviniculture sector. It was possible to observe that image conception and maintenance, valorization of local specificities, control of distribution channels and access to market information were considered very important to the sector, given that they mobilize different base resources in a unified manner. It is also important to emphasize that the experts pointed out organizational resources as essential in the consolidation of competitive advantages.As novas tendências do mercado consumidor de vinhos finos mundial têm desafiado as organizações a observarem de forma mais eficiente os seus recursos estratégicos, visando a competitividade e a sustentabilidade do negócio. Tendo por base a abordagem da Competitividade e da Visão Baseada em Recursos, em conjunto com o estudo de determinados padrões e tendências de mercado, objetivou-se neste artigo, avaliar como determinadas categorias de recursos estão sendo desenvolvidas para promover a competitividade dos vinhos finos de São Joaquim-SC, uma região produtora nova e ainda pouco estudada. Para tal finalidade, foram utilizados instrumentos analíticos de cunho exploratórios-descritivos, direcionados a experts envolvidos com o setor vitivinícola de São Joaquim. Como resultado, para os padrões de competitividade e tendências de mercado elencados, observou-se que a criação e manutenção da imagem, a diferenciação valorizando as especificidades locais, o domínio sobre canais de distribuição e o acesso a informações do mercado consumidor foram considerados como muito importantes para o setor, por mobilizarem conjuntamente diferentes recursos de base. Cabe apontar que para os experts, os recursos organizacionais são fundamentais para consolidar as vantagens competitivas.Organizações Rurais & Agroindustriais2011-04-042015-05-04T13:47:38Z2015-05-04T13:47:38Z2015-05-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/54BLUME, R.; HOFF, D. N.; PEDROZO, E. Á. Mobilização de recursos e competitividade no mercado de vinhos finos: uma análise da vitivinicultura de São Joaquim, SC. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 11, n. 2, p. 269-287, 2009.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8983Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 11, n. 2 (2009)2238-68901517-3879reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/54/48Blume, RoniHoff, Debora NayarPedrozo, Eugenio Ávilainfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-03-30T17:57:15Zoai:localhost:1/8983Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-03-30T17:57:15Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Mobilização de recursos e competitividade no mercado de vinhos finos: uma análise da vitivinicultura de São Joaquim, SC Mobilization of resources and competitivity in the fine wine market: an analysis of vitiviniculture in São Joaquim, SC |
title |
Mobilização de recursos e competitividade no mercado de vinhos finos: uma análise da vitivinicultura de São Joaquim, SC |
spellingShingle |
Mobilização de recursos e competitividade no mercado de vinhos finos: uma análise da vitivinicultura de São Joaquim, SC Blume, Roni Vitivinicultura Competitividade Visão baseada em recursos São Joaquim Vitiviniculture Competitiveness Resource-based view |
title_short |
Mobilização de recursos e competitividade no mercado de vinhos finos: uma análise da vitivinicultura de São Joaquim, SC |
title_full |
Mobilização de recursos e competitividade no mercado de vinhos finos: uma análise da vitivinicultura de São Joaquim, SC |
title_fullStr |
Mobilização de recursos e competitividade no mercado de vinhos finos: uma análise da vitivinicultura de São Joaquim, SC |
title_full_unstemmed |
Mobilização de recursos e competitividade no mercado de vinhos finos: uma análise da vitivinicultura de São Joaquim, SC |
title_sort |
Mobilização de recursos e competitividade no mercado de vinhos finos: uma análise da vitivinicultura de São Joaquim, SC |
author |
Blume, Roni |
author_facet |
Blume, Roni Hoff, Debora Nayar Pedrozo, Eugenio Ávila |
author_role |
author |
author2 |
Hoff, Debora Nayar Pedrozo, Eugenio Ávila |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Blume, Roni Hoff, Debora Nayar Pedrozo, Eugenio Ávila |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Vitivinicultura Competitividade Visão baseada em recursos São Joaquim Vitiviniculture Competitiveness Resource-based view |
topic |
Vitivinicultura Competitividade Visão baseada em recursos São Joaquim Vitiviniculture Competitiveness Resource-based view |
description |
The new tendencies of the fine wine global consumer market have challenged organizations to observe their resources more efficiently in order to better structure and organize their strategies towards greater competitiveness and sustainability. Based on the Competitiveness and Resource-Based View approach, together with a study of certain market patterns and tendencies, this work aimed to evaluate how certain categories of resources are being managed in an attempt to promote the competitiveness of the fine wines from São Joaquim, a recent and little studied producing region in Santa Catarina state. An exploratory-descriptive study was done to assist experts involved in the São Joaquim vitiviniculture sector. It was possible to observe that image conception and maintenance, valorization of local specificities, control of distribution channels and access to market information were considered very important to the sector, given that they mobilize different base resources in a unified manner. It is also important to emphasize that the experts pointed out organizational resources as essential in the consolidation of competitive advantages. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-04-04 2015-05-04T13:47:38Z 2015-05-04T13:47:38Z 2015-05-04 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/54 BLUME, R.; HOFF, D. N.; PEDROZO, E. Á. Mobilização de recursos e competitividade no mercado de vinhos finos: uma análise da vitivinicultura de São Joaquim, SC. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 11, n. 2, p. 269-287, 2009. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8983 |
url |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/54 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8983 |
identifier_str_mv |
BLUME, R.; HOFF, D. N.; PEDROZO, E. Á. Mobilização de recursos e competitividade no mercado de vinhos finos: uma análise da vitivinicultura de São Joaquim, SC. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 11, n. 2, p. 269-287, 2009. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/54/48 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
dc.source.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 11, n. 2 (2009) 2238-6890 1517-3879 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1807835128104222720 |