Soil nitrogen absorption by corn as affected by crop residues addition

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Demétrio, Ronaldo
Data de Publicação: 1998
Outros Autores: G. Marinho Guerra, José, de Araújo Santos, Gabriel, Lopes de Almeida, Dejair, de-Polli, Helvécio, A. de Oliveira Camargo, Flávio
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4866
Resumo: Various levels of Canavalia brasiliensis and Panicum maximum (20, 40 and 60 t.ha-1) were incorporated into a red-yellow podzolic soil, which was planted with corn. After 102 days in the greenhouse, the C, N, and organic matter fractions content of the soil and the N level dry matter of the plants were measured. One ton of Canavalia brasiliensis or Panicum maximum produced a linear increase of 0.088 or 0.068 mg C.g-1 soil, respectively. The C content of the alkali-soluble soil fraction of the humic fraction was unaltered, but was increased in the humin and free organic material fractions, especially by Canavalia brasiliensis. Nitrogen content increased linearly with the application of one ton of Canavalia brasiliensis or Panicum maximum to 0.0103 or 0.004 mg N.g-1 soil, respectively. There was a rise in the free fulvic acid fraction in soil treated with 40 and 60 t.ha-1 of Canavalia brasiliensis, compared with the control. Canavalia brasiliensis increased the N content of the soil and enhanced the N content of the corn to a level equivalent to that obtained with the application of 560 kg.ha-1 of N.
id EMBRAPA-4_c46aae88b4787b5558894fe5711bf4f1
oai_identifier_str oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/4866
network_acronym_str EMBRAPA-4
network_name_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository_id_str
spelling Soil nitrogen absorption by corn as affected by crop residues additionAbsorção de nitrogênio do solo pelo milho influenciada pela adição de diferentes resíduos de culturasgreen manure; carbon; fulvic acid; humic acid; humin; podsoiladubação verde; carbono; ácido fúlvico; ácido húmico; humina; Podzólico Vermelho-AmareloVarious levels of Canavalia brasiliensis and Panicum maximum (20, 40 and 60 t.ha-1) were incorporated into a red-yellow podzolic soil, which was planted with corn. After 102 days in the greenhouse, the C, N, and organic matter fractions content of the soil and the N level dry matter of the plants were measured. One ton of Canavalia brasiliensis or Panicum maximum produced a linear increase of 0.088 or 0.068 mg C.g-1 soil, respectively. The C content of the alkali-soluble soil fraction of the humic fraction was unaltered, but was increased in the humin and free organic material fractions, especially by Canavalia brasiliensis. Nitrogen content increased linearly with the application of one ton of Canavalia brasiliensis or Panicum maximum to 0.0103 or 0.004 mg N.g-1 soil, respectively. There was a rise in the free fulvic acid fraction in soil treated with 40 and 60 t.ha-1 of Canavalia brasiliensis, compared with the control. Canavalia brasiliensis increased the N content of the soil and enhanced the N content of the corn to a level equivalent to that obtained with the application of 560 kg.ha-1 of N.Avaliou-se o efeito da incorporação da leguminosa feijão-bravo-do-Ceará (Canavalia brasiliensis) e do capim-colonião (Panicum maximum) sobre o conteúdo de C, N e frações da matéria orgânica de um solo Podzólico Vermelho-Amarelo e sobre a produção de matéria seca e acúmulo de N em milho, cultivado em casa de vegetação por 102 dias. Os tratamentos constaram da adição de diferentes doses (20, 40 e 60 t.ha-1) de feijão-bravo e capim-colonião, além de N-mineral e do controle. Observou-se incrementos lineares de 0,088 e 0,068 mg C.g-1 solo, proporcionados pela incorporação de uma tonelada de feijão-bravo e capim-colonião, respectivamente. O conteúdo de C das frações alcalino-solúveis do material húmico não foi alterado, o que não se verificou na fração humina e matéria orgânica livre, com aumento no conteúdo, principalmente nos tratamentos com feijão-bravo. O conteúdo de N aumentou linearmente com a incorporação de feijão-bravo e colonião, correspondendo, respectivamente, a 0,0103 e 0,004 mg N.g-1 solo para cada tonelada do material, detectando-se um aumento na fração ácido fúlvico livre com a incorporação de 40 e 60 t.ha-1 de feijão-bravo, quando comparado ao controle. A incorporação de feijão-bravo aumentou o teor de N do solo, proporcionando maior produção e acúmulo de N no milho, semelhante à obtida com a aplicação de 560 kg.ha-1 de N.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraDemétrio, RonaldoG. Marinho Guerra, Joséde Araújo Santos, GabrielLopes de Almeida, Dejairde-Polli, HelvécioA. de Oliveira Camargo, Flávio1998-04-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4866Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.33, n.4, abr. 1998; 481-486Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.33, n.4, abr. 1998; 481-4861678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4866/7000info:eu-repo/semantics/openAccess2014-11-24T18:33:46Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/4866Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-11-24T18:33:46Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Soil nitrogen absorption by corn as affected by crop residues addition
Absorção de nitrogênio do solo pelo milho influenciada pela adição de diferentes resíduos de culturas
title Soil nitrogen absorption by corn as affected by crop residues addition
spellingShingle Soil nitrogen absorption by corn as affected by crop residues addition
Demétrio, Ronaldo
green manure; carbon; fulvic acid; humic acid; humin; podsoil
adubação verde; carbono; ácido fúlvico; ácido húmico; humina; Podzólico Vermelho-Amarelo
title_short Soil nitrogen absorption by corn as affected by crop residues addition
title_full Soil nitrogen absorption by corn as affected by crop residues addition
title_fullStr Soil nitrogen absorption by corn as affected by crop residues addition
title_full_unstemmed Soil nitrogen absorption by corn as affected by crop residues addition
title_sort Soil nitrogen absorption by corn as affected by crop residues addition
author Demétrio, Ronaldo
author_facet Demétrio, Ronaldo
G. Marinho Guerra, José
de Araújo Santos, Gabriel
Lopes de Almeida, Dejair
de-Polli, Helvécio
A. de Oliveira Camargo, Flávio
author_role author
author2 G. Marinho Guerra, José
de Araújo Santos, Gabriel
Lopes de Almeida, Dejair
de-Polli, Helvécio
A. de Oliveira Camargo, Flávio
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv

dc.contributor.author.fl_str_mv Demétrio, Ronaldo
G. Marinho Guerra, José
de Araújo Santos, Gabriel
Lopes de Almeida, Dejair
de-Polli, Helvécio
A. de Oliveira Camargo, Flávio
dc.subject.por.fl_str_mv green manure; carbon; fulvic acid; humic acid; humin; podsoil
adubação verde; carbono; ácido fúlvico; ácido húmico; humina; Podzólico Vermelho-Amarelo
topic green manure; carbon; fulvic acid; humic acid; humin; podsoil
adubação verde; carbono; ácido fúlvico; ácido húmico; humina; Podzólico Vermelho-Amarelo
description Various levels of Canavalia brasiliensis and Panicum maximum (20, 40 and 60 t.ha-1) were incorporated into a red-yellow podzolic soil, which was planted with corn. After 102 days in the greenhouse, the C, N, and organic matter fractions content of the soil and the N level dry matter of the plants were measured. One ton of Canavalia brasiliensis or Panicum maximum produced a linear increase of 0.088 or 0.068 mg C.g-1 soil, respectively. The C content of the alkali-soluble soil fraction of the humic fraction was unaltered, but was increased in the humin and free organic material fractions, especially by Canavalia brasiliensis. Nitrogen content increased linearly with the application of one ton of Canavalia brasiliensis or Panicum maximum to 0.0103 or 0.004 mg N.g-1 soil, respectively. There was a rise in the free fulvic acid fraction in soil treated with 40 and 60 t.ha-1 of Canavalia brasiliensis, compared with the control. Canavalia brasiliensis increased the N content of the soil and enhanced the N content of the corn to a level equivalent to that obtained with the application of 560 kg.ha-1 of N.
publishDate 1998
dc.date.none.fl_str_mv 1998-04-01
dc.type.none.fl_str_mv
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4866
url https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4866
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4866/7000
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
dc.source.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.33, n.4, abr. 1998; 481-486
Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.33, n.4, abr. 1998; 481-486
1678-3921
0100-104x
reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
collection Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository.name.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br
_version_ 1793416706883846144