Path analysis of jabuticaba tree fruit traits

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Salla, Vanessa Padilha
Data de Publicação: 2015
Outros Autores: Danner, Moeses Andrigo, Citadin, Idemir, Sasso, Simone Aparecida Zolet, Donazzolo, Joel, Gil, Bruna Valéria
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/20223
Resumo: The objective of this work was to identify the direct and indirect effects of jabuticaba (Plinia cauliflora) fruit traits on pulp yield and anthocyanin content in the peel. Fruit from 36 jabuticaba trees were collected at five occurrence sites in the Southwestern region of the state of Paraná, Brazil. Different path analysis strategies were used in the evaluation of the following fruit traits: weight and diameter; pulp yield; seed and peel percentages; contents of total soluble solids, titratable acidity, anthocyanin, and flavonoid; and number of seeds per fruit. Ridge path analysis strategy had better performance than the analysis with the exclusion of traits, particularly under the presence of severe multicollinearity in the data set. Pulp percentage and total soluble solid content can serve as indirect selection parameters for increasing anthocyanin content in jabuticaba peel. Peel percentage is the main trait with determinant effect on jabuticaba pulp percentage, and the indirect selection for fruit with smaller amount of peel can be effective to increase pulp yield.
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spelling Path analysis of jabuticaba tree fruit traitsAnálise de trilha em caracteres de frutos de jabuticabeiraPlinia cauliflora; anthocyanin; multicollinearity; ridge path analysis; pulp yield; indirect selectionPlinia cauliflora; antocianinas; multicolinearidade; regressão em crista; rendimento de polpa; seleção indiretaThe objective of this work was to identify the direct and indirect effects of jabuticaba (Plinia cauliflora) fruit traits on pulp yield and anthocyanin content in the peel. Fruit from 36 jabuticaba trees were collected at five occurrence sites in the Southwestern region of the state of Paraná, Brazil. Different path analysis strategies were used in the evaluation of the following fruit traits: weight and diameter; pulp yield; seed and peel percentages; contents of total soluble solids, titratable acidity, anthocyanin, and flavonoid; and number of seeds per fruit. Ridge path analysis strategy had better performance than the analysis with the exclusion of traits, particularly under the presence of severe multicollinearity in the data set. Pulp percentage and total soluble solid content can serve as indirect selection parameters for increasing anthocyanin content in jabuticaba peel. Peel percentage is the main trait with determinant effect on jabuticaba pulp percentage, and the indirect selection for fruit with smaller amount of peel can be effective to increase pulp yield.O objetivo deste trabalho foi identificar os efeitos diretos e indiretos de caracteres dos frutos de jabuticabeira (Plinia cauliflora) sobre o rendimento de polpa e o teor de antocianinas na casca. Foram coletados frutos de 36 jabuticabeiras, em cinco locais de ocorrência, na região Sudoeste do Paraná. Diferentes estratégias de análise de trilha foram utilizadas na avaliação dos seguintes caracteres dos frutos: peso e diâmetro; rendimento de polpa; percentual de sementes e casca; teores de sólidos solúveis totais, acidez titulável, antocianinas e flavonoides; e número de sementes por fruto. A estratégia de análise de trilha com regressão em crista teve melhor desempenho que a de análise com exclusão de caracteres, principalmente sob presença de multicolinearidade severa no conjunto de dados. O percentual de polpa e o teor de sólidos solúveis totais podem servir de critérios de seleção indireta no aumento do teor de antocianinas na casca da jabuticaba. O percentual de casca é a principal característica com efeito determinante no percentual de polpa de jabuticabas, e a seleção indireta para frutos com menor quantidade de casca pode ser eficaz para aumentar o rendimento de polpa.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (Capes), Fundação Araucária, Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (Capes), Fundação Araucária, Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Salla, Vanessa PadilhaDanner, Moeses AndrigoCitadin, IdemirSasso, Simone Aparecida ZoletDonazzolo, JoelGil, Bruna Valéria2015-04-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/20223Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.50, n.3, mar. 2015; 218-223Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.50, n.3, mar. 2015; 218-2231678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/20223/12889https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/20223/12391info:eu-repo/semantics/openAccess2015-04-10T19:29:25Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/20223Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2015-04-10T19:29:25Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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