Caracterização dos sistemas de produção e avaliação da qualidade do leite de cabra em unidades de base familiar em Monteiro, Paraíba: estudo de caso.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: MORORÓ, A. M.
Data de Publicação: 2012
Tipo de documento: Tese
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
Texto Completo: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1027521
Resumo: Objetivou-se caracterizar o sistema de produção e avaliar a qualidade do leite caprino em unidades de base familiar no semiárido paraibano. Foram realizadas entrevistas individuais, através de questionários sobre as características socioeconômicas do produtor, da propriedade e dos sistemas de produção. Os sistemas de produção foram caracterizados como Melhorado (SM) e Não Melhorado (SNM) considerando critérios como: administração de concentrado, desmame precoce, monta controlada, tipos raciais, adoção de medidas higiênicas na ordenha, controle de mastite e anotações zootécnicas. Para análise da qualidade do leite dentro de cada sistema, foram coletadas amostras das Unidades Produtoras (UP), após as ordenhas matinais diretamente do latão, por três dias consecutivos antes, e três dias após a utilização do Kit Embrapa de ordenha manual® para caprinos leiteiros. Realizou-se a Contagem de Células Somáticas (CCS) e Contagem Total de Bactérias (CTB) em equipamentos automatizados. Em ambos os sistemas de produção, o regime de criação era semi extensivo com necessidade de maiores cuidados em relação ao manejo alimentar e medidas reprodutivas. A falta de controle sanitário efetivo e a presença de mão de obra não especializada contribuíram para que as medidas básicas de higiene durante a ordenha fossem realizadas de forma inadequada comprometendo a saúde do úbere e a qualidade do leite obtido. Constatouse que os produtores necessitam de capacitação e, consequentemente, adoção de tecnologias para melhorar a produtividade e o leite obtido. A maioria das propriedades, 66,0% foi classificada como SNM, com médias de CCS maiores e de CTB menores que as do SM. Após a utilização do kit de ordenha houve uma diminuição nas médias de CTB, sendo mais acentuado no SM, demonstrando maior eficiência da aplicação do kit de ordenha. O sistema de criação semiextensivo foi o predominante nos casos estudados e se observou poucos cuidados no manejo alimentar, reprodutivo e sanitário. Independente do sistema de produção, a inclusão de novas tecnologias visando à adoção de medidas corretas durante o processo da ordenha foi essencial para aproximar a contagem bacteriana do leite dos limites exigidos pela legislação vigente. Quanto ao perfil celular do leite, além da higiene de ordenha outros fatores como o estágio de lactação e a ocorrência de mastite subclínica devem ser considerados. O uso do Kit Embrapa de Ordenha Manual® para Caprinos Leiteiros durante o processo da ordenha garante uma melhor qualidade ao leite caprino, contribuindo para inserção do produtor na cadeia produtiva, oferecendo um produto que atenda ao mercado consumidor. [Characterization of production systems and quality assessment at goats milk based family units in Monteiro, Paraíba - case study]. The objective was to characterize the production system and evaluate the quality of goat milk in family-based units in the semiarid region of Paraíba. Individual interviews were conducted through questionnaires on the socioeconomic characteristics of the producer, and the property of the production systems. Production systems were characterized as Improved (SM) and Not Improved (SNM) considering criteria such as: management of concentrate, early weaning, monitored breeding, racial types, adopting hygienic measures for milking, mastitis control and zootechnical purposes annotations. For analysis of milk quality in each system, samples were collected from Production Units (PU) after the morning milking directly from raw milk, for three consecutive days before and three days after use of the Embrapa Kit® for manual milking dairy goats. Were performed Somatic Cell Count (SCC) and Total Bacterial Count (CTB) on automated equipments. In both production systems, the system of creation was semi extensive needing higher level of care with respect the feeding and reproductive measures. The lack of effective sanitary control and the presence of unspecialized labor contributed to the basic hygiene during milking were done improperly affecting udder health and milk quality obtained. It was observed that farmers need training and therefore adoption of technologies to improve productivity and milk obtained. Most properties (66.0%) were classified as SNM with mean values of CCS largest and CTB smaller than the SM. After using the kit milking there was a decrease in the averages of CTB, being more pronounced in SM by demonstrating greater efficiency of the application of the milking kit. The system of creating semi-extensive was the predominant in the cases studied and were observed few cares in handling food, and reproductive health. Regardless of the production system, the inclusion of new technologies towards the adoption of correct measurements during the milking process was essential to bring the bacterial count in milk in the limits required by current legislation. As regards of the cellular profile of milk and milking hygiene, other factors such as stage of lactation and subclinical mastitis should be considered. The use of Embrapa Kit Milking Dairy Goats for Manual® during the milking process provides better quality goat milk, contributing for insertion of the producer in the production chain, offering a product which meets the consumer market
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Independente do sistema de produção, a inclusão de novas tecnologias visando à adoção de medidas corretas durante o processo da ordenha foi essencial para aproximar a contagem bacteriana do leite dos limites exigidos pela legislação vigente. Quanto ao perfil celular do leite, além da higiene de ordenha outros fatores como o estágio de lactação e a ocorrência de mastite subclínica devem ser considerados. O uso do Kit Embrapa de Ordenha Manual® para Caprinos Leiteiros durante o processo da ordenha garante uma melhor qualidade ao leite caprino, contribuindo para inserção do produtor na cadeia produtiva, oferecendo um produto que atenda ao mercado consumidor. [Characterization of production systems and quality assessment at goats milk based family units in Monteiro, Paraíba - case study]. The objective was to characterize the production system and evaluate the quality of goat milk in family-based units in the semiarid region of Paraíba. Individual interviews were conducted through questionnaires on the socioeconomic characteristics of the producer, and the property of the production systems. Production systems were characterized as Improved (SM) and Not Improved (SNM) considering criteria such as: management of concentrate, early weaning, monitored breeding, racial types, adopting hygienic measures for milking, mastitis control and zootechnical purposes annotations. For analysis of milk quality in each system, samples were collected from Production Units (PU) after the morning milking directly from raw milk, for three consecutive days before and three days after use of the Embrapa Kit® for manual milking dairy goats. Were performed Somatic Cell Count (SCC) and Total Bacterial Count (CTB) on automated equipments. In both production systems, the system of creation was semi extensive needing higher level of care with respect the feeding and reproductive measures. The lack of effective sanitary control and the presence of unspecialized labor contributed to the basic hygiene during milking were done improperly affecting udder health and milk quality obtained. It was observed that farmers need training and therefore adoption of technologies to improve productivity and milk obtained. Most properties (66.0%) were classified as SNM with mean values of CCS largest and CTB smaller than the SM. After using the kit milking there was a decrease in the averages of CTB, being more pronounced in SM by demonstrating greater efficiency of the application of the milking kit. The system of creating semi-extensive was the predominant in the cases studied and were observed few cares in handling food, and reproductive health. Regardless of the production system, the inclusion of new technologies towards the adoption of correct measurements during the milking process was essential to bring the bacterial count in milk in the limits required by current legislation. As regards of the cellular profile of milk and milking hygiene, other factors such as stage of lactation and subclinical mastitis should be considered. The use of Embrapa Kit Milking Dairy Goats for Manual® during the milking process provides better quality goat milk, contributing for insertion of the producer in the production chain, offering a product which meets the consumer marketDissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Estadual Vale do Acaraú, Sobral. Orientadora: Ângela Maria de Vasconcelos; Coorientadora: Lea Chapaval (CNPC).Alan Martins Mororó.MORORÓ, A. M.2020-02-10T18:08:57Z2020-02-10T18:08:57Z2015-10-2820122020-02-10T18:08:57Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis111 f.2012.http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1027521porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2020-02-10T18:09:05Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1027521Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestopendoar:21542020-02-10T18:09:05falseRepositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542020-02-10T18:09:05Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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MORORÓ, A. M.
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The lack of effective sanitary control and the presence of unspecialized labor contributed to the basic hygiene during milking were done improperly affecting udder health and milk quality obtained. It was observed that farmers need training and therefore adoption of technologies to improve productivity and milk obtained. Most properties (66.0%) were classified as SNM with mean values of CCS largest and CTB smaller than the SM. After using the kit milking there was a decrease in the averages of CTB, being more pronounced in SM by demonstrating greater efficiency of the application of the milking kit. The system of creating semi-extensive was the predominant in the cases studied and were observed few cares in handling food, and reproductive health. Regardless of the production system, the inclusion of new technologies towards the adoption of correct measurements during the milking process was essential to bring the bacterial count in milk in the limits required by current legislation. As regards of the cellular profile of milk and milking hygiene, other factors such as stage of lactation and subclinical mastitis should be considered. The use of Embrapa Kit Milking Dairy Goats for Manual® during the milking process provides better quality goat milk, contributing for insertion of the producer in the production chain, offering a product which meets the consumer market
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