Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2008 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v30i1.1159 http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/1159 http://hdl.handle.net/11449/231220 http://hdl.handle.net/11449/212439 http://hdl.handle.net/11449/39703 |
Resumo: | The objective of this work was to evaluate sweet potato cultivars with starch processing capability, on two cultivation periods, in the western region of Paraná (Brazil). Sweet potato was grown at Marechal Cândido Rondon, Paraná State (24º33'40S and 54º04'12W), at a mean annual temperature between 14 and 28ºC. The experiment was designed in complete randomized blocks, in a factorial scheme of 4 cultivars (CNPH 003, CNPH 004, Brazlândia Roxa, and Brazlândia Rosada) and 2 cultivation periods (115 and 183 days), with four repetitions. The evaluated parameters were the root productivities (t ha-1) and the physical and chemical root composition (humidity, pH, acidity, starch, total soluble sugars and fibers). Data was submitted to an analysis of variance (Anova) and the means were compared by the Tukey test at 5% of probability. Results indicated that sweet potato yield at the cultivars was higher during the 183 day cultivation period (average of 9.14 t ha-1) than during the 115 day cultivation period (average of 4.25 t ha-1). Thus the CNPH 003 cultivar seems to be a better indication for starch extraction, due to the lowest fiber content in the root, the driest mass content and the largest yield of starch per area. |
id |
UNSP_9590cc1574ddb6e651812b251b4eaf8a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/243921 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do ParanáYield and quality of roots of sweet potato cultivars in the western region of ParanáFibersIpomoea batatasSoluble sugarsStarch contentIpomoea batatasféculaaçúcares solúveisfibrasThe objective of this work was to evaluate sweet potato cultivars with starch processing capability, on two cultivation periods, in the western region of Paraná (Brazil). Sweet potato was grown at Marechal Cândido Rondon, Paraná State (24º33'40S and 54º04'12W), at a mean annual temperature between 14 and 28ºC. The experiment was designed in complete randomized blocks, in a factorial scheme of 4 cultivars (CNPH 003, CNPH 004, Brazlândia Roxa, and Brazlândia Rosada) and 2 cultivation periods (115 and 183 days), with four repetitions. The evaluated parameters were the root productivities (t ha-1) and the physical and chemical root composition (humidity, pH, acidity, starch, total soluble sugars and fibers). Data was submitted to an analysis of variance (Anova) and the means were compared by the Tukey test at 5% of probability. Results indicated that sweet potato yield at the cultivars was higher during the 183 day cultivation period (average of 9.14 t ha-1) than during the 115 day cultivation period (average of 4.25 t ha-1). Thus the CNPH 003 cultivar seems to be a better indication for starch extraction, due to the lowest fiber content in the root, the driest mass content and the largest yield of starch per area.Objetivou-se avaliar cultivares de batata-doce com aptidão ao processamento de fécula, em duas épocas de colheita. O cultivo da batata-doce foi realizado em Marechal Cândido Rondon, Estado do Paraná (latitude 24º33'40S e longitude 54º04'12W), com temperatura média anual entre 14 e 28ºC. O delineamento experimental foi de blocos ao acaso, em esquema fatorial 4 x 2, com 4 repetições, examinando-se os fatores cultivar (CNPH 003, CNPH 004, Brazlândia Roxa e Brazlândia Rosada) e épocas de colheita (115 e 183 dias). As características avaliadas foram rendimento de raiz tuberosa (t ha-1) e composição física e química da raiz tuberosa (umidade, pH, acidez, fécula, açúcares solúveis totais e fibras). Foi realizada análise de variância e as médias dos tratamentos comparadas pelo teste de Tukey ao nível de 5% de probabilidade. Os cultivares produziram mais na segunda época do que na primeira época de colheita, com média de 9,14 e 4,25 t ha-1, respectivamente. Para a produção de fécula a cultivar CNPH 003 se mostrou mais indicado, dentre os demais, em função da apresentação de raízes com menor teor de fibras, maior teor de massa seca e maior média de fécula por área.Departamento de Agronomia Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Marechal Cândido Rondon, ParanáCentro de Ciências Exatas e Tecnológicas Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Rua Universitária, 2069, 85814-110, Cascavel, ParanáFaculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista, Botucatu, São PauloUniversidade Estadual do Oeste do Paraná, Cascavel, ParanáCentro de Tecnologias para o Agronegócio Instituto São Vicente Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande, Mato Grosso do SulUniversidade Católica Dom Bosco, Instituto São VicenteUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências AgronômicasUniversidade Estadual do Oeste do Paraná, Programa de Pós-graduação em Engenharia AgrícolaUniversidade Estadual do Oeste do Paraná, Departamento de AgronomiaUniversidade Estadual do Oeste do Paraná, Centro de Ciências Exatas e TecnológicasUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências AgronômicasEditora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEMUniversidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacaoUniversidade Católica Dom BoscoUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE)Gomes, Simone DamascenoMoro, Edemar [UNESP]Cereda, Marney PascoliRoesler, Patrícia Vieira Sutil de OliveiraKummer, Ana Carolina Barbosa2022-04-29T08:44:13Z2021-07-14T10:40:01Z2014-05-20T15:30:17Z2022-04-29T08:44:13Z2021-07-14T10:40:01Z2014-05-20T15:30:17Z2008info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article117-122application/pdfapplication/pdfhttp://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v30i1.1159http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/1159Acta Scientiarum - Agronomy, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008.Acta Scientiarum. Agronomy. Maringá, PR, Brazil: Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008.Acta Scientiarum-agronomy. Maringa: Universidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacao, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008.1679-92751807-8621http://hdl.handle.net/11449/231220http://hdl.handle.net/11449/212439http://hdl.handle.net/11449/3970310.4025/actasciagron.v30i1.1159S1807-86212008000100017WOS:0002578753000172-s2.0-72749115310S1807-86212008000100017.pdfWOS000257875300017.pdfScopusSciELOWeb of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporActa Scientiarum: Agronomy0,431info:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-09T06:08:30Zoai:repositorio.unesp.br:11449/243921Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-10-09T06:08:30Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná Yield and quality of roots of sweet potato cultivars in the western region of Paraná |
title |
Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná |
spellingShingle |
Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná Gomes, Simone Damasceno Fibers Ipomoea batatas Soluble sugars Starch content Ipomoea batatas fécula açúcares solúveis fibras |
title_short |
Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná |
title_full |
Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná |
title_fullStr |
Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná |
title_full_unstemmed |
Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná |
title_sort |
Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná |
author |
Gomes, Simone Damasceno |
author_facet |
Gomes, Simone Damasceno Moro, Edemar [UNESP] Cereda, Marney Pascoli Roesler, Patrícia Vieira Sutil de Oliveira Kummer, Ana Carolina Barbosa |
author_role |
author |
author2 |
Moro, Edemar [UNESP] Cereda, Marney Pascoli Roesler, Patrícia Vieira Sutil de Oliveira Kummer, Ana Carolina Barbosa |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Católica Dom Bosco Universidade Estadual Paulista (Unesp) Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Gomes, Simone Damasceno Moro, Edemar [UNESP] Cereda, Marney Pascoli Roesler, Patrícia Vieira Sutil de Oliveira Kummer, Ana Carolina Barbosa |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Fibers Ipomoea batatas Soluble sugars Starch content Ipomoea batatas fécula açúcares solúveis fibras |
topic |
Fibers Ipomoea batatas Soluble sugars Starch content Ipomoea batatas fécula açúcares solúveis fibras |
description |
The objective of this work was to evaluate sweet potato cultivars with starch processing capability, on two cultivation periods, in the western region of Paraná (Brazil). Sweet potato was grown at Marechal Cândido Rondon, Paraná State (24º33'40S and 54º04'12W), at a mean annual temperature between 14 and 28ºC. The experiment was designed in complete randomized blocks, in a factorial scheme of 4 cultivars (CNPH 003, CNPH 004, Brazlândia Roxa, and Brazlândia Rosada) and 2 cultivation periods (115 and 183 days), with four repetitions. The evaluated parameters were the root productivities (t ha-1) and the physical and chemical root composition (humidity, pH, acidity, starch, total soluble sugars and fibers). Data was submitted to an analysis of variance (Anova) and the means were compared by the Tukey test at 5% of probability. Results indicated that sweet potato yield at the cultivars was higher during the 183 day cultivation period (average of 9.14 t ha-1) than during the 115 day cultivation period (average of 4.25 t ha-1). Thus the CNPH 003 cultivar seems to be a better indication for starch extraction, due to the lowest fiber content in the root, the driest mass content and the largest yield of starch per area. |
publishDate |
2008 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2008 2014-05-20T15:30:17Z 2014-05-20T15:30:17Z 2021-07-14T10:40:01Z 2021-07-14T10:40:01Z 2022-04-29T08:44:13Z 2022-04-29T08:44:13Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v30i1.1159 http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/1159 Acta Scientiarum - Agronomy, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008. Acta Scientiarum. Agronomy. Maringá, PR, Brazil: Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008. Acta Scientiarum-agronomy. Maringa: Universidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacao, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008. 1679-9275 1807-8621 http://hdl.handle.net/11449/231220 http://hdl.handle.net/11449/212439 http://hdl.handle.net/11449/39703 10.4025/actasciagron.v30i1.1159 S1807-86212008000100017 WOS:000257875300017 2-s2.0-72749115310 S1807-86212008000100017.pdf WOS000257875300017.pdf |
url |
http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v30i1.1159 http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/1159 http://hdl.handle.net/11449/231220 http://hdl.handle.net/11449/212439 http://hdl.handle.net/11449/39703 |
identifier_str_mv |
Acta Scientiarum - Agronomy, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008. Acta Scientiarum. Agronomy. Maringá, PR, Brazil: Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008. Acta Scientiarum-agronomy. Maringa: Universidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacao, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008. 1679-9275 1807-8621 10.4025/actasciagron.v30i1.1159 S1807-86212008000100017 WOS:000257875300017 2-s2.0-72749115310 S1807-86212008000100017.pdf WOS000257875300017.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Acta Scientiarum: Agronomy 0,431 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
117-122 application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM Universidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacao |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM Universidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacao |
dc.source.none.fl_str_mv |
Scopus SciELO Web of Science reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1792961506250326016 |