RELAÇÃO DA METIONINA MAIS CISTINA COM A LISINA EM RAÇÕES PARA ALEVINOS DE TAMBAQUI (Colossoma macropomum)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: SOUZA, Flávio Oliveira
Data de Publicação: 2014
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFMA
Texto Completo: http://tedebc.ufma.br:8080/jspui/handle/tede/572
Resumo: The aim was to determine the methionine plus cystine with lysine ratio in diets for tambaqui (Colossoma macropomum) fingerlings. Six hundred tambaqui fingerlings of two distinct initial weights, 0.28 ± 0.08g and 0.94 ± 0.33g, were used in an experiment with randomised block design (criterion dependent upon initial average weight) composed of six treatments, five repetitions in two blocks and twenty fish per experimental unit. The treatments consisted of six experimental diets isolysinic digestible (1.45%), isoenergetic, isophosphorus and isocalcium containing different methionine plus cystine with digestible lysine ratio (50, 55, 60, 65, 70 and 75%). The fish were kept in 1,000 litre polyethylene tanks, equipped with individual aeration and water supplies, and were fed ad libitum in six daily meals for 45 days. Performance parameters, body composition, protein and body fat deposition and the efficiency nitrogen retention of the fishes were evaluated. The increase of the dietary digestible methionine plus cystine:lysine ratio in the diet affected the specific growth rate, feed:gain ratio, digestible methionine plus cystine intake and the body fat of the fishes. The effects were quadratic for the first two, with these variables improving up to methionine plus cystine:lysine ratio of 64.4% and 64.8%. The digestible methionine plus cystine intake increased and body fat decreased linearly with increase of methionine plus cystine:lysine ratio. The methionine plus cystine with lysine digestible ratio recommended in diets for tambaqui fingerlings is 64.8%, which corresponds the level of digestible methionine plus cystine of 0.94% (0.313% Mcal of ED).
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The treatments consisted of six experimental diets isolysinic digestible (1.45%), isoenergetic, isophosphorus and isocalcium containing different methionine plus cystine with digestible lysine ratio (50, 55, 60, 65, 70 and 75%). The fish were kept in 1,000 litre polyethylene tanks, equipped with individual aeration and water supplies, and were fed ad libitum in six daily meals for 45 days. Performance parameters, body composition, protein and body fat deposition and the efficiency nitrogen retention of the fishes were evaluated. The increase of the dietary digestible methionine plus cystine:lysine ratio in the diet affected the specific growth rate, feed:gain ratio, digestible methionine plus cystine intake and the body fat of the fishes. The effects were quadratic for the first two, with these variables improving up to methionine plus cystine:lysine ratio of 64.4% and 64.8%. The digestible methionine plus cystine intake increased and body fat decreased linearly with increase of methionine plus cystine:lysine ratio. The methionine plus cystine with lysine digestible ratio recommended in diets for tambaqui fingerlings is 64.8%, which corresponds the level of digestible methionine plus cystine of 0.94% (0.313% Mcal of ED).Objetivou-se determinar a relação da metionina mais cistina com a lisina em rações para alevinos de tambaqui (Colossoma macropomum). Foram utilizados 600 alevinos de tambaqui de dois pesos iniciais distintos, 0,28 ± 0,08g e 0,94 ± 0,33g, em experimento com delineamento em blocos ao acaso (critério em função do peso médio inicial), composto por seis tratamentos, cinco repetições em dois blocos, e vinte peixes por unidade experimental. Os tratamentos consistiram de seis rações experimentais isolisínicas digestíveis (1,45%), isoenergéticas, isofosfóricas e isocálcicas, contendo diferentes relações de metionina mais cistina com a lisina digestível (50, 55, 60, 65, 70 e 75%). Os peixes foram mantidos em caixas de polietileno de 1.000 litros dotados de abastecimento de água e aeração individuais, e foram alimentados ad libitum em seis refeições diárias durante 45 dias. Avaliaram-se parâmetros de desempenho, composição corporal, deposição de proteína e gordura corporais e eficiência de retenção de nitrogênio dos peixes. O aumento da relação de metionina mais cistina:lisina digestível da dieta influenciaram na taxa de crescimento específico, na conversão alimentar, no consumo de metionina mais cistina digestíveis e no teor de gordura corporal dos peixes. Os efeitos foram quadráticos para as duas primeiras, melhorando essas variáveis até a relação metionina mais cistina:lisina digestível de 64,4% e 64,8%. O consumo de metionina mais cistina digestível aumentou e o teor de gordura corporal reduziu linearmente com a elevação da relação metionina mais cistina:lisina digestível. A relação metionina mais cistina com a lisina digestível recomendada nas rações para alevinos de tambaqui é de 64,8%, que corresponde ao nível de metionina mais cistina digestível de 0,94% (0,313% Mcal de ED).Made available in DSpace on 2016-08-17T17:11:05Z (GMT). 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