Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Torres, Alexandre G
Data de Publicação: 2009
Outros Autores: Trugo, Nádia M F
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Revista de Saúde Pública
Texto Completo: https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32606
Resumo: Recently published data concerning dietary intake of fat and food sources of (n-3) long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) in Brazil are reviewed together with data on biochemical indices of PUFA status during pregnancy and lactation and PUFA composition of breast milk in Brazilian adolescents and adults. Potential inadequacies of docosahexaenoic acid (DHA) status among Brazilian pregnant and lactating women have not yet been thoroughly evaluated. The data reviewed show that dietary intake of food sources of n-3 LCPUFA is low and possibly deficient in Brazil, and that biochemical indices of maternal DHA status and breast milk DHA content are low compared to the international literature. These data indicate inadequate DHA status among Brazilian women during pregnancy and lactation, but this evidence needs confirmation through comprehensive and specific population-based studies.
id USP-23_53b952ef0a419c20a4e8a88af2d0aed7
oai_identifier_str oai:revistas.usp.br:article/32606
network_acronym_str USP-23
network_name_str Revista de Saúde Pública
repository_id_str
spelling Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women Evidencia de estado inadecuado del ácido docosahexaenóico en gestantes y nutrices brasileras Evidência de estado inadequado do ácido docosahexaenóico em gestantes e nutrizes brasileiras LactaçãoGorduras na DietaGorduras InsaturadasÁcidos GraxosConsumo de AlimentosPublicações Periódicas como AssuntoGestaçãoLactanciaGrasas en la DietaGrasas no SaturadasÁcidos GrasosConsumo de AlimentosPublicaciones Periódicas como AsuntoMujeres EmbarazadasLactationDietary FatsFatsUnsaturatedFatty AcidsFood ConsumptionPeriodicals as TopicPregnancy Recently published data concerning dietary intake of fat and food sources of (n-3) long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) in Brazil are reviewed together with data on biochemical indices of PUFA status during pregnancy and lactation and PUFA composition of breast milk in Brazilian adolescents and adults. Potential inadequacies of docosahexaenoic acid (DHA) status among Brazilian pregnant and lactating women have not yet been thoroughly evaluated. The data reviewed show that dietary intake of food sources of n-3 LCPUFA is low and possibly deficient in Brazil, and that biochemical indices of maternal DHA status and breast milk DHA content are low compared to the international literature. These data indicate inadequate DHA status among Brazilian women during pregnancy and lactation, but this evidence needs confirmation through comprehensive and specific population-based studies. Son revisadas informaciones publicadas recientemente sobre la ingestión de tipos de grasas alimenticias y fuentes de alimentos de ácidos grasos poli-insaturados de cadena larga (AGPI-CL) n-3 en Brasil, junto con índices bioquímicos del estado nutricional para AGPI en gestantes y nutrices y la composición en AGPI en la leche de mujeres brasileras adultas y adolescentes. Posibles inadecuaciones del estado nutricional del ácido docosahexaenóico (DHA) en las gestantes y nutrices brasileras aún no fueron investigadas con amplitud y profundidad suficientes en Brasil. Los datos considerados muestran que la ingestión dietética de fuentes de alimentos de AGPI-CL n-3 en Brasil y baja e insuficiente. Así mismo, los índices bioquímicos del estado nutricional materno para el DHA y la proporción de DHA en la leche de mujeres brasileras adultas y adolescentes son bajos, cuando se comparan con datos internacionales. Estos datos indican posible estado inadecuado para el DHA en gestantes y nutrices brasileras, pero estas evidencias merecen confirmación por medio de estudios poblacionales amplios y específicos. São revistas informações publicadas recentemente sobre a ingestão de tipos de gorduras alimentícias e fontes alimentares de ácidos graxos poli-insaturados de cadeia longa (AGPI-CL) n-3 no Brasil, juntamente com índices bioquímicos do estado nutricional para AGPI em gestantes e nutrizes e a composição em AGPI no leite de mulheres brasileiras adultas e adolescentes. Possíveis inadequações do estado nutricional do ácido docosahexaenóico (DHA) nas gestantes e nutrizes brasileiras ainda não foram investigadas com abrangência e profundidade suficientes no Brasil. Os dados considerados mostram que a ingestão dietética de fontes alimentares de AGPI-CL n-3 no Brasil é baixa e insuficiente. Além disso, os índices bioquímicos do estado nutricional materno para o DHA e o teor de DHA no leite de mulheres brasileiras adultas e adolescentes são baixos, quando comparados com dados internacionais. Estes dados indicam possível estado inadequado para o DHA em gestantes e nutrizes brasileiras, mas estas evidências merecem confirmação por meio de estudos populacionais abrangentes e específicos. Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública2009-04-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/3260610.1590/S0034-89102009000200018Revista de Saúde Pública; Vol. 43 No. 2 (2009); 359-368 Revista de Saúde Pública; Vol. 43 Núm. 2 (2009); 359-368 Revista de Saúde Pública; v. 43 n. 2 (2009); 359-368 1518-87870034-8910reponame:Revista de Saúde Públicainstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPenghttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32606/34965Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Públicainfo:eu-repo/semantics/openAccessTorres, Alexandre GTrugo, Nádia M F2012-07-09T01:58:49Zoai:revistas.usp.br:article/32606Revistahttps://www.revistas.usp.br/rsp/indexONGhttps://www.revistas.usp.br/rsp/oairevsp@org.usp.br||revsp1@usp.br1518-87870034-8910opendoar:2012-07-09T01:58:49Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP)false
dc.title.none.fl_str_mv Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women
Evidencia de estado inadecuado del ácido docosahexaenóico en gestantes y nutrices brasileras
Evidência de estado inadequado do ácido docosahexaenóico em gestantes e nutrizes brasileiras
title Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women
spellingShingle Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women
Torres, Alexandre G
Lactação
Gorduras na Dieta
Gorduras Insaturadas
Ácidos Graxos
Consumo de Alimentos
Publicações Periódicas como Assunto
Gestação
Lactancia
Grasas en la Dieta
Grasas no Saturadas
Ácidos Grasos
Consumo de Alimentos
Publicaciones Periódicas como Asunto
Mujeres Embarazadas
Lactation
Dietary Fats
Fats
Unsaturated
Fatty Acids
Food Consumption
Periodicals as Topic
Pregnancy
title_short Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women
title_full Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women
title_fullStr Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women
title_full_unstemmed Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women
title_sort Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women
author Torres, Alexandre G
author_facet Torres, Alexandre G
Trugo, Nádia M F
author_role author
author2 Trugo, Nádia M F
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Torres, Alexandre G
Trugo, Nádia M F
dc.subject.por.fl_str_mv Lactação
Gorduras na Dieta
Gorduras Insaturadas
Ácidos Graxos
Consumo de Alimentos
Publicações Periódicas como Assunto
Gestação
Lactancia
Grasas en la Dieta
Grasas no Saturadas
Ácidos Grasos
Consumo de Alimentos
Publicaciones Periódicas como Asunto
Mujeres Embarazadas
Lactation
Dietary Fats
Fats
Unsaturated
Fatty Acids
Food Consumption
Periodicals as Topic
Pregnancy
topic Lactação
Gorduras na Dieta
Gorduras Insaturadas
Ácidos Graxos
Consumo de Alimentos
Publicações Periódicas como Assunto
Gestação
Lactancia
Grasas en la Dieta
Grasas no Saturadas
Ácidos Grasos
Consumo de Alimentos
Publicaciones Periódicas como Asunto
Mujeres Embarazadas
Lactation
Dietary Fats
Fats
Unsaturated
Fatty Acids
Food Consumption
Periodicals as Topic
Pregnancy
description Recently published data concerning dietary intake of fat and food sources of (n-3) long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) in Brazil are reviewed together with data on biochemical indices of PUFA status during pregnancy and lactation and PUFA composition of breast milk in Brazilian adolescents and adults. Potential inadequacies of docosahexaenoic acid (DHA) status among Brazilian pregnant and lactating women have not yet been thoroughly evaluated. The data reviewed show that dietary intake of food sources of n-3 LCPUFA is low and possibly deficient in Brazil, and that biochemical indices of maternal DHA status and breast milk DHA content are low compared to the international literature. These data indicate inadequate DHA status among Brazilian women during pregnancy and lactation, but this evidence needs confirmation through comprehensive and specific population-based studies.
publishDate 2009
dc.date.none.fl_str_mv 2009-04-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32606
10.1590/S0034-89102009000200018
url https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32606
identifier_str_mv 10.1590/S0034-89102009000200018
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32606/34965
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Pública
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Pública
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública
publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública
dc.source.none.fl_str_mv Revista de Saúde Pública; Vol. 43 No. 2 (2009); 359-368
Revista de Saúde Pública; Vol. 43 Núm. 2 (2009); 359-368
Revista de Saúde Pública; v. 43 n. 2 (2009); 359-368
1518-8787
0034-8910
reponame:Revista de Saúde Pública
instname:Universidade de São Paulo (USP)
instacron:USP
instname_str Universidade de São Paulo (USP)
instacron_str USP
institution USP
reponame_str Revista de Saúde Pública
collection Revista de Saúde Pública
repository.name.fl_str_mv Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP)
repository.mail.fl_str_mv revsp@org.usp.br||revsp1@usp.br
_version_ 1800221789391945728