Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670041 |
Resumo: | Introduction: Food and nutrition security (FNS) is the guarantee of the right to regular and permanent access to quality food, in sufficient quantity, without compromising access to other essential needs. It is known that poor diet is more frequent in women and children in situations of social vulnerability and food and nutritional insecurity (FNI). Objective: to understand the level of FNI in beneficiaries of the Bolsa Família Program (PBF). Method: cross-sectional study carried out with 71 families. The Brazilian Food Insecurity Scale (EBIA) was used to assess FNS, in addition to nutritional status and food intake. Results: 88.73% (n=63) of the families had FNI. Significant values were observed between comparisons of severe FNS and FNI in families that receive food donations, those that have access only through donations from third parties, and those that shop primarily outside the neighborhood (p<0.05). People with severe FNI are 1.4 times more likely not to eat breakfast and 2.2 times morem likely not to eat fruit. Conclusion: A high level of FNS was identified, which suggests that actions should be taken to improve this situation. |
id |
UNICAMP-16_b9dbbdb36736c7632b194267e3b8fa2c |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8670041 |
network_acronym_str |
UNICAMP-16 |
network_name_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program(In)segurança alimentar e nutricional e fatores associados em famílias chefiadas por mulheres beneficiárias do Programa Bolsa Família(In)segurança alimentar e nutricional e fatores associados em famílias chefiadas por mulheres beneficiárias do Programa Bolsa FamíliaFeedingSocial vulnerabilityFood consumptionSocial programsAlimentaçãoConsumo de AlimentosProgramas SociaisSegurança alimentar e nutricionalVulnerabilidade socialAlimentación Consumo de alimentosProgramas socialesVulnerabilidad socialSeguridad alimentaria y nutricionalIntroduction: Food and nutrition security (FNS) is the guarantee of the right to regular and permanent access to quality food, in sufficient quantity, without compromising access to other essential needs. It is known that poor diet is more frequent in women and children in situations of social vulnerability and food and nutritional insecurity (FNI). Objective: to understand the level of FNI in beneficiaries of the Bolsa Família Program (PBF). Method: cross-sectional study carried out with 71 families. The Brazilian Food Insecurity Scale (EBIA) was used to assess FNS, in addition to nutritional status and food intake. Results: 88.73% (n=63) of the families had FNI. Significant values were observed between comparisons of severe FNS and FNI in families that receive food donations, those that have access only through donations from third parties, and those that shop primarily outside the neighborhood (p<0.05). People with severe FNI are 1.4 times more likely not to eat breakfast and 2.2 times morem likely not to eat fruit. Conclusion: A high level of FNS was identified, which suggests that actions should be taken to improve this situation.Introdução: A segurança alimentar e nutricional (SAN) é a garantia do direito ao acesso regular e permanente a alimentos de qualidade, em quantidade suficiente, sem comprometer o acesso a outras necessidades essenciais. Sabe-se que a má alimentação, é mais frequente nas mulheres e crianças em situação de vulnerabilidade social e com insegurança alimentar e nutricional (IAN). Objetivo: compreender o nível de IAN em beneficiárias do Programa Bolsa Família (PBF). Método: estudo transversal realizado com 71 famílias. Utilizou-se a Escala Brasileira de Insegurança Alimentar (EBIA) para avaliar a SAN, além do estado nutricional e a ingestão alimentar. Resultados: 88,73% (n=63) das famílias apresentaram IAN. Foram observados valores significativos entre as comparações de IAN grave e SAN nas famílias que recebem doação de comida, as que têm acesso apenas por doação de terceiros, e aquelas que fazem as compras prioritariamente fora do bairro (p<0,05). Quem está em IAN grave tem 1,4 vezes mais chance de não consumir o café da manhã e 2,2 vezes mais chance de não consumir frutas. Conclusão: Foi identificado um alto nível de IAN, o que sugere que devem ser realizadas ações que melhorem este quadro.Introdução: A segurança alimentar e nutricional (SAN) é a garantia do direito ao acesso regular e permanente a alimentos de qualidade, em quantidade suficiente, sem comprometer o acesso a outras necessidades essenciais. Sabe-se que a má alimentação, é mais frequente nas mulheres e crianças em situação de vulnerabilidade social e com insegurança alimentar e nutricional (IAN). Objetivo: compreender o nível de IAN em beneficiárias do Programa Bolsa Família (PBF). Método: estudo transversal realizado com 71 famílias. Utilizou-se a Escala Brasileira de Insegurança Alimentar (EBIA) para avaliar a SAN, além do estado nutricional e a ingestão alimentar. Resultados: 88,73% (n=63) das famílias apresentaram IAN. Foram observados valores significativos entre as comparações de IAN grave e SAN nas famílias que recebem doação de comida, as que têm acesso apenas por doação de terceiros, e aquelas que fazem as compras prioritariamente fora do bairro (p<0,05). Quem está em IAN grave tem 1,4 vezes mais chance de não consumir o café da manhã e 2,2 vezes mais chance de não consumir frutas. Conclusão: Foi identificado um alto nível de IAN, o que sugere que devem ser realizadas ações que melhorem este quadro.Universidade Estadual de Campinas2023-04-28info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/867004110.20396/san.v30i00.8670041Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Continous Publication; e023001Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Publicación Contínua; e023001Segurança Alimentar e Nutricional; v. 30 (2023): Publicação Contínua; e0230012316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670041/31877Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporáneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessBortolanza, Emanueli Dalla Vecchia de CamposSchmitt, VaniaUchida, Nancy SayuriSantos, Emilaine Ferreira dosVieira, Daniele GonçalvesMazur, Caryna Eurich2023-07-24T17:13:06Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8670041Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2023-07-24T17:13:06Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program (In)segurança alimentar e nutricional e fatores associados em famílias chefiadas por mulheres beneficiárias do Programa Bolsa Família (In)segurança alimentar e nutricional e fatores associados em famílias chefiadas por mulheres beneficiárias do Programa Bolsa Família |
title |
Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program |
spellingShingle |
Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program Bortolanza, Emanueli Dalla Vecchia de Campos Feeding Social vulnerability Food consumption Social programs Alimentação Consumo de Alimentos Programas Sociais Segurança alimentar e nutricional Vulnerabilidade social Alimentación Consumo de alimentos Programas sociales Vulnerabilidad social Seguridad alimentaria y nutricional |
title_short |
Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program |
title_full |
Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program |
title_fullStr |
Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program |
title_full_unstemmed |
Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program |
title_sort |
Food and nutritional (in)security and associated factors in families headed by women beneficiaries of the Bolsa Família Program |
author |
Bortolanza, Emanueli Dalla Vecchia de Campos |
author_facet |
Bortolanza, Emanueli Dalla Vecchia de Campos Schmitt, Vania Uchida, Nancy Sayuri Santos, Emilaine Ferreira dos Vieira, Daniele Gonçalves Mazur, Caryna Eurich |
author_role |
author |
author2 |
Schmitt, Vania Uchida, Nancy Sayuri Santos, Emilaine Ferreira dos Vieira, Daniele Gonçalves Mazur, Caryna Eurich |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Bortolanza, Emanueli Dalla Vecchia de Campos Schmitt, Vania Uchida, Nancy Sayuri Santos, Emilaine Ferreira dos Vieira, Daniele Gonçalves Mazur, Caryna Eurich |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Feeding Social vulnerability Food consumption Social programs Alimentação Consumo de Alimentos Programas Sociais Segurança alimentar e nutricional Vulnerabilidade social Alimentación Consumo de alimentos Programas sociales Vulnerabilidad social Seguridad alimentaria y nutricional |
topic |
Feeding Social vulnerability Food consumption Social programs Alimentação Consumo de Alimentos Programas Sociais Segurança alimentar e nutricional Vulnerabilidade social Alimentación Consumo de alimentos Programas sociales Vulnerabilidad social Seguridad alimentaria y nutricional |
description |
Introduction: Food and nutrition security (FNS) is the guarantee of the right to regular and permanent access to quality food, in sufficient quantity, without compromising access to other essential needs. It is known that poor diet is more frequent in women and children in situations of social vulnerability and food and nutritional insecurity (FNI). Objective: to understand the level of FNI in beneficiaries of the Bolsa Família Program (PBF). Method: cross-sectional study carried out with 71 families. The Brazilian Food Insecurity Scale (EBIA) was used to assess FNS, in addition to nutritional status and food intake. Results: 88.73% (n=63) of the families had FNI. Significant values were observed between comparisons of severe FNS and FNI in families that receive food donations, those that have access only through donations from third parties, and those that shop primarily outside the neighborhood (p<0.05). People with severe FNI are 1.4 times more likely not to eat breakfast and 2.2 times morem likely not to eat fruit. Conclusion: A high level of FNS was identified, which suggests that actions should be taken to improve this situation. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-04-28 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Texto Texto info:eu-repo/semantics/other |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670041 10.20396/san.v30i00.8670041 |
url |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670041 |
identifier_str_mv |
10.20396/san.v30i00.8670041 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670041/31877 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Brazil; Contemporary Brasil; Contemporáneo Brasil; Contemporâneo |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Continous Publication; e023001 Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Publicación Contínua; e023001 Segurança Alimentar e Nutricional; v. 30 (2023): Publicação Contínua; e023001 2316-297X reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) instacron:UNICAMP |
instname_str |
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
instacron_str |
UNICAMP |
institution |
UNICAMP |
reponame_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
collection |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com |
_version_ |
1809465166035681280 |