Variability among common bean lines for maximum dry matter accumulation in the grains
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27414 |
Resumo: | The objective of this work was to verify if there is variability in the dry matter accumulation rate of grains of the carioca-type common bean, as well as to identify the success of selection for this trait and the best time for harvest. Sixteen lines with carioca-type grains were evaluated in three sowing seasons through samples of five plants obtained at regular intervals. A quadratic equation was used to estimate the number of days to obtain the maximum dry matter in the grains. A low variability was observed among the lines, discouraging selection for this trait. The ideal moment for harvesting is when 100% of the grains present the typical stripes of carioca common bean, which may vary among and within pods of the same plant. If the harvest is carried out before complete physiological maturation is reached, the dry matter in the grains decreases, on average, 2.75% per day. |
id |
EMBRAPA-4_f2457f37bb35bdd5a4a7b055937e0ba1 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/27414 |
network_acronym_str |
EMBRAPA-4 |
network_name_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Variability among common bean lines for maximum dry matter accumulation in the grainsVariabilidade entre linhagens de feijão comum para máximo acúmulo de matéria seca nos grãosPhaseolus vulgaris; grain yield; harvest; physiological maturationPhaseolus vulgaris; produtividade de grãos; colheita; maturação fisiológicaThe objective of this work was to verify if there is variability in the dry matter accumulation rate of grains of the carioca-type common bean, as well as to identify the success of selection for this trait and the best time for harvest. Sixteen lines with carioca-type grains were evaluated in three sowing seasons through samples of five plants obtained at regular intervals. A quadratic equation was used to estimate the number of days to obtain the maximum dry matter in the grains. A low variability was observed among the lines, discouraging selection for this trait. The ideal moment for harvesting is when 100% of the grains present the typical stripes of carioca common bean, which may vary among and within pods of the same plant. If the harvest is carried out before complete physiological maturation is reached, the dry matter in the grains decreases, on average, 2.75% per day.O objetivo deste trabalho foi verificar se há variabilidade na taxa de acúmulo de matéria seca nos grãos de feijão comum do tipo carioca, bem como identificar o sucesso na seleção para este caráter e a melhor época para colheita. Dezesseis linhagens com grãos do tipo carioca foram avaliadas em três épocas de semeadura, por meio de amostras de cinco plantas, obtidas em intervalos regulares. Utilizou-se equação quadrática para estimar o número de dias para obtenção do máximo de matéria seca nos grãos. Observou-se baixa variabilidade entre as linhagens, o que desestimula a seleção para esse caráter. O momento ideal para a colheita é quando 100% dos grãos apresentam as listras típicas do feijão carioca, o que pode variar entre e dentro das vagens da mesma planta. Se a colheita for realizada antes da maturação fisiológica completa ser atingida, a matéria seca nos grãos é reduzida, em média, 2,75% por dia.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e TecnológicoConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e TecnológicoMiguel, Júlio Augusto de CastroTeixeira, Rita de Kassia SiqueiraAbreu, Ângela de Fátima BarbosaRamalho, Magno Antônio PatoSouza, Elaine Aparecida de2023-08-28info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27414Pesquisa Agropecuaria Brasileira; V.58, Jan./Dec., 2023: Publicação contínua em volume anual; e03180Pesquisa Agropecuária Brasileira; V.58, Jan./Dec., 2023: Publicação contínua em volume anual; e031801678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27414/15187Direitos autorais 2023 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-12-14T19:04:57Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/27414Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2023-12-14T19:04:57Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Variability among common bean lines for maximum dry matter accumulation in the grains Variabilidade entre linhagens de feijão comum para máximo acúmulo de matéria seca nos grãos |
title |
Variability among common bean lines for maximum dry matter accumulation in the grains |
spellingShingle |
Variability among common bean lines for maximum dry matter accumulation in the grains Miguel, Júlio Augusto de Castro Phaseolus vulgaris; grain yield; harvest; physiological maturation Phaseolus vulgaris; produtividade de grãos; colheita; maturação fisiológica |
title_short |
Variability among common bean lines for maximum dry matter accumulation in the grains |
title_full |
Variability among common bean lines for maximum dry matter accumulation in the grains |
title_fullStr |
Variability among common bean lines for maximum dry matter accumulation in the grains |
title_full_unstemmed |
Variability among common bean lines for maximum dry matter accumulation in the grains |
title_sort |
Variability among common bean lines for maximum dry matter accumulation in the grains |
author |
Miguel, Júlio Augusto de Castro |
author_facet |
Miguel, Júlio Augusto de Castro Teixeira, Rita de Kassia Siqueira Abreu, Ângela de Fátima Barbosa Ramalho, Magno Antônio Pato Souza, Elaine Aparecida de |
author_role |
author |
author2 |
Teixeira, Rita de Kassia Siqueira Abreu, Ângela de Fátima Barbosa Ramalho, Magno Antônio Pato Souza, Elaine Aparecida de |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Miguel, Júlio Augusto de Castro Teixeira, Rita de Kassia Siqueira Abreu, Ângela de Fátima Barbosa Ramalho, Magno Antônio Pato Souza, Elaine Aparecida de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Phaseolus vulgaris; grain yield; harvest; physiological maturation Phaseolus vulgaris; produtividade de grãos; colheita; maturação fisiológica |
topic |
Phaseolus vulgaris; grain yield; harvest; physiological maturation Phaseolus vulgaris; produtividade de grãos; colheita; maturação fisiológica |
description |
The objective of this work was to verify if there is variability in the dry matter accumulation rate of grains of the carioca-type common bean, as well as to identify the success of selection for this trait and the best time for harvest. Sixteen lines with carioca-type grains were evaluated in three sowing seasons through samples of five plants obtained at regular intervals. A quadratic equation was used to estimate the number of days to obtain the maximum dry matter in the grains. A low variability was observed among the lines, discouraging selection for this trait. The ideal moment for harvesting is when 100% of the grains present the typical stripes of carioca common bean, which may vary among and within pods of the same plant. If the harvest is carried out before complete physiological maturation is reached, the dry matter in the grains decreases, on average, 2.75% per day. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-08-28 |
dc.type.none.fl_str_mv |
|
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27414 |
url |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27414 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27414/15187 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Direitos autorais 2023 Pesquisa Agropecuária Brasileira info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Direitos autorais 2023 Pesquisa Agropecuária Brasileira |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
dc.source.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira; V.58, Jan./Dec., 2023: Publicação contínua em volume anual; e03180 Pesquisa Agropecuária Brasileira; V.58, Jan./Dec., 2023: Publicação contínua em volume anual; e03180 1678-3921 0100-104x reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) instacron:EMBRAPA |
instname_str |
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
instacron_str |
EMBRAPA |
institution |
EMBRAPA |
reponame_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
collection |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
repository.mail.fl_str_mv |
pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br |
_version_ |
1793416665757646848 |