Effect of the harvest season on phenolic composition and oenological parameters of grapes and wines cv. 'touriga nacional' (vitis vinifera l.) Produced under tropical semi-arid climate, in the state of Pernambuco, Brazil.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: OLIVEIRA, J. B. de
Data de Publicação: 2018
Outros Autores: FARIA, D. L., DUARTE, D. F., EGIPTO, R., LAUREANO, O., CASTRO, R. de, PEREIRA, G. E., RICARDO-DA-SILVA, J. M.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
Texto Completo: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103046
Resumo: The northeastern region of São Francisco Valley is the third largest wine producer in Brazil, differentiated by the production of at least two harvests per year, generally in the first and second semesters, respectively. The productive cycle of the vine in the first semester is higher than in the second semester, mainly due to differences in temperature, with maximum and average temperatures of approximately 30 ºC and 26 ºC, respectively. Second semester is characterized by higher temperatures (summer season) and that promote a rapid maturation of the grapes. The objective of this work was to evaluate the phenolic composition, other oenological parameters and the sensorial profile of grapes and wines of cv. 'Touriga Nacional' (Vitis vinifera L.), characterizing grapes and wines from four harvest seasons, two of them referring to the first half of the year and two referring to the second half of the year, using a broad analytical approach. The experimental design consisted of three randomized blocks, with sixty plants marked in different lines and positions (twenty plants in each block at the beginning, middle and end of the vineyard). The results showed that there was a harvesting effect for some of the grape chemical compounds (monomeric anthocyanins, organic acids, condensed tannins and monomeric flavanols, for example) as well as in wines (calcium, monomeric anthocyanins, condensed tannins and monomeric flavanols). Regarding the sensorial profile of the wines, it was possible to observe that higher scores were attributed to floral aroma in wines from the first harvest (first half of the year). Fruity, spice and empyreumatic aromas were higher in wines from second harvest season (second half of the year). For other attributes, there was a tendency for higher variations between the period of study (2014 ? 2017) than between the harvest seasons. Key words: phenolic compounds, red wines, sensory profile, Touriga Nacional, tropical semi-arid grape. A região Nordeste do Vale do São Francisco é a terceira maior produtora de vinho do Brasil, diferenciada pela produção de pelo menos duas vindimas por ano, geralmente no primeiro e segundo semestres, respetivamente. O ciclo produtivo da videira no primeiro semestre é maior do que no segundo semestre, principalmente devido as diferenças de temperaturas, com temperaturas máxima e média de aproximadamente 30 ºC e 26 ºC, respetivamente. O segundo semestre é caracterizado por temperaturas mais altas (época de verão) que promovem uma rápida maturação da uva. O objetivo deste trabalho foi avaliar a composição fenólica, outros parâmetros enológicos e o perfil sensorial de uvas e vinhos da cv. ‘Touriga Nacional’ (Vitis vinifera L.), caracterizando uvas e vinhos de quatro épocas de colheitas, sendo duas referentes ao primeiro semestre e duas referentes ao segundo semestre do ano, utilizando para isso uma ampla abordagem analítica. O delineamento experimental consistiu em três blocos casualizados, com sessenta plantas marcadas em diferentes linhas e posições (vinte plantas em cada bloco, no início, meio e fim da vinha). Os resultados mostraram que houve um efeito da época de colheita para alguns dos compostos da uva (antocianinas monoméricas, ácidos orgânicos, taninos condensados e flavanóis monoméricos, por exemplo) e nos vinhos (cálcio, antocianinas monoméricas, taninos condensados e flavanóis monoméricos). Em relação ao perfil sensorial dos vinhos, foi possível observar que maiores pontuações foram atribuídas ao aroma floral nos vinhos da primeira vindima (primeiro semestre do ano). Aromas frutados, de especiarias e empireumáticos foram maiores nos vinhos da segunda época de colheita (segundo semestre do ano). Para os demais atributos, houve uma tendência para maiores variações entre os anos de estudo do que entre as vindimas. Palavras-chave: compostos fenólicos, vinhos tintos, perfil sensorial, Touriga Nacional, uva tropical semiárida.
id EMBR_4814ebe197f851c65ba9cf49641d5067
oai_identifier_str oai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1103046
network_acronym_str EMBR
network_name_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository_id_str 2154
spelling Effect of the harvest season on phenolic composition and oenological parameters of grapes and wines cv. 'touriga nacional' (vitis vinifera l.) Produced under tropical semi-arid climate, in the state of Pernambuco, Brazil.Sensory profileTouriga NacionalTropical semi-arid grapeCompostos fenólicosVinhos tintosPerfil sensorialUva tropical semiáridaUvaPhenolic compoundsRed winesThe northeastern region of São Francisco Valley is the third largest wine producer in Brazil, differentiated by the production of at least two harvests per year, generally in the first and second semesters, respectively. The productive cycle of the vine in the first semester is higher than in the second semester, mainly due to differences in temperature, with maximum and average temperatures of approximately 30 ºC and 26 ºC, respectively. Second semester is characterized by higher temperatures (summer season) and that promote a rapid maturation of the grapes. The objective of this work was to evaluate the phenolic composition, other oenological parameters and the sensorial profile of grapes and wines of cv. 'Touriga Nacional' (Vitis vinifera L.), characterizing grapes and wines from four harvest seasons, two of them referring to the first half of the year and two referring to the second half of the year, using a broad analytical approach. The experimental design consisted of three randomized blocks, with sixty plants marked in different lines and positions (twenty plants in each block at the beginning, middle and end of the vineyard). The results showed that there was a harvesting effect for some of the grape chemical compounds (monomeric anthocyanins, organic acids, condensed tannins and monomeric flavanols, for example) as well as in wines (calcium, monomeric anthocyanins, condensed tannins and monomeric flavanols). Regarding the sensorial profile of the wines, it was possible to observe that higher scores were attributed to floral aroma in wines from the first harvest (first half of the year). Fruity, spice and empyreumatic aromas were higher in wines from second harvest season (second half of the year). For other attributes, there was a tendency for higher variations between the period of study (2014 ? 2017) than between the harvest seasons. Key words: phenolic compounds, red wines, sensory profile, Touriga Nacional, tropical semi-arid grape. A região Nordeste do Vale do São Francisco é a terceira maior produtora de vinho do Brasil, diferenciada pela produção de pelo menos duas vindimas por ano, geralmente no primeiro e segundo semestres, respetivamente. O ciclo produtivo da videira no primeiro semestre é maior do que no segundo semestre, principalmente devido as diferenças de temperaturas, com temperaturas máxima e média de aproximadamente 30 ºC e 26 ºC, respetivamente. O segundo semestre é caracterizado por temperaturas mais altas (época de verão) que promovem uma rápida maturação da uva. O objetivo deste trabalho foi avaliar a composição fenólica, outros parâmetros enológicos e o perfil sensorial de uvas e vinhos da cv. ‘Touriga Nacional’ (Vitis vinifera L.), caracterizando uvas e vinhos de quatro épocas de colheitas, sendo duas referentes ao primeiro semestre e duas referentes ao segundo semestre do ano, utilizando para isso uma ampla abordagem analítica. O delineamento experimental consistiu em três blocos casualizados, com sessenta plantas marcadas em diferentes linhas e posições (vinte plantas em cada bloco, no início, meio e fim da vinha). Os resultados mostraram que houve um efeito da época de colheita para alguns dos compostos da uva (antocianinas monoméricas, ácidos orgânicos, taninos condensados e flavanóis monoméricos, por exemplo) e nos vinhos (cálcio, antocianinas monoméricas, taninos condensados e flavanóis monoméricos). Em relação ao perfil sensorial dos vinhos, foi possível observar que maiores pontuações foram atribuídas ao aroma floral nos vinhos da primeira vindima (primeiro semestre do ano). Aromas frutados, de especiarias e empireumáticos foram maiores nos vinhos da segunda época de colheita (segundo semestre do ano). Para os demais atributos, houve uma tendência para maiores variações entre os anos de estudo do que entre as vindimas. Palavras-chave: compostos fenólicos, vinhos tintos, perfil sensorial, Touriga Nacional, uva tropical semiárida.Juliane Barreto de Oliveira, LEAF - Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal; Diana Lemos Faria, LEAF - Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal; Daniel Fernandes Duarte, LEAF - Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal; Ricardo Egipto, INIAV, I.P., Pólo de Dois Portos, Quinta da Almoínha, 2565-191 Dois Portos, Portugal.; Olga Laureano, LEAF - Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal; Rogério de Castro, LEAF - Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; Jorge Manuel Ricardo-da-Silva, LEAF - Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal.OLIVEIRA, J. B. deFARIA, D. L.DUARTE, D. F.EGIPTO, R.LAUREANO, O.CASTRO, R. dePEREIRA, G. E.RICARDO-DA-SILVA, J. M.2019-01-04T23:35:48Z2019-01-04T23:35:48Z2019-01-0420182019-04-27T11:11:11Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleCiência e Técnica Vitivinícola, v. 33, n. 2, p. 145-166, 2018.http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/110304610.1051/ctv/20183302145enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2019-01-04T23:35:54Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1103046Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestopendoar:21542019-01-04T23:35:54falseRepositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542019-01-04T23:35:54Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Effect of the harvest season on phenolic composition and oenological parameters of grapes and wines cv. 'touriga nacional' (vitis vinifera l.) Produced under tropical semi-arid climate, in the state of Pernambuco, Brazil.
title Effect of the harvest season on phenolic composition and oenological parameters of grapes and wines cv. 'touriga nacional' (vitis vinifera l.) Produced under tropical semi-arid climate, in the state of Pernambuco, Brazil.
spellingShingle Effect of the harvest season on phenolic composition and oenological parameters of grapes and wines cv. 'touriga nacional' (vitis vinifera l.) Produced under tropical semi-arid climate, in the state of Pernambuco, Brazil.
OLIVEIRA, J. B. de
Sensory profile
Touriga Nacional
Tropical semi-arid grape
Compostos fenólicos
Vinhos tintos
Perfil sensorial
Uva tropical semiárida
Uva
Phenolic compounds
Red wines
title_short Effect of the harvest season on phenolic composition and oenological parameters of grapes and wines cv. 'touriga nacional' (vitis vinifera l.) Produced under tropical semi-arid climate, in the state of Pernambuco, Brazil.
title_full Effect of the harvest season on phenolic composition and oenological parameters of grapes and wines cv. 'touriga nacional' (vitis vinifera l.) Produced under tropical semi-arid climate, in the state of Pernambuco, Brazil.
title_fullStr Effect of the harvest season on phenolic composition and oenological parameters of grapes and wines cv. 'touriga nacional' (vitis vinifera l.) Produced under tropical semi-arid climate, in the state of Pernambuco, Brazil.
title_full_unstemmed Effect of the harvest season on phenolic composition and oenological parameters of grapes and wines cv. 'touriga nacional' (vitis vinifera l.) Produced under tropical semi-arid climate, in the state of Pernambuco, Brazil.
title_sort Effect of the harvest season on phenolic composition and oenological parameters of grapes and wines cv. 'touriga nacional' (vitis vinifera l.) Produced under tropical semi-arid climate, in the state of Pernambuco, Brazil.
author OLIVEIRA, J. B. de
author_facet OLIVEIRA, J. B. de
FARIA, D. L.
DUARTE, D. F.
EGIPTO, R.
LAUREANO, O.
CASTRO, R. de
PEREIRA, G. E.
RICARDO-DA-SILVA, J. M.
author_role author
author2 FARIA, D. L.
DUARTE, D. F.
EGIPTO, R.
LAUREANO, O.
CASTRO, R. de
PEREIRA, G. E.
RICARDO-DA-SILVA, J. M.
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Juliane Barreto de Oliveira, LEAF - Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal; Diana Lemos Faria, LEAF - Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal; Daniel Fernandes Duarte, LEAF - Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal; Ricardo Egipto, INIAV, I.P., Pólo de Dois Portos, Quinta da Almoínha, 2565-191 Dois Portos, Portugal.; Olga Laureano, LEAF - Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal; Rogério de Castro, LEAF - Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; Jorge Manuel Ricardo-da-Silva, LEAF - Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal.
dc.contributor.author.fl_str_mv OLIVEIRA, J. B. de
FARIA, D. L.
DUARTE, D. F.
EGIPTO, R.
LAUREANO, O.
CASTRO, R. de
PEREIRA, G. E.
RICARDO-DA-SILVA, J. M.
dc.subject.por.fl_str_mv Sensory profile
Touriga Nacional
Tropical semi-arid grape
Compostos fenólicos
Vinhos tintos
Perfil sensorial
Uva tropical semiárida
Uva
Phenolic compounds
Red wines
topic Sensory profile
Touriga Nacional
Tropical semi-arid grape
Compostos fenólicos
Vinhos tintos
Perfil sensorial
Uva tropical semiárida
Uva
Phenolic compounds
Red wines
description The northeastern region of São Francisco Valley is the third largest wine producer in Brazil, differentiated by the production of at least two harvests per year, generally in the first and second semesters, respectively. The productive cycle of the vine in the first semester is higher than in the second semester, mainly due to differences in temperature, with maximum and average temperatures of approximately 30 ºC and 26 ºC, respectively. Second semester is characterized by higher temperatures (summer season) and that promote a rapid maturation of the grapes. The objective of this work was to evaluate the phenolic composition, other oenological parameters and the sensorial profile of grapes and wines of cv. 'Touriga Nacional' (Vitis vinifera L.), characterizing grapes and wines from four harvest seasons, two of them referring to the first half of the year and two referring to the second half of the year, using a broad analytical approach. The experimental design consisted of three randomized blocks, with sixty plants marked in different lines and positions (twenty plants in each block at the beginning, middle and end of the vineyard). The results showed that there was a harvesting effect for some of the grape chemical compounds (monomeric anthocyanins, organic acids, condensed tannins and monomeric flavanols, for example) as well as in wines (calcium, monomeric anthocyanins, condensed tannins and monomeric flavanols). Regarding the sensorial profile of the wines, it was possible to observe that higher scores were attributed to floral aroma in wines from the first harvest (first half of the year). Fruity, spice and empyreumatic aromas were higher in wines from second harvest season (second half of the year). For other attributes, there was a tendency for higher variations between the period of study (2014 ? 2017) than between the harvest seasons. Key words: phenolic compounds, red wines, sensory profile, Touriga Nacional, tropical semi-arid grape. A região Nordeste do Vale do São Francisco é a terceira maior produtora de vinho do Brasil, diferenciada pela produção de pelo menos duas vindimas por ano, geralmente no primeiro e segundo semestres, respetivamente. O ciclo produtivo da videira no primeiro semestre é maior do que no segundo semestre, principalmente devido as diferenças de temperaturas, com temperaturas máxima e média de aproximadamente 30 ºC e 26 ºC, respetivamente. O segundo semestre é caracterizado por temperaturas mais altas (época de verão) que promovem uma rápida maturação da uva. O objetivo deste trabalho foi avaliar a composição fenólica, outros parâmetros enológicos e o perfil sensorial de uvas e vinhos da cv. ‘Touriga Nacional’ (Vitis vinifera L.), caracterizando uvas e vinhos de quatro épocas de colheitas, sendo duas referentes ao primeiro semestre e duas referentes ao segundo semestre do ano, utilizando para isso uma ampla abordagem analítica. O delineamento experimental consistiu em três blocos casualizados, com sessenta plantas marcadas em diferentes linhas e posições (vinte plantas em cada bloco, no início, meio e fim da vinha). Os resultados mostraram que houve um efeito da época de colheita para alguns dos compostos da uva (antocianinas monoméricas, ácidos orgânicos, taninos condensados e flavanóis monoméricos, por exemplo) e nos vinhos (cálcio, antocianinas monoméricas, taninos condensados e flavanóis monoméricos). Em relação ao perfil sensorial dos vinhos, foi possível observar que maiores pontuações foram atribuídas ao aroma floral nos vinhos da primeira vindima (primeiro semestre do ano). Aromas frutados, de especiarias e empireumáticos foram maiores nos vinhos da segunda época de colheita (segundo semestre do ano). Para os demais atributos, houve uma tendência para maiores variações entre os anos de estudo do que entre as vindimas. Palavras-chave: compostos fenólicos, vinhos tintos, perfil sensorial, Touriga Nacional, uva tropical semiárida.
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018
2019-01-04T23:35:48Z
2019-01-04T23:35:48Z
2019-01-04
2019-04-27T11:11:11Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv Ciência e Técnica Vitivinícola, v. 33, n. 2, p. 145-166, 2018.
http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103046
10.1051/ctv/20183302145
identifier_str_mv Ciência e Técnica Vitivinícola, v. 33, n. 2, p. 145-166, 2018.
10.1051/ctv/20183302145
url http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103046
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
collection Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv cg-riaa@embrapa.br
_version_ 1794503468388450304