Efeito da interação genótipo x ambiente na qualidade fisiológica de sementes de soja (Glycine max (L) Merrill)
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Data de Publicação: | 2005 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFPel - Guaiaca |
Texto Completo: | http://repositorio.ufpel.edu.br/handle/ri/1400 |
Resumo: | Soybean production depends on the technology applied associated with scientific know how and availabilities destined to the productive sector. Seed companies associated with plant breeding companies have contributed a lot of with the soybean production in Brazil. The Brazilian production that will be harvest in 2005/2006 will have to reach 58,7 million tons before the previous one of 51,1 million tons, however the sown area have to fall 6,4 percent for 21,9 million hectares. According to IBGE the estimate of bigger production is based on the expectation of better climate conditions during soybean production in this year. To preserve the genetic and physiological maximum potential of one cultivar it is necessary to know its adaptation in environments where the seeds will be produced, to identify, to correlate the genotypes, to determine its productive capacity, in the physiological and sanitary level. The goal of this work was to evaluate the performance of five soybean genotypes from different maturity groups in six environments (contrasting latitudes and altitudes), with intention to determine variations in the seed quality. Among different environment tested Abelardo Luz was the best place to produce soybean seeds. São Miguel do Iguaçu and Maracaju were high restrictive to soybean seed production. Genotypes from different maturation groups have different seed quality performance in different environment. |
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According to IBGE the estimate of bigger production is based on the expectation of better climate conditions during soybean production in this year. To preserve the genetic and physiological maximum potential of one cultivar it is necessary to know its adaptation in environments where the seeds will be produced, to identify, to correlate the genotypes, to determine its productive capacity, in the physiological and sanitary level. The goal of this work was to evaluate the performance of five soybean genotypes from different maturity groups in six environments (contrasting latitudes and altitudes), with intention to determine variations in the seed quality. Among different environment tested Abelardo Luz was the best place to produce soybean seeds. São Miguel do Iguaçu and Maracaju were high restrictive to soybean seed production. Genotypes from different maturation groups have different seed quality performance in different environment.A capacidade produtiva da soja está associada aos avanços científicos e disponibilidades tecnológicas destinadas ao setor produtivo. O setor sementeiro, aliado ao melhoramento de plantas, tem contribuído para o incremento da produção brasileira, que na safra 2005/2006 deverá atingir 58,7 milhões de toneladas ante a anterior de 51,1 milhões de toneladas, no entanto a área semeada de soja deverá cair 6,4 por cento para 21,9 milhões de hectares. Segundo o IBGE a estimativa de produção maior está baseada na expectativa de um desenvolvimento das lavouras dentro das condições normais de clima. Para preservar o máximo potencial genético e fisiológico de uma cultivar é necessário conhecer sua adaptação nos ambientes onde as sementes serão produzidas, identificar, correlacionar os genótipos, determinar sua capacidade produtiva, fisiológica e sanitária. O objetivo deste trabalho foi caracterizar genótipos de soja de grupos de maturação diferentes, em diferentes ambientes, quanto à produção de sementes, visando a produção de sementes em áreas sementeiras não convencionais. Dentre os ambientes testados o melhor para produção de sementes de soja foi Abelardo Luz. Os ambientes São Miguel do Iguaçu e Maracaju foram altamente restritivos para a produção de sementes de soja de qualidade. Os genótipos de soja de diferentes grupos de maturação apresentam desempenho distinto quanto à qualidade das sementes em função do ambiente.application/pdfporUniversidade Federal de PelotasPrograma de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de SementesUFPelBRFaculdade de Agronomia Eliseu MacielGlycine maxInteração genótipo ambientesQualidade de sementesGlycine maxInteraction environment genotypeSeed qualityCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIA::PRODUCAO E BENEFICIAMENTO DE SEMENTESEfeito da interação genótipo x ambiente na qualidade fisiológica de sementes de soja (Glycine max (L) Merrill)Effect of the genotype x environment interaction in soybean seed productioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFPel - Guaiacainstname:Universidade Federal de Pelotas (UFPEL)instacron:UFPELORIGINALdissertacao_antonio_krenski.pdfapplication/pdf236838http://guaiaca.ufpel.edu.br/xmlui/bitstream/123456789/1400/1/dissertacao_antonio_krenski.pdf2f40846ef6ea6cb0559f87c2b280527fMD51open accessTEXTdissertacao_antonio_krenski.pdf.txtdissertacao_antonio_krenski.pdf.txtExtracted Texttext/plain42830http://guaiaca.ufpel.edu.br/xmlui/bitstream/123456789/1400/2/dissertacao_antonio_krenski.pdf.txt0b05f43e883aeea54a0aeb1a42a3be9bMD52open accessTHUMBNAILdissertacao_antonio_krenski.pdf.jpgdissertacao_antonio_krenski.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1376http://guaiaca.ufpel.edu.br/xmlui/bitstream/123456789/1400/3/dissertacao_antonio_krenski.pdf.jpg4135b1a96413ea25ebbdf7ab1454bceaMD53open access123456789/14002016-09-26 17:20:07.675open accessoai:guaiaca.ufpel.edu.br:123456789/1400Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufpel.edu.br/oai/requestrippel@ufpel.edu.br || repositorio@ufpel.edu.br || aline.batista@ufpel.edu.bropendoar:2016-09-26T20:20:07Repositório Institucional da UFPel - Guaiaca - Universidade Federal de Pelotas (UFPEL)false |
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