Procrastination, control and perceived effort in food waste behaviour

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Freitas da Costa, Marconi
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: de Oliveira Campos, Patrícia, Nunes de Santana, Poliana
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
eng
Título da fonte: Revista de Administração de Empresas
Texto Completo: https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/84433
Resumo: Food waste can be observed in the entire food industry, and it negatively impacts the social, environmental and economic spheres. This study aims to identify the predictive factors for such behavior, specifically those relating the propensity to procrastinate, and the “food control” and “perceived effort” variables as mediators of food waste behavior. To this end, data were collected by way of an online survey,resulting in a consistent final sample of 279 respondents, with the hypotheses being analyzed by structural equation modeling. As the key results of this study, procrastination was not significant for explaining food waste behavior, while food control reduces perceived effort. This study has also clarified that greater, intuitive control is counterproductive. As for its contributions to management, the urgent need to use booklets and training to disseminate food control techniques and access to information on the shelf life of food products stands out.
id FGV-7_1e91122c65f2a70014af9b3b5423e732
oai_identifier_str oai:bibliotecadigital.fgv.br:article/84433
network_acronym_str FGV-7
network_name_str Revista de Administração de Empresas
repository_id_str
spelling Procrastination, control and perceived effort in food waste behaviourProcrastinação, controle e esforço percebido no comportamento de desperdício de alimentosProcrastination, food control, perceived effort, food waste, consumer behaviorProcrastinación, control de alimentos, esfuerzo percibido, desperdicio alimentario, comportamiento del consumidorProcrastinação, controle de alimentos, esforço percebido, desperdício de alimentos, comportamento do consumidorFood waste can be observed in the entire food industry, and it negatively impacts the social, environmental and economic spheres. This study aims to identify the predictive factors for such behavior, specifically those relating the propensity to procrastinate, and the “food control” and “perceived effort” variables as mediators of food waste behavior. To this end, data were collected by way of an online survey,resulting in a consistent final sample of 279 respondents, with the hypotheses being analyzed by structural equation modeling. As the key results of this study, procrastination was not significant for explaining food waste behavior, while food control reduces perceived effort. This study has also clarified that greater, intuitive control is counterproductive. As for its contributions to management, the urgent need to use booklets and training to disseminate food control techniques and access to information on the shelf life of food products stands out.El desperdicio de alimentos se puede observar en toda la industria alimentaria, reflejando efectos negativos en los ámbitos social, ambiental y económico. Este estudio tiene como objetivo contribuir a la identificación de los factores predictivos de esta conducta, en concreto, relacionando la propensión a procrastinar y las variables control alimentario y esfuerzo percibido como mediadoras de la conducta en relación al desperdicio alimentario. Para ello, se realizó una recolección a través de una encuesta online, con una muestrafinal de 279 encuestados y se analizaron las hipótesis con la modelización de ecuaciones estructurales. Como principales resultados, se destaca que la procrastinación no fue significativa para explicar el comportamiento del desperdicio de alimentos, y que el control de estos productos reduce la percepción de esfuerzo. Además, se aclara que un mayor control realizado de forma intuitiva es contraproducente. Como una de las principales contribuciones gerenciales de este estudio, se enfatiza la necesidad urgente de difusión de folletos y capacitación para difundir técnicas de control de alimentos y acceso a información sobre la durabilidad de los alimentos.O desperdício de alimentos pode ser observado em toda a indústria alimentícia, refletindo em efeitos negativos nas esferas social, ambiental e econômica. Este estudo objetiva contribuir para a identificação dos fatores preditores desse comportamento, especificamente, relacionando a propensão a procrastinar e as variáveis controle de alimentos e esforço percebido como mediadoras do comportamento em relação ao desperdício de alimentos. Para tanto, foi realizada uma coleta por meio de survey on-line, com uma amostra final de 279 respondentes, e as hipóteses foram analisadas com a modelagem de equações estruturais (MEE). Como principais resultados, destaca-se que a procrastinação não se mostrou significativa para explicar o comportamento de desperdício de alimentos, e o controle desses produtos reduz a percepção de esforço. Além disso, elucida-se que um maior controle realizado de maneira intuitiva é contraproducente. Como uma das principais contribuições gerenciais deste estudo, ressalta-se a urgência por difusão de cartilhas e treinamentos com o objetivo de disseminar técnicas de controle de alimentos e acessibilidade às informações sobre o período de durabilidade dos produtos alimentícios.RAE - Revista de Administracao de Empresas RAE - Revista de Administração de EmpresasRAE-Revista de Administração de Empresas2021-08-24info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado por Paresapplication/pdfapplication/pdfhttps://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/8443310.1590/S0034-759020210504RAE - Revista de Administracao de Empresas ; Vol. 61 No. 5 (2021): September–October; 1-19RAE - Revista de Administração de Empresas; Vol. 61 Núm. 5 (2021): setembro-outubro; 1-19RAE-Revista de Administração de Empresas; v. 61 n. 5 (2021): setembro-outubro; 1-192178-938X0034-7590reponame:Revista de Administração de Empresasinstname:Fundação Getulio Vargas (FGV)instacron:FGVporenghttps://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/84433/80038https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/84433/80039Copyright (c) 2021 RAE-Revista de Administração de Empresasinfo:eu-repo/semantics/openAccessFreitas da Costa, Marconi de Oliveira Campos, PatríciaNunes de Santana, Poliana2022-01-04T22:25:51Zoai:bibliotecadigital.fgv.br:article/84433Revistahttps://rae.fgv.br/raeONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phprae@fgv.br||ilda.fontes@fgv.br||raeredacao@fgv.br2178-938X0034-7590opendoar:2022-01-04T22:25:51Revista de Administração de Empresas - Fundação Getulio Vargas (FGV)false
dc.title.none.fl_str_mv Procrastination, control and perceived effort in food waste behaviour
Procrastinação, controle e esforço percebido no comportamento de desperdício de alimentos
title Procrastination, control and perceived effort in food waste behaviour
spellingShingle Procrastination, control and perceived effort in food waste behaviour
Freitas da Costa, Marconi
Procrastination, food control, perceived effort, food waste, consumer behavior
Procrastinación, control de alimentos, esfuerzo percibido, desperdicio alimentario, comportamiento del consumidor
Procrastinação, controle de alimentos, esforço percebido, desperdício de alimentos, comportamento do consumidor
title_short Procrastination, control and perceived effort in food waste behaviour
title_full Procrastination, control and perceived effort in food waste behaviour
title_fullStr Procrastination, control and perceived effort in food waste behaviour
title_full_unstemmed Procrastination, control and perceived effort in food waste behaviour
title_sort Procrastination, control and perceived effort in food waste behaviour
author Freitas da Costa, Marconi
author_facet Freitas da Costa, Marconi
de Oliveira Campos, Patrícia
Nunes de Santana, Poliana
author_role author
author2 de Oliveira Campos, Patrícia
Nunes de Santana, Poliana
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Freitas da Costa, Marconi
de Oliveira Campos, Patrícia
Nunes de Santana, Poliana
dc.subject.por.fl_str_mv Procrastination, food control, perceived effort, food waste, consumer behavior
Procrastinación, control de alimentos, esfuerzo percibido, desperdicio alimentario, comportamiento del consumidor
Procrastinação, controle de alimentos, esforço percebido, desperdício de alimentos, comportamento do consumidor
topic Procrastination, food control, perceived effort, food waste, consumer behavior
Procrastinación, control de alimentos, esfuerzo percibido, desperdicio alimentario, comportamiento del consumidor
Procrastinação, controle de alimentos, esforço percebido, desperdício de alimentos, comportamento do consumidor
description Food waste can be observed in the entire food industry, and it negatively impacts the social, environmental and economic spheres. This study aims to identify the predictive factors for such behavior, specifically those relating the propensity to procrastinate, and the “food control” and “perceived effort” variables as mediators of food waste behavior. To this end, data were collected by way of an online survey,resulting in a consistent final sample of 279 respondents, with the hypotheses being analyzed by structural equation modeling. As the key results of this study, procrastination was not significant for explaining food waste behavior, while food control reduces perceived effort. This study has also clarified that greater, intuitive control is counterproductive. As for its contributions to management, the urgent need to use booklets and training to disseminate food control techniques and access to information on the shelf life of food products stands out.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-08-24
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Avaliado por Pares
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/84433
10.1590/S0034-759020210504
url https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/84433
identifier_str_mv 10.1590/S0034-759020210504
dc.language.iso.fl_str_mv por
eng
language por
eng
dc.relation.none.fl_str_mv https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/84433/80038
https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/84433/80039
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2021 RAE-Revista de Administração de Empresas
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2021 RAE-Revista de Administração de Empresas
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv RAE - Revista de Administracao de Empresas
RAE - Revista de Administração de Empresas
RAE-Revista de Administração de Empresas
publisher.none.fl_str_mv RAE - Revista de Administracao de Empresas
RAE - Revista de Administração de Empresas
RAE-Revista de Administração de Empresas
dc.source.none.fl_str_mv RAE - Revista de Administracao de Empresas ; Vol. 61 No. 5 (2021): September–October; 1-19
RAE - Revista de Administração de Empresas; Vol. 61 Núm. 5 (2021): setembro-outubro; 1-19
RAE-Revista de Administração de Empresas; v. 61 n. 5 (2021): setembro-outubro; 1-19
2178-938X
0034-7590
reponame:Revista de Administração de Empresas
instname:Fundação Getulio Vargas (FGV)
instacron:FGV
instname_str Fundação Getulio Vargas (FGV)
instacron_str FGV
institution FGV
reponame_str Revista de Administração de Empresas
collection Revista de Administração de Empresas
repository.name.fl_str_mv Revista de Administração de Empresas - Fundação Getulio Vargas (FGV)
repository.mail.fl_str_mv rae@fgv.br||ilda.fontes@fgv.br||raeredacao@fgv.br
_version_ 1766160830856953856