Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Gomes, Simone Damasceno
Data de Publicação: 2008
Outros Autores: Moro, Edemar [UNESP], Cereda, Marney Pascoli, Roesler, Patrícia Vieira Sutil de Oliveira, Kummer, Ana Carolina Barbosa
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v30i1.1159
http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/1159
http://hdl.handle.net/11449/231220
http://hdl.handle.net/11449/212439
http://hdl.handle.net/11449/39703
Resumo: The objective of this work was to evaluate sweet potato cultivars with starch processing capability, on two cultivation periods, in the western region of Paraná (Brazil). Sweet potato was grown at Marechal Cândido Rondon, Paraná State (24º33'40S and 54º04'12W), at a mean annual temperature between 14 and 28ºC. The experiment was designed in complete randomized blocks, in a factorial scheme of 4 cultivars (CNPH 003, CNPH 004, Brazlândia Roxa, and Brazlândia Rosada) and 2 cultivation periods (115 and 183 days), with four repetitions. The evaluated parameters were the root productivities (t ha-1) and the physical and chemical root composition (humidity, pH, acidity, starch, total soluble sugars and fibers). Data was submitted to an analysis of variance (Anova) and the means were compared by the Tukey test at 5% of probability. Results indicated that sweet potato yield at the cultivars was higher during the 183 day cultivation period (average of 9.14 t ha-1) than during the 115 day cultivation period (average of 4.25 t ha-1). Thus the CNPH 003 cultivar seems to be a better indication for starch extraction, due to the lowest fiber content in the root, the driest mass content and the largest yield of starch per area.
id UNSP_9590cc1574ddb6e651812b251b4eaf8a
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/243921
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do ParanáYield and quality of roots of sweet potato cultivars in the western region of ParanáFibersIpomoea batatasSoluble sugarsStarch contentIpomoea batatasféculaaçúcares solúveisfibrasThe objective of this work was to evaluate sweet potato cultivars with starch processing capability, on two cultivation periods, in the western region of Paraná (Brazil). Sweet potato was grown at Marechal Cândido Rondon, Paraná State (24º33'40S and 54º04'12W), at a mean annual temperature between 14 and 28ºC. The experiment was designed in complete randomized blocks, in a factorial scheme of 4 cultivars (CNPH 003, CNPH 004, Brazlândia Roxa, and Brazlândia Rosada) and 2 cultivation periods (115 and 183 days), with four repetitions. The evaluated parameters were the root productivities (t ha-1) and the physical and chemical root composition (humidity, pH, acidity, starch, total soluble sugars and fibers). Data was submitted to an analysis of variance (Anova) and the means were compared by the Tukey test at 5% of probability. Results indicated that sweet potato yield at the cultivars was higher during the 183 day cultivation period (average of 9.14 t ha-1) than during the 115 day cultivation period (average of 4.25 t ha-1). Thus the CNPH 003 cultivar seems to be a better indication for starch extraction, due to the lowest fiber content in the root, the driest mass content and the largest yield of starch per area.Objetivou-se avaliar cultivares de batata-doce com aptidão ao processamento de fécula, em duas épocas de colheita. O cultivo da batata-doce foi realizado em Marechal Cândido Rondon, Estado do Paraná (latitude 24º33'40S e longitude 54º04'12W), com temperatura média anual entre 14 e 28ºC. O delineamento experimental foi de blocos ao acaso, em esquema fatorial 4 x 2, com 4 repetições, examinando-se os fatores cultivar (CNPH 003, CNPH 004, Brazlândia Roxa e Brazlândia Rosada) e épocas de colheita (115 e 183 dias). As características avaliadas foram rendimento de raiz tuberosa (t ha-1) e composição física e química da raiz tuberosa (umidade, pH, acidez, fécula, açúcares solúveis totais e fibras). Foi realizada análise de variância e as médias dos tratamentos comparadas pelo teste de Tukey ao nível de 5% de probabilidade. Os cultivares produziram mais na segunda época do que na primeira época de colheita, com média de 9,14 e 4,25 t ha-1, respectivamente. Para a produção de fécula a cultivar CNPH 003 se mostrou mais indicado, dentre os demais, em função da apresentação de raízes com menor teor de fibras, maior teor de massa seca e maior média de fécula por área.Departamento de Agronomia Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Marechal Cândido Rondon, ParanáCentro de Ciências Exatas e Tecnológicas Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Rua Universitária, 2069, 85814-110, Cascavel, ParanáFaculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista, Botucatu, São PauloUniversidade Estadual do Oeste do Paraná, Cascavel, ParanáCentro de Tecnologias para o Agronegócio Instituto São Vicente Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande, Mato Grosso do SulUniversidade Católica Dom Bosco, Instituto São VicenteUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências AgronômicasUniversidade Estadual do Oeste do Paraná, Programa de Pós-graduação em Engenharia AgrícolaUniversidade Estadual do Oeste do Paraná, Departamento de AgronomiaUniversidade Estadual do Oeste do Paraná, Centro de Ciências Exatas e TecnológicasUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências AgronômicasEditora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEMUniversidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacaoUniversidade Católica Dom BoscoUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE)Gomes, Simone DamascenoMoro, Edemar [UNESP]Cereda, Marney PascoliRoesler, Patrícia Vieira Sutil de OliveiraKummer, Ana Carolina Barbosa2022-04-29T08:44:13Z2021-07-14T10:40:01Z2014-05-20T15:30:17Z2022-04-29T08:44:13Z2021-07-14T10:40:01Z2014-05-20T15:30:17Z2008info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article117-122application/pdfapplication/pdfhttp://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v30i1.1159http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/1159Acta Scientiarum - Agronomy, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008.Acta Scientiarum. Agronomy. Maringá, PR, Brazil: Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008.Acta Scientiarum-agronomy. Maringa: Universidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacao, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008.1679-92751807-8621http://hdl.handle.net/11449/231220http://hdl.handle.net/11449/212439http://hdl.handle.net/11449/3970310.4025/actasciagron.v30i1.1159S1807-86212008000100017WOS:0002578753000172-s2.0-72749115310S1807-86212008000100017.pdfWOS000257875300017.pdfScopusSciELOWeb of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporActa Scientiarum: Agronomy0,431info:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-09T06:08:30Zoai:repositorio.unesp.br:11449/243921Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-10-09T06:08:30Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná
Yield and quality of roots of sweet potato cultivars in the western region of Paraná
title Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná
spellingShingle Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná
Gomes, Simone Damasceno
Fibers
Ipomoea batatas
Soluble sugars
Starch content
Ipomoea batatas
fécula
açúcares solúveis
fibras
title_short Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná
title_full Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná
title_fullStr Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná
title_full_unstemmed Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná
title_sort Produção e qualidade de raiz tuberosa de cultivares de batata-doce no oeste do Paraná
author Gomes, Simone Damasceno
author_facet Gomes, Simone Damasceno
Moro, Edemar [UNESP]
Cereda, Marney Pascoli
Roesler, Patrícia Vieira Sutil de Oliveira
Kummer, Ana Carolina Barbosa
author_role author
author2 Moro, Edemar [UNESP]
Cereda, Marney Pascoli
Roesler, Patrícia Vieira Sutil de Oliveira
Kummer, Ana Carolina Barbosa
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Católica Dom Bosco
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE)
dc.contributor.author.fl_str_mv Gomes, Simone Damasceno
Moro, Edemar [UNESP]
Cereda, Marney Pascoli
Roesler, Patrícia Vieira Sutil de Oliveira
Kummer, Ana Carolina Barbosa
dc.subject.por.fl_str_mv Fibers
Ipomoea batatas
Soluble sugars
Starch content
Ipomoea batatas
fécula
açúcares solúveis
fibras
topic Fibers
Ipomoea batatas
Soluble sugars
Starch content
Ipomoea batatas
fécula
açúcares solúveis
fibras
description The objective of this work was to evaluate sweet potato cultivars with starch processing capability, on two cultivation periods, in the western region of Paraná (Brazil). Sweet potato was grown at Marechal Cândido Rondon, Paraná State (24º33'40S and 54º04'12W), at a mean annual temperature between 14 and 28ºC. The experiment was designed in complete randomized blocks, in a factorial scheme of 4 cultivars (CNPH 003, CNPH 004, Brazlândia Roxa, and Brazlândia Rosada) and 2 cultivation periods (115 and 183 days), with four repetitions. The evaluated parameters were the root productivities (t ha-1) and the physical and chemical root composition (humidity, pH, acidity, starch, total soluble sugars and fibers). Data was submitted to an analysis of variance (Anova) and the means were compared by the Tukey test at 5% of probability. Results indicated that sweet potato yield at the cultivars was higher during the 183 day cultivation period (average of 9.14 t ha-1) than during the 115 day cultivation period (average of 4.25 t ha-1). Thus the CNPH 003 cultivar seems to be a better indication for starch extraction, due to the lowest fiber content in the root, the driest mass content and the largest yield of starch per area.
publishDate 2008
dc.date.none.fl_str_mv 2008
2014-05-20T15:30:17Z
2014-05-20T15:30:17Z
2021-07-14T10:40:01Z
2021-07-14T10:40:01Z
2022-04-29T08:44:13Z
2022-04-29T08:44:13Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v30i1.1159
http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/1159
Acta Scientiarum - Agronomy, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008.
Acta Scientiarum. Agronomy. Maringá, PR, Brazil: Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008.
Acta Scientiarum-agronomy. Maringa: Universidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacao, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008.
1679-9275
1807-8621
http://hdl.handle.net/11449/231220
http://hdl.handle.net/11449/212439
http://hdl.handle.net/11449/39703
10.4025/actasciagron.v30i1.1159
S1807-86212008000100017
WOS:000257875300017
2-s2.0-72749115310
S1807-86212008000100017.pdf
WOS000257875300017.pdf
url http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v30i1.1159
http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/1159
http://hdl.handle.net/11449/231220
http://hdl.handle.net/11449/212439
http://hdl.handle.net/11449/39703
identifier_str_mv Acta Scientiarum - Agronomy, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008.
Acta Scientiarum. Agronomy. Maringá, PR, Brazil: Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008.
Acta Scientiarum-agronomy. Maringa: Universidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacao, v. 30, n. 1, p. 117-122, 2008.
1679-9275
1807-8621
10.4025/actasciagron.v30i1.1159
S1807-86212008000100017
WOS:000257875300017
2-s2.0-72749115310
S1807-86212008000100017.pdf
WOS000257875300017.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Acta Scientiarum: Agronomy
0,431
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 117-122
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM
Universidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacao
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM
Universidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacao
dc.source.none.fl_str_mv Scopus
SciELO
Web of Science
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1792961506250326016