Estratégias de manejo de frangos de corte visando qualidade de carcaça e carne
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://www.revista.sbz.org.br/artigo/index.php?artigo=66290 http://hdl.handle.net/11449/141114 |
Resumo: | Poultry production has increased advances in nutrition, management and health requirements allowing the birds to expose all their genetic potential for converting feed into meat. Thus, the concern about product quality is high nowadays. Factors affecting the product quality can mostly be controlled at various stages of management or during slaughter and processing. However, factors such as age at slaughter, sex, stocking rate, fasting time, catch birds, transportation, temperature, hanging, stunning, scalding and cooling affect the composition and meat quality. From this, the search for a quality product should be constant for the continued growth of the poultry industry. Thus, this article aims to point the strategies management that may affect carcass quality and broiler meat. |
id |
UNSP_6aae551c6a167633851e67dfaa89b50c |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/141114 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Estratégias de manejo de frangos de corte visando qualidade de carcaça e carneManagement strategies aimed at broiler carcass and meat qualitySlaughterCondemnationContaminationLesionPre-slaughterAnimal productionAbateCondenaçãoContaminaçãoLesãoPré-abateProdução animalPoultry production has increased advances in nutrition, management and health requirements allowing the birds to expose all their genetic potential for converting feed into meat. Thus, the concern about product quality is high nowadays. Factors affecting the product quality can mostly be controlled at various stages of management or during slaughter and processing. However, factors such as age at slaughter, sex, stocking rate, fasting time, catch birds, transportation, temperature, hanging, stunning, scalding and cooling affect the composition and meat quality. From this, the search for a quality product should be constant for the continued growth of the poultry industry. Thus, this article aims to point the strategies management that may affect carcass quality and broiler meat.A avicultura de corte apresenta crescentes avanços na área de nutrição, manejo e sanidade, proporcionando às aves condições para expor todo o seu potencial genético para a conversão de alimento em carne. Então, atualmente, a preocupação com a qualidade do produto é alta. Os fatores que afetam a qualidade desse produto podem, em sua maioria, ser controlados nas diversas etapas de criação ou durante o abate e processamento. Contudo, fatores como idade de abate, sexo, taxa de lotação, tempo de jejum, apanha das aves, transporte, temperatura ambiente, pendura, atordoamento, escalda e resfriamento afetam a composição e a qualidade da carne. Desta forma, a busca por um produto de qualidade deve ser constante para a continuidade do crescimento da avicultura. Assim, este artigo teve por objetivo apontar as estratégias de manejo que podem afetar a qualidade da carcaça e carne de frangos de corte.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Departamento de Produção Animal, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Departamento de Produção Animal, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Mendes, Ariel Antonio [UNESP]Komiyama, Claudia Marie [UNESP]2016-07-07T12:36:56Z2016-07-07T12:36:56Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article352-357application/pdfhttp://www.revista.sbz.org.br/artigo/index.php?artigo=66290Revista Brasileira de Zootecnia / Brazilian Journal of Animal Science, v. 40, p. 352-357, 2011.1516-3598http://hdl.handle.net/11449/141114ISSN1516-3598-2011-40-352-357.pdfCurrículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Zootecnia / Brazilian Journal of Animal Science0,337info:eu-repo/semantics/openAccess2024-09-09T13:00:28Zoai:repositorio.unesp.br:11449/141114Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestrepositoriounesp@unesp.bropendoar:29462024-09-09T13:00:28Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Estratégias de manejo de frangos de corte visando qualidade de carcaça e carne Management strategies aimed at broiler carcass and meat quality |
title |
Estratégias de manejo de frangos de corte visando qualidade de carcaça e carne |
spellingShingle |
Estratégias de manejo de frangos de corte visando qualidade de carcaça e carne Mendes, Ariel Antonio [UNESP] Slaughter Condemnation Contamination Lesion Pre-slaughter Animal production Abate Condenação Contaminação Lesão Pré-abate Produção animal |
title_short |
Estratégias de manejo de frangos de corte visando qualidade de carcaça e carne |
title_full |
Estratégias de manejo de frangos de corte visando qualidade de carcaça e carne |
title_fullStr |
Estratégias de manejo de frangos de corte visando qualidade de carcaça e carne |
title_full_unstemmed |
Estratégias de manejo de frangos de corte visando qualidade de carcaça e carne |
title_sort |
Estratégias de manejo de frangos de corte visando qualidade de carcaça e carne |
author |
Mendes, Ariel Antonio [UNESP] |
author_facet |
Mendes, Ariel Antonio [UNESP] Komiyama, Claudia Marie [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Komiyama, Claudia Marie [UNESP] |
author2_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Mendes, Ariel Antonio [UNESP] Komiyama, Claudia Marie [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Slaughter Condemnation Contamination Lesion Pre-slaughter Animal production Abate Condenação Contaminação Lesão Pré-abate Produção animal |
topic |
Slaughter Condemnation Contamination Lesion Pre-slaughter Animal production Abate Condenação Contaminação Lesão Pré-abate Produção animal |
description |
Poultry production has increased advances in nutrition, management and health requirements allowing the birds to expose all their genetic potential for converting feed into meat. Thus, the concern about product quality is high nowadays. Factors affecting the product quality can mostly be controlled at various stages of management or during slaughter and processing. However, factors such as age at slaughter, sex, stocking rate, fasting time, catch birds, transportation, temperature, hanging, stunning, scalding and cooling affect the composition and meat quality. From this, the search for a quality product should be constant for the continued growth of the poultry industry. Thus, this article aims to point the strategies management that may affect carcass quality and broiler meat. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011 2016-07-07T12:36:56Z 2016-07-07T12:36:56Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.revista.sbz.org.br/artigo/index.php?artigo=66290 Revista Brasileira de Zootecnia / Brazilian Journal of Animal Science, v. 40, p. 352-357, 2011. 1516-3598 http://hdl.handle.net/11449/141114 ISSN1516-3598-2011-40-352-357.pdf |
url |
http://www.revista.sbz.org.br/artigo/index.php?artigo=66290 http://hdl.handle.net/11449/141114 |
identifier_str_mv |
Revista Brasileira de Zootecnia / Brazilian Journal of Animal Science, v. 40, p. 352-357, 2011. 1516-3598 ISSN1516-3598-2011-40-352-357.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Zootecnia / Brazilian Journal of Animal Science 0,337 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
352-357 application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
Currículo Lattes reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
repositoriounesp@unesp.br |
_version_ |
1810021312625639424 |