Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil?
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2024 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8675118 |
Resumo: | Introduction: Brazil’s agri-food sector, traditionally being a low productivity sector, has evolved towards significant investment in technology-driven large-scale agribusiness, making Brazil a major food exporter. An increase in intensive large-scale agriculture production, while benefiting Brazil’s economy and export revenues, has also resulted in significant social and environmental externalities. With the aim to improve food security and more equitable access to food, Brazil’s federal government has intervened with a range of policies and initiatives to eliminate hunger and incentivize more sustainable practices for improved environmental outcomes. Objective: The paper provides an overview of the agri-food policy landscape, and policy innovations since the early 2000s intending to drive a transition towards a more sustainable and equitable agri-food system. Results and Discussion: It also highlights the challenges in implementing policies and programmes in the context of Brazil’s agrarian structures, vested interests and political conflicts surrounding the allocation of public assets. Successful implementation will require further innovation, collaboration and inclusive partnerships to foster food system transformation pathways towards the achievement of the Sustainable Development Goals. |
id |
UNICAMP-16_509d6d2131953bb447401bd0d49965c6 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8675118 |
network_acronym_str |
UNICAMP-16 |
network_name_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil?Transição para um sistema alimentar mais sustentável no Brasil?Transição para um sistema alimentar mais sustentável no Brasil?Food and nutrition securityFood systemAgro-ecologyPublic policyBrazilSeguridad alimentaria y nutricionalSistema alimentarioAgroecologíaPolítica públicaBrasilSegurança alimentar nutricionalSistema alimentarTransição sustentávelPolíticas públicasBrasilIntroduction: Brazil’s agri-food sector, traditionally being a low productivity sector, has evolved towards significant investment in technology-driven large-scale agribusiness, making Brazil a major food exporter. An increase in intensive large-scale agriculture production, while benefiting Brazil’s economy and export revenues, has also resulted in significant social and environmental externalities. With the aim to improve food security and more equitable access to food, Brazil’s federal government has intervened with a range of policies and initiatives to eliminate hunger and incentivize more sustainable practices for improved environmental outcomes. Objective: The paper provides an overview of the agri-food policy landscape, and policy innovations since the early 2000s intending to drive a transition towards a more sustainable and equitable agri-food system. Results and Discussion: It also highlights the challenges in implementing policies and programmes in the context of Brazil’s agrarian structures, vested interests and political conflicts surrounding the allocation of public assets. Successful implementation will require further innovation, collaboration and inclusive partnerships to foster food system transformation pathways towards the achievement of the Sustainable Development Goals.Introdução: O setor agroalimentar do Brasil evoluiu de um campo predominantemente agrícola tradicional e de baixa produtividade para um investimento significativo no agronegócio de grande escala impulsionado pela tecnologia, tornando o país um grande exportador global de alimentos. Os resultados de uma agricultura mais intensiva em grande escala resultaram em externalidades sociais e ecológicas significativas. Com o objetivo de melhorar a segurança alimentar, bem como os resultados sociais e ambientais do setor agro-alimentar, o governo interveio, implementando uma série de políticas e iniciativas para regular o referido setor e incentivar práticas mais sustentáveis. Objetivo: O presente trabalho fornece uma visão geral do panorama da política agroalimentar e das inovações políticas desde o início da década de 2000, as quais foram formuladas para impulsionar uma transição para um sistema alimentar mais sustentável e equitativo. Resultados e Discussão: Os resultados mostram políticas inovadoras visando melhorias na saúde e meio ambiente, mas conflitos políticos que envolvem a alocação de ativos públicos e mudanças nas políticas progressistas relacionadas aos direitos ambientais e sociais foram também identificados. O documento também destaca os desafios na implementação de políticas e programas para promover uma produção alimentar mais equitativa, sustentável e saudável no contexto das estruturas agrárias do Brasil e das diversas partes interessadas. A implementação bem-sucedida exigirá mais inovação, colaboração e parcerias inclusivas para promover caminhos de transformação do sistema alimentar rumo à realização da Agenda 2030 para o Desenvolvimento Sustentável.Introdução: O setor agroalimentar do Brasil evoluiu de um campo predominantemente agrícola tradicional e de baixa produtividade para um investimento significativo no agronegócio de grande escala impulsionado pela tecnologia, tornando o país um grande exportador global de alimentos. Os resultados de uma agricultura mais intensiva em grande escala resultaram em externalidades sociais e ecológicas significativas. Com o objetivo de melhorar a segurança alimentar, bem como os resultados sociais e ambientais do setor agro-alimentar, o governo interveio, implementando uma série de políticas e iniciativas para regular o referido setor e incentivar práticas mais sustentáveis. Objetivo: O presente trabalho fornece uma visão geral do panorama da política agroalimentar e das inovações políticas desde o início da década de 2000, as quais foram formuladas para impulsionar uma transição para um sistema alimentar mais sustentável e equitativo. Resultados e Discussão: Os resultados mostram políticas inovadoras visando melhorias na saúde e meio ambiente, mas conflitos políticos que envolvem a alocação de ativos públicos e mudanças nas políticas progressistas relacionadas aos direitos ambientais e sociais foram também identificados. O documento também destaca os desafios na implementação de políticas e programas para promover uma produção alimentar mais equitativa, sustentável e saudável no contexto das estruturas agrárias do Brasil e das diversas partes interessadas. A implementação bem-sucedida exigirá mais inovação, colaboração e parcerias inclusivas para promover caminhos de transformação do sistema alimentar rumo à realização da Agenda 2030 para o Desenvolvimento Sustentável.Universidade Estadual de Campinas2024-01-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/867511810.20396/san.v30i00.8675118Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Continous Publication; e023032Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Publicación Contínua; e023032Segurança Alimentar e Nutricional; v. 30 (2023): Publicação Contínua; e0230322316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPenghttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8675118/33340Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporáneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessIkematsu, PriscilaMaurin, Cristelle2024-02-22T20:47:55Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8675118Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2024-02-22T20:47:55Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil? Transição para um sistema alimentar mais sustentável no Brasil? Transição para um sistema alimentar mais sustentável no Brasil? |
title |
Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil? |
spellingShingle |
Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil? Ikematsu, Priscila Food and nutrition security Food system Agro-ecology Public policy Brazil Seguridad alimentaria y nutricional Sistema alimentario Agroecología Política pública Brasil Segurança alimentar nutricional Sistema alimentar Transição sustentável Políticas públicas Brasil |
title_short |
Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil? |
title_full |
Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil? |
title_fullStr |
Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil? |
title_full_unstemmed |
Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil? |
title_sort |
Progress towards a more sustainable and equitable food system in Brazil? |
author |
Ikematsu, Priscila |
author_facet |
Ikematsu, Priscila Maurin, Cristelle |
author_role |
author |
author2 |
Maurin, Cristelle |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Ikematsu, Priscila Maurin, Cristelle |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Food and nutrition security Food system Agro-ecology Public policy Brazil Seguridad alimentaria y nutricional Sistema alimentario Agroecología Política pública Brasil Segurança alimentar nutricional Sistema alimentar Transição sustentável Políticas públicas Brasil |
topic |
Food and nutrition security Food system Agro-ecology Public policy Brazil Seguridad alimentaria y nutricional Sistema alimentario Agroecología Política pública Brasil Segurança alimentar nutricional Sistema alimentar Transição sustentável Políticas públicas Brasil |
description |
Introduction: Brazil’s agri-food sector, traditionally being a low productivity sector, has evolved towards significant investment in technology-driven large-scale agribusiness, making Brazil a major food exporter. An increase in intensive large-scale agriculture production, while benefiting Brazil’s economy and export revenues, has also resulted in significant social and environmental externalities. With the aim to improve food security and more equitable access to food, Brazil’s federal government has intervened with a range of policies and initiatives to eliminate hunger and incentivize more sustainable practices for improved environmental outcomes. Objective: The paper provides an overview of the agri-food policy landscape, and policy innovations since the early 2000s intending to drive a transition towards a more sustainable and equitable agri-food system. Results and Discussion: It also highlights the challenges in implementing policies and programmes in the context of Brazil’s agrarian structures, vested interests and political conflicts surrounding the allocation of public assets. Successful implementation will require further innovation, collaboration and inclusive partnerships to foster food system transformation pathways towards the achievement of the Sustainable Development Goals. |
publishDate |
2024 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2024-01-02 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Texto Texto info:eu-repo/semantics/other |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8675118 10.20396/san.v30i00.8675118 |
url |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8675118 |
identifier_str_mv |
10.20396/san.v30i00.8675118 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8675118/33340 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Brazil; Contemporary Brasil; Contemporáneo Brasil; Contemporâneo |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Continous Publication; e023032 Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Publicación Contínua; e023032 Segurança Alimentar e Nutricional; v. 30 (2023): Publicação Contínua; e023032 2316-297X reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) instacron:UNICAMP |
instname_str |
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
instacron_str |
UNICAMP |
institution |
UNICAMP |
reponame_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
collection |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com |
_version_ |
1809465166435188736 |