Evaluation of an obesity prevention program in adolescents of public schools
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por eng |
Título da fonte: | Revista de Saúde Pública |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32930 |
Resumo: | OBJECTIVE: To evaluate the effects of an obesity prevention program on the dietary practices of public school adolescents. METHODS: An intervention was conducted with 331 students aged between 11 and 17 years, enrolled in the 5th and 6th grades of two state public schools in the city of Niterói, Southeastern Brazil, in 2005. These schools were categorized into "intervention schools" (IS) and "control schools" (CS) for comparison. Dietary practices were analyzed using self-administered questionnaires before and after the intervention period: fast food consumption; soft drink consumption; replacement of meals for snacks; consumption of fruits and vegetables; and type of food consumed during school breaks. Chi-square test and McNemar's test were applied to compare proportions, considering a value of p |
id |
USP-23_8d2f2936667929ee38d251b0e2feb128 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:revistas.usp.br:article/32930 |
network_acronym_str |
USP-23 |
network_name_str |
Revista de Saúde Pública |
repository_id_str |
|
spelling |
Evaluation of an obesity prevention program in adolescents of public schools Evaluación de programa de prevención de obesidad en adolescentes de escuelas públicas Avaliação de programa de prevenção de obesidade em adolescentes de escolas públicas AdolescenteObesidade^i1^sprevenção & contrAlimentação EscolarEducação Alimentar e NutricionalEstudos de IntervençãoAdolescenteObesidad^i3^sprevención & contAlimentación EscolarEducación Alimentaria y NutricionalEstudios de IntervenciónAdolescentObesity^i2^sprevention & contSchool FeedingFood and Nutrition EducationIntervention Studies OBJECTIVE: To evaluate the effects of an obesity prevention program on the dietary practices of public school adolescents. METHODS: An intervention was conducted with 331 students aged between 11 and 17 years, enrolled in the 5th and 6th grades of two state public schools in the city of Niterói, Southeastern Brazil, in 2005. These schools were categorized into "intervention schools" (IS) and "control schools" (CS) for comparison. Dietary practices were analyzed using self-administered questionnaires before and after the intervention period: fast food consumption; soft drink consumption; replacement of meals for snacks; consumption of fruits and vegetables; and type of food consumed during school breaks. Chi-square test and McNemar's test were applied to compare proportions, considering a value of p OBJETIVO: Evaluar los efectos de un programa de prevención de obesidad sobre prácticas alimentarias de adolescentes de escuelas públicas. MÉTODOS: Intervención con 331 estudiantes de 11 a 17 años de 5ª y 6ª anos de dos escuelas públicas estatales de Niterói, Sureste de Brasil, en 2005. Las escuelas fueron clasificadas en escuela de intervención (EI) y escuela de control (EC) para comparación. Prácticas alimentarias fueron abordadas en cuestionarios auto-respondidos antes y después del período de intervención: consumo de fast food, consumo de gaseosas, sustitución de comidas por meriendas, consumo de frutas, verduras y legumbres y tipo de alimentación consumida en los intervalos de las clases. Pruebas chi-cuadrado y McNemar se aplicaron para comparar proporciones, considerando valor de p OBJETIVO: Avaliar os efeitos de um programa de prevenção de obesidade sobre práticas alimentares de adolescentes de escolas públicas. MÉTODOS: Intervenção com 331 estudantes de 11 a 17 anos de 5º e 6º anos de duas escolas públicas estaduais de Niterói, RJ, em 2005. As escolas foram classificadas em escola de intervenção (EI) e escola de controle (EC) para comparação. Práticas alimentares foram abordadas em questionários auto-respondidos antes e após o período de intervenção: consumo de fast food, consumo de refrigerantes, substituição de refeições por lanches, consumo de frutas, verduras e legumes e tipo de alimentação consumida nos intervalos das aulas. Testes qui-quadrado e McNemar foram aplicados para comparar proporções, considerando valor de p < 0,05. RESULTADOS: Na linha de base participaram 185 estudantes da EI (82,2% dos elegíveis) e 146 estudantes da EC (70,5% dos elegíveis). Na fase pós-intervenção houve perda de 10,3% dos adolescentes da EI e 27,4% da EC. Não se observaram mudanças significativas nas práticas alimentares na EC. Na EI aumentou a proporção de estudantes que relataram não consumir lanches vendidos por ambulantes (de 36,7% para 50,6%; p = 0,02) e dos jovens que relataram não substituir almoço (de 44,5% para 65,2%; p < 0,01) e jantar (de 38,4% para 54,3%; p < 0,01) por lanches. A principal mudança favorável foi a redução na freqüência de consumo de lanches fast food na EI comparada à EC (72,7% vs 54,4%; p = 0,001). CONCLUSÕES: Mudanças favoráveis nas práticas alimentares dos adolescentes foram encontradas e estimulam a implantação de programas dessa natureza; contudo, intervenções de maior duração precisam ser implementadas e avaliadas quanto a sua efetividade. Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública2011-02-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/3293010.1590/S0034-89102011000100007Revista de Saúde Pública; Vol. 45 No. 1 (2011); 59-68 Revista de Saúde Pública; Vol. 45 Núm. 1 (2011); 59-68 Revista de Saúde Pública; v. 45 n. 1 (2011); 59-68 1518-87870034-8910reponame:Revista de Saúde Públicainstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporenghttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32930/35503https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32930/35504Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Públicainfo:eu-repo/semantics/openAccessVargas, Izabel Cristina da SilvaSichieri, RoselySandre-Pereira, GilzaVeiga, Gloria Valeria da2012-07-11T22:31:44Zoai:revistas.usp.br:article/32930Revistahttps://www.revistas.usp.br/rsp/indexONGhttps://www.revistas.usp.br/rsp/oairevsp@org.usp.br||revsp1@usp.br1518-87870034-8910opendoar:2012-07-11T22:31:44Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Evaluation of an obesity prevention program in adolescents of public schools Evaluación de programa de prevención de obesidad en adolescentes de escuelas públicas Avaliação de programa de prevenção de obesidade em adolescentes de escolas públicas |
title |
Evaluation of an obesity prevention program in adolescents of public schools |
spellingShingle |
Evaluation of an obesity prevention program in adolescents of public schools Vargas, Izabel Cristina da Silva Adolescente Obesidade^i1^sprevenção & contr Alimentação Escolar Educação Alimentar e Nutricional Estudos de Intervenção Adolescente Obesidad^i3^sprevención & cont Alimentación Escolar Educación Alimentaria y Nutricional Estudios de Intervención Adolescent Obesity^i2^sprevention & cont School Feeding Food and Nutrition Education Intervention Studies |
title_short |
Evaluation of an obesity prevention program in adolescents of public schools |
title_full |
Evaluation of an obesity prevention program in adolescents of public schools |
title_fullStr |
Evaluation of an obesity prevention program in adolescents of public schools |
title_full_unstemmed |
Evaluation of an obesity prevention program in adolescents of public schools |
title_sort |
Evaluation of an obesity prevention program in adolescents of public schools |
author |
Vargas, Izabel Cristina da Silva |
author_facet |
Vargas, Izabel Cristina da Silva Sichieri, Rosely Sandre-Pereira, Gilza Veiga, Gloria Valeria da |
author_role |
author |
author2 |
Sichieri, Rosely Sandre-Pereira, Gilza Veiga, Gloria Valeria da |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Vargas, Izabel Cristina da Silva Sichieri, Rosely Sandre-Pereira, Gilza Veiga, Gloria Valeria da |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Adolescente Obesidade^i1^sprevenção & contr Alimentação Escolar Educação Alimentar e Nutricional Estudos de Intervenção Adolescente Obesidad^i3^sprevención & cont Alimentación Escolar Educación Alimentaria y Nutricional Estudios de Intervención Adolescent Obesity^i2^sprevention & cont School Feeding Food and Nutrition Education Intervention Studies |
topic |
Adolescente Obesidade^i1^sprevenção & contr Alimentação Escolar Educação Alimentar e Nutricional Estudos de Intervenção Adolescente Obesidad^i3^sprevención & cont Alimentación Escolar Educación Alimentaria y Nutricional Estudios de Intervención Adolescent Obesity^i2^sprevention & cont School Feeding Food and Nutrition Education Intervention Studies |
description |
OBJECTIVE: To evaluate the effects of an obesity prevention program on the dietary practices of public school adolescents. METHODS: An intervention was conducted with 331 students aged between 11 and 17 years, enrolled in the 5th and 6th grades of two state public schools in the city of Niterói, Southeastern Brazil, in 2005. These schools were categorized into "intervention schools" (IS) and "control schools" (CS) for comparison. Dietary practices were analyzed using self-administered questionnaires before and after the intervention period: fast food consumption; soft drink consumption; replacement of meals for snacks; consumption of fruits and vegetables; and type of food consumed during school breaks. Chi-square test and McNemar's test were applied to compare proportions, considering a value of p |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-02-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32930 10.1590/S0034-89102011000100007 |
url |
https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32930 |
identifier_str_mv |
10.1590/S0034-89102011000100007 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por eng |
language |
por eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32930/35503 https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/32930/35504 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Pública info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Pública |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de Saúde Pública; Vol. 45 No. 1 (2011); 59-68 Revista de Saúde Pública; Vol. 45 Núm. 1 (2011); 59-68 Revista de Saúde Pública; v. 45 n. 1 (2011); 59-68 1518-8787 0034-8910 reponame:Revista de Saúde Pública instname:Universidade de São Paulo (USP) instacron:USP |
instname_str |
Universidade de São Paulo (USP) |
instacron_str |
USP |
institution |
USP |
reponame_str |
Revista de Saúde Pública |
collection |
Revista de Saúde Pública |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP) |
repository.mail.fl_str_mv |
revsp@org.usp.br||revsp1@usp.br |
_version_ |
1800221791736561664 |