CARACTERÍSTICAS MICROBIOLÓGICAS DE LEITE INTEGRAL E BEBIDA LÁCTEA PROCESSADOS POR UAT (ULTRA ALTA TEMPERATURA) AO LONGO DO PERÍODO DE VALIDADE
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Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/1808-1657v78p1292011 http://hdl.handle.net/11449/212440 |
Resumo: | UHT milk and dairy drinks are submitted to the same heat treatment, but they are different products, since the addition of up to 50% of whey is allowed in dairy drinks. The aim of this study was to evaluate the microbiological characteristics of these products in relation to current legislation, during the course of their shelf life. In the present study, 150 samples, 75 of each type of product, from 5 different national brands were analyzed. The 15 samples of each brand were separated into 3 lots containing 5 samples each, analyzed at the beginning, middle and end of the validity period. Upon microbiological analysis all UHT milk samples were in conformance with current legislation. After the samples were opened and chilled for 48 hours, 26.6% of them presented an increased psychrotrophic population. The dairy drink results showed that 12% of the samples were out of conformance with the current legislation. After the samples were opened and chilled for 48 hours, 36% of them presented an increased psychrotrophic population. These results should be considered as an alert in regard to the need for rigorous inspection of UHT milk and dairy drink products. |
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CARACTERÍSTICAS MICROBIOLÓGICAS DE LEITE INTEGRAL E BEBIDA LÁCTEA PROCESSADOS POR UAT (ULTRA ALTA TEMPERATURA) AO LONGO DO PERÍODO DE VALIDADEMICROBIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF WHOLE MILK AND DAIRY DRINK PROCESSED BY UHT (ULTRA-HIGH TEMPERATURE) DURING ITS SHELF LIFEUHT milkdairy drinkmicrobiological characteristicsLeite UATbebida láctea UATmicrobiologiamicro-organismos mesófilosmicro-organismos psicrotróficosUHT milk and dairy drinks are submitted to the same heat treatment, but they are different products, since the addition of up to 50% of whey is allowed in dairy drinks. The aim of this study was to evaluate the microbiological characteristics of these products in relation to current legislation, during the course of their shelf life. In the present study, 150 samples, 75 of each type of product, from 5 different national brands were analyzed. The 15 samples of each brand were separated into 3 lots containing 5 samples each, analyzed at the beginning, middle and end of the validity period. Upon microbiological analysis all UHT milk samples were in conformance with current legislation. After the samples were opened and chilled for 48 hours, 26.6% of them presented an increased psychrotrophic population. The dairy drink results showed that 12% of the samples were out of conformance with the current legislation. After the samples were opened and chilled for 48 hours, 36% of them presented an increased psychrotrophic population. These results should be considered as an alert in regard to the need for rigorous inspection of UHT milk and dairy drink products.O leite integral e a bebida láctea UAT são submetidos ao mesmo tratamento térmico, mas são produtos diferentes, já que na bebida láctea é permitida a adição de até 50% de soro lácteo. Neste estudo, objetivou-se avaliar as características microbiológicas destes produtos com relação à legislação vigente do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA) e, ainda, da população psicrotrófica, ao longo do período de validade. Foram analisadas 150 amostras, 75 de cada produto, a partir de cinco diferentes marcas comerciais nacionais. As 15 amostras de cada marca foram subdivididas em três lotes: início, meio e final do período de validade, cada qual com cinco amostras do mesmo lote. Verificou-se para o leite que todas as amostras de leite UAT estavam de acordo com a legislação vigente. A população de psicrotróficos aumentou em 26,6% das amostras depois que foram abertas e mantidas sob refrigeração por 48 horas. Os resultados para a bebida láctea evidenciaram que 12% das amostras estavam em desacordo com o estabelecido pela legislação vigente. A população de psicrotróficos aumentou em 36% das amostras depois que foram abertas e mantidas sob refrigeração por 48 horas. Tais resultados devem servir de alerta para a necessidade de fiscalização mais rigorosa da bebida láctea UAT, pois parte das amostras não atenderam aos padrões microbiológicos estabelecidos pela legislação.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasCentro Universitário de Rio PretoEscritório de Defesa Agropecuária de RegistroUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasFAPESP: 04/16035-9Instituto BiológicoUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Centro Universitário de Rio PretoEscritório de Defesa Agropecuária de RegistroBürger, K.p. [UNESP]Carvalho, A.c.f.b. [UNESP]Coleone, A.c. [UNESP]Vidal-martins, A.m.c.Cortez, A.l.l.Bürger, C.p. [UNESP]Ferreira, L.m. [UNESP]2021-07-14T10:40:01Z2021-07-14T10:40:01Z2020-08-31info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article129-136application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/1808-1657v78p1292011Arquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 78, n. 1, p. 129-136, 2020.0020-36531808-1657http://hdl.handle.net/11449/21244010.1590/1808-1657v78p1292011S1808-16572011000100129S1808-16572011000100129.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporArquivos do Instituto Biológicoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-05-03T13:20:52Zoai:repositorio.unesp.br:11449/212440Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T22:56:11.205529Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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UHT milk and dairy drinks are submitted to the same heat treatment, but they are different products, since the addition of up to 50% of whey is allowed in dairy drinks. The aim of this study was to evaluate the microbiological characteristics of these products in relation to current legislation, during the course of their shelf life. In the present study, 150 samples, 75 of each type of product, from 5 different national brands were analyzed. The 15 samples of each brand were separated into 3 lots containing 5 samples each, analyzed at the beginning, middle and end of the validity period. Upon microbiological analysis all UHT milk samples were in conformance with current legislation. After the samples were opened and chilled for 48 hours, 26.6% of them presented an increased psychrotrophic population. The dairy drink results showed that 12% of the samples were out of conformance with the current legislation. After the samples were opened and chilled for 48 hours, 36% of them presented an increased psychrotrophic population. These results should be considered as an alert in regard to the need for rigorous inspection of UHT milk and dairy drink products. |
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