Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2009 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Revista de Saúde Pública |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32606 |
Resumo: | Recently published data concerning dietary intake of fat and food sources of (n-3) long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) in Brazil are reviewed together with data on biochemical indices of PUFA status during pregnancy and lactation and PUFA composition of breast milk in Brazilian adolescents and adults. Potential inadequacies of docosahexaenoic acid (DHA) status among Brazilian pregnant and lactating women have not yet been thoroughly evaluated. The data reviewed show that dietary intake of food sources of n-3 LCPUFA is low and possibly deficient in Brazil, and that biochemical indices of maternal DHA status and breast milk DHA content are low compared to the international literature. These data indicate inadequate DHA status among Brazilian women during pregnancy and lactation, but this evidence needs confirmation through comprehensive and specific population-based studies. |
id |
USP-23_53b952ef0a419c20a4e8a88af2d0aed7 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:revistas.usp.br:article/32606 |
network_acronym_str |
USP-23 |
network_name_str |
Revista de Saúde Pública |
repository_id_str |
|
spelling |
Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women Evidencia de estado inadecuado del ácido docosahexaenóico en gestantes y nutrices brasileras Evidência de estado inadequado do ácido docosahexaenóico em gestantes e nutrizes brasileiras LactaçãoGorduras na DietaGorduras InsaturadasÁcidos GraxosConsumo de AlimentosPublicações Periódicas como AssuntoGestaçãoLactanciaGrasas en la DietaGrasas no SaturadasÁcidos GrasosConsumo de AlimentosPublicaciones Periódicas como AsuntoMujeres EmbarazadasLactationDietary FatsFatsUnsaturatedFatty AcidsFood ConsumptionPeriodicals as TopicPregnancy Recently published data concerning dietary intake of fat and food sources of (n-3) long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) in Brazil are reviewed together with data on biochemical indices of PUFA status during pregnancy and lactation and PUFA composition of breast milk in Brazilian adolescents and adults. Potential inadequacies of docosahexaenoic acid (DHA) status among Brazilian pregnant and lactating women have not yet been thoroughly evaluated. The data reviewed show that dietary intake of food sources of n-3 LCPUFA is low and possibly deficient in Brazil, and that biochemical indices of maternal DHA status and breast milk DHA content are low compared to the international literature. These data indicate inadequate DHA status among Brazilian women during pregnancy and lactation, but this evidence needs confirmation through comprehensive and specific population-based studies. Son revisadas informaciones publicadas recientemente sobre la ingestión de tipos de grasas alimenticias y fuentes de alimentos de ácidos grasos poli-insaturados de cadena larga (AGPI-CL) n-3 en Brasil, junto con índices bioquímicos del estado nutricional para AGPI en gestantes y nutrices y la composición en AGPI en la leche de mujeres brasileras adultas y adolescentes. Posibles inadecuaciones del estado nutricional del ácido docosahexaenóico (DHA) en las gestantes y nutrices brasileras aún no fueron investigadas con amplitud y profundidad suficientes en Brasil. Los datos considerados muestran que la ingestión dietética de fuentes de alimentos de AGPI-CL n-3 en Brasil y baja e insuficiente. Así mismo, los índices bioquímicos del estado nutricional materno para el DHA y la proporción de DHA en la leche de mujeres brasileras adultas y adolescentes son bajos, cuando se comparan con datos internacionales. Estos datos indican posible estado inadecuado para el DHA en gestantes y nutrices brasileras, pero estas evidencias merecen confirmación por medio de estudios poblacionales amplios y específicos. São revistas informações publicadas recentemente sobre a ingestão de tipos de gorduras alimentícias e fontes alimentares de ácidos graxos poli-insaturados de cadeia longa (AGPI-CL) n-3 no Brasil, juntamente com índices bioquímicos do estado nutricional para AGPI em gestantes e nutrizes e a composição em AGPI no leite de mulheres brasileiras adultas e adolescentes. Possíveis inadequações do estado nutricional do ácido docosahexaenóico (DHA) nas gestantes e nutrizes brasileiras ainda não foram investigadas com abrangência e profundidade suficientes no Brasil. Os dados considerados mostram que a ingestão dietética de fontes alimentares de AGPI-CL n-3 no Brasil é baixa e insuficiente. Além disso, os índices bioquímicos do estado nutricional materno para o DHA e o teor de DHA no leite de mulheres brasileiras adultas e adolescentes são baixos, quando comparados com dados internacionais. Estes dados indicam possível estado inadequado para o DHA em gestantes e nutrizes brasileiras, mas estas evidências merecem confirmação por meio de estudos populacionais abrangentes e específicos. Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública2009-04-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/3260610.1590/S0034-89102009000200018Revista de Saúde Pública; Vol. 43 No. 2 (2009); 359-368 Revista de Saúde Pública; Vol. 43 Núm. 2 (2009); 359-368 Revista de Saúde Pública; v. 43 n. 2 (2009); 359-368 1518-87870034-8910reponame:Revista de Saúde Públicainstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPenghttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32606/34965Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Públicainfo:eu-repo/semantics/openAccessTorres, Alexandre GTrugo, Nádia M F2012-07-09T01:58:49Zoai:revistas.usp.br:article/32606Revistahttps://www.revistas.usp.br/rsp/indexONGhttps://www.revistas.usp.br/rsp/oairevsp@org.usp.br||revsp1@usp.br1518-87870034-8910opendoar:2012-07-09T01:58:49Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women Evidencia de estado inadecuado del ácido docosahexaenóico en gestantes y nutrices brasileras Evidência de estado inadequado do ácido docosahexaenóico em gestantes e nutrizes brasileiras |
title |
Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women |
spellingShingle |
Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women Torres, Alexandre G Lactação Gorduras na Dieta Gorduras Insaturadas Ácidos Graxos Consumo de Alimentos Publicações Periódicas como Assunto Gestação Lactancia Grasas en la Dieta Grasas no Saturadas Ácidos Grasos Consumo de Alimentos Publicaciones Periódicas como Asunto Mujeres Embarazadas Lactation Dietary Fats Fats Unsaturated Fatty Acids Food Consumption Periodicals as Topic Pregnancy |
title_short |
Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women |
title_full |
Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women |
title_fullStr |
Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women |
title_full_unstemmed |
Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women |
title_sort |
Evidence of inadequate docosahexaenoic acid status in Brazilian pregnant and lactating women |
author |
Torres, Alexandre G |
author_facet |
Torres, Alexandre G Trugo, Nádia M F |
author_role |
author |
author2 |
Trugo, Nádia M F |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Torres, Alexandre G Trugo, Nádia M F |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Lactação Gorduras na Dieta Gorduras Insaturadas Ácidos Graxos Consumo de Alimentos Publicações Periódicas como Assunto Gestação Lactancia Grasas en la Dieta Grasas no Saturadas Ácidos Grasos Consumo de Alimentos Publicaciones Periódicas como Asunto Mujeres Embarazadas Lactation Dietary Fats Fats Unsaturated Fatty Acids Food Consumption Periodicals as Topic Pregnancy |
topic |
Lactação Gorduras na Dieta Gorduras Insaturadas Ácidos Graxos Consumo de Alimentos Publicações Periódicas como Assunto Gestação Lactancia Grasas en la Dieta Grasas no Saturadas Ácidos Grasos Consumo de Alimentos Publicaciones Periódicas como Asunto Mujeres Embarazadas Lactation Dietary Fats Fats Unsaturated Fatty Acids Food Consumption Periodicals as Topic Pregnancy |
description |
Recently published data concerning dietary intake of fat and food sources of (n-3) long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) in Brazil are reviewed together with data on biochemical indices of PUFA status during pregnancy and lactation and PUFA composition of breast milk in Brazilian adolescents and adults. Potential inadequacies of docosahexaenoic acid (DHA) status among Brazilian pregnant and lactating women have not yet been thoroughly evaluated. The data reviewed show that dietary intake of food sources of n-3 LCPUFA is low and possibly deficient in Brazil, and that biochemical indices of maternal DHA status and breast milk DHA content are low compared to the international literature. These data indicate inadequate DHA status among Brazilian women during pregnancy and lactation, but this evidence needs confirmation through comprehensive and specific population-based studies. |
publishDate |
2009 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2009-04-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32606 10.1590/S0034-89102009000200018 |
url |
https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32606 |
identifier_str_mv |
10.1590/S0034-89102009000200018 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32606/34965 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Pública info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Pública |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de Saúde Pública; Vol. 43 No. 2 (2009); 359-368 Revista de Saúde Pública; Vol. 43 Núm. 2 (2009); 359-368 Revista de Saúde Pública; v. 43 n. 2 (2009); 359-368 1518-8787 0034-8910 reponame:Revista de Saúde Pública instname:Universidade de São Paulo (USP) instacron:USP |
instname_str |
Universidade de São Paulo (USP) |
instacron_str |
USP |
institution |
USP |
reponame_str |
Revista de Saúde Pública |
collection |
Revista de Saúde Pública |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP) |
repository.mail.fl_str_mv |
revsp@org.usp.br||revsp1@usp.br |
_version_ |
1800221789391945728 |