Agroclimate skills of crops in Amparo de São Francisco - Sergipe, Brazil aiming to reduce erosion

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: França, Manoel Vieira de
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Medeiros, Raimundo Mainar de, Holanda, Romildo Morant de, Saboya, Luciano Marcelo Fallé, Rolim Neto, Fernando Cartaxo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Research, Society and Development
Texto Completo: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/20622
Resumo: The water balance is used to assess climatic parameters and to adapt species from favorable climates to the suitability of a given area for the monopoly of local culture. The objective is to determine the climatic aptitudes of the cultivars: sugarcane, banana, beans, corn, castor bean, cassava, sisal, pineapple, herbaceous cotton, sorghum and mango, classifying the aptitudes for planting in the studied area and its classification in order to minimize soil loss through erosion. Rainfall and thermal data were provided by the sergipe state rural assistance and extension company for the period 1963-2019. Pineapple crops; herbaceous cotton; beans and sisal have full fitness; castor bean; manioc; mango; sugar cane; cashew; maize and sorghum its aptitudes were moderate and the banana crop with restricted aptitude in some areas; forage palm restricted to some areas due to excess water. Mango cultivars; cashew; forage palm and banana should be planted at different spacing, following the order of the cultivars mentioned, so that they can have better soil fixation, avoiding dragging by erosion.
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spelling Agroclimate skills of crops in Amparo de São Francisco - Sergipe, Brazil aiming to reduce erosionHabilidades agroclimas de cultivos en Amparo de São Francisco - Sergipe, Brasil con el objetivo de reducir la erosiónAptidões agroclimáticas de culturas em Amparo de São Francisco – Sergipe, Brasil visando redução de erosãoAgricultural productionagricultural production; evapopluviogram; agroclimatic zones; climate conditions.EvapopluviogramAgroclimatic zonesClimate conditions.producción agrícola; evapopluviogram; zonas agroclimáticas; condiciones climáticas.Producción agrícolaEvapopluviogramZonas agroclimáticasCondiciones climáticas.Produção agrícola; evapopluviograma; zonas agroclimáticas; condições climáticas.Produção agrícolaEvapluviogramasZonas agroclimáticasCondições climáticas.The water balance is used to assess climatic parameters and to adapt species from favorable climates to the suitability of a given area for the monopoly of local culture. The objective is to determine the climatic aptitudes of the cultivars: sugarcane, banana, beans, corn, castor bean, cassava, sisal, pineapple, herbaceous cotton, sorghum and mango, classifying the aptitudes for planting in the studied area and its classification in order to minimize soil loss through erosion. Rainfall and thermal data were provided by the sergipe state rural assistance and extension company for the period 1963-2019. Pineapple crops; herbaceous cotton; beans and sisal have full fitness; castor bean; manioc; mango; sugar cane; cashew; maize and sorghum its aptitudes were moderate and the banana crop with restricted aptitude in some areas; forage palm restricted to some areas due to excess water. Mango cultivars; cashew; forage palm and banana should be planted at different spacing, following the order of the cultivars mentioned, so that they can have better soil fixation, avoiding dragging by erosion.El balance hídrico se utiliza para evaluar parámetros climáticos y adaptar especies de climas favorables a la idoneidad de un área determinada para el monopolio de la cultura local. El objetivo es determinar las aptitudes climáticas de los cultivares: caña de azúcar, banano, frijol, maíz, ricino, mandioca, sisal, piña, algodón herbáceo, sorgo y mango, clasificando las aptitudes para la siembra en el área estudiada y su clasificación en orden. Para minimizar la pérdida de suelo por erosión. Los datos de precipitación y térmicos fueron proporcionados por la compañía de extensión y asistencia rural del estado de sergipe para el período 1963-2019. Cultivos de piña; algodón herbáceo; los frijoles y el sisal están en plena forma; ricino; mandioca; mango; caña de azúcar; anacardo; maíz y sorgo sus aptitudes fueron moderadas y el cultivo de banano con aptitud restringida en algunas áreas; palma forrajera restringida a algunas zonas por exceso de agua. Cultivares de mango; anacardo; la palma forrajera y el banano deben plantarse a espaciamientos diferentes, siguiendo el orden de los cultivares mencionados, para que tengan una mejor fijación al suelo, evitando el arrastre por erosión.O balanço hídrico é usado para avaliar os parâmetros climáticos é adaptarem-se as espécies dos climas favoráveis à aptidão de dada área para o monopólio de cultura local. Tem-se como objetiva-se determinar as aptidões climáticas das cultivares: cana-de-açúcar, banana, feijão, milho, mamona, mandioca, sisal, abacaxi, algodão herbáceo, sorgo e manga classificando as aptidões ao plantio da área estudada e sua classificação com o intuito de minimizar a perda do solo pela erosão. Os dados pluviais e térmicos foram cedidos pela Empresa de Assistência e Extensão Rural do estado de Sergipe referente ao período de 1963-2019. As culturas Abacaxi; algodão herbáceo; feijão e sisal tem aptidão plena; mamona; mandioca; manga; cana-de-açúcar; caju; milho e sorgo suas aptidões foram moderadas e a cultura da banana com aptidão restrita em algumas áreas; Palma forrageira restrita para algumas áreas por excesso hídrico. As cultivares manga; caju; palma forrageira e banana devem ser plantadas em espaçamento diferencias seguindo a ordem das cultivares citadas para que possam ter melhor fixação do solo evitando o arrastamento pela erosão.Research, Society and Development2021-09-23info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/2062210.33448/rsd-v10i12.20622Research, Society and Development; Vol. 10 No. 12; e348101220622Research, Society and Development; Vol. 10 Núm. 12; e348101220622Research, Society and Development; v. 10 n. 12; e3481012206222525-3409reponame:Research, Society and Developmentinstname:Universidade Federal de Itajubá (UNIFEI)instacron:UNIFEIporhttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/20622/18308Copyright (c) 2021 Manoel Vieira de França; Raimundo Mainar de Medeiros; Romildo Morant de Holanda; Luciano Marcelo Fallé Saboya; Fernando Cartaxo Rolim Netohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessFrança, Manoel Vieira de Medeiros, Raimundo Mainar de Holanda, Romildo Morant de Saboya, Luciano Marcelo Fallé Rolim Neto, Fernando Cartaxo 2021-11-14T20:26:51Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/20622Revistahttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/indexPUBhttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/oairsd.articles@gmail.com2525-34092525-3409opendoar:2024-01-17T09:40:13.114766Research, Society and Development - Universidade Federal de Itajubá (UNIFEI)false
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