Adequação da composição nutricional dos cardápios em uma escola de uma rede municipal de ensino no Estado de Mato Grosso
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Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/142 |
Resumo: | The National School Feeding Program (PNAE) is a government policy that serves students of all basic education enrolled in public schools and aims to meet the nutritional needs of students during their stay in the classroom. This study aimed to evaluate the adequacy of the nutritional composition of menus planned and executed for the care of elementary school students at a school of a city in the state of Mato Grosso, according to PNAE parameters. This is a cross-sectional, exploratory, quantitative study conducted in March 2016 for five nonconsecutive days in the afternoon. Energy quantities, macronutrients, fiber, vitamin A and C, calcium, iron, sodium, zinc and magnesium were determined from the per capitas of each food, using food composition tables. Planned and executed menus were compared and according to PNAE parameters for age groups 6-10 years and 11-15 years. The planned menus and executed menus differed from each other and compared to the recommended reference standards with regard to energy, macro and micronutrients. Highlights the need to adapt the nutritional value of menus and differentiate the portioning for students of different age groups in order to reduce the nutritional risk and meet PNAE recommendations. |
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Adequação da composição nutricional dos cardápios em uma escola de uma rede municipal de ensino no Estado de Mato GrossoCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAOPNAEComposição nutricionalAlimentação escolarPNAENutritional compositionSchool mealsThe National School Feeding Program (PNAE) is a government policy that serves students of all basic education enrolled in public schools and aims to meet the nutritional needs of students during their stay in the classroom. This study aimed to evaluate the adequacy of the nutritional composition of menus planned and executed for the care of elementary school students at a school of a city in the state of Mato Grosso, according to PNAE parameters. This is a cross-sectional, exploratory, quantitative study conducted in March 2016 for five nonconsecutive days in the afternoon. Energy quantities, macronutrients, fiber, vitamin A and C, calcium, iron, sodium, zinc and magnesium were determined from the per capitas of each food, using food composition tables. Planned and executed menus were compared and according to PNAE parameters for age groups 6-10 years and 11-15 years. The planned menus and executed menus differed from each other and compared to the recommended reference standards with regard to energy, macro and micronutrients. Highlights the need to adapt the nutritional value of menus and differentiate the portioning for students of different age groups in order to reduce the nutritional risk and meet PNAE recommendations.O Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) é uma política governamental que atende estudantes de toda a educação básica matriculados em escolas públicas e tem por objetivo atender as necessidades nutricionais dos escolares durante sua permanência em sala de aula. O presente estudo objetivou avaliar a adequação da composição nutricional dos cardápios planejados e executados para o atendimento de estudantes do ensino fundamental em uma escola de uma rede municipal de ensino no Estado de Mato Grosso, segundo os parâmetros do PNAE. Trata-se de um estudo transversal, exploratório, quantitativo, realizado no mês de março de 2016, durante cinco dias não consecutivos no período vespertino. As quantidades de energia, macronutrientes, fibras, vitamina A e C, cálcio, ferro, sódio, zinco e magnésio, foram determinadas a partir dos per capitas de cada alimento, utilizando tabelas de composição de alimentos. Os cardápios planejados e os cardápios executados foram comparados entre si e segundo os parâmetros do PNAE para as faixas etárias de 6 a 10 anos e de 11 a 15 anos. Os cardápios planejados e os cardápios executados apresentaram diferenças entre si e em comparação aos padrões de referência preconizados, no que se refere ao valor energético, macro e micronutrientes. Evidencia-se a necessidade de adequar o valor nutricional dos cardápios e diferenciar o porcionamento para alunos de diferentes faixas etárias, visando diminuir o risco nutricional e atender às recomendações do PNAE.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilFaculdade de Nutrição (FANUT)UFMT CUC - CuiabáNutrição - CUCBatistela, Emanuelehttp://lattes.cnpq.br/4409580779612376Batistela, Emanuelehttp://lattes.cnpq.br/4409580779612376Oliveira, Tânia Regina Kinasz dehttp://lattes.cnpq.br/7199727066582517Horn, Carlos Rodolfohttp://lattes.cnpq.br/6568268615903142Ramos, Nathane Beatrys dos Santos2018-08-20T17:39:24Z2016-10-062018-08-20T17:39:24Z2016-09-22info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/datasetRAMOS, Nathane Beatrys dos Santos. Adequação da composição nutricional dos cardápios em uma escola de uma rede municipal de ensino no Estado de Mato Grosso. 2016. 39 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) – Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Nutrição, Cuiabá, 2016.http://bdm.ufmt.br/handle/1/142porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2018-08-23T07:00:10Zoai:localhost:1/142Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2018-08-23T07:00:10falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2018-08-23T07:00:10Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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