Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online |
Texto Completo: | https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11750 |
Resumo: | Objective: to identify the level of occupational stress of nutritionists working in collective feeding. Method: cross-sectional and quantitative study carried out with nutritionists in the área of collective feeding, of both sex. Data were obtained through the application of an online questionnaire, self-completed by the volunteer. Results: moderate and high levels of stress were found in the nutritionists studied. These results are worrying, requiring actions combined with prevention programs. The main stressors are: deficiency in training and little prospecto f career growth. The stress variable showed a statistical association with the child variables (p=0.0152) and monthly income (p=0.0387). Conclusion: it becomes essential to consolidate intervention actions aimed at preventing and minimizing this result, through guidance actions in the training process when joining the organization as well as in the development of coping skills. |
id |
UNIRIO-2_c0ab51a46b13e05968e3038a37afca4f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.seer.unirio.br:article/11750 |
network_acronym_str |
UNIRIO-2 |
network_name_str |
Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online |
repository_id_str |
|
spelling |
Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food Estrés laboral em nutricionistas que trabajan em el área de alimentación colectivaOccupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food / Estresse ocupacional em nutricionistas atuantes na área de alimentação coletivaSaúde do trabalhadorExposição ocupacionalRiscos ocupacionaisPromoção da saúdeambiente de trabalho.Working environmentOccupational healthOccupational exposure Occupational risksHealth promotionAmbiente de trabajoSalud laboralExposición ProfesionalRiesgos laboralesPromoción de la saludObjective: to identify the level of occupational stress of nutritionists working in collective feeding. Method: cross-sectional and quantitative study carried out with nutritionists in the área of collective feeding, of both sex. Data were obtained through the application of an online questionnaire, self-completed by the volunteer. Results: moderate and high levels of stress were found in the nutritionists studied. These results are worrying, requiring actions combined with prevention programs. The main stressors are: deficiency in training and little prospecto f career growth. The stress variable showed a statistical association with the child variables (p=0.0152) and monthly income (p=0.0387). Conclusion: it becomes essential to consolidate intervention actions aimed at preventing and minimizing this result, through guidance actions in the training process when joining the organization as well as in the development of coping skills.Objetivo: identificar el nivel de estrés laboral de nutricionistas que trabajan en alimentación colectiva. Método: estudio transversal y cuantitativo realizado con nutricionistas del área de alimentación colectiva, de ambos sexos. Los datos se obtuvieron mediante la aplicación de un cuestionario em línea, autocompletado por el voluntario. Resultados: se encontraron niveles moderados y altos de estrés em los nutricionistas estudiados. Estos resultados son preocupantes, requiriendo acciones combinadas con programas de prevención. Los principales factores de estrés son: deficiencia em la formación y pocas perspectivas de crecimiento profesional. La variable estrés mostro asociación estadística com las variables hijo (p=0,0152) e ingresso mensual (p=0,0387). Conclusión: se hace imprescindible consolidar acciones de intervención encaminadas a prevenir y minimizar este resultado, a través de acciones de orientación en el proceso de formación al ingresso a la organización así como em el desarrollo de habilidades de afrontamiento.Objetivo: identificar o nível de estresse ocupacional de nutricionistas atuantes na alimentação coletiva. Método: estudo transversal e quantitativo realizado com nutricionistas da área de alimentação coletiva, de ambos os sexos. Os dados foram obtidos por meio da aplicação de questionário online, auto preenchido pelo voluntário. Resultados: verificou-se nível moderado e alto de estresse nos nutricionistas estudados. Esses resultados são preocupantes, sendo necessário ações aliadas a programas de prevenção. Os principais estressores são: deficiência nos treinamentos e pouca perspectiva de crescimento na carreira. A variável estresse apresentou associação estatística com as variáves filhos (p=0,0152) e renda mensal (p=0,0387). Conclusão: torna-se fundamental consolidar ações de intervenções visando prevenir e minimizar tal resultado, por meio de ações de orientação no processo de formação ao ingressar na organização bem como no desenvolvimento de habilidades de enfrentamento. Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro Escola de Enfermagem Alfredo Pinto Programa de Pós-Graduação em Enfermagem2023-06-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtigo avaliado pelos paresapplication/pdfapplication/pdfhttps://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/1175010.9789/2175-5361.rpcfo.v15.11750Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; Vol. 15 (2023); e-11750Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; Vol. 15 (2023); e-11750Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; v. 15 (2023); e-117502175-53611809-6107reponame:Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Onlineinstname:Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO)instacron:UNIRIOporhttps://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11750/11734https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11750/11735Copyright (c) 2023 Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Onlinehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccesscasaes, Roberta SoaresRodrigues Pereira, BárbaraMarcellini , Paulo Sérgiode Araújo Pires, Danielle Voelcker Ade , GuilhermeAmetista Carvalho Suete Matos , Yoko 2023-01-30T09:25:50Zoai:ojs.seer.unirio.br:article/11750Revistahttps://seer.unirio.br/cuidadofundamental/about/contactPUBhttps://seer.unirio.br/cuidadofundamental/oaiprofunirio@gmail.com||rev.fundamental@gmail.com2175-53611809-6107opendoar:2023-01-30T09:25:50Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online - Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food Estrés laboral em nutricionistas que trabajan em el área de alimentación colectiva Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food / Estresse ocupacional em nutricionistas atuantes na área de alimentação coletiva |
title |
Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food |
spellingShingle |
Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food casaes, Roberta Soares Saúde do trabalhador Exposição ocupacional Riscos ocupacionais Promoção da saúde ambiente de trabalho. Working environment Occupational health Occupational exposure Occupational risks Health promotion Ambiente de trabajo Salud laboral Exposición Profesional Riesgos laborales Promoción de la salud |
title_short |
Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food |
title_full |
Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food |
title_fullStr |
Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food |
title_full_unstemmed |
Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food |
title_sort |
Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food |
author |
casaes, Roberta Soares |
author_facet |
casaes, Roberta Soares Rodrigues Pereira, Bárbara Marcellini , Paulo Sérgio de Araújo Pires, Danielle Voelcker Ade , Guilherme Ametista Carvalho Suete Matos , Yoko |
author_role |
author |
author2 |
Rodrigues Pereira, Bárbara Marcellini , Paulo Sérgio de Araújo Pires, Danielle Voelcker Ade , Guilherme Ametista Carvalho Suete Matos , Yoko |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
casaes, Roberta Soares Rodrigues Pereira, Bárbara Marcellini , Paulo Sérgio de Araújo Pires, Danielle Voelcker Ade , Guilherme Ametista Carvalho Suete Matos , Yoko |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Saúde do trabalhador Exposição ocupacional Riscos ocupacionais Promoção da saúde ambiente de trabalho. Working environment Occupational health Occupational exposure Occupational risks Health promotion Ambiente de trabajo Salud laboral Exposición Profesional Riesgos laborales Promoción de la salud |
topic |
Saúde do trabalhador Exposição ocupacional Riscos ocupacionais Promoção da saúde ambiente de trabalho. Working environment Occupational health Occupational exposure Occupational risks Health promotion Ambiente de trabajo Salud laboral Exposición Profesional Riesgos laborales Promoción de la salud |
description |
Objective: to identify the level of occupational stress of nutritionists working in collective feeding. Method: cross-sectional and quantitative study carried out with nutritionists in the área of collective feeding, of both sex. Data were obtained through the application of an online questionnaire, self-completed by the volunteer. Results: moderate and high levels of stress were found in the nutritionists studied. These results are worrying, requiring actions combined with prevention programs. The main stressors are: deficiency in training and little prospecto f career growth. The stress variable showed a statistical association with the child variables (p=0.0152) and monthly income (p=0.0387). Conclusion: it becomes essential to consolidate intervention actions aimed at preventing and minimizing this result, through guidance actions in the training process when joining the organization as well as in the development of coping skills. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-06-30 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Artigo avaliado pelos pares |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11750 10.9789/2175-5361.rpcfo.v15.11750 |
url |
https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11750 |
identifier_str_mv |
10.9789/2175-5361.rpcfo.v15.11750 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11750/11734 https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11750/11735 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro Escola de Enfermagem Alfredo Pinto Programa de Pós-Graduação em Enfermagem |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro Escola de Enfermagem Alfredo Pinto Programa de Pós-Graduação em Enfermagem |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; Vol. 15 (2023); e-11750 Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; Vol. 15 (2023); e-11750 Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online; v. 15 (2023); e-11750 2175-5361 1809-6107 reponame:Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online instname:Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO) instacron:UNIRIO |
instname_str |
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO) |
instacron_str |
UNIRIO |
institution |
UNIRIO |
reponame_str |
Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online |
collection |
Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Pesquisa: Cuidado é Fundamental Online - Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO) |
repository.mail.fl_str_mv |
profunirio@gmail.com||rev.fundamental@gmail.com |
_version_ |
1800218886882197504 |