Assessment of economic and environmental performance in citrus-based intercropping systems.
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
Texto Completo: | http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1131124 https://doi.org/10.1590/0100-29452021463 |
Resumo: | Abstract: The economic and environmental performances of agriculture intercropping depend on the complementarities between the crops that make up the system. The objective of this work was to analyze the citrus-based intercropping systems in the Coastal Tablelands region of Northeastern Brazil, aiming to identify the associations of crops with better economic and environmental performances. The study started with the construction of a set of integrated indicators, with which the field information was recorded and the performance indices calculated, based on three principles: Profitability, Productive Efficiency, and Biological Regulation. Citrus orchards in monoculture resulted in lower environmental economic performance indices. The intercropping systems that yielded the best environmental and economic performance indices in the citrus orchards were: cassava; cassava, corn and beans; corn and pumpkin. The indicators associated with these economic-environmental performances were profit, seasonality, productive diversity, profit evenness, plant health control impact level, and efficiency in the use of water, nitrogen, and phosphate. -- Resumo: O desempenho econômico e ambiental do consórcio agrícola depende das complementaridades entre as culturas que compõem o sistema. O objetivo deste trabalho foi analisar os sistemas de consorciação à base de citros na região dos Tabuleiros Costeiros do Nordeste do Brasil, visando a identificar as consorciações de culturas com melhores desempenhos econômico e ambiental. O estudo iniciou-se com a construção de um conjunto de indicadores integrados, com os quais foram registradas as informações de campo e calculados os índices de desempenho, com base em três princípios: Rentabilidade, Eficiência Produtiva e Regulação Biológica. Os pomares de citros em monocultivo resultaram em menores índices de desempenho econômico ambiental. As combinações de cultivos consorciados aos citros que promoveram os melhores índices de desempenho econômico ambiental foram: mandioca; mandioca, milho e feijão; milho e abóbora. Os principais indicadores associados a este desempenho econômico ambiental foram o nível de impacto do controle fitossanitário, a diversidade produtiva, a lucratividade do consórcio, o equilíbrio da rentabilidade, o retorno do investimento em energia fóssil, e a eficiência do uso de água, de nitrogênio e de fósforo. |
id |
EMBR_b31736247000cdb61a3797662db166b3 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1131124 |
network_acronym_str |
EMBR |
network_name_str |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
repository_id_str |
2154 |
spelling |
Assessment of economic and environmental performance in citrus-based intercropping systems.CitriculturaConsorciação de CulturaImpacto EconômicoImpacto AmbientalRentabilidadeCitrusEconomic performanceIntercroppingEconomic impactEnvironmental assessmentEconomic indicatorsAbstract: The economic and environmental performances of agriculture intercropping depend on the complementarities between the crops that make up the system. The objective of this work was to analyze the citrus-based intercropping systems in the Coastal Tablelands region of Northeastern Brazil, aiming to identify the associations of crops with better economic and environmental performances. The study started with the construction of a set of integrated indicators, with which the field information was recorded and the performance indices calculated, based on three principles: Profitability, Productive Efficiency, and Biological Regulation. Citrus orchards in monoculture resulted in lower environmental economic performance indices. The intercropping systems that yielded the best environmental and economic performance indices in the citrus orchards were: cassava; cassava, corn and beans; corn and pumpkin. The indicators associated with these economic-environmental performances were profit, seasonality, productive diversity, profit evenness, plant health control impact level, and efficiency in the use of water, nitrogen, and phosphate. -- Resumo: O desempenho econômico e ambiental do consórcio agrícola depende das complementaridades entre as culturas que compõem o sistema. O objetivo deste trabalho foi analisar os sistemas de consorciação à base de citros na região dos Tabuleiros Costeiros do Nordeste do Brasil, visando a identificar as consorciações de culturas com melhores desempenhos econômico e ambiental. O estudo iniciou-se com a construção de um conjunto de indicadores integrados, com os quais foram registradas as informações de campo e calculados os índices de desempenho, com base em três princípios: Rentabilidade, Eficiência Produtiva e Regulação Biológica. Os pomares de citros em monocultivo resultaram em menores índices de desempenho econômico ambiental. As combinações de cultivos consorciados aos citros que promoveram os melhores índices de desempenho econômico ambiental foram: mandioca; mandioca, milho e feijão; milho e abóbora. Os principais indicadores associados a este desempenho econômico ambiental foram o nível de impacto do controle fitossanitário, a diversidade produtiva, a lucratividade do consórcio, o equilíbrio da rentabilidade, o retorno do investimento em energia fóssil, e a eficiência do uso de água, de nitrogênio e de fósforo.CARLOS ROBERTO MARTINS, CPACT; GERALDO STACHETTI RODRIGUES, CNPMA; INACIO DE BARROS, CNPGL.MARTINS, C. R.RODRIGUES, G. S.BARROS, I. de2021-04-08T02:09:15Z2021-04-08T02:09:15Z2021-04-072021info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleRevista Brasileira de Fruticultura, v. 43, n. 1, e-463, 2021.http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1131124https://doi.org/10.1590/0100-29452021463enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2021-04-08T02:09:25Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1131124Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestopendoar:21542021-04-08T02:09:25falseRepositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542021-04-08T02:09:25Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Assessment of economic and environmental performance in citrus-based intercropping systems. |
title |
Assessment of economic and environmental performance in citrus-based intercropping systems. |
spellingShingle |
Assessment of economic and environmental performance in citrus-based intercropping systems. MARTINS, C. R. Citricultura Consorciação de Cultura Impacto Econômico Impacto Ambiental Rentabilidade Citrus Economic performance Intercropping Economic impact Environmental assessment Economic indicators |
title_short |
Assessment of economic and environmental performance in citrus-based intercropping systems. |
title_full |
Assessment of economic and environmental performance in citrus-based intercropping systems. |
title_fullStr |
Assessment of economic and environmental performance in citrus-based intercropping systems. |
title_full_unstemmed |
Assessment of economic and environmental performance in citrus-based intercropping systems. |
title_sort |
Assessment of economic and environmental performance in citrus-based intercropping systems. |
author |
MARTINS, C. R. |
author_facet |
MARTINS, C. R. RODRIGUES, G. S. BARROS, I. de |
author_role |
author |
author2 |
RODRIGUES, G. S. BARROS, I. de |
author2_role |
author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
CARLOS ROBERTO MARTINS, CPACT; GERALDO STACHETTI RODRIGUES, CNPMA; INACIO DE BARROS, CNPGL. |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
MARTINS, C. R. RODRIGUES, G. S. BARROS, I. de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Citricultura Consorciação de Cultura Impacto Econômico Impacto Ambiental Rentabilidade Citrus Economic performance Intercropping Economic impact Environmental assessment Economic indicators |
topic |
Citricultura Consorciação de Cultura Impacto Econômico Impacto Ambiental Rentabilidade Citrus Economic performance Intercropping Economic impact Environmental assessment Economic indicators |
description |
Abstract: The economic and environmental performances of agriculture intercropping depend on the complementarities between the crops that make up the system. The objective of this work was to analyze the citrus-based intercropping systems in the Coastal Tablelands region of Northeastern Brazil, aiming to identify the associations of crops with better economic and environmental performances. The study started with the construction of a set of integrated indicators, with which the field information was recorded and the performance indices calculated, based on three principles: Profitability, Productive Efficiency, and Biological Regulation. Citrus orchards in monoculture resulted in lower environmental economic performance indices. The intercropping systems that yielded the best environmental and economic performance indices in the citrus orchards were: cassava; cassava, corn and beans; corn and pumpkin. The indicators associated with these economic-environmental performances were profit, seasonality, productive diversity, profit evenness, plant health control impact level, and efficiency in the use of water, nitrogen, and phosphate. -- Resumo: O desempenho econômico e ambiental do consórcio agrícola depende das complementaridades entre as culturas que compõem o sistema. O objetivo deste trabalho foi analisar os sistemas de consorciação à base de citros na região dos Tabuleiros Costeiros do Nordeste do Brasil, visando a identificar as consorciações de culturas com melhores desempenhos econômico e ambiental. O estudo iniciou-se com a construção de um conjunto de indicadores integrados, com os quais foram registradas as informações de campo e calculados os índices de desempenho, com base em três princípios: Rentabilidade, Eficiência Produtiva e Regulação Biológica. Os pomares de citros em monocultivo resultaram em menores índices de desempenho econômico ambiental. As combinações de cultivos consorciados aos citros que promoveram os melhores índices de desempenho econômico ambiental foram: mandioca; mandioca, milho e feijão; milho e abóbora. Os principais indicadores associados a este desempenho econômico ambiental foram o nível de impacto do controle fitossanitário, a diversidade produtiva, a lucratividade do consórcio, o equilíbrio da rentabilidade, o retorno do investimento em energia fóssil, e a eficiência do uso de água, de nitrogênio e de fósforo. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-04-08T02:09:15Z 2021-04-08T02:09:15Z 2021-04-07 2021 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Fruticultura, v. 43, n. 1, e-463, 2021. http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1131124 https://doi.org/10.1590/0100-29452021463 |
identifier_str_mv |
Revista Brasileira de Fruticultura, v. 43, n. 1, e-463, 2021. |
url |
http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1131124 https://doi.org/10.1590/0100-29452021463 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) instacron:EMBRAPA |
instname_str |
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
instacron_str |
EMBRAPA |
institution |
EMBRAPA |
reponame_str |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
collection |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
repository.mail.fl_str_mv |
cg-riaa@embrapa.br |
_version_ |
1794503504284352512 |