HRM recipes used in the hotel sector: the case of pão de queijo and hamburger
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2008 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Turismo : Visão e Ação (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/203 |
Resumo: | Dealing with people as essential skills within organizations is one of the activities of Human Resources Management. This study seeks to address the main differences in Human Resources Management policies and practices developed by two hotels in a city in the ‘Minas Gerais Triangle’, in the Southeast of Brazil. One is an independent hotel, while the other is part of an international hotel chain. The sources of data collection used include: Organizational documents and publicity materials, direct non-participative observation, and guided interviews with the managers. The hotels are identified in the research results as HA – the independent hotel, and HB – the hotel which is part of an international chain. The results of the research indicate various differences between the two units, highlighting a need to widen the strategic vision in one of them, in order to improve the efficiency of achieving its objectives. Key ey words: Human Resources Management, Strategy, Means of Accommodation |
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HRM recipes used in the hotel sector: the case of pão de queijo and hamburgerRecetas de la ARH utilizadas en el sector hotelero: el caso del pan de queso y de la hamburguesaReceitas da ARH utilizadas no setor hoteleiro: o caso do pão de queijo e do hambúrguerDealing with people as essential skills within organizations is one of the activities of Human Resources Management. This study seeks to address the main differences in Human Resources Management policies and practices developed by two hotels in a city in the ‘Minas Gerais Triangle’, in the Southeast of Brazil. One is an independent hotel, while the other is part of an international hotel chain. The sources of data collection used include: Organizational documents and publicity materials, direct non-participative observation, and guided interviews with the managers. The hotels are identified in the research results as HA – the independent hotel, and HB – the hotel which is part of an international chain. The results of the research indicate various differences between the two units, highlighting a need to widen the strategic vision in one of them, in order to improve the efficiency of achieving its objectives. Key ey words: Human Resources Management, Strategy, Means of AccommodationTrabajar con personas como competencias esenciales dentro de lãs organizaciones, comprende una de las actividades de la Administración de Recursos Humanos. Este estudio, tiene como objetivo general, levantar lãs principales diferencias de lãs políticas y prácticas de la Administración de Recursos Humanos, desarrollada por los hoteles de una ciudad del Triángulo Mineiro; en el sudoeste del Brasil, siendo uno de ellos independiente, y otro hotel de bandera internacional. Entre las fuentes de recolección de datos, se utilizaron: documentos organizacionales y material de divulgación, la observación directa no participante, y entrevistas directas con los gerentes. Los hoteles son identificados en los resultados de la investigación como HA, el hotel independiente, y HB, el hotel de bandera internacional. El resultado de la investigación, apunta a diversas diferencias entre las unidades, destacándose la necesidad de ampliación de la visión estratégica en una de ellas, en pro de uma mayor eficiencia en la consecución de sus objetivos. Palabras claves: Administración de Recursos Humanos, Estrategia, Medios de HospedajeTrabalhar pessoas como competências essenciais dentro das organizações compreende uma das atividades da Administração de Recursos Humanos. Este estudo tem como objetivo geral levantar as principais diferenças das políticas e práticas da Administração de Recursos Humanos desenvolvidas por dois hotéis de uma cidade do Triângulo Mineiro, sudeste do Brasil, sendo um hotel independente e outro hotel de bandeira internacional. Entre as fontes de coleta de dados utilizaram-se: documentos organizacionais e material de divulgação, a observação direta não participante e entrevistas diretivas com os gerentes. Os hotéis são identificados nos resultados da pesquisa como HA, o hotel independente, e HB, o hotel de bandeira internacional. O resultado da pesquisa aponta para diversas diferenças entre as duas unidades, destacando-se a necessidade de ampliação da visão estratégica em uma delas, em prol de maior eficiência na consecução de seus objetivos. Palavras-chaves: Administração de Recursos Humanos, Estratégia, Meios de HospedagemUniversidade do Vale do Itajaí - UNIVALI / SC2008-08-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/20310.14210/rtva.v9n2.p169-184Turismo: Visão e Ação; Vol. 9 No. 2 (2007); 169-184Turismo: Visão e Ação; Vol. 9 Núm. 2 (2007); 169-184Turismo: Visão e Ação; v. 9 n. 2 (2007); 169-1841983-71511415-639310.14210/rtva.v9i2reponame:Turismo : Visão e Ação (Online)instname:Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI)instacron:UNIVALIporhttps://periodicos.univali.br/index.php/rtva/article/view/203/173Ávila, Luciana ResendeValadão Jr, Valdir MachadoSá, Raquel Cristina Radamés deinfo:eu-repo/semantics/openAccess2008-08-14T23:28:41Zoai:ojs.periodicos.univali.br:article/203Revistahttps://periodicos.univali.br/index.php/rtvaPUBhttps://periodicos.univali.br/index.php/rtva/oailuiz.flores@univali.br || revistaturismo@univali.br1983-71511415-6393opendoar:2008-08-14T23:28:41Turismo : Visão e Ação (Online) - Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI)false |
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