Plant age on fruit quality of three orange cultivars
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16335 |
Resumo: | Data on orange fruits (Citrus sinensis (L) Osbeck) taken during three successive years from Pera Rio, Natal and Valência cultivars (six, seven and eight Years old trees), showed differences on fruit composition with the advance of age. The following observations were made: size, weight, pH, soluble solids, titrable acidity, reducing and non-reducing sugars and total carotenoids. The fruits from eight years old trees presented the highest degree of quality. The Valência fruits had the best physical characteristics but the highest sugar content was present on fruits of Natal and Pera cultivars. |
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Plant age on fruit quality of three orange cultivarsInfluência da idade da planta na qualidade dos frutos de três cultivares de laranjeirasfruit compositioncomposição dos frutosData on orange fruits (Citrus sinensis (L) Osbeck) taken during three successive years from Pera Rio, Natal and Valência cultivars (six, seven and eight Years old trees), showed differences on fruit composition with the advance of age. The following observations were made: size, weight, pH, soluble solids, titrable acidity, reducing and non-reducing sugars and total carotenoids. The fruits from eight years old trees presented the highest degree of quality. The Valência fruits had the best physical characteristics but the highest sugar content was present on fruits of Natal and Pera cultivars.Foram determinados o tamanho, o peso, diâmetro, rendimento em suco, sólidos solúveis, acidez titulável, pH, relação sólidos/acidez titulável, açúcares redutores, não-redutores e totais e carotenoides totais em frutos maduros das cultivares de laranjeira (Citrus sinensis (L.) Osbeck) Pera Rio, Natal e Valência, colhidos em plantas com seis, sete e oito anos de idade. Os frutos das árvores de oito anos de idade apresentaram frutos com características físicas e com teores de constituintes físico-químicos e químicos acima dos valores mínimos exigidos para o consumo "in natura" e/ou uso industrial. Também nesta idade, a cultivar Valência apresentou frutos com melhores características físicas, e Pera Rio e Natal, frutos com maiores teores de açúcares.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraCarvalho, Vânia Dêa deChitarra, Maria Isabel FernandesChitarra, Adimilson BoscoMorais, Augusto Ramalho de2014-04-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16335Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.17, n.10, out. 1982; 1509-1513Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.17, n.10, out. 1982; 1509-15131678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16335/10555info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-15T19:48:12Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16335Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-15T19:48:12Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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