Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Bortolanza, Emanueli Dalla Vecchia de Campos
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Schmitt, Vania, Uchida, Nancy Sayuri, Santos, Emilaine Ferreira dos, Vieira, Daniele Gonçalves, Mazur, Caryna Eurich
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
Texto Completo: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670041
Resumo: Introduction: Food and nutrition security (FNS) is the guarantee of the right to regular and permanent access to quality food, in sufficient quantity, without compromising access to other essential needs. It is known that poor diet is more frequent in women and children in situations of social vulnerability and food and nutritional insecurity (FNI). Objective: to understand the level of FNI in beneficiaries of the Bolsa Família Program (PBF). Method: cross-sectional study carried out with 71 families. The Brazilian Food Insecurity Scale (EBIA) was used to assess FNS, in addition to nutritional status and food intake. Results: 88.73% (n=63) of the families had FNI. Significant values were observed between comparisons of severe FNS and FNI in families that receive food donations, those that have access only through donations from third parties, and those that shop primarily outside the neighborhood (p<0.05). People with severe FNI are 1.4 times more likely not to eat breakfast and 2.2 times morem likely not to eat fruit. Conclusion: A high level of FNS was identified, which suggests that actions should be taken to improve this situation.
id UNICAMP-16_b9dbbdb36736c7632b194267e3b8fa2c
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8670041
network_acronym_str UNICAMP-16
network_name_str Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
repository_id_str
spelling Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program(In)segurança alimentar e nutricional e fatores associados em famílias chefiadas por mulheres beneficiárias do Programa Bolsa Família(In)segurança alimentar e nutricional e fatores associados em famílias chefiadas por mulheres beneficiárias do Programa Bolsa FamíliaFeedingSocial vulnerabilityFood consumptionSocial programsAlimentaçãoConsumo de AlimentosProgramas SociaisSegurança alimentar e nutricionalVulnerabilidade socialAlimentación Consumo de alimentosProgramas socialesVulnerabilidad socialSeguridad alimentaria y nutricionalIntroduction: Food and nutrition security (FNS) is the guarantee of the right to regular and permanent access to quality food, in sufficient quantity, without compromising access to other essential needs. It is known that poor diet is more frequent in women and children in situations of social vulnerability and food and nutritional insecurity (FNI). Objective: to understand the level of FNI in beneficiaries of the Bolsa Família Program (PBF). Method: cross-sectional study carried out with 71 families. The Brazilian Food Insecurity Scale (EBIA) was used to assess FNS, in addition to nutritional status and food intake. Results: 88.73% (n=63) of the families had FNI. Significant values were observed between comparisons of severe FNS and FNI in families that receive food donations, those that have access only through donations from third parties, and those that shop primarily outside the neighborhood (p<0.05). People with severe FNI are 1.4 times more likely not to eat breakfast and 2.2 times morem likely not to eat fruit. Conclusion: A high level of FNS was identified, which suggests that actions should be taken to improve this situation.Introdução: A segurança alimentar e nutricional (SAN) é a garantia do direito ao acesso regular e permanente a alimentos de qualidade, em quantidade suficiente, sem comprometer o acesso a outras necessidades essenciais. Sabe-se que a má alimentação, é mais frequente nas mulheres e crianças em situação de vulnerabilidade social e com insegurança alimentar e nutricional (IAN). Objetivo: compreender o nível de IAN em beneficiárias do Programa Bolsa Família (PBF). Método: estudo transversal realizado com 71 famílias. Utilizou-se a Escala Brasileira de Insegurança Alimentar (EBIA) para avaliar a SAN, além do estado nutricional e a ingestão alimentar. Resultados: 88,73% (n=63) das famílias apresentaram IAN. Foram observados valores significativos entre as comparações de IAN grave e SAN nas famílias que recebem doação de comida, as que têm acesso apenas por doação de terceiros, e aquelas que fazem as compras prioritariamente fora do bairro (p<0,05). Quem está em IAN grave tem 1,4 vezes mais chance de não consumir o café da manhã e 2,2 vezes mais chance de não consumir frutas. Conclusão:  Foi identificado um alto nível de IAN, o que sugere que devem ser realizadas ações que melhorem este quadro.Introdução: A segurança alimentar e nutricional (SAN) é a garantia do direito ao acesso regular e permanente a alimentos de qualidade, em quantidade suficiente, sem comprometer o acesso a outras necessidades essenciais. Sabe-se que a má alimentação, é mais frequente nas mulheres e crianças em situação de vulnerabilidade social e com insegurança alimentar e nutricional (IAN). Objetivo: compreender o nível de IAN em beneficiárias do Programa Bolsa Família (PBF). Método: estudo transversal realizado com 71 famílias. Utilizou-se a Escala Brasileira de Insegurança Alimentar (EBIA) para avaliar a SAN, além do estado nutricional e a ingestão alimentar. Resultados: 88,73% (n=63) das famílias apresentaram IAN. Foram observados valores significativos entre as comparações de IAN grave e SAN nas famílias que recebem doação de comida, as que têm acesso apenas por doação de terceiros, e aquelas que fazem as compras prioritariamente fora do bairro (p<0,05). Quem está em IAN grave tem 1,4 vezes mais chance de não consumir o café da manhã e 2,2 vezes mais chance de não consumir frutas. Conclusão:  Foi identificado um alto nível de IAN, o que sugere que devem ser realizadas ações que melhorem este quadro.Universidade Estadual de Campinas2023-04-28info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/867004110.20396/san.v30i00.8670041Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Continous Publication; e023001Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Publicación Contínua; e023001Segurança Alimentar e Nutricional; v. 30 (2023): Publicação Contínua; e0230012316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670041/31877Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporáneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessBortolanza, Emanueli Dalla Vecchia de CamposSchmitt, VaniaUchida, Nancy SayuriSantos, Emilaine Ferreira dosVieira, Daniele GonçalvesMazur, Caryna Eurich2023-07-24T17:13:06Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8670041Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2023-07-24T17:13:06Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false
dc.title.none.fl_str_mv Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program
(In)segurança alimentar e nutricional e fatores associados em famílias chefiadas por mulheres beneficiárias do Programa Bolsa Família
(In)segurança alimentar e nutricional e fatores associados em famílias chefiadas por mulheres beneficiárias do Programa Bolsa Família
title Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program
spellingShingle Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program
Bortolanza, Emanueli Dalla Vecchia de Campos
Feeding
Social vulnerability
Food consumption
Social programs
Alimentação
Consumo de Alimentos
Programas Sociais
Segurança alimentar e nutricional
Vulnerabilidade social
Alimentación
Consumo de alimentos
Programas sociales
Vulnerabilidad social
Seguridad alimentaria y nutricional
title_short Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program
title_full Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program
title_fullStr Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program
title_full_unstemmed Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program
title_sort Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program
author Bortolanza, Emanueli Dalla Vecchia de Campos
author_facet Bortolanza, Emanueli Dalla Vecchia de Campos
Schmitt, Vania
Uchida, Nancy Sayuri
Santos, Emilaine Ferreira dos
Vieira, Daniele Gonçalves
Mazur, Caryna Eurich
author_role author
author2 Schmitt, Vania
Uchida, Nancy Sayuri
Santos, Emilaine Ferreira dos
Vieira, Daniele Gonçalves
Mazur, Caryna Eurich
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Bortolanza, Emanueli Dalla Vecchia de Campos
Schmitt, Vania
Uchida, Nancy Sayuri
Santos, Emilaine Ferreira dos
Vieira, Daniele Gonçalves
Mazur, Caryna Eurich
dc.subject.por.fl_str_mv Feeding
Social vulnerability
Food consumption
Social programs
Alimentação
Consumo de Alimentos
Programas Sociais
Segurança alimentar e nutricional
Vulnerabilidade social
Alimentación
Consumo de alimentos
Programas sociales
Vulnerabilidad social
Seguridad alimentaria y nutricional
topic Feeding
Social vulnerability
Food consumption
Social programs
Alimentação
Consumo de Alimentos
Programas Sociais
Segurança alimentar e nutricional
Vulnerabilidade social
Alimentación
Consumo de alimentos
Programas sociales
Vulnerabilidad social
Seguridad alimentaria y nutricional
description Introduction: Food and nutrition security (FNS) is the guarantee of the right to regular and permanent access to quality food, in sufficient quantity, without compromising access to other essential needs. It is known that poor diet is more frequent in women and children in situations of social vulnerability and food and nutritional insecurity (FNI). Objective: to understand the level of FNI in beneficiaries of the Bolsa Família Program (PBF). Method: cross-sectional study carried out with 71 families. The Brazilian Food Insecurity Scale (EBIA) was used to assess FNS, in addition to nutritional status and food intake. Results: 88.73% (n=63) of the families had FNI. Significant values were observed between comparisons of severe FNS and FNI in families that receive food donations, those that have access only through donations from third parties, and those that shop primarily outside the neighborhood (p<0.05). People with severe FNI are 1.4 times more likely not to eat breakfast and 2.2 times morem likely not to eat fruit. Conclusion: A high level of FNS was identified, which suggests that actions should be taken to improve this situation.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-04-28
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Texto
Texto
info:eu-repo/semantics/other
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670041
10.20396/san.v30i00.8670041
url https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670041
identifier_str_mv 10.20396/san.v30i00.8670041
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670041/31877
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Brazil; Contemporary
Brasil; Contemporáneo
Brasil; Contemporâneo
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Continous Publication; e023001
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Publicación Contínua; e023001
Segurança Alimentar e Nutricional; v. 30 (2023): Publicação Contínua; e023001
2316-297X
reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron:UNICAMP
instname_str Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron_str UNICAMP
institution UNICAMP
reponame_str Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
collection Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
repository.name.fl_str_mv Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
repository.mail.fl_str_mv ||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com
_version_ 1809465166035681280