Efeito da fermentação fúngica no teor de compostos fenólicos em casca de café robusta

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Palomino Garcia, Lady Rossana [UNESP]
Data de Publicação: 2015
Outros Autores: Del Bianchi, Vanildo Luiz [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/17085
http://hdl.handle.net/11449/129642
Resumo: Coffee husk is an abundant by-product generated by the coffee industry and it can be used for the production of-value-added phenolic compounds. Currently, this residue has no commercial use due to the presence of anti-nutritional compounds and it is returned to the soil or burned. The aim of this study was to evaluate the content of phenolic compounds in Robusta coffee husk, the adequacy of this residue as substrate for fermentation processes, as well as evaluating the influence of fungal solid state fermentation to obtain phenolic compounds from this residue. In the present study, the use of different solvents for the extraction of polyphenols was evaluated and the content was found to be in the range of 96.9-159.5 mg of galic acid (GA).g(-1) substrate, depending on the solvent used. The best solvent was acetone, therefore it was selected for extraction. Studies were carried out to evaluate the effect of solid-state fermentation in the release of phenolic compounds, using the filamentous fungi Penicillium purpurogenum. The total phenolic content increased from 159.5 up to 243.2 mg GA.g(-1) substrate as a result the solid-state fermentation.
id UNSP_a6cb8f105e75468c08c21fd7dc22491f
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/129642
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Efeito da fermentação fúngica no teor de compostos fenólicos em casca de café robustaThe effect of fungal fermentation in phenolics content in robusta coffee huskCoffea canephoraBioactive compoundsSolid state fermentationPenicillium purpurogenumCoffea canephoraCompostos bioativosFermentação em estado sólidoPenicillium purpurogenum.Coffee husk is an abundant by-product generated by the coffee industry and it can be used for the production of-value-added phenolic compounds. Currently, this residue has no commercial use due to the presence of anti-nutritional compounds and it is returned to the soil or burned. The aim of this study was to evaluate the content of phenolic compounds in Robusta coffee husk, the adequacy of this residue as substrate for fermentation processes, as well as evaluating the influence of fungal solid state fermentation to obtain phenolic compounds from this residue. In the present study, the use of different solvents for the extraction of polyphenols was evaluated and the content was found to be in the range of 96.9-159.5 mg of galic acid (GA).g(-1) substrate, depending on the solvent used. The best solvent was acetone, therefore it was selected for extraction. Studies were carried out to evaluate the effect of solid-state fermentation in the release of phenolic compounds, using the filamentous fungi Penicillium purpurogenum. The total phenolic content increased from 159.5 up to 243.2 mg GA.g(-1) substrate as a result the solid-state fermentation.A casca de café é um subproduto abundante gerado pela indústria cafeeira, que pode ser usado para a produção de compostos fenólicos com alto valor agregado. Na atualidade, este resíduo não possui utilização comercial, devido à presença de compostos antinutricionais e é retornado ao solo ou queimado. O objetivo deste trabalho foi a avaliação do teor de compostos fenólicos na casca de café Robusta, a adequação deste resíduo como substrato para processos fermentativos, assim como, a avaliação da influência da fermentação fúngica em estado sólido na obtenção de compostos fenólicos a partir desse resíduo. Foi estudado o uso de diferentes solventes na extração dos polifenóis. O teor de compostos fenólicos na casca de café variou desde 96,9 até 159,5 mg de ácido gálico (AG)·g-1 substrato dependendo do solvente usado. O melhor solvente foi a acetona portanto, o mesmo foi selecionado para as extrações. Foi avaliado o efeito da fermentação em estado sólido na liberação dos compostos fenólicos, usando o fungo filamentosoPenicillium purpurogenum. O conteúdo de fenólicos totais aumentou de 159,5 até 243,2 mg AG·g-1 substrato por efeito da fermentação em estado sólido.Universidade Estadual Paulista, Discente Curso Doutorado Engn &Ciencia Alimentos, Instituto de Biociencias Letras &Ciencias Exatas, Enga Quim, Sao Paulo, SP, BrazilUniversidade Estadual Paulista, Dept Engn &Tecnol Alimentos, Sao Paulo, SP, BrazilUniversidade Estadual Paulista, Discente Curso Doutorado Engn &Ciencia Alimentos, Instituto de Biociencias Letras &Ciencias Exatas, Enga Quim, Sao Paulo, SP, BrazilUniversidade Estadual Paulista, Dept Engn &Tecnol Alimentos, Sao Paulo, SP, BrazilUniv Estadual LondrinaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Palomino Garcia, Lady Rossana [UNESP]Del Bianchi, Vanildo Luiz [UNESP]2015-10-22T06:21:55Z2015-10-22T06:21:55Z2015-01-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article777-786application/pdfhttp://www.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/17085Semina-ciencias Agrarias. Londrina: Univ Estadual Londrina, v. 36, n. 2, p. 777-786, 2015.1676-546Xhttp://hdl.handle.net/11449/12964210.5433/1679-0359.2015v36n2p777WOS:000354991600016WOS000354991600016.pdfWeb of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporSemina-ciencias Agrarias0.349info:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-22T06:07:34Zoai:repositorio.unesp.br:11449/129642Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T15:36:48.132143Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Efeito da fermentação fúngica no teor de compostos fenólicos em casca de café robusta
The effect of fungal fermentation in phenolics content in robusta coffee husk
title Efeito da fermentação fúngica no teor de compostos fenólicos em casca de café robusta
spellingShingle Efeito da fermentação fúngica no teor de compostos fenólicos em casca de café robusta
Palomino Garcia, Lady Rossana [UNESP]
Coffea canephora
Bioactive compounds
Solid state fermentation
Penicillium purpurogenum
Coffea canephora
Compostos bioativos
Fermentação em estado sólido
Penicillium purpurogenum.
title_short Efeito da fermentação fúngica no teor de compostos fenólicos em casca de café robusta
title_full Efeito da fermentação fúngica no teor de compostos fenólicos em casca de café robusta
title_fullStr Efeito da fermentação fúngica no teor de compostos fenólicos em casca de café robusta
title_full_unstemmed Efeito da fermentação fúngica no teor de compostos fenólicos em casca de café robusta
title_sort Efeito da fermentação fúngica no teor de compostos fenólicos em casca de café robusta
author Palomino Garcia, Lady Rossana [UNESP]
author_facet Palomino Garcia, Lady Rossana [UNESP]
Del Bianchi, Vanildo Luiz [UNESP]
author_role author
author2 Del Bianchi, Vanildo Luiz [UNESP]
author2_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Palomino Garcia, Lady Rossana [UNESP]
Del Bianchi, Vanildo Luiz [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Coffea canephora
Bioactive compounds
Solid state fermentation
Penicillium purpurogenum
Coffea canephora
Compostos bioativos
Fermentação em estado sólido
Penicillium purpurogenum.
topic Coffea canephora
Bioactive compounds
Solid state fermentation
Penicillium purpurogenum
Coffea canephora
Compostos bioativos
Fermentação em estado sólido
Penicillium purpurogenum.
description Coffee husk is an abundant by-product generated by the coffee industry and it can be used for the production of-value-added phenolic compounds. Currently, this residue has no commercial use due to the presence of anti-nutritional compounds and it is returned to the soil or burned. The aim of this study was to evaluate the content of phenolic compounds in Robusta coffee husk, the adequacy of this residue as substrate for fermentation processes, as well as evaluating the influence of fungal solid state fermentation to obtain phenolic compounds from this residue. In the present study, the use of different solvents for the extraction of polyphenols was evaluated and the content was found to be in the range of 96.9-159.5 mg of galic acid (GA).g(-1) substrate, depending on the solvent used. The best solvent was acetone, therefore it was selected for extraction. Studies were carried out to evaluate the effect of solid-state fermentation in the release of phenolic compounds, using the filamentous fungi Penicillium purpurogenum. The total phenolic content increased from 159.5 up to 243.2 mg GA.g(-1) substrate as a result the solid-state fermentation.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-10-22T06:21:55Z
2015-10-22T06:21:55Z
2015-01-01
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/17085
Semina-ciencias Agrarias. Londrina: Univ Estadual Londrina, v. 36, n. 2, p. 777-786, 2015.
1676-546X
http://hdl.handle.net/11449/129642
10.5433/1679-0359.2015v36n2p777
WOS:000354991600016
WOS000354991600016.pdf
url http://www.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/17085
http://hdl.handle.net/11449/129642
identifier_str_mv Semina-ciencias Agrarias. Londrina: Univ Estadual Londrina, v. 36, n. 2, p. 777-786, 2015.
1676-546X
10.5433/1679-0359.2015v36n2p777
WOS:000354991600016
WOS000354991600016.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Semina-ciencias Agrarias
0.349
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 777-786
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Univ Estadual Londrina
publisher.none.fl_str_mv Univ Estadual Londrina
dc.source.none.fl_str_mv Web of Science
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128539907588096