Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: casaes, Roberta Soares
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Rodrigues Pereira, Bárbara, Marcellini , Paulo Sérgio, de Araújo Pires, Danielle, Voelcker Ade , Guilherme, Ametista Carvalho Suete Matos , Yoko
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online
Texto Completo: https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11750
Resumo: Objective:  to identify the level of occupational stress of nutritionists working in collective feeding. Method: cross-sectional and quantitative study carried out with nutritionists in the área of collective feeding, of both sex. Data were obtained through the application of an online questionnaire, self-completed by the volunteer. Results: moderate and high levels of stress were found in the nutritionists studied. These results are worrying, requiring actions combined with prevention programs. The main stressors are: deficiency in training and little prospecto f career growth. The stress variable showed a statistical association with the child variables (p=0.0152) and monthly income (p=0.0387). Conclusion: it becomes essential to consolidate intervention actions aimed at preventing and minimizing this result, through guidance actions in the training process when joining the organization as well as in the development of coping skills.
id UNIRIO-2_c0ab51a46b13e05968e3038a37afca4f
oai_identifier_str oai:ojs.seer.unirio.br:article/11750
network_acronym_str UNIRIO-2
network_name_str Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online
repository_id_str
spelling Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food Estrés laboral em nutricionistas que trabajan em el área de alimentación colectivaOccupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food / Estresse ocupacional em nutricionistas atuantes na área de alimentação coletivaSaúde do trabalhadorExposição ocupacionalRiscos ocupacionaisPromoção da saúdeambiente de trabalho.Working environmentOccupational healthOccupational exposure Occupational risksHealth promotionAmbiente de trabajoSalud laboralExposición ProfesionalRiesgos laboralesPromoción de la saludObjective:  to identify the level of occupational stress of nutritionists working in collective feeding. Method: cross-sectional and quantitative study carried out with nutritionists in the área of collective feeding, of both sex. Data were obtained through the application of an online questionnaire, self-completed by the volunteer. Results: moderate and high levels of stress were found in the nutritionists studied. These results are worrying, requiring actions combined with prevention programs. The main stressors are: deficiency in training and little prospecto f career growth. The stress variable showed a statistical association with the child variables (p=0.0152) and monthly income (p=0.0387). Conclusion: it becomes essential to consolidate intervention actions aimed at preventing and minimizing this result, through guidance actions in the training process when joining the organization as well as in the development of coping skills.Objetivo: identificar el nivel de estrés laboral de nutricionistas que trabajan en alimentación colectiva. Método: estudio transversal y cuantitativo realizado con nutricionistas del área de alimentación colectiva, de ambos sexos. Los datos se obtuvieron mediante la aplicación de un cuestionario em línea, autocompletado por el voluntario. Resultados: se encontraron niveles moderados y altos de estrés em los nutricionistas estudiados. Estos resultados son preocupantes, requiriendo acciones combinadas con programas de prevención. Los principales factores de estrés son: deficiencia em la formación y pocas perspectivas de crecimiento profesional. La variable estrés mostro asociación estadística com las variables hijo (p=0,0152) e ingresso mensual (p=0,0387). Conclusión: se hace imprescindible consolidar acciones de intervención encaminadas a prevenir y minimizar este resultado, a través de acciones de orientación en el proceso de formación al ingresso a la organización así como em el desarrollo de habilidades de afrontamiento.Objetivo: identificar o nível de estresse ocupacional de nutricionistas atuantes na alimentação coletiva. Método: estudo transversal e quantitativo realizado com nutricionistas da área de alimentação coletiva, de ambos os sexos. Os dados foram obtidos por meio da aplicação de questionário online, auto preenchido pelo voluntário.  Resultados: verificou-se nível moderado e alto de estresse nos nutricionistas estudados. Esses resultados são preocupantes, sendo necessário ações aliadas a programas de prevenção. Os principais estressores são: deficiência nos treinamentos e pouca perspectiva de crescimento na carreira. A variável estresse apresentou associação estatística com as variáves filhos (p=0,0152) e renda mensal (p=0,0387). Conclusão: torna-se fundamental consolidar ações de intervenções visando prevenir e minimizar tal resultado, por meio de ações de orientação no processo de formação ao ingressar na organização bem como no desenvolvimento de habilidades de enfrentamento.  Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro Escola de Enfermagem Alfredo Pinto Programa de Pós-Graduação em Enfermagem2023-06-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtigo avaliado pelos paresapplication/pdfapplication/pdfhttps://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/1175010.9789/2175-5361.rpcfo.v15.11750Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; Vol. 15 (2023); e-11750Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; Vol. 15 (2023); e-11750Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; v. 15 (2023); e-117502175-53611809-6107reponame:Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Onlineinstname:Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO)instacron:UNIRIOporhttps://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11750/11734https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11750/11735Copyright (c) 2023 Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Onlinehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccesscasaes, Roberta SoaresRodrigues Pereira, BárbaraMarcellini , Paulo Sérgiode Araújo Pires, Danielle Voelcker Ade , GuilhermeAmetista Carvalho Suete Matos , Yoko 2023-01-30T09:25:50Zoai:ojs.seer.unirio.br:article/11750Revistahttps://seer.unirio.br/cuidadofundamental/about/contactPUBhttps://seer.unirio.br/cuidadofundamental/oaiprofunirio@gmail.com||rev.fundamental@gmail.com2175-53611809-6107opendoar:2023-01-30T09:25:50Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online - Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO)false
dc.title.none.fl_str_mv Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food
Estrés laboral em nutricionistas que trabajan em el área de alimentación colectiva
Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food / Estresse ocupacional em nutricionistas atuantes na área de alimentação coletiva
title Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food
spellingShingle Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food
casaes, Roberta Soares
Saúde do trabalhador
Exposição ocupacional
Riscos ocupacionais
Promoção da saúde
ambiente de trabalho.
Working environment
Occupational health
Occupational exposure
Occupational risks
Health promotion
Ambiente de trabajo
Salud laboral
Exposición Profesional
Riesgos laborales
Promoción de la salud
title_short Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food
title_full Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food
title_fullStr Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food
title_full_unstemmed Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food
title_sort Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food
author casaes, Roberta Soares
author_facet casaes, Roberta Soares
Rodrigues Pereira, Bárbara
Marcellini , Paulo Sérgio
de Araújo Pires, Danielle
Voelcker Ade , Guilherme
Ametista Carvalho Suete Matos , Yoko
author_role author
author2 Rodrigues Pereira, Bárbara
Marcellini , Paulo Sérgio
de Araújo Pires, Danielle
Voelcker Ade , Guilherme
Ametista Carvalho Suete Matos , Yoko
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv casaes, Roberta Soares
Rodrigues Pereira, Bárbara
Marcellini , Paulo Sérgio
de Araújo Pires, Danielle
Voelcker Ade , Guilherme
Ametista Carvalho Suete Matos , Yoko
dc.subject.por.fl_str_mv Saúde do trabalhador
Exposição ocupacional
Riscos ocupacionais
Promoção da saúde
ambiente de trabalho.
Working environment
Occupational health
Occupational exposure
Occupational risks
Health promotion
Ambiente de trabajo
Salud laboral
Exposición Profesional
Riesgos laborales
Promoción de la salud
topic Saúde do trabalhador
Exposição ocupacional
Riscos ocupacionais
Promoção da saúde
ambiente de trabalho.
Working environment
Occupational health
Occupational exposure
Occupational risks
Health promotion
Ambiente de trabajo
Salud laboral
Exposición Profesional
Riesgos laborales
Promoción de la salud
description Objective:  to identify the level of occupational stress of nutritionists working in collective feeding. Method: cross-sectional and quantitative study carried out with nutritionists in the área of collective feeding, of both sex. Data were obtained through the application of an online questionnaire, self-completed by the volunteer. Results: moderate and high levels of stress were found in the nutritionists studied. These results are worrying, requiring actions combined with prevention programs. The main stressors are: deficiency in training and little prospecto f career growth. The stress variable showed a statistical association with the child variables (p=0.0152) and monthly income (p=0.0387). Conclusion: it becomes essential to consolidate intervention actions aimed at preventing and minimizing this result, through guidance actions in the training process when joining the organization as well as in the development of coping skills.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-06-30
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Artigo avaliado pelos pares
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11750
10.9789/2175-5361.rpcfo.v15.11750
url https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11750
identifier_str_mv 10.9789/2175-5361.rpcfo.v15.11750
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11750/11734
https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11750/11735
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro Escola de Enfermagem Alfredo Pinto Programa de Pós-Graduação em Enfermagem
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro Escola de Enfermagem Alfredo Pinto Programa de Pós-Graduação em Enfermagem
dc.source.none.fl_str_mv Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; Vol. 15 (2023); e-11750
Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; Vol. 15 (2023); e-11750
Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; v. 15 (2023); e-11750
2175-5361
1809-6107
reponame:Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online
instname:Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO)
instacron:UNIRIO
instname_str Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO)
instacron_str UNIRIO
institution UNIRIO
reponame_str Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online
collection Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online
repository.name.fl_str_mv Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online - Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO)
repository.mail.fl_str_mv profunirio@gmail.com||rev.fundamental@gmail.com
_version_ 1800218886882197504