Energy content of human milk administered to premature newborns
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online |
Texto Completo: | https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11991 |
Resumo: | Objective: to evaluate and compare the energy content of raw human milk and processed human milk from preterm newborns. Method: 68 milk samples were collected by hand milking and processing was carried out at the Human Milk Bank. The energy value was obtained through specific mathematical calculations. Results: 32 samples of raw human milk and 28 of pasteurized human milk were analyzed. The average percentage of cream was 3.84±1.3% and a median of 4.5% in pasteurized milk, and in raw milk, 8.9±4.6% and 8.53%. The mean and median energy content of raw milk was 78.91±15.46 kcal/100 ml and 81.07 kcal/100 ml and in pasteurized milk 65.18 ± 9.67 kcal/100 ml and 61.8 kcal/100 ml. Conclusion: raw human milk has a higher percentage of fat and energy content than pasteurized milk, but it is still recommended due to its protective benefits. |
id |
UNIRIO-2_18bbe1e16fe2366af5f097e994f9552a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.seer.unirio.br:article/11991 |
network_acronym_str |
UNIRIO-2 |
network_name_str |
Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online |
repository_id_str |
|
spelling |
Energy content of human milk administered to premature newbornsContenido energético de la leche humana administrada a recién nacidos prematurosEnergy content of human milk administered to premature newborns / Conteúdo energético do leite humano administrado em recém nascidos prematurosLeite humanoValor nutritivoRecém-nascido prematuroMilk, humanNutritive valueInfant, prematureLeche humanaValor nutritivoRecien nacido prematuroObjective: to evaluate and compare the energy content of raw human milk and processed human milk from preterm newborns. Method: 68 milk samples were collected by hand milking and processing was carried out at the Human Milk Bank. The energy value was obtained through specific mathematical calculations. Results: 32 samples of raw human milk and 28 of pasteurized human milk were analyzed. The average percentage of cream was 3.84±1.3% and a median of 4.5% in pasteurized milk, and in raw milk, 8.9±4.6% and 8.53%. The mean and median energy content of raw milk was 78.91±15.46 kcal/100 ml and 81.07 kcal/100 ml and in pasteurized milk 65.18 ± 9.67 kcal/100 ml and 61.8 kcal/100 ml. Conclusion: raw human milk has a higher percentage of fat and energy content than pasteurized milk, but it is still recommended due to its protective benefits.Objetivo: evaluar y comparar el contenido energético de la leche humana cruda y la leche humana procesada de recién nacidos prematuros. Método: Se recolectaron 68 muestras de leche por ordeño manual y el procesamiento se realizó en el Banco de Leche Humana. El valor energético se obtuvo mediante cálculos matemáticos específicos. Resultados: se analizaron 32 muestras de leche humana cruda y 28 de leche humana pasteurizada. El porcentaje medio de nata fue 3,84±1,3% y una mediana de 4,5% en leche pasteurizada, y en leche cruda 8,9±4,6% y 8,53%. El contenido energético medio y mediano de la leche cruda fue de 78,91±15,46 kcal/100 ml y 81,07 kcal/100 ml y de la leche pasteurizada de 65,18±9,67 kcal/100 ml y 61,8 kcal/100 ml. Conclusión: la leche humana cruda tiene un mayor porcentaje de contenido graso y energético que la leche pasteurizada, pero aun así es recomendada por sus beneficios protectores.Objetivo: avaliar e comparar o conteúdo energético do leite humano cru e do leite humano processado de recém-nascidos pré-termo. Método: foram coletadas 68 amostras de leite por meio de ordenha manual e o processamento foi realizado no Banco de Leite Humano. O valor energético foi obtido por meio de cálculos matemáticos específicos. Resultados: foram analisadas 32 amostras de leite humano cru e 28 de leite humano pasteurizado. O percentual médio de creme foi de 3,84±1,3% e mediana de 4,5 % no leite pasteurizado, e no cru de 8,9±4,6% e 8,53%. A média e mediana do conteúdo energético do leite cru foi de 78,91±15,46 kcal/100 ml e 81,07 kcal/100 ml e no leite pasteurizado 65,18±9,67 kcal/ 100 ml e 61,8 kcal/100 ml. Conclusão: o leite humano cru possui percentual de gordura e conteúdo energético maior do que o pasteurizado, mas este ainda é recomendado devido seus benefícios protetores. Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro Escola de Enfermagem Alfredo Pinto Programa de Pós-Graduação em Enfermagem2023-06-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtigo avaliado pelos paresapplication/pdfapplication/pdfhttps://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/1199110.9789/2175-5361.rpcfo.v15.11991Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; Vol. 15 (2023); e-11991Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; Vol. 15 (2023); e-11991Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; v. 15 (2023); e-119912175-53611809-6107reponame:Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Onlineinstname:Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO)instacron:UNIRIOporhttps://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11991/11765https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11991/11766Copyright (c) 2023 Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Onlinehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessViegas Cunha, Izabela Pereira Lima Cunha, Mônica Silveira Mariano, AmandaCorrêa Marques, Rejane2023-01-30T09:25:50Zoai:ojs.seer.unirio.br:article/11991Revistahttps://seer.unirio.br/cuidadofundamental/about/contactPUBhttps://seer.unirio.br/cuidadofundamental/oaiprofunirio@gmail.com||rev.fundamental@gmail.com2175-53611809-6107opendoar:2023-01-30T09:25:50Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online - Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Energy content of human milk administered to premature newborns Contenido energético de la leche humana administrada a recién nacidos prematuros Energy content of human milk administered to premature newborns / Conteúdo energético do leite humano administrado em recém nascidos prematuros |
title |
Energy content of human milk administered to premature newborns |
spellingShingle |
Energy content of human milk administered to premature newborns Viegas Cunha, Izabela Leite humano Valor nutritivo Recém-nascido prematuro Milk, human Nutritive value Infant, premature Leche humana Valor nutritivo Recien nacido prematuro |
title_short |
Energy content of human milk administered to premature newborns |
title_full |
Energy content of human milk administered to premature newborns |
title_fullStr |
Energy content of human milk administered to premature newborns |
title_full_unstemmed |
Energy content of human milk administered to premature newborns |
title_sort |
Energy content of human milk administered to premature newborns |
author |
Viegas Cunha, Izabela |
author_facet |
Viegas Cunha, Izabela Pereira Lima Cunha, Mônica Silveira Mariano, Amanda Corrêa Marques, Rejane |
author_role |
author |
author2 |
Pereira Lima Cunha, Mônica Silveira Mariano, Amanda Corrêa Marques, Rejane |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Viegas Cunha, Izabela Pereira Lima Cunha, Mônica Silveira Mariano, Amanda Corrêa Marques, Rejane |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Leite humano Valor nutritivo Recém-nascido prematuro Milk, human Nutritive value Infant, premature Leche humana Valor nutritivo Recien nacido prematuro |
topic |
Leite humano Valor nutritivo Recém-nascido prematuro Milk, human Nutritive value Infant, premature Leche humana Valor nutritivo Recien nacido prematuro |
description |
Objective: to evaluate and compare the energy content of raw human milk and processed human milk from preterm newborns. Method: 68 milk samples were collected by hand milking and processing was carried out at the Human Milk Bank. The energy value was obtained through specific mathematical calculations. Results: 32 samples of raw human milk and 28 of pasteurized human milk were analyzed. The average percentage of cream was 3.84±1.3% and a median of 4.5% in pasteurized milk, and in raw milk, 8.9±4.6% and 8.53%. The mean and median energy content of raw milk was 78.91±15.46 kcal/100 ml and 81.07 kcal/100 ml and in pasteurized milk 65.18 ± 9.67 kcal/100 ml and 61.8 kcal/100 ml. Conclusion: raw human milk has a higher percentage of fat and energy content than pasteurized milk, but it is still recommended due to its protective benefits. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-06-30 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Artigo avaliado pelos pares |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11991 10.9789/2175-5361.rpcfo.v15.11991 |
url |
https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11991 |
identifier_str_mv |
10.9789/2175-5361.rpcfo.v15.11991 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11991/11765 https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11991/11766 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro Escola de Enfermagem Alfredo Pinto Programa de Pós-Graduação em Enfermagem |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro Escola de Enfermagem Alfredo Pinto Programa de Pós-Graduação em Enfermagem |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; Vol. 15 (2023); e-11991 Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; Vol. 15 (2023); e-11991 Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; v. 15 (2023); e-11991 2175-5361 1809-6107 reponame:Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online instname:Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO) instacron:UNIRIO |
instname_str |
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO) |
instacron_str |
UNIRIO |
institution |
UNIRIO |
reponame_str |
Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online |
collection |
Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online - Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO) |
repository.mail.fl_str_mv |
profunirio@gmail.com||rev.fundamental@gmail.com |
_version_ |
1800218886979715072 |