Alternative for reducing phisiological disorders in 'Bartlett' pears.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: ZUCOLOTO, M.
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: ANTONIOLLI, L. R., SIQUEIRA, D. L. de, CZERMAINSKI, A. B. C.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
Texto Completo: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1060459
Resumo: ‘Bartlett’ pears from different harvest dates were assessed regarding to cold storage potential and reduction of physiological disorder incidence. Three harvests, the first (HD1), second (HD2), and third (HD3), were carried out at weekly intervals. The pears were assessed after the harvest, with no exposition to the temperature conditioning, after 20, 40, 60, 80, 100 and 120 days at 0 ± 1 °C and 90 ± 5% RH and after three and six days at room temperature (20 ± 1 °C). Fruit from the early harvest (HD1) showed the smallest incidence of physiological disorder during both cold and room temperature storage. The disorder symptoms became apparent in HD1 fruit after 20 days at cold storage followed by three days at 20 °C, whereas HD2 and HD3 fruit showed the symptoms before being kept in a cold room. ‘Bartlett’ pears harvested at 70.75 N flesh firmness can be stored at 0 ± 1 °C for up to 40 days and preferably commercialized within three days, when they reach the firmness for eating. The extension of cold storage as well as the trade period can result in higher physiological disorder incidence and loss of sensorial quality. Index terms: Pyrus communis L., cold storage, flesh firmness and acceptance. Alternativa para reduzir distúrbios fisiológicos em peras ‘ Bartlett’ Diante dos prejuízos causados pelos distúrbios fisiológicos, objetivou-se avaliar diferentes datas de colheita em relação ao potencial de armazenamento e diminuição da incidência de distúrbios fisiológicos em peras ‘Bartlett’. Foram realizadas três colheitas com intervalos semanais, primeira data de colheita (DC1) realizada em 25 de janeiro, segunda data de colheita (DC2) efetuada em 01 de fevereiro e terceira data de colheita (DC3) realizada em 08 de fevereiro. As peras foram avaliadas logo após a colheita, ou seja, sem o efeito de refrigeração e após 20, 40, 60, 80, 100 e 120 dias de em armazenamento refrigerado 0 ± 1 °C e umidade relativa 90 ± 5% e após três e seis dias em ambiente simulado com temperatura de 20 °C ± 1. Peras ‘Bartlett’ colhidas com firmeza de polpa de 70,75N (DC1) podem ser armazenadas em ambiente refrigerado por até 40 dias e comercializados preferencialmente até três dias. A extensão do armazenamento refrigerado resulta em altas incidências de distúrbios fisiológicos e perdas da qualidade sensorial. Termos para indexação: Pyrus communis L., armazenamento refrigerado, firmeza de polpa e aceitabilidade.
id EMBR_571b77b3e50ff5ea03f7f379656013e2
oai_identifier_str oai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1060459
network_acronym_str EMBR
network_name_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository_id_str 2154
spelling Alternative for reducing phisiological disorders in 'Bartlett' pears.Peras BartlettPotencial de armazenamento a frioAcceptanceFlesh firmnessPyrus communis LPeraDistúrbio FisiológicoCold storage‘Bartlett’ pears from different harvest dates were assessed regarding to cold storage potential and reduction of physiological disorder incidence. Three harvests, the first (HD1), second (HD2), and third (HD3), were carried out at weekly intervals. The pears were assessed after the harvest, with no exposition to the temperature conditioning, after 20, 40, 60, 80, 100 and 120 days at 0 ± 1 °C and 90 ± 5% RH and after three and six days at room temperature (20 ± 1 °C). Fruit from the early harvest (HD1) showed the smallest incidence of physiological disorder during both cold and room temperature storage. The disorder symptoms became apparent in HD1 fruit after 20 days at cold storage followed by three days at 20 °C, whereas HD2 and HD3 fruit showed the symptoms before being kept in a cold room. ‘Bartlett’ pears harvested at 70.75 N flesh firmness can be stored at 0 ± 1 °C for up to 40 days and preferably commercialized within three days, when they reach the firmness for eating. The extension of cold storage as well as the trade period can result in higher physiological disorder incidence and loss of sensorial quality. Index terms: Pyrus communis L., cold storage, flesh firmness and acceptance. Alternativa para reduzir distúrbios fisiológicos em peras ‘ Bartlett’ Diante dos prejuízos causados pelos distúrbios fisiológicos, objetivou-se avaliar diferentes datas de colheita em relação ao potencial de armazenamento e diminuição da incidência de distúrbios fisiológicos em peras ‘Bartlett’. Foram realizadas três colheitas com intervalos semanais, primeira data de colheita (DC1) realizada em 25 de janeiro, segunda data de colheita (DC2) efetuada em 01 de fevereiro e terceira data de colheita (DC3) realizada em 08 de fevereiro. As peras foram avaliadas logo após a colheita, ou seja, sem o efeito de refrigeração e após 20, 40, 60, 80, 100 e 120 dias de em armazenamento refrigerado 0 ± 1 °C e umidade relativa 90 ± 5% e após três e seis dias em ambiente simulado com temperatura de 20 °C ± 1. Peras ‘Bartlett’ colhidas com firmeza de polpa de 70,75N (DC1) podem ser armazenadas em ambiente refrigerado por até 40 dias e comercializados preferencialmente até três dias. A extensão do armazenamento refrigerado resulta em altas incidências de distúrbios fisiológicos e perdas da qualidade sensorial. Termos para indexação: Pyrus communis L., armazenamento refrigerado, firmeza de polpa e aceitabilidade.MOISES ZUCOLOTO, Ph.D, Professor, Federal University of Espírito Santo (UFES), Rodovia BR 101 km 60, Litorâneo, São Mateus - ES, Zip Code: 29932- 540, Brazil. Email: moiseszucoloto@hotmail.com; LUCIMARA ROGERIA ANTONIOLLI, CNPUV; DALMO LOPES DE SIQUEIRA, Ph.D, Professor, Federal University of Viçosa (UFV), Avenida Peter Henry Rolfs, not numbered, Campus Universitário, Viçosa - MG, Brazil, Zip Code: 36570-000. Email: siqueira@ufv.br; ANA BEATRIZ COSTA CZERMAINSKI, CNPUV.ZUCOLOTO, M.ANTONIOLLI, L. R.SIQUEIRA, D. L. deCZERMAINSKI, A. B. C.2017-01-11T11:11:11Z2017-01-11T11:11:11Z2017-01-1120162019-05-06T11:11:11Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleRevista Brasileira de Fruticultura, v. 38, n. 2, p. 374-382, 2016http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/106045910.1590/0100-29452016374enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2017-08-16T04:02:10Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1060459Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestopendoar:21542017-08-16T04:02:10falseRepositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542017-08-16T04:02:10Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Alternative for reducing phisiological disorders in 'Bartlett' pears.
title Alternative for reducing phisiological disorders in 'Bartlett' pears.
spellingShingle Alternative for reducing phisiological disorders in 'Bartlett' pears.
ZUCOLOTO, M.
Peras Bartlett
Potencial de armazenamento a frio
Acceptance
Flesh firmness
Pyrus communis L
Pera
Distúrbio Fisiológico
Cold storage
title_short Alternative for reducing phisiological disorders in 'Bartlett' pears.
title_full Alternative for reducing phisiological disorders in 'Bartlett' pears.
title_fullStr Alternative for reducing phisiological disorders in 'Bartlett' pears.
title_full_unstemmed Alternative for reducing phisiological disorders in 'Bartlett' pears.
title_sort Alternative for reducing phisiological disorders in 'Bartlett' pears.
author ZUCOLOTO, M.
author_facet ZUCOLOTO, M.
ANTONIOLLI, L. R.
SIQUEIRA, D. L. de
CZERMAINSKI, A. B. C.
author_role author
author2 ANTONIOLLI, L. R.
SIQUEIRA, D. L. de
CZERMAINSKI, A. B. C.
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv MOISES ZUCOLOTO, Ph.D, Professor, Federal University of Espírito Santo (UFES), Rodovia BR 101 km 60, Litorâneo, São Mateus - ES, Zip Code: 29932- 540, Brazil. Email: moiseszucoloto@hotmail.com; LUCIMARA ROGERIA ANTONIOLLI, CNPUV; DALMO LOPES DE SIQUEIRA, Ph.D, Professor, Federal University of Viçosa (UFV), Avenida Peter Henry Rolfs, not numbered, Campus Universitário, Viçosa - MG, Brazil, Zip Code: 36570-000. Email: siqueira@ufv.br; ANA BEATRIZ COSTA CZERMAINSKI, CNPUV.
dc.contributor.author.fl_str_mv ZUCOLOTO, M.
ANTONIOLLI, L. R.
SIQUEIRA, D. L. de
CZERMAINSKI, A. B. C.
dc.subject.por.fl_str_mv Peras Bartlett
Potencial de armazenamento a frio
Acceptance
Flesh firmness
Pyrus communis L
Pera
Distúrbio Fisiológico
Cold storage
topic Peras Bartlett
Potencial de armazenamento a frio
Acceptance
Flesh firmness
Pyrus communis L
Pera
Distúrbio Fisiológico
Cold storage
description ‘Bartlett’ pears from different harvest dates were assessed regarding to cold storage potential and reduction of physiological disorder incidence. Three harvests, the first (HD1), second (HD2), and third (HD3), were carried out at weekly intervals. The pears were assessed after the harvest, with no exposition to the temperature conditioning, after 20, 40, 60, 80, 100 and 120 days at 0 ± 1 °C and 90 ± 5% RH and after three and six days at room temperature (20 ± 1 °C). Fruit from the early harvest (HD1) showed the smallest incidence of physiological disorder during both cold and room temperature storage. The disorder symptoms became apparent in HD1 fruit after 20 days at cold storage followed by three days at 20 °C, whereas HD2 and HD3 fruit showed the symptoms before being kept in a cold room. ‘Bartlett’ pears harvested at 70.75 N flesh firmness can be stored at 0 ± 1 °C for up to 40 days and preferably commercialized within three days, when they reach the firmness for eating. The extension of cold storage as well as the trade period can result in higher physiological disorder incidence and loss of sensorial quality. Index terms: Pyrus communis L., cold storage, flesh firmness and acceptance. Alternativa para reduzir distúrbios fisiológicos em peras ‘ Bartlett’ Diante dos prejuízos causados pelos distúrbios fisiológicos, objetivou-se avaliar diferentes datas de colheita em relação ao potencial de armazenamento e diminuição da incidência de distúrbios fisiológicos em peras ‘Bartlett’. Foram realizadas três colheitas com intervalos semanais, primeira data de colheita (DC1) realizada em 25 de janeiro, segunda data de colheita (DC2) efetuada em 01 de fevereiro e terceira data de colheita (DC3) realizada em 08 de fevereiro. As peras foram avaliadas logo após a colheita, ou seja, sem o efeito de refrigeração e após 20, 40, 60, 80, 100 e 120 dias de em armazenamento refrigerado 0 ± 1 °C e umidade relativa 90 ± 5% e após três e seis dias em ambiente simulado com temperatura de 20 °C ± 1. Peras ‘Bartlett’ colhidas com firmeza de polpa de 70,75N (DC1) podem ser armazenadas em ambiente refrigerado por até 40 dias e comercializados preferencialmente até três dias. A extensão do armazenamento refrigerado resulta em altas incidências de distúrbios fisiológicos e perdas da qualidade sensorial. Termos para indexação: Pyrus communis L., armazenamento refrigerado, firmeza de polpa e aceitabilidade.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016
2017-01-11T11:11:11Z
2017-01-11T11:11:11Z
2017-01-11
2019-05-06T11:11:11Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv Revista Brasileira de Fruticultura, v. 38, n. 2, p. 374-382, 2016
http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1060459
10.1590/0100-29452016374
identifier_str_mv Revista Brasileira de Fruticultura, v. 38, n. 2, p. 374-382, 2016
10.1590/0100-29452016374
url http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1060459
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
collection Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv cg-riaa@embrapa.br
_version_ 1794503430740377600