Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil?

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ikematsu, Priscila
Data de Publicação: 2024
Outros Autores: Maurin, Cristelle
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
Texto Completo: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8675118
Resumo: Introduction: Brazil’s agri-food sector, traditionally being a low productivity sector, has evolved towards significant investment in technology-driven large-scale agribusiness, making Brazil a major food exporter. An increase in intensive large-scale agriculture production, while benefiting Brazil’s economy and export revenues, has also resulted in significant social and environmental externalities. With the aim to improve food security and more equitable access to food, Brazil’s federal government has intervened with a range of policies and initiatives to eliminate hunger and incentivize more sustainable practices for improved environmental outcomes. Objective: The paper provides an overview of the agri-food policy landscape, and policy innovations since the early 2000s intending to drive a transition towards a more sustainable and equitable agri-food system. Results and Discussion: It also highlights the challenges in implementing policies and programmes in the context of Brazil’s agrarian structures, vested interests and political conflicts surrounding the allocation of public assets. Successful implementation will require further innovation, collaboration and inclusive partnerships to foster food system transformation pathways towards the achievement of the Sustainable Development Goals.
id UNICAMP-16_509d6d2131953bb447401bd0d49965c6
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8675118
network_acronym_str UNICAMP-16
network_name_str Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
repository_id_str
spelling Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil?Transição para um sistema alimentar mais sustentável no Brasil?Transição para um sistema alimentar mais sustentável no Brasil?Food and nutrition securityFood systemAgro-ecologyPublic policyBrazilSeguridad alimentaria y nutricionalSistema alimentarioAgroecologíaPolítica públicaBrasilSegurança alimentar nutricionalSistema alimentarTransição sustentávelPolíticas públicasBrasilIntroduction: Brazil’s agri-food sector, traditionally being a low productivity sector, has evolved towards significant investment in technology-driven large-scale agribusiness, making Brazil a major food exporter. An increase in intensive large-scale agriculture production, while benefiting Brazil’s economy and export revenues, has also resulted in significant social and environmental externalities. With the aim to improve food security and more equitable access to food, Brazil’s federal government has intervened with a range of policies and initiatives to eliminate hunger and incentivize more sustainable practices for improved environmental outcomes. Objective: The paper provides an overview of the agri-food policy landscape, and policy innovations since the early 2000s intending to drive a transition towards a more sustainable and equitable agri-food system. Results and Discussion: It also highlights the challenges in implementing policies and programmes in the context of Brazil’s agrarian structures, vested interests and political conflicts surrounding the allocation of public assets. Successful implementation will require further innovation, collaboration and inclusive partnerships to foster food system transformation pathways towards the achievement of the Sustainable Development Goals.Introdução: O setor agroalimentar do Brasil evoluiu de um campo predominantemente agrícola tradicional e de baixa produtividade para um investimento significativo no agronegócio de grande escala impulsionado pela tecnologia, tornando o país um grande exportador global de alimentos. Os resultados de uma agricultura mais intensiva em grande escala resultaram em externalidades sociais e ecológicas significativas. Com o objetivo de melhorar a segurança alimentar, bem como os resultados sociais e ambientais do setor agro-alimentar, o governo interveio, implementando uma série de políticas e iniciativas para regular o referido setor e incentivar práticas mais sustentáveis. Objetivo: O presente trabalho fornece uma visão geral do panorama da política agroalimentar e das inovações políticas desde o início da década de 2000, as quais foram formuladas para impulsionar uma transição para um sistema alimentar mais sustentável e equitativo. Resultados e Discussão: Os resultados mostram políticas inovadoras visando melhorias na saúde e meio ambiente, mas conflitos políticos que envolvem a alocação de ativos públicos e mudanças nas políticas progressistas relacionadas aos direitos ambientais e sociais foram também identificados. O documento também destaca os desafios na implementação de políticas e programas para promover uma produção alimentar mais equitativa, sustentável e saudável no contexto das estruturas agrárias do Brasil e das diversas partes interessadas. A implementação bem-sucedida exigirá mais inovação, colaboração e parcerias inclusivas para promover caminhos de transformação do sistema alimentar rumo à realização da Agenda 2030 para o Desenvolvimento Sustentável.Introdução: O setor agroalimentar do Brasil evoluiu de um campo predominantemente agrícola tradicional e de baixa produtividade para um investimento significativo no agronegócio de grande escala impulsionado pela tecnologia, tornando o país um grande exportador global de alimentos. Os resultados de uma agricultura mais intensiva em grande escala resultaram em externalidades sociais e ecológicas significativas. Com o objetivo de melhorar a segurança alimentar, bem como os resultados sociais e ambientais do setor agro-alimentar, o governo interveio, implementando uma série de políticas e iniciativas para regular o referido setor e incentivar práticas mais sustentáveis. Objetivo: O presente trabalho fornece uma visão geral do panorama da política agroalimentar e das inovações políticas desde o início da década de 2000, as quais foram formuladas para impulsionar uma transição para um sistema alimentar mais sustentável e equitativo. Resultados e Discussão: Os resultados mostram políticas inovadoras visando melhorias na saúde e meio ambiente, mas conflitos políticos que envolvem a alocação de ativos públicos e mudanças nas políticas progressistas relacionadas aos direitos ambientais e sociais foram também identificados. O documento também destaca os desafios na implementação de políticas e programas para promover uma produção alimentar mais equitativa, sustentável e saudável no contexto das estruturas agrárias do Brasil e das diversas partes interessadas. A implementação bem-sucedida exigirá mais inovação, colaboração e parcerias inclusivas para promover caminhos de transformação do sistema alimentar rumo à realização da Agenda 2030 para o Desenvolvimento Sustentável.Universidade Estadual de Campinas2024-01-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/867511810.20396/san.v30i00.8675118Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Continous Publication; e023032Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Publicación Contínua; e023032Segurança Alimentar e Nutricional; v. 30 (2023): Publicação Contínua; e0230322316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPenghttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8675118/33340Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporáneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessIkematsu, PriscilaMaurin, Cristelle2024-02-22T20:47:55Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8675118Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2024-02-22T20:47:55Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false
dc.title.none.fl_str_mv Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil?
Transição para um sistema alimentar mais sustentável no Brasil?
Transição para um sistema alimentar mais sustentável no Brasil?
title Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil?
spellingShingle Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil?
Ikematsu, Priscila
Food and nutrition security
Food system
Agro-ecology
Public policy
Brazil
Seguridad alimentaria y nutricional
Sistema alimentario
Agroecología
Política pública
Brasil
Segurança alimentar nutricional
Sistema alimentar
Transição sustentável
Políticas públicas
Brasil
title_short Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil?
title_full Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil?
title_fullStr Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil?
title_full_unstemmed Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil?
title_sort Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil?
author Ikematsu, Priscila
author_facet Ikematsu, Priscila
Maurin, Cristelle
author_role author
author2 Maurin, Cristelle
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Ikematsu, Priscila
Maurin, Cristelle
dc.subject.por.fl_str_mv Food and nutrition security
Food system
Agro-ecology
Public policy
Brazil
Seguridad alimentaria y nutricional
Sistema alimentario
Agroecología
Política pública
Brasil
Segurança alimentar nutricional
Sistema alimentar
Transição sustentável
Políticas públicas
Brasil
topic Food and nutrition security
Food system
Agro-ecology
Public policy
Brazil
Seguridad alimentaria y nutricional
Sistema alimentario
Agroecología
Política pública
Brasil
Segurança alimentar nutricional
Sistema alimentar
Transição sustentável
Políticas públicas
Brasil
description Introduction: Brazil’s agri-food sector, traditionally being a low productivity sector, has evolved towards significant investment in technology-driven large-scale agribusiness, making Brazil a major food exporter. An increase in intensive large-scale agriculture production, while benefiting Brazil’s economy and export revenues, has also resulted in significant social and environmental externalities. With the aim to improve food security and more equitable access to food, Brazil’s federal government has intervened with a range of policies and initiatives to eliminate hunger and incentivize more sustainable practices for improved environmental outcomes. Objective: The paper provides an overview of the agri-food policy landscape, and policy innovations since the early 2000s intending to drive a transition towards a more sustainable and equitable agri-food system. Results and Discussion: It also highlights the challenges in implementing policies and programmes in the context of Brazil’s agrarian structures, vested interests and political conflicts surrounding the allocation of public assets. Successful implementation will require further innovation, collaboration and inclusive partnerships to foster food system transformation pathways towards the achievement of the Sustainable Development Goals.
publishDate 2024
dc.date.none.fl_str_mv 2024-01-02
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Texto
Texto
info:eu-repo/semantics/other
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8675118
10.20396/san.v30i00.8675118
url https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8675118
identifier_str_mv 10.20396/san.v30i00.8675118
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8675118/33340
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Brazil; Contemporary
Brasil; Contemporáneo
Brasil; Contemporâneo
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Continous Publication; e023032
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Publicación Contínua; e023032
Segurança Alimentar e Nutricional; v. 30 (2023): Publicação Contínua; e023032
2316-297X
reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron:UNICAMP
instname_str Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron_str UNICAMP
institution UNICAMP
reponame_str Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
collection Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
repository.name.fl_str_mv Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
repository.mail.fl_str_mv ||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com
_version_ 1809465166435188736